Skocz do zawartości
IGNORED

Jak usłyszeć drugi plan?

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Powtórzę: to Twój pomysł, aby za pomocą DSP robić coś, co robi sprzęt z pomocą akustyki

Widzę, że przeczytanie prostego zdania ze zrozumieniem przerasta twoje możliwości intelektualne.

Nie wmawiaj mi, że pisałem takie rzeczy, to raz. Dwa skończ już się ośmieszać, to już się robi żałosne a nie śmieszne.

14 minut temu, szymon1977 napisał:

mój pomysł żeby za pomocą DSP zrobić coś, czego sprzętem i akustyką zrobić się nie udało.

Walisz głową w mur, nie tędy droga.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Dla przykładu zgrać fazę, co dla lokalizacji źródła dźwięku rzecz elementarna. Potrafisz zgrać fazę bez DSP?

Jak masz super akustykę i sprzęt to lokalizacja źródła dźwięku też jest super.

17 minut temu, Sznup napisał:

Jak masz super akustykę i sprzęt to lokalizacja źródła dźwięku też jest super.

Tak. Ale nie mam. A Ty masz? Wspomnienie super sprzętu z super sceną wprost mówi, że nie. Mamy podobny problem, choć mój zapewne większy. 

...nie tędy droga.

Zapytaj może kolegi @popejjaki był u niego wpływ użycia DSP na scenę.

Widzę, że przeczytanie prostego zdania ze zrozumieniem przerasta twoje możliwości intelektualne.

To Ty napisałeś o próbie zrobienia za pomocą DSP tego, co można zrobić systemem i akustyką, więc nie wmawiaj, że ja to chciałem zrobić.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

33 minuty temu, popej napisał:

DSP to taki mały krok w kierunku kompletnego super sprzętu.

Dla tych, którzy nie mają możliwości osiągnięcia optymalnego brzmienia przy pomocy sprzętu, który nie wymaga wspomagania DSP. To jest proteza, jak pisałem wcześniej. Nie poprawia dźwięku, ale go koloryzuje w sposób degradujący.
Kto jak kto, ale Ty chyba powinieneś o tym wiedzieć.

Btw - jeśli to mały krok, to duży jest jaki? Bardzom ciekaw...;-)

Tak. Ale nie mam. A Ty masz? Wspomnienie super sprzętu z super sceną wprost mówi, że nie. Mamy podobny problem, choć mój zapewne większy. 

Szymciu zapomniałeś, że rozmawiamy teoretycznie? Czy już za bardzo narąbany jesteś i nic już nie czaisz?

To Ty napisałeś o próbie zrobienia za pomocą DSP tego, co można zrobić systemem i akustyką, więc nie wmawiaj, że ja to chciałem zrobić.

Konkretny cytat proszę.

Edytowane przez Sznup
18 minut temu, soundchaser napisał:

Nie poprawia dźwięku, ale go koloryzuje w sposób degradujący.

Pokaż pomiary akustyczne Twojego sprzętu. Skoro próbowałeś DSP pod JRiver, to powinieneś mieć. Będzie jakieś odniesienie do do sprzętu, który nie potrzebuje korekt.

54 minuty temu, soundchaser napisał:

Dla tych, którzy nie mają możliwości osiągnięcia optymalnego brzmienia przy pomocy sprzętu, który nie wymaga wspomagania DSP. To jest proteza, jak pisałem wcześniej. Nie poprawia dźwięku, ale go koloryzuje w sposób degradujący.
Kto jak kto, ale Ty chyba powinieneś o tym wiedzieć.

Btw - jeśli to mały krok, to duży jest jaki? Bardzom ciekaw...;-)

Pokaz/wytlumacz nam, co to jest "optymalne brzmienie", i jak chcesz to sprawdzic/zmierzyc, czy je osiagnales

Edytowane przez xajas
33 minuty temu, popej napisał:

Pokaż pomiary akustyczne Twojego sprzętu.

Żartujesz sobie? Przyjedź do mnie i sam zrób, to będziesz miał. ?

Teraz, xajas napisał:

Pokaz/wytlumacz nam, co to jest "optymalne brzmienie", i jak chcesz to sprawdzic/zmierzyc czy je osiagnales

OK. Optymalne brzmienie to jest takie, które każdemu z nas podoba się najbardziej.
Może być nawet takie z boomboxa i nikt nie ma prawa tego krytykować...zwłaszcza, że piszemy w zakładce "Start". ?

12 minut temu, soundchaser napisał:

OK. Optymalne brzmienie to jest takie, które każdemu z nas podoba się najbardziej.
Może być nawet takie z boomboxa i nikt nie ma prawa tego krytykować...zwłaszcza, że piszemy w zakładce "Start". ?

Czyli jesli osiagne takie boomboxowe brzmienie, ktore mi sie podoba dzieki DSP, to nie mozesz powiedziec, ze DSP zdeprawowal dzwiek i go podkolorowal. Wrecz przeciwnie, poprawil go i pozwolil wyeliminowac podkolorowania ktore przeszkadzaly w osiagniciu mojego optymalnego boomboxowego brzmienia bez DSP.

Czy nie widzisz, jak debilne sa takie teorie i wywody o deprawowaniu i optymalnym brzmieniu?

Edytowane przez xajas
Teraz, xajas napisał:

Czy nie widzisz, jak debilne sa takie teorie i wywody o deprawowaniu i optymalnym brzmieniu?

Widzę...nie zwróciłem uwagi na to, że piszę w zakładce "Start".
Życzę powodzenia w dochodzeniu do optymalnego brzmienia poprzez machlowanie suwakami. 

wesoly-emotikon-ruchomy-obrazek-0012.gif

43 minuty temu, soundchaser napisał:

Żartujesz sobie? Przyjedź do mnie i sam zrób, to będziesz miał. ?

Coś w tym jest i każdy słyszy "inaczej"

De gustibus non est disputandum

45 minut temu, soundchaser napisał:

Żartujesz sobie?

Czyli nie mierzyłeś. To pewnie Twoje eksperymenty z DSP w JRiver ograniczyły się do symulacji pomieszczenia czy poszerzenia bazy stereo. W takim razie Twoje opinie o tych technikach DSP są uzasadnione, tyle że nie na temat ?

Edytowane przez popej
3 minuty temu, popej napisał:

Czyli nie mierzyłeś. To pewnie Twoje eksperymenty z DSP w JRiver ograniczyły się do symulacji pomieszczenia czy poszerzenia bazy stereo. W takim razie Twoje opinie o tych technikach DSP są uzasadnione, tyle że nie na temat ?

Zmierzenie nagle sprawi, że dźwięk będzie lepszy?
Nie rozśmieszaj mnie. ?
Przyjedź do mnie, zmierz, poustawiaj wszystko jak trzeba i sam się przekonaj, czy zrobiłeś mi lepszy dźwięk.

1 godzinę temu, Sznup napisał:

Szymciu zapomniałeś, że rozmawiamy teoretycznie?

Teoretycznie wystarczy wstawić super sprzęt do super akustyki żeby uzyskać super scenę. Koniec rozmowy teoretycznej.

1 godzinę temu, Sznup napisał:

Konkretny cytat proszę.

Proszę bardzo:

4 godziny temu, Sznup napisał:

To co chciałbyś zrobić za pomocą DSP robi sprzęt z pomocą akustyki.

Jak widać to Ty wpadłeś na pomysł "zrobienia za pomocą DSP tego, co robi sprzęt z pomocą akustyki"... a może ja wpadłem na pomysł a Ty tylko napisałeś... czy może to Ty wpadłeś na pomysł a ja napisałem... a może ja wpadłem na pomysł i ja napisałem...

-----

53 minuty temu, soundchaser napisał:

Optymalne brzmienie to jest takie, które każdemu z nas podoba się najbardziej.

No ale optymalne brzmienie nie musi się pokrywać z idealną jakością. Domyślam się, że z automatu modyfikując brzmienie w kierunku płaskiej charakterystyki, nieświadomie oddaliłeś się od tego co Ci się podoba.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

modyfikując brzmienie w kierunku płaskiej charakterystyki, nieświadomie oddaliłeś się od tego co Ci się podoba.

Wręcz przeciwnie. Kiedyś brzmienie koloryzowałem i nigdy z niego nie byłem długofalowo zadowolony (chociaż na początku wydawało mi się świetne). Po latach intensywnej walki z brzmieniem doszedłem do wniosku, że najlepsze jest naturalne brzmienie optymalnie dopasowanego zestawu. Nigdy wcześniej nie miałem tak długo zadowolenia ze swojego brzmienia i myśli o jego poprawie. Wydaje mi się, że od kilku lat osiągnąłem w końcu taki dźwięk, którego już nie muszę poprawiać do końca życia. A wszystko to dzięki monitorom aktywnym Event Opal, które idealnie wpasowały się w gabaryty i zastosowane ustroje akustyczne mojego pokoju. Poza tym dobrze współpracujący DAC i odpowiednia konfiguracja systemu odtwarzania plików też się do tego przyczyniły.

22 minuty temu, soundchaser napisał:

Zmierzenie nagle sprawi, że dźwięk będzie lepszy?
Nie rozśmieszaj mnie. ?
Przyjedź do mnie, zmierz, poustawiaj wszystko jak trzeba i sam się przekonaj, czy zrobiłeś mi lepszy dźwięk.

Niestety, drobne zmiany i opad szczęki gwarantowany. Im drobniejsze zmiany, tym bardziej spektakularny efekt. Dlaczego? Jeżeli odpowiednio pomierzony pokój wymaga niewielkich zmian, to znaczy, że jest "zaopiekowany" (albo psim swędem się udało). Czyli właściciel wie, o co chodzi. Wtedy korekta w zakresie paru dB powoduje to, co na początku - opad szczęki. W słabym pomieszczeniu jest niestety tylko inaczej, o lepiej nie ma mowy, bo się nie da.

A na ucho to chłop w szpitalu... 

nagrywamy.com

Trochę to brzmi paradoksalnie, ale skoro minimalna zmiana spowoduje u mnie opad szczeny, to przyjeżdżaj do mnie z własnej roboty piwem, zrób pomiary, wprowadź zmiany i zobaczymy, czy mi szczęka opadnie, jak usłyszę nową jakość. ? 

30 minut temu, soundchaser napisał:

Trochę to brzmi paradoksalnie, ale skoro minimalna zmiana spowoduje u mnie opad szczeny, to przyjeżdżaj do mnie z własnej roboty piwem, zrób pomiary, wprowadź zmiany i zobaczymy, czy mi szczęka opadnie, jak usłyszę nową jakość. ? 

W sumie, po drugiej dawce czemu nie ?

Jesteś idealnym klientem - grasz z kompa. Niestety, adaptacji nie masz praktycznie żadnej... Pomysł na biznes - przyjechać do klienta, zainstalować sonarworksa, pomierzyć, zostawić na tydzień i przyjechać po kasę ?

To nie słuchanie z korekcją jest fajne, to powrót do "bez korekcji" powoduje odruch wymiotny... 

nagrywamy.com

Post #21849 z dnia 16 maja 2017 roku: 

"iluzja jest nie tylko silniejsza jeżeli technicznie lepszy jest przekaz, ale także im mocniejsza jest "wyobraźnia" (przypominam, że wyraźnie słyszę hihet z lewej z audio mono). Jak ktoś nie ma "wyobraźni" to mózg nie ułoży mu dwóch prawie identycznych dźwięków dochodzących z głośników w jeden dochodzący nie wiadomo skąd."

(Nie wiem, czy coś uległo zmianie)

Pochodzi z tematu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyobraźnia wcale nie odgrywa w tym roli. Wystarczy ustawić "bazę stereo" i wtedy poprawna lokalizacja  kierunkowa może się pojawić. To wcale nie jest "nie wiadomo skąd".

Nie wiem czy termin - "słyszenie różnicowe" istnieje, ale chodzi mi o to co różni słyszenie tego, co dochodzi do lewego ucha od tego co dochodzi do prawego ucha. 

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Jak widać to Ty wpadłeś na pomysł "zrobienia za pomocą DSP tego, co robi sprzęt z pomocą akustyki"... a może ja wpadłem na pomysł a Ty tylko napisałeś...

(A ja zrozumiałem wręcz przeciwnie. Twój komentarz do tego co cytowałeś zmienia sens wcześniejszej wypowiedzi.)

Sznup pisał :

"To co chciałbyś zrobić za pomocą DSP robi sprzęt z pomocą akustyki."

(Kierunek relacji wynikowej dla mnie jest przeciwny do biegu zdania)

(Oczywiście jeszcze wcześniej było ogólne pytanie o tym jak będzie z DSP, kiedy akustyką nie da się poprawić.)

Potyczki retoryczne są dla mnie dość kuriozalne i nie wiem: z czego wynikają ?

Edytowane przez xetras
Dopisek

48 minut temu, przemak napisał:

...przyjechać do klienta, zainstalować sonarworksa, pomierzyć, zostawić na tydzień...

Branża DIY podobno ma się dobrze.

Temat korekcji akustycznej pomieszczeń to teren niezagospodarowany.

Brakuje takich magików.

1 godzinę temu, soundchaser napisał:

Kiedyś brzmienie koloryzowałem i nigdy z niego nie byłem długofalowo zadowolony (chociaż na początku wydawało mi się świetne). Po latach intensywnej walki z brzmieniem doszedłem do wniosku, że najlepsze jest naturalne brzmienie optymalnie dopasowanego zestawu.

Sam sobie zaoprzeczasz, skoro korekcja "do płaskiego" wywołała negatywne odczucia, a odczucia pozytywne granie na pałę. Oczywiście w garniu na pałę nie widzę nic złego - wprost przeciwnie. Bo to ja mam być zadowolony a nie mój miernik... dlatego miernika nie posiadam.

39 minut temu, xetras napisał:

(Nie wiem, czy coś uległo zmianie)

Wprost przeciwnie! Jeszcze wyraźniej hihet słyszę z lewej gdy muzyka nie gra, a tylko ją sobie wyobrażam. Wszak badania naukowe dowiodły, że gdy wyobrażamy sobie muzykę, to pomimu braku bodźca, w mózgu powstają takie same wrażania, jakbyśmy muzyki słuchali.

Ps. 

Szacunek, że chciało Ci się w tak odległej historii grzebać. Zapytam z ciekawości: po co?

43 minuty temu, xetras napisał:

Wyobraźnia wcale nie odgrywa w tym roli.

A może zasadniczą? Choć "wyobraźnia" napisałbym dziś w cudzysłowiu, bo to nie najlepsze określenie.

34 minuty temu, xetras napisał:

Z tego, że robienie za pomocą DSP tego, co robi sprzęt za pomocą akustyki to durny wymysł kolegi @Sznup, którego autorstwo chce mi przypisać określeniem, że to ja niby chciałbym.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Zapytam z ciekawości: po co?

Przyjmujesz swoiste założenia (czego nie rozumiem). Sam wolę podchodzić bez teoretycznych przypuszczeń.

PS.

Ja zrozumiałem że Sznup preferuje skorygowanie słyszalności przez ustawienie i sprzęt,a wtedy DSP może okazać się zbędne - natomiast Szymonowi chodzi o zastosowanie cyfrowych procesorów tam gdzie akustyka jest nieosiągalna.

Wszystko zależy od użytkownika - co dla kogo jest prostsze i skuteczniejsze to już jego wybór.

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Jeszcze wyraźniej hihet słyszę z lewej gdy muzyka nie gra, a tylko ją sobie wyobrażam.

Wszak badania naukowe dowiodły, że gdy wyobrażamy sobie muzykę, to pomimu braku bodźca, w mózgu powstają takie same wrażania, jakbyśmy muzyki słuchali.

Na szczęście/nieszczęście mam dar zapominania i nie sugeruję się tym co mi pamięć podpowiada/ narzuca.

17 minut temu, xetras napisał:

Ja zrozumiałem że Sznup preferuje skorygowanie słyszalności przez ustawienie i sprzęt,a wtedy DSP może okazać się zbędne - natomiast Szymonowi chodzi o zastosowanie cyfrowych procesorów tam gdzie akustyka jest nieosiągalna.

Dobrze zrozumiałeś, tylko, że drugie pierwszego nie wyklucza a uzupełnia. Że po zrobieniu akustyki można używając DSP wyrównać fazę to fakt, a czy ten fakt się koledze @Sznuppodoba nie jest przedmiotem dyskusji. A wyrównanie fazy z tego co wiem pozytywnie wpłynie na budowanie sceny.

17 minut temu, xetras napisał:

Wszystko zależy od użytkownika - co dla kogo jest prostsze i skuteczniejsze to już jego wybór.

Ale co da się zrobić za pomocą DSP, a czego nie da adaptacją akustyczną, to już nie jest kwestia widzimisię jakiegoś usera.

BTW. A czasem możliwości adaptacji akustycznej kończą się przedwcześnie, z prozaicznych przyczyn zewnętrznych jak stan konta, warunki lokalowe, opinia od żony. Rezygnować z DSP ku idei?

Edytowane przez szymon1977

Właściwie to - skojarzenia (ten hi hat z lewej strony).

Kończę i pora iść spać.

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Sam sobie zaoprzeczasz, skoro korekcja "do płaskiego" wywołała negatywne odczucia

Ale to Ty pisałeś o modyfikowaniu brzmienia do płaskiej charakterystyki, nie ja.
A ja nic nie modyfikowałem, tylko odpowiednio skonfigurowałem sprzęt.

8 godzin temu, przemak napisał:

Niestety, adaptacji nie masz praktycznie żadnej...

Nic się nie zmieniłeś...nadal jesteś uzależniony od mierników i pomiarów, zamiast ufać własnemu słuchowi.

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

opinia od żony

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

50 minut temu, soundchaser napisał:

Ale to Ty pisałeś o modyfikowaniu brzmienia do płaskiej charakterystyki, nie ja.
A ja nic nie modyfikowałem, tylko odpowiednio skonfigurowałem sprzęt.

Za pomocą DSP?

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Teoretycznie wystarczy wstawić super sprzęt do super akustyki żeby uzyskać super scenę. Koniec rozmowy teoretycznej.

Widzisz Szymciu teoria to wiedza którą tak jak się okazuje rzekomo cenisz. Tylko nie myl teori z przypuszczeniami. Teoria plus pomiary to doświadczenie którego również nie masz. Sprawa się rozjaśnia.

8 godzin temu, xetras napisał:

Wynikają z zacietrzewienia. Nasz Szymon - Cietrzew jak się zacietrzewi to wyłącza się mu ostatnia szara komórka. 

7 godzin temu, xetras napisał:

Dobrze zrozumiałeś, tylko jedna osoba miała problem ze zrozumieniem. Dla Szymona widocznie  akustyka to ustawienie kanapy i wstawienie paru kwiatków. Ja przez akustykę rozumiem profesjonalne pomiary i profesjonalne ustroje akustyczne, wtedy DSP jest zbedne. Akustyka to nauka której jak widać Szymon nie docenia. 

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

BTW. A czasem możliwości adaptacji akustycznej kończą się przedwcześnie, z prozaicznych przyczyn zewnętrznych jak stan konta, warunki lokalowe, opinia od żony. Rezygnować z DSP ku idei?

Widzisz @xetras , jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę.

Niestety Szymonku, jeżeli chcesz mieć dobry dźwięk trzeba trochę kasy wydać, albo na sprzet albo na akustykę a w praktyce to na to i to. Szymon sknerusie schciałeś "po taniości" załatwić temat i wymyśliłeś sobie, że zrobisz to za pomocą DSP. Proszę bardzo. Przy muzyce jakiej słuchasz, posiadanym sprzęcie i wrodzonym skąpstwie jest to idealne rozwiązanie. Zakup mikrofonu może jakoś przebolejesz.

24 minuty temu, Sznup napisał:

Dla Szymona widocznie  akustyka to ustawienie kanapy i wstawienie paru kwiatków.

Znowu wymyślasz bzdury i wmawiasz, że to ja wymyślam.

25 minut temu, Sznup napisał:

Ja przez akustykę rozumiem profesjonalne pomiary i profesjonalne ustroje akustyczne, wtedy DSP jest zbedne.

Zbędne? Rzecz względna. A obiektywnie to zawsze tego, czego nie udało aię poprawić adaptacją akustyczną, można zrobić za pomocą DSP. No bo adaptacjąalustycznąnie wyrównasz fazy.

29 minut temu, Sznup napisał:

...wymyśliłeś sobie, że zrobisz to za pomocą DSP.

Powtórzę: mój pomysł to DSP PO adaptacji akustycznej - zamiast Twój.

31 minut temu, Sznup napisał:

Widzisz @xetras , jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę.

Czy ktoś z nas dysponuje nieograniczonymi funduszami? Problemem jest uzyskamie sceny u siebie, a nie na super systemie w super akustyce.

33 minuty temu, Sznup napisał:

Niestety Szymonku, jeżeli chcesz mieć dobry dźwięk...

Mam dobry... względmie dobry... subiektywnie dobry... na tyle dobry, że nia mam potrzeby nic zmieniać, choć czasem słucham sprzętu z najwyższej półki... no dobrze, wtedy to mam ochotę swój wyrzucić na śmietnik.

• Pokaż nowe odpowiedzi