Skocz do zawartości
IGNORED

Preampy lampowe DIY na bazie PCB Conrad-Johnson Pv12 (kilka wersji)

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, domas59 napisał:

Takie parametry podał chińczyk. 

Weż pod uwagę, że w Chinach jest ustawowo 220V, nie 230V, może z tego wynikają rozbieżności. Potwierdzam też, co napisał @Tomek 1685 i @TomKordas, trafo od Konrada działa w punkt 🙂 Poza tym może też przydać Ci się do innych projektów, więc nie będzie zakupem tylko pod zasilanie tego CJ.

Edytowane przez pjasio253

Też mam trafo od Konrada, działa jak trzeba.... 🙂. Wcześniej miałem inne tymczasowe i też dawało radę. Jak masz coś na oku i spełnia parametry to nie ma się co ograniczać.

Przez muzgaudio będziesz miał za tydzień a od Ogonowskiego za miesiąc, półtora. Tyle ostatnio czekałem na trafo do innego preampa.

Właśnie mi się nie spieszy mogę nawet 2 miesiące poczekać wiec raczej wybiorę Ogonowskiego , niektóre części wykorzystam z ali, przykład postawie na lampy ecc82 psvane za 130 za 2 sztuki  a selektor wykorzystam muffsy z zdalnie sterowanym alpsem. Warto zastosować układ opóźniający uruchomienie trafa(avt-1226)? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez domas59
  • 3 tygodnie później...

Witam, 

Czy ktoś z Mazowsza ma złożony preamp i mógłby wypożyczyć za kaucją. Ewentualnie odsprzedać...? 

Pytanie do użytkowników powyższego preampa.

Jaki wpływ ma ten preamp na umiejscowienie sceny dźwiękowej tzn. czy początek jest przed, na czy za linią kolumn?

19 minut temu, Mikha'el napisał:

Pytanie do użytkowników powyższego preampa.

Jaki wpływ ma ten preamp na umiejscowienie sceny dźwiękowej tzn. czy początek jest przed, na czy za linią kolumn?

Tak ci odpowiem że w głównej mierze za lokalizację sceny odpowiada wzmacniacz. Znaczenie też mają kolumny. Jeśli masz dobry zestaw kolumny + końcówka to ten pre na pewno będzie dobrym jego uzupełnieniem,który ociepli trochę brzmienie. Przez te kilkanaście lat miałem już trochę sprzętów w domu. Scena powinna zaczynać się na linii kolumn. Jaka ona będzie głęboka to już zależy nie tylko od sprzętu ale też od nagrania jak jest ono zrealizowane.

• 2 miesiące później...

Mundorf 100uF (elektrolit) na C3, kupiony w sierpniu 2023r. Dopiero po takim czasie zaczęło to grać głębokim niskim basem. Bez zachodzenia na resztę pasm. Nie potrzeba podbijać na EQ. Gra bez korekcji. Jestem zadowolony.

Pozdrawiam 

Edytowane przez 1Ender
  • 1 miesiąc później...
53 minuty temu, sebozbir napisał:

jaka jest różnica w brzmieniu pre na Conrad-johnson CL versus EAR834 - mowa o klonach.

Ale te preamy są do innych zabawek, pierwszy do końcówki mocy lub można zrobić do DACa, a drugi do gramofonu jesli dobrze pamiętam.

Edytowane przez Mariusz03

Czy ktoś robił albo jest gotowa płytka CJ ale symetryczna ? Rozumiem można powielić ten układ ale jak to potem upchać do jednej budy,jedna na drugą odpada ze względu na lampy.Ja tego używam do wyjścia daca ,chciał bym mieć symetryk .A że mój dać ma wyjście symetryczne to warto by było to wykorzystać.

• 2 miesiące później...

Odświeżę temat. Szukam do tego projektu potencjometru na przekaźnikach, czyli 100k. Musi być sterowany z pilota. Czy macie jakieś doświadczenia? Raczej nie chce zwykłego potka z silnikiem. Mam w planie zapakować ten pre I klase D do jednej obudowy I miec integre. 

Tez szukałem, ale jakoś nie widzę więc zastosowałem na razie Alpsa z motorkiem 50 k i jest bardzo dobrze, ale ten pre zasługuje na coś lepszego. Auden na allegrze ma fajną drabinkę, ale niestety tylko 20 k. 

Jest kilka gotowych, wyszukiwanie poniżej:

Ukryta Zawartość

Ale szukam opinni o nich. Czy nie maja jakiś przepięć. No i osobiście chciałbym jakieś lepsze rezystory. 

W Lammie mam Khozmo na pilota i sobię chwalę. W tym samym Khozmo jest coś takiego:

Ukryta Zawartość

ale wydaje mi się że trochę za drogo. Między 300 a 400E.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez hi_aro
W dniu 20.08.2024 o 20:29, hi_aro napisał:

ale wydaje mi się że trochę za drogo. Między 300 a 400E.

Sugeruję napisać do właściciela marki, ceny mogą ulec korzystnej zmianie.

W dniu 20.08.2024 o 13:46, adalbert napisał:

Tez szukałem, ale jakoś nie widzę więc zastosowałem na razie Alpsa z motorkiem 50 k i jest bardzo dobrze, ale ten pre zasługuje na coś lepszego. Auden na allegrze ma fajną drabinkę, ale niestety tylko 20 k. 

Ukryta Zawartość

Napisz do kolegi gavron04 . Mam taką drabinkę od niego w preampie LAMM2 i działa bardzo dobrze. Wybierasz sobie 100k lub inną wersję. Wszystko do dogadania z autorem. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisz do kolegi gavron04 . Mam taką drabinkę od niego w preampie LAMM2 i działa bardzo dobrze. Wybierasz sobie 100k lub inną wersję. Wszystko do dogadania z autorem. 

MatWay dobre rzeczy robi . Mam od niego porządnego DC Blokera do dużej końcówki mocy. Wyleczył mnie z problemów.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Dzięki za sugestie. Po przeanalizowaniu za i przeciw wymienionych wyżej opcji, postanowiłem zrobić swój potencjometr na przekaźnikach. 

Założenia:

- 6 przekaźników, kroki co 1,5dB

- rezystory MELF 0.1%

- myświetlacz IPS

- 4 wejścia sygnału

- tylko na pilota, bez enkoderów. Ale będzie taka opcja już zaszyta. 

Dlaczego, kompletne schematy są w necie, dostępne opcje wyświetlaczy oferowanych przez branżę, mierne....

Nie wiem czy jest sens zakładać nowy wątek. Po zakończeniu prac coś tu skrobnę 🙂 

• 1 miesiąc później...

Cześć che się upewnić 

Panowie pytanie:

Mam w końcówce mocy kondensator na wejściu 4,7uf biały mundorf.

Do tej pory stosowałem w preapmpach lub analogach kondensatory wyjściowe 1-4.7uf, ale jakie było moje zdziwienie jak zastosowałem 100nf na wyjściu analogu i gra to tak samo - zero obcinania basu. 

Czy wywalić kondensator w końcówce, czy dać najlepszy z możliwych lub zrobić wejście z kondensatorem i bez? 

2 godziny temu, TomKordas napisał:

Czy wywalić kondensator w końcówce, czy dać najlepszy z możliwych lub zrobić wejście z kondensatorem i bez? 

Pamiętaj, po co ten kondensator na wej. końcówki jest.

PS. Wypadałoby przeszukać forum. Było już o tym, pewnie kilkanaście razy. Wypadałoby również pisać trochę w temacie postu. Filtr górnoprzepustowy możesz policzyć sobie np. tu -  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przerzuciłem sporo tematów

- jedni piszą wywal i wsadź zworę, inni daj mały kond a w preampie większy. 

Dam najlepszy jaki mam i sprawdzę.
Dziękuje 

• 2 tygodnie później...
W dniu 23.10.2024 o 17:47, TomKordas napisał:

Przerzuciłem sporo tematów

- jedni piszą wywal i wsadź zworę, inni daj mały kond a w preampie większy. 

Dam najlepszy jaki mam i sprawdzę.
Dziękuje 

Cześć Tomek ja nie mam w końcówce. Mam tylko w preampie.

Miłego wieczoru.

Pozdrawiam

Edytowane przez 1Ender
18 minut temu, 1Ender napisał:

Cześć Tomek ja nie mam w końcówce. Mam tylko w preampie.

Miłego wieczoru.

Pozdrawiam

A na wyjściu pre po za kondensatorem masz pewnie też jakiś rezystor do masy ? Czy kondensator wisi w powietrzu? Pewnie ma rezystor… to jeżeli na wejściu końcówki za kondensatorem jest rezystor a pewnie jest to rezystor z wyjscia preampu zrownolegli sie z rezystorem wejścia końcówki jak wywalisz kondensator i co ? Chyba się punkt pracy zmieni czy nie ? 

• 1 miesiąc później...

Panowie pytanie 

Z tego preampu zrobiłem analog do pcm1701 - wprowadziłem zmiany w postaci rezystora na wejściu do siatki zamiast 49,9ohm to 1K.  (tak mi polecono)  Jakiekolwiek rezystory konwersji zastosuje to poziom natężenia dźwięku jest taki sam ? o co chodzi?  ( przy wejściu do preampu jest potencjometr - oczywiście nie zastosowałem go - tylko rezystory konwersji)

W dniu 25.02.2021 o 09:20, Tomek 1685 napisał:

Ten PV-12 świetnie sprawdza się w roli analogówki. Ja mam akurat DAC'a na PCM1792a i jest to najlepsze granie jakie udało mi się uzyskać budując różne przetworniki, a było tego bardzo dużo. 

Ukryta Zawartość

Tomek a jakie rezystory stosujesz w konwersji. Ja testowałem od 200ohm do 1K ale 1K to tragedia degradacja dźwięku. 
Zmieniłem rezystor siatki z 49,9 bo tak mi polecono na 1K. Ten preamp w roli analogu  ma  mniejsze wzmocnienie niż jako preamp)  Grał naprawdę  bardzo dobrze ale w roli analogu nie mogę go dopiąć, za słabe wzmocnienie . Analog do pcm1701. 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi