Skocz do zawartości
IGNORED

SRRP z zasilaczem - projekt , płytki itd

Rekomendowane odpowiedzi

Wg mnie na pcb wszystko powinno być do czegoś podpięte a w szczególności masa.

Np w Eagle można zrobić wylewkę wokół elementów (polygon) i obleje miedzią każdy pad w danym obszarze - będzie to jednak nie do końca prawidłowe rozwiązanie bo zapewne pojawią się miejsca 'wiszące' w powietrzu (jak tu u Ciebie), nie podpięte do niczego.

Można też zrobić wylewkę/polygon, ale oznaczając go jako sygnał np GND/masa i wtedy podepnie go wszędzie tam gdzie są punkty masowe. Jeśli do jakiegoś padu nie dojdzie miedź przez jakieś np zwężenie to pokaże ten pad jako nie podpięty do tego sygnału i trzeba co nieco przesunąć.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

W dniu 28.02.2021 o 11:18, froste napisał:

Proponuje dodać zworki najlepiej na golpinie tak aby można było używać zamiennie 6n2p i 12ax7

Dzisiaj ponownie walczyłem z możliwością zastosowania zworek do żarzenia lamp typu 12AX7 ale poległem . Doszło 7 zworek i zrobił się bałagan na płytce . Tylko po co żarzyć te lampy napięciem 6,3v ? Nie lepiej 12,6V ? 

Na płytce jest stabilizator regulowany LDO LM1084 lub LM1085 ( można wstawić tańsze LD1084 lub LD1085 ) do ustawienia napięcia żarzenia . Jeśli ktoś będzie chciał używać ecc83 itp to wystarczy zasilać żarzenie transformatorem 12V i zmienić wartość jednego rezystora ustalającego napięcie wyjściowe z LM1084 - dla napięcia 6,3v to będzie w granicach 470-490R a dla 12,6V około 1,1K . Dlatego dodałem najprostsze rozwiązanie - możliwość lutowania zwory dla tych , którzy żarzą lampy nap. 6,3v a dla nap. 12,6V należy zamiast zwory wlutować drugi rezystor tak aby suma wartości obydwu dała około 1,1K . 

...there is no spoon...

2 minuty temu, arturp napisał:

stabilizator regulowany LDO LM1084 lub LM1085 ( można wstawić tańsze LD1084 lub LD1085 )

Obleci również najsłabszy z serii LM1086 lub LD1086. Nawet on nie spoci się zasilając dwa żarniki po 0,34A każdy.

3 godziny temu, ahaja napisał:

Wg mnie na pcb wszystko powinno być do czegoś podpięte a w szczególności masa.

Z drugiej strony , jeśli wylewkę , która jest tak pocięta ( ścieżkami dolnej warstwy ) podłączymy do masy zasilania to wszystkie to cudowne pętle połączymy z masą układu .

...there is no spoon...

2 minuty temu, arturp napisał:

Z drugiej strony , jeśli wylewkę , która jest tak pocięta ( ścieżkami dolnej warstwy ) podłączymy do masy zasilania to wszystkie to cudowne pętle połączymy z masą układu .

A jakie to ma znaczenie skoro wylewkę łączy się z masą układową tylko w jednym punkcie? 

• 2 tygodnie później...
4 godziny temu, artw napisał:

czy projekt żyje?

są jakieś szanse na płytki?

Dopiero  za miesiąc będę zamawiał płytki testowe bo musze połączyć kilka projektów . Dam znać w wątku .

...there is no spoon...

• 5 tygodni później...

FEDEX to jednak nieporozumienie . Produkcja płytek w Chinach trwała dwa dni . Dwa kolejne dni Fedex odbierał od nich paczkę . Przyjechała w w czwartek . Oczywiście dali na cło i trzeba płacić .W piątek miał ją dostarczyć kurier ale nie miał czasu . Pojechałem nawet 30 kilometrów aby złapać go po drodze i ułatwić mu życie ale i tak nie przyjechał na miejsce spotkania . Obiecywał ,że przywiezie w poniedziałek . Siedzę jak pies w domu . O 16 dzwonię do niego dlaczego nie przyjechał a on na to ,że już nie zdąży . Reklamacja pisemna na ich formularzu została bez odpowiedzi . Pan w infolinii ( po około pół-godzinnym oczekiwaniu na połączenie ) poinformował mnie że on nic nie może i musze złożyć reklamację .

No i nadal nie wiadomo kiedy ta przesyłka dotrze . Nigdy więcej Fedexu . Takich problemów nie miałem z DPD , DHL-em czy nawet Inpostem. Tylko Poczta im dorównuje 🤣

...there is no spoon...

16 minutes ago, arturp said:

Takich problemów nie miałem z DPD , DHL-em  

Wszystko przed Tobą. Ja już niestety miałem z nimi kilka przygód z infolinią w łącznie. Z UPS "sure we can" też 🙂

4 godziny temu, arturp napisał:

Nigdy więcej Fedexu

He he nawet nie wiesz jak są sprytni.Jak rozwalą paczkę to mają gotowe naklejki z napisem ''kontrola zawartości''.Chociaż widać że pudło nie było cięte nożykiem,tylko spadło i pękło.

Płytki przyszły ale jest parę niespodzianek :

- brak masek lutowniczych mimo, że na projektach zamieściłem je na 100% 

- na jednej płytce ( dla 6N2P ) są pełne opisy i grafika a na drugiej ( dla 6N16B ) napisy giną tam gdzie są ścieżki i trudno je odczytać 

- wcale nie wyszło tak tanio - po doliczeniu kosztów transportu i opłat celnych wychodzi około 40 PLN za sztukę . Może dla tego ,że zamawiałem tylko po 5 płytek . Przy większych ilościach pewnie było by taniej za jednostkę .

Dla mnie to nie jest większy problem bo pola lutownicze są duże a dystanse między polami lutowniczymi a masą zaprojektowałem 0,5mm i 0,7 mm . To płytki testowe , natomiast ostateczna wersja tak nie powinna wyglądać .

Ale jest też dobra wiadomość - jakość i precyzja wykonania są na najwyższym poziomie jaki do tej pory widziałem .

Niedługo złożę egzemplarze testowe , sprawdzę czy działają prawidłowo i oczywiście posłucham jak to brzmi ( na niedrogich elementach ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

płytka SRPP 6N16B.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

9 minut temu, arturp napisał:

Chiny , firma JLCPCB.

W jlcpcb jest gerber viewer przy ładowaniu gerbera, nawet teraz ładując ponownie ten projekt możesz sprawdzić, kto zawinił z soldermaską 😉

Jakość usługi potwierdzam, robią dobrze i sprawdzają, w razie błędów informują. 

nagrywamy.com

@arturp to wygląda jak przy dacu co te pierwsze kupowałem. Pewno to easyeda coś knoci żeby u konkurencji nie brać - strzał z biodra.

7 minut temu, przemak napisał:

W jlcpcb jest gerber viewer przy ładowaniu gerbera,

Korzystam z ich programu EasyEDA , w którym projektuję i to ten program przekształca pliki projektowe na Gerbera , więc zakładam ,że problem leży po ich stronie - konwersja nie przebiega prawidłowo . Ciągle modyfikują ten program , nowe wersje co kilka dni więc sądzę , że jednak mają kłopot - na przykład ta sprawa ze znikającymi opisami - na jednym projekcie są OK a na drugim znikają pod ścieżkami . Chińska myśl techniczna -wiadomo , że to nie może działać  😆

No ale to tylko płytki testowe . Nic strasznego się nie stało .

13 minut temu, Daniel_68412 napisał:

to wygląda jak przy dacu co te pierwsze kupowałem. Pewno to easyeda coś knoci żeby u konkurencji nie brać

Dokładnie tak to wygląda tyle , że EasyEDA to program tego producenta płytek -JLCPCB więc raczej sami sobie krzywdy nie robią z premedytacją . A może chcą mnie zniechęcić bo sporo u nich zamówiłem płytek po 2$ i raczej im się to nie opłaca 🤣

...there is no spoon...

W JLCPCB też nigdy nie miałem problemu. Płytki do 2$ są rożnej jakości ale już większe są ok. W Polsce i AllPCB płytki wyszły mi nie zawsze proste w płaszczyźnie, za to w JLCPCB płytki o wymiarach 325 x 30 mm praktycznie idealne. Nie wiem czy jest tak zawsze.

A tak z ciekawosci i dla testu, gdy masz te pliki gerber - jak one wyglądaja w niezaleznym viewerze gerberów?

Ukryta Zawartość

Czy też tak jak wykonali Chińczycy?

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Witam. 

Panowie, czy projekt dobiegł do końca i został sfinalizowany? 

Jestem ciekaw, czy grają już u konstruktora.

Byłbym chętny na przygarnięcie płytek, gdyby już grały .

Pozdrawiam 

1 godzinę temu, maniekmankowski napisał:

czy projekt dobiegł do końca i został sfinalizowany? 

Oczywiście . Nawet dwie wersje .

Jestem ciekaw, czy grają już u konstruktora.

Nie tylko u mnie .

Byłbym chętny na przygarnięcie płytek, gdyby już grały .

Trochę się spóźniłeś . Właśnie jedzie do Polski ostatnie zamówienie ale już płytki zarezerwowane .

Mogę zamówić kolejne ale będą za 3-4 tygodnie bo pod koniec roku wszystko wolniej dociera  . Pisz na komunikator .

pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

• 7 miesięcy później...
Godzinę temu, Scott L.F. napisał:

Jest szansa ta te PCB?

Mam jedną sztukę nieco zmodyfikowanej wersji , takiej najnowszej. Przejdźmy na wiadomości . pozdr.

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi