Skocz do zawartości
IGNORED

Podkładki izolatory IsoAcoustics Gaia - prawda czy fałsz?

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Mikolaj1212 napisał:

A na czym największa różnice zobaczyłeś po zastosowaniu tych podkładek ? 

Trudno powiedzieć bo kupiłem kolumny Divine Acoustics z podstawkami w komplecie 😉 ale jakość dźwięku kompletnego zestawu jest znakomita

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, Mikolaj1212 napisał:

A na czym największa różnice zobaczyłeś po zastosowaniu tych podkładek ? 

można przecież wypożyczyć nawet wysyłkowo. Zapraszam na priv 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 3 miesiące później...
W dniu 25.03.2021 o 17:37, Franz-007 napisał:

Tak, stoją na komodzie, która stoi przy ścianie. Po drugiej stronie pokoju, również przy ścianie, stoi spora kanapa, na której siedzę słuchając. Bez podstawek niskie tony "dudniły" nawet przy niezbyt głośnym słuchaniu. Kombinowałem z poduszkami, miękkimi wałkami; umieszczałem je za głośnikami, między głośnikami, na oparciu kanapy, w narożnikach, żeby sprawdzić, czy w którymś miejscu będzie słychać zmiany. Nic nie pomagało nawet odrobinę. Lubię minimalizm we wnętrzach i nie chciałem zagracać pokoju dziennego żadnymi ustrojami akustycznymi. I wtedy THF obniżyło cenę na te Aperty, a ponieważ podczas zakupu głośników, sprzedawca z wielką pieczołowitością stawiał je do odsłuchu właśnie na Apertach, pomyślałem, że coś w tym może być i je zamówiłem. I jak już je postawiłem pod głośnikami, to do dziś nic nie zmieniałem, ponieważ "dudnienie" ustało. Nie wiem czy to rezonowała komoda - fakt jest bardzo duża (270 cm długości i 60 cm wysokości) ale bardzo solidna (blat z lakierowanego MDF 36 mm grubości); czy coś innego, ale teraz jest rewelacja. I nie muszę niczym "zagracać" pokoju. Chociaż w planach mam powiesić parę obrazów za kolumnami - ale to tylko dlatego, że wszechobecna biel już mi się znudziła. Wartością dodaną obrazów będzie jednak na pewno jakiś efekt "akustyczny".

Czy zanim używałeś Isoacoustics, wysuwałeś kolumny, żeby nie dudniły? i czy z Iso nie musisz tego robić, jeśli wcześniej wysuwałeś?

W dniu 23.03.2021 o 09:26, Q21 napisał:

Różnice są słyszalne i warto się o tym przekonać samemu. Wypożycz w Top Hifi IsoAcoustic i będziesz miał odpowiedź czy warto inwestować w podstawki. My w chwili obecnej testujemy podkładki 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , które budzą wiele kontrowersji ale najgorsze w tym wszystkim jest to, że działają. Zmiany są słyszalne przez osoby nie uważające się za audiofilii czy melomanów. Sam sceptycznie podchodziłem do tego tematu ale różnica była od razu słyszalna i zmiana była w mocniejszym basie, bardziej wyeksponowanym pierwszym planie oraz bardziej czystej średnicy. W moim systemie była duża różnica i szukam większej muzykalności w związku z czym przy dłuższych odsłuchach było dla mnie zbyt męczące brzmienie ale jestem przekonany, że wielu osobom spodobałoby się to brzmienie 😉

Jak to n-audio ostatecznie wypadło w testach? Faktycznie coś to daje? brzmi trochę jak audio voodoo...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 9 miesięcy później...

Ogłoszenie jednego z forumowiczów odnośnie gaia iii  skusilo mnie sprawdzić jaka jest cena w sklepie. Okazało się że jest promka i są jeszcze taniej . Pooglądałem filmy ,poczytałem trochę i zdecydowałem się kupić.  Rozglądałem się za kolumnami bo moje już mają swoje lata ,słuchałem kilka zestawów w salonach , ale nic mnie nie zaskoczyło na tyle żeby zdecydować o zmianie. I tu taka niespodzianka,  moje Tempo II  dostały nowe życie.  Dół pasma jest lepiej definiowany , schodzi naprawdę nisko jeśli jest tak nagrany. Scena głęboka z doskonale oddaną akustyka , separacja instrumentów , czystość dźwięku,  góra nie ostra ,ale bardzo naturalna z odpowiednią masą . To pierwsze wrażenia po niezbyt długim odsłuchu. 

• 5 miesięcy później...
W dniu 27.03.2021 o 17:30, McGyver napisał:

Ale mają jedną istotną wadę - są brzydkie jak noc listopadowa. Ktoś chce żeby nie tylko działało, ale i nie szpeciło więc dopłaca za wygląd. Proste.

Choć raz się z Tobą zgadzam, mam nadzieję że poszedłeś po rozum do głowy i że jeszcze będą z Ciebie ludzie.

Ale serio ten wpis robi robotę...

Na Audio Show 2024 miała miejsce prezentacja nóżek GAIA. Były dwie pary takich samych kolumn podłogowych, jedne stojące na zwykłych kolcach , a drugie na nóżkach GAIA. Dźwięk ze wzmacniacza był szybko przełączany z jednych kolumn na drugie. Gdy usiadło się w dedykowanym miejscu odsłuchowym to różnica w brzmieniu wnoszona przez nóżki GAIA była bardzo wyraźna i pozytywna . Najbardziej zyskiwała barwa i namacalność dźwięku.

Rozmawiałem z obecnym na AS2024 przedstawicielem firmy ISOAcoustics i on zdecydowanie rekomendował sprawdzenie działania nóżek GAIA w konkretnym pomieszczeniu z konkretnymi kolumnami, bo sama budowa podłogi w pokoju może wpływać na sposób działania nóżek GAIA.

Gdy ostatnio testowałem markowy , japoński kabel zasilający którego cena była 5 razy większa niż nóżek GAIA , to nie wiem czy usłyszałem jakąś różnicę w brzmieniu czy tylko mi się wydawało – chodzi o porównanie ze zwykłym kablem „komputerowym” 🙂

Tymczasem, gdy postawiłem swoje kolumny na nóżkach GAIA to poprawa w jakości brzmienia była nieporównywalnie bardziej wyraźna i jednoznacznie korzystna. 

Dla mnie nóżki GAIA pod kolumnami to niesamowite odkrycie audiofilskie w zakresie gadżetu który powoduje tak znaczący przyrost jakości brzmienia w stosunku do ceny.

W nowym roku planuję potestować wpływ nóżek GAIA na brzmienie wzmacniacza .....

pozdrawiam

Arkadix

W dniu 29.05.2023 o 13:58, marcinmarcin napisał:

Trudno powiedzieć bo kupiłem kolumny Divine Acoustics z podstawkami w komplecie 😉 ale jakość dźwięku kompletnego zestawu jest znakomita

To teraz zdejmij te podkladki Divine Acoustic Kepler i daj znać kolegom, nie daj się prosić 😉

Swoją drogą to jedne z lepszych na rynku.

16 minut temu, Arkadix napisał:

W nowym roku planuję potestować wpływ nóżek GAIA na brzmienie wzmacniacza .

Iso acoustic Gaia pod wzmacniacz? 🤔

Pod urządzenia masz IsoAcoustic serię Orea.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

2 godziny temu, sir.jax napisał:

To teraz zdejmij te podkladki Divine Acoustic Kepler i daj znać kolegom, nie daj się prosić 😉

Pół roku je ustawiałem i przestawiałem i dopiero ostatnio wydaje mi sie że dobrze stoją... tak że ciężko się będzie zmotywować do ruszenia i ustawiania na nowo 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Mam Isoacoustics pod granitem na którym stoi gramofon, obok kolumny na Isoacoustics Puck mini i nie ma przenoszenia drgań na igłe, robią robotę. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, Arkadix napisał:

Dla mnie nóżki GAIA pod kolumnami to niesamowite odkrycie audiofilskie w zakresie gadżetu który powoduje tak znaczący przyrost jakości brzmienia w stosunku do ceny.

Mam takie same odczucia - kolumny, wzmacniacze, kable się zmieniają, ale GAIA zostaje. Jest dla mnie integralną częścią kolumn, po prostu must have🙂

• 2 miesiące później...
  • 4 tygodnie później...

Czy cena za komplet to 8 sztuk czy 4 sztuki? Nic nie jest napisane w sklepie Top_hifi. Ale logiczne się wydaje że kolumny zawsze są dwie więc komplet to 8.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

6 minut temu, bumbum napisał:

Czy cena za komplet to 8 sztuk czy 4 sztuki? Nic nie jest napisane w sklepie Top_hifi. Ale logiczne się wydaje że kolumny zawsze są dwie więc komplet to 8.

Dobrze kombinujesz. Komplet to 4 szt, bo przecież Gaia można stosować także pod stoliki, subwoofery, głośniki centralne itd

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ehh,a już miałem kupić. Razy dwa to stanowczo za drogo. Wolę pokombinować i samemu coś ogarnąć. W końcu to żadna kosmiczna technologia. Wystarczy wibrometr i można sobie samemu wykonać podkładki.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

jakoś rozsądnie cena to chyba tylko pod monitorki  minipuck  8 za 370 , reszta to już do droższych kolumn , no niestety produkt d drugiego obszaru płatniczego :) dewizowy 

Ja mam i używam już w drugiej parze kolumn, choć bardziej ze względów estetyczno-praktycznych niż audio-voodoo. Podkładki świetnie przylegają do podłogi, stabilizują kolumnę, ale wprawdzie to guma, to mogę je wysunąć na potrzeby dłuższych odsłuchów. Dobra rzecz. W mojej ocenie lepsza niż kolce.

Jest tam jakaś przekładka silikon/guma  coś na pewno zmienia sam ,myślałem nad minipuck pod monitorki  ale jakoś mi się juz nie chce 

2 godziny temu, bumbum napisał:

Ehh,a już miałem kupić. Razy dwa to stanowczo za drogo. Wolę pokombinować i samemu coś ogarnąć. W końcu to żadna kosmiczna technologia. Wystarczy wibrometr i można sobie samemu wykonać podkładki.

Wykonanie samemu takich jak Gaia będzie trochę trudne. Oprócz elementu gumowego, który dobrze przylega do podłoża, wewnątrz są sprężynki. To one odpowiadają za poprawną pracę. No i należy pamiętać o kierunkowości i przykręcenia do kolumny. Posiadam II i prawdą jest, że "to działa".

W dniu 22.03.2021 o 21:32, AiM-TV napisał:

Jest trochę opinii, większość pozytywna, mam wrażenie że wyrażanych nie koniecznie przez skrajnych audiofilii.

Sugerują, ze lepsze efekty niż wymiana różnych kabli, do których osobiście jestem ostatnio raczej umiarkowanie nastawiony (jakieś różnice słyszę ale nie dominujące).

Ktoś korzysta i może potwierdzić?, zwłaszcza opinie o znacznej poprawie stereofonii i poukładaniu sceny.

Poprawa stereofonii i poukładanie sceny to tylko efekt uboczny, albo raczej końcowy co ładniej brzmi.

Po wkręceniu Gaia II wrażenie jest takie że muzycy twardziej stają na ziemi. Są wyżsi jakby, po prostu dźwięk nie spływa po kolumnach do podłogi a jakby zostaje na swoim miejscu.

Instrumenty są większe, głosy jakby poważniejsze, bardziej obecne.

Jestem całkowicie na tak...

5 minut temu, lamario napisał:

Wykonanie samemu takich jak Gaia będzie trochę trudne. Oprócz elementu gumowego, który dobrze przylega do podłoża, wewnątrz są sprężynki. To one odpowiadają za poprawną pracę. No i należy pamiętać o kierunkowości i przykręcenia do kolumny. Posiadam II i prawdą jest, że "to działa".

Sprężyny zawsze działają. Ja mam swojego Thorensa na słynnych sprężynach i nie za.ieniam na inny gramofon.

Natomiast przykręcając pod kolumny Gaia II ustawiłem najpierw byle jak.

Różnica na plus jak wcześniej napisałem była ogromna.

Potem ustawiłem napisami i tu już tr-eba się wsłuchiwać...

Tak czy inaczej brzmią i wyglądają obłędnie.

W dniu 4.03.2025 o 17:52, BorkowskiM napisał:

Zamontowane Gaia 3. Zdecydowanie na plus. Polecam, szczególnie, gdy ktoś ma podłogę pływającą, tak jak ja.

Też na plus na pływającej.

Godzinę temu, Audroc napisał:

Poprawa stereofonii i poukładanie sceny to tylko efekt uboczny, albo raczej końcowy co ładniej brzmi.

Po wkręceniu Gaia II wrażenie jest takie że muzycy twardziej stają na ziemi. Są wyżsi jakby, po prostu dźwięk nie spływa po kolumnach do podłogi a jakby zostaje na swoim miejscu.

Instrumenty są większe, głosy jakby poważniejsze, bardziej obecne.

Jestem całkowicie na tak...

Zgadza się, przekonałem się o tym osobiście. Kolumny się u mnie zmieniają a Gaia III od paru lat jest wiernym wyposażeniem każdego zestawu.

Zgadza się, przy GAIA ważne jest odpowiednie przykręcenie. Na osi napisów działa to trochę inaczej niż na boki. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia konstrukcji w środku tych izolatorów 

www.tophifi.pl

No dobra. To normalne że działa. Kolce nie są żadnym izolatorem. To najgorsze co może być a większość osób przyznacie zmieniło kolce na Gaia zapewne nie testująć innych sposobów jak wibroizolatory czy elastomer który jest najlepszym absorberem drań. Koszt niewielki bo około 50pln. Nawet takie na spreżynkach to koszt 150pln maximum a nie 1300.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, bumbum napisał:

który jest najlepszym absorberem drań

A to Zimny Drań!!
I Drogi!
🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

14 minut temu, bumbum napisał:

No dobra. To normalne że działa. Kolce nie są żadnym izolatorem. To najgorsze co może być a większość osób przyznacie zmieniło kolce na Gaia zapewne nie testująć innych sposobów jak wibroizolatory czy elastomer który jest najlepszym absorberem drań. Koszt niewielki bo około 50pln. Nawet takie na spreżynkach to koszt 150pln maximum a nie 1300.

Ukryta Zawartość

Che ,che mam elastomery ,co tu porównywać do ISO acoudtics.

Które też mam pod wzmakiem.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, bumbum napisał:

Ukryta Zawartość

A takie na spręzynkach to do ilu kg sztuka sa obliczone?

W dniu 26.03.2025 o 21:42, Audroc napisał:

Tak czy inaczej brzmią i wyglądają obłędnie.

Prawdopodobnie to sedno sprawy

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 29.03.2025 o 15:48, Pseudodrummer napisał:

A takie na spręzynkach to do ilu kg sztuka sa obliczone?

Prawdopodobnie to sedno sprawy

Te chińskie sprężyny mają kiepską prasę, także na naszym Forum sporo osób krytykowało. Ja ich nie kupowałem bo po odsłuchach wybrałem Gaie i tyle. Wiadomo biedny 2 razy płaci- chciałem tego uniknąć.

Wpływ Gai na dźwięk jest bardzo czytelny, tylko trzeba zaopatrzyć się w kilka super płyt z lejącymi się talerzami perkusji Def Leppard czy gdobrym basem Patricii Burber z Cafe Blue

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Audroc napisał:

biedny 2 razy płac

A to prawda jest!

• Pokaż nowe odpowiedzi