Skocz do zawartości
IGNORED

Absolutny ranking słuchawek

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.06.2024 o 18:13, Qaz12 napisał:

Aktualnie mam Hifimany he1000 se i nie mam ochoty na inne, z tym, że one wymagają odpowiedniego - ciepłego toru.

Zależy co kto lubi.

W dniu 20.03.2024 o 17:55, #Szakovsky napisał:

Dźwięk Ultrasone jest takim zbawieniem dla ludzkości jak sznur i porządna gałąź. 
W sumie, jedno prowadzi do drugiego. 

Zależy co kto lubi. Ja większość słuchawek mam Ultrasone. No i jedne hihimany.

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

7 godzin temu, 1siedem napisał:

Ciekawe jak ta Arya Organic wyszłaby z pojedynku. Audeze LCD3...

Ktoś pisał, że LCD 3 trudno mu było odróżnić od LCD X, a te akurat mam no i Arya Organic też,  bardzo fajne sluchafony. 

Zyskują na warkoczu z miedzi OCC Cryo, na fabrycznym grają dość ciepło i blisko głowy,  z warkoczykiem brzmienie nabiera świeżości, bardziej odrywa się od słuchawek. To tak w bezpośrednim porównaniu, no i u mnie nie ma powrotu do wyjscia SE jack. Zbalansowane XLR poprawia brzmienie w każdym aspekcie, a przede wszystkim selektywność instrumentów.

Poza tym Organic lekkie, bardzo wygodne, Audeze graja gęściej, barwniej, ale tworzą też inną przestrzeń, jakby głębszą więcej pogłosu wokół instrumentów w porównaniu do Arya Organic. Niewiem z czego to wynika, czy innego warkocza, czy budowy i grubości padów, co tym samym oddala przetworniki od kanałów słuchowych.  Obie pary porównywane z tych samych balansowanych wyjść słuchawkowych.

Trudno mi jednak powiedzieć, jak byłoby z innymi wzmacniaczami.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

…podlacz swoje Beyery do lampy..

Ciekawe jak ta Arya Organic wyszłaby z pojedynku. Audeze LCD3...

Co prawda mam dostep do lampy (McIntosh), ale lampy dla mnie odpadaja, gdyz nie posiadaja podstawowych, waznych dla mnie funkcji (balans, crosfeed, DSP,..)
Gdym byl gotow zrezygnowac z DSP, to pierwsza alternatywa do RME byl by SPL

Jak bede w Thomannie, to poslucham Audeze LCD 3. Wybieram sie tam, by posluchc DCA E3, wiec moge posluchac i porownac wszystkie trzy za jednym zamachem

Posłuchaj sobie @xajas 3,5Watowy wzmacniacz od Passa i Twoje słuchawki wskoczą level wyżej a te odrzucane zaczną grać bo widzę tak chodzisz dookoła tematu i coś Ci fajnego obok przechodzi

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

2 godziny temu, ASURA napisał:

Posłuchaj sobie @xajas 3,5Watowy wzmacniacz od Passa i Twoje słuchawki wskoczą level wyżej a te odrzucane zaczną grać bo widzę tak chodzisz dookoła tematu i coś Ci fajnego obok przechodzi

Mówisz o Pass HPA-1 ?

Miałem go gościnnie, fajny, ale szału nie robi i brzmieniowo blisko Copland DAC 215, chociaż bezpośrednio nie porównywałem. 

Ma też niewiele możliwości i funkcji no i wyjście tylko SE jack 6,3mm.

Edytowane przez sir.jax

7 minut temu, sir.jax napisał:

Mówisz o Pass HPA-1 ?

Miałem go gościnnie, fajny, ale szału nie robi i brzmieniowo blisko Copland DAC 215 bezpośrednio nie porównywałem. 

Ma też niewiele możliwości i funkcji no i wyjście tylko SE jack 6,3mm.

Po co wodotryski jak całą resztę mz. mam już wystarczająco dobrą?

Poza tym lubię A klasowe wzmaki 

Z jakim DAC-em słuchałeś, ja np. z Pathosa i była muzyka

Taki beznamientny SPL już mi się np. nie podobał, może to wina słuchawek i nie wyrabiał na 125 Ohmowych AKG K1000 crosfield tam guzik z nimi robił. Wiem, wiem to już prawie kolumny nic nie trzeba było "zwierać" ale....

Denona AH-D5000 wtedy z SPL słuchałem i moje ukochane Monitory wintydż

11 minut temu, ASURA napisał:

Z jakim DAC-em słuchałeś, ja np. z Pathosa i była muzyka

Z DACa wyjście RCA na Passa, a DAC Moon 380 D DSD.

Do Pathosa wpiąłem się jak jeszcze miałem HD600 to raz, że pokrętło trzeba było na godz 1 lub 13, jak kto woli, a z tyłu włączyć Gain, a dwa też szału nie było. 

To mój ćwiczebny Cayin HA-1 na godz 9 robił co chciał z 300 omowymi słuchawkami. 

12 minut temu, ASURA napisał:

Po co wodotryski jak całą resztę mz. mam już wystarczająco dobrą?

Wyjścia zbalansowane XLR 4 pin to nie takie wodotryski, jedyny wodotrysk to crossfeed z którego nie korzystam, jakoś mi nie leży,  może się przekonam do tej funkcji za jakiś czas.

Edytowane przez sir.jax

7 minut temu, sir.jax napisał:

robił co chciał z 300 omowymi słuchawkami. 

300 Ohm to żadne obciążenie, 50 i niżej to jest wyzwanie

Ten SPL to podobno 600 Ohm kocha ale jeszcze z takowymi Senkami mi też nie grała muzyka

12 minut temu, sir.jax napisał:

Do Pathosa wpiąłem się jak jeszcze miałem HD600 to raz, że pokrętło trzeba było na godz 1 lub 13, jak kto woli, a z tyłu włączyć Gain, a dwa też szału nie było. 

Do DAC-a czy do wzmacniacza bo to różnica...

Posłuchaj sobie [mention=1239]xajas[/mention] 3,5Watowy wzmacniacz od Passa i Twoje słuchawki wskoczą level wyżej a te odrzucane zaczną grać bo widzę tak chodzisz dookoła tematu i coś Ci fajnego obok przechodzi

Juz pisalem, moc to nie wszystko, brak podstawowych funkcji -> no go!
50 i nizej to jest wyzwanie

Jakie wyzwanie?
Te Organic maja 16 Ohm i leca bez problemu

Audivina maja 20 a HE1000Se 35
Godzinę temu, ASURA napisał:

Do DAC-a czy do wzmacniacza bo to różnica...

Do wzmaka, myślałem, że gadamy o wzmacniaczach słuchawkowych 😉

Bardzo fajnie sprawdzał się też Hegel HD12 jako DAC/Amp słuchawkowiec.

Godzinę temu, xajas napisał:

Jakie wyzwanie?

Sam sobie odpisałeś

Godzinę temu, ASURA napisał:

Pierwsze słyszę o takiej zależności. 

300 om jest raczej większym obciążeniem dla wzmacniacza sluchawkowego niż 20 om.

2 minuty temu, sir.jax napisał:

Do wzmaka, myślałem, że gadamy o wzmacniaczach słuchawkowych 😉

Tak to my się nie bawimy a le są wyjątki. mam stare Ortho których nawet 180W bezpośrednio zapięte nie chce z basem napędzić

1 minutę temu, sir.jax napisał:

300 om jest raczej większym obciążeniem dla wzmacniacza sluchawkowego niż 20 om.

Obciążeniem tak ale z racji małej średnicy- przekroju drutu i tak zwiększenie 4x mocy wzmacniacza ich akustycznie więcej nie napędzi, co najwyżej mogą pójść z dymem...

Nas interesuje zamordyzm prowadzenia słuchawek i z nisko  przy grubszym drucie łatwiej tą moc w polu magnetycznym odzyskać na przetwornikach

3 minuty temu, xajas napisał:

Nie, jesli bezproblemowo dziala, to zadne wyzwanie

Tak Ci się zdaje, wielu zdawało się że to koniec możliwości danych słuchawek a to dopiero był początek dzięki dostarczonemu  wzmacniaczowi o którym nie mieli pojęcia. Taka analogia do kolumn wielu osobom po prostu nie grały; do czasu a wtedy opad szczeny

Mam dostep do wielu wzmacniaczy, ale szczeka mi nie opadla

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Thomann bardziej celuje w muzyków ich interesuje cięcie kosztów inwestycji. Swego czasu Thomann miał Grace Design to była bardzo fajna marka u nich

W niemczech ta firma obecnie ma, musiał byś się @xajaspofatygować, leży przed Stuttgartem za tym nie tak daleko

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Thomann bardziej celuje w muzyków ich interesuje cięcie kosztów inwestycji. Swego czasu Thomann miał Grace Design to była bardzo fajna marka u nich

Muzykow interesuje JAKOSC w sensownej cenie

Grace, podobnie jak 99,9% innych odpada. Nie ma DSP
1 minutę temu, xajas napisał:

Muzykow interesuje JAKOSC w sensownej cenie ii profesjonalnosc, a nie Asurowe domniemania i audiofilskie blablabla

Ciebie interesuje bla bla a ja lubię jak mi przy muzyce nóżka sama chodzi i nie muszę się zastanawiać co jest w systemie czy ekonomia czy full wypas

Ma grać, tyle inaż tyle, muzycy bardzo często nie mają pojęcia że ich praca jest dla innych a nie dla cięć budżetowych co by wyszło po taniości. Kiedyś pamiętam takiego co przyszedł jako suport do studia z gitarką w takim stanie co jej się nie dało słuchać. Na szczęście studio miało swoje instrumenty i raczył zagrać na powierzonym mu mieniu...

Grace Design to dobrze skalkulowana wysoka JAKOŚĆ studyjna

Ma grać, tyle inaż tyle, muzycy bardzo często nie mają pojęcia że ich praca jest dla innych a nie dla cięć budżetowych co by wyszło po taniości. JAKOŚĆ studyjna

Bzdura
Muzycy musza zarabiac pieniadze na zycie, tak samo jak ja i ty, musza myslec o budzecie tak samo jak ja i ty. I nie pracuja dla innych charytatywnie, tak samo jak ja i ty
14 godzin temu, sir.jax napisał:

Ktoś pisał, że LCD 3 trudno mu było odróżnić od LCD X

Bardzo łatwo odróżnić, LCD 3 grają stonowanie, łagodniej, do odprężającego słuchania,
X maja więcej werwy, dynamiki, więcej namacalności  

5 godzin temu, xajas napisał:

Bzdura
Muzycy musza zarabiac pieniadze na zycie, tak samo jak ja i ty, musza myslec o budzecie tak samo jak ja i ty. I nie pracuja dla innych charytatywnie, tak samo jak ja i ty

Ukryta Zawartość

Muzycy to wolny zawód nie to co ty czy ja. Wielu z nich wypadło z interesu z racji nadprodukcji dzieci popychanych przez ambitnych rodziców do szkół muzycznych od przedszkola! Z racji bardzo wysokiej konkurencji tylko wybitne jednostki robią karierę a pozostali zmuszeni są do pracy z bardzo niską marżą czytaj kosztami ciętymi na maksa. Mocno cierpi na tym jakość produkcji którą robią i stąd dla nich robi się erzatz urządzeń elektroakustycznych które coś tam muszą udawać ale to nie będzie top zapewniający topową produkcję ale tym erzatzem zachłystujesz się ty a oni zmuszeni są go kupić i biorą go za dobrą monetę. Niektórym utalentowanym sprcjalne fundacje wypożyczają a nie kupują instrumenty za parę milionów $, z bardzo dobrą elektroniką  stykają się w studiach wielkich koncernów muzycznych najlepsi ich pupilkowie a reszta stoi w kolejce. Kapitalizm pośród muzyków doszedł do najgorszego punktu także dla klienta czyli odbiorcy muzyki gdzie konkurencja ciągłe obniżanie kosztów własnych wymusiło home recording i produkcję największego taniego g. dla muzyków a pośrednio dla melomanów i fanów muzyki. To nie są produkty klasy mikrofonów  od Tekefunken USA czy elektroniki od Millenny.

To są jak zauważasz urządzenia budżetowe na których ciężko ocalić Muzykę i artyzm wysokich lotów…

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, sir.jax napisał:
10 godzin temu, ASURA napisał:

Prawo Ohma się kłania czyli fizyka szkoły podstawowej.
Słuchawki niskoomowe są zdecydowanie większym obciążeniem dla wzmacniacza niż słuchawki wysokoomowe.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

.
To są jak zauważasz urządzenia budżetowe na których ciężko ocalić Muzykę i artyzm wysokich lotów…

Przez budzetowe rozumie co innego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, yayacek napisał:

Słuchawki niskoomowe są zdecydowanie większym obciążeniem dla wzmacniacza niż słuchawki wysokoomowe.

"Pacz" pan 😉 nie przemyślałem. 

Wiadomo przeca, że moc oddawana jest odwrotnie proporcjonalna do obciążenia, chociaż wzmacniacz przez swoją impedancję wyjściową, rezystancie przewodu słuchawkowego i słuchawek tworzy dzielnik napięcia. 

A przecież wzmacniacze sluchakowe nie są idealnym źródłem napięciowym, bo mają jakieś tam ograniczenia w stopniach końcowych tranzystorów, zasilaczy itp.

Dla wysokich impedancji proste przeliczenia mocy mają uzasadnienie podobno, ale już dla niskich niekoniecznie, bo nie wiemy jak się zachowuje stopień wyjściowy/końcowy pod większym obciążeniem. Zatem ta moc oddawana jest podawana przez producentów w przybliżeniu,  producenci nie podają nap.wyjściowego w funkcji obciążenia, a szkoda.

Żeby nie było, tylko gdzieś o tym czytałem.

Mój smok przy 50 omach oddaje 8W mocy, czyli teoretycznie przy 25 omach, aż 16W, to przy 20 omach lub 16 omach aż strach pomyśleć.

Czy w rzeczywistości tak jest?

Mówiąc szczerze mało mnie to interesuje 😁

P.S.

W szkole podstawowej też uczyli poprawnej pisowni (interpunkcji). 😉

Edytowane przez sir.jax

Zanim zaczniecie przegladac podreczniki fizyki do szkoly podstawowej i dyskutowali, czy niska albo wysoka impedancja jest wyzwaniem, przypominam, ze zasadniczym parametrem decydujacym o tym, czy sluchawki (podobnie jak zestawy glosnikowe) sa duzym obciazeniem dla wzmacniacza, jest ich skutecznosc!

Przyklady

Ukryta Zawartość

IMG_3994.thumb.jpg.b58e43b11253e45aea1abb0b9e49843f.jpg

Arya ma 4x nizsza impedancja niz Susvara (16 Ohm vs 60 Ohm), ale za to o 11dB wyzsza skutecznosc (94dB vs 83dB). A 3dB roznicy to podwojenie mocy!
Czyli dla osiagniecia tego samego poziomu SPL Susvara potrzebuja niemaze 8x wiecej mocy!

Co to znaczy?

P=U*I
U=I*R (czyli podstawowka )
P=I2*R -> I=sqrt(P/R)

Zalozmy ze sluchamy muzyki przy poziomie glosnosci wymagajacym przy Arya (16 Ohm) 100mW, czyli 0,1W

I=sqrt(0,1/16)=0,079A
U=0,1/0,079=1,265V

A teraz Susvara (60 Ohm) wymagajace przy tym samym poziomie glosnosci 8x wiecej mocy 800mW, czyli 0,8W

I=sqrt(0,8/60)=0,115A
U=0,8/0,115=6,956V

No to ktore sa bardziej wymagajace?

Jak podlacze Arya do Smartfona, to mimo 16 Ohm zagraja, bo potrzebuja tylko 1,265V

A jak podlacze Susvara, czy przy tych 300 Ohm zagraja? Czy Smartfon jest w stanie dostarczyc 6,956V ?

A obliczenie takiej kombinacji dla wysokiej impedancji i wysokiej skutecznosci (jak np. Sennheisery), pozostawiam zainteresowanym

IMG_3996.thumb.jpg.ca6dfc3190d477007d869bc091d2c8c9.jpg

Tyle na temat wyzwan, prawa Ohma i smokow mocowych.

Moim zdaniem, wiele prowadzonych tu dyskusji i zalecen opartych tylko o impedancje jest bez sensu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, xajas napisał:

Tyle na temat wyzwan, prawa Ohma i smokow mocowych

Ty to zaraz tego smoka żeś się uczepił 😁

Jeszcze trzeba też uwzględnić, że chyba przebieg impedancji w dynamicznych nie jest tak liniowy/płaski jak w planarach.

W zasadzie nie chciałem już wspominać o tym, że jednak pchełki dla smartfonów zazwyczaj mają niską impedancję, a nie wysoką, która rzekomo jest mniejszym obciążeniem. Tutaj znaczenie ma właśnie skuteczność SPL przy wyborze takich słuchawek. 

I jeszcze jeden drobiazg

Czy do sluchawek znoszacych maksymalnie 200mW potrzebuje smoki dostarczajace 8W?

Przyklad AKG

Ukryta Zawartość

Ty to zaraz tego smoka żeś się uczepił

Ja sie nie czepiam, z nadmiaru mocy glowa nie boli

Ja chce tylko wskazac, jak bezsensowne sa te czeste dyskusje o wymaganej mocy i czy pewne zalecane wzmacniacze sobie „poradza“.
Sama impedancja nie jest wystarczajacym indykatorem

Ukryta Zawartość

13 minut temu, xajas napisał:

Ja chce tylko wskazac, jak bezsensowne sa te czeste dyskusje o wymaganej mocy i czy pewne zalecane wzmacniacze sobie „poradza“.

Ale co począć, jeśli interesujący mnie wzmacniacz oddaje taką moc, nie na tym mi w zasadzie zależało.

Swoją drogą 16 omowe Arya Organic muszę troszkę podgłosnić w stosunku do 20 omowych LCD X, bo mają niższą skuteczność SPL właśnie 😉

Swoją drogą Audeze LCD X, aż takich mocy nie potrzebują. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

• Pokaż nowe odpowiedzi