Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje źródeł TDA1541, lampowe analogówki.

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

najpierw...

Babola znalazłem, jedna z mas nie miała styku stąd brum. Gra ale... dalej napięcie na wyjściu około 1,5V czyli gra ciszej i jest słyszalny duży przester na basie. Konwersję zmieniłem już na 200 i przester mniejszy. Dałem 670 i przester zniknął i zaczyna grać aż morda się cieszy. Kontrabas już brzmi jak kontrabas.

Dziś już nie robię bo i tak nie posłucham różnicy bo zaraz 3 i cały dom śpi. Jutro wrzucę 1K i zobaczę co będzie. Ustalę go na granicy całkowitego zaniku przesteru.

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Gość

(Konto usunięte)
29 minut temu, eMCZe napisał:

Jutro go sprawdzę, bo mnie już zaczyna ten PCM wkur...

gdzieś co ś za szybko albo zimny lut albo brak lutu lub błąd

Teraz, slawek.xm napisał:

albo zimny lut

Zimny lut pomiędzy masą lampy a masą PCB CD.  Jak wyżej pisałem zaczął grać i jest moc. Bas jak z TDA1541 idzie bo w PCM było słabo ( pisze i się uśmiecham normalnie ). Jutro pójdę z RK do góry zanim pojawi się przester ale wzmocni sygnał.

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, eMCZe napisał:

Zimny lut pomiędzy masą lampy a masą PCB CD.  Jak wyżej pisałem zaczął grać i jest moc. Bas jak z TDA1541 idzie bo w PCM było słabo ( pisze i się uśmiecham normalnie ). Jutro pójdę z RK do góry zanim pojawi się przester ale wzmocni sygnał.

próbuj

Jutro zdam relację czy zaczęło grać, jak zaczęło grać i jakie wartości ustaliłem dla PCM69. Jeszcze raz dziękuję. 

19 godzin temu, slawek.xm napisał:

próbuj

Dobra... próby robione na różnym anodowym, różnej konwersji i różnym prądzie. Wnioski:

PCM69 zaczyna brzmieć dopiero powyżej 2k na rezystorze konwersji. Wcześniej nie ma powera, bas nie wybrzmiewa a góra nie uwodzi. Robiłem próby do 4k grało podobnie dobrze.

Prąd od 2,5 do 11 mA , dużej różnicy w brzmieniu nie zauważyłem choć wydaje się, że przy 7mA brzmiało to najlepiej.

Napięcie anodowe od 130 do 290 V tutaj miało to wpływ na brzmienie i wzmocnienie, tutaj czym wyżej tym lepiej.

Brzmi dużo lepiej niż PCM na opach ale jak zawsze jest problem. Mam buczenie przy zwiększaniu głośności, przy wyższych poziomach głośności nawet słyszalne podczas grania . Zmieniałem konwersję, prąd, kondensator równolegle i bez. Wciąż to samo. Jako, że trafo włączam jeszcze z kabla, przez przypadek zauważyłem, że hum pojawia się nie po włączeniu zasilania na PCM ale po włączeniu układu lampowego. Czyli, CD odpięty od sieci, włączam trafo, buczy w głośnikach. 

GND pociągnięte pomiędzy: GND zasilania anodowego, lampy, RCA i PCB czyli wszystko połączone w różnych kombinacjach, zmian żadnych nie ma. 

Jak się pozbyć tej świnki z toru ??

Grzałki mam z tego samego zasilacza - 6,3V, zmiana napięcia w górę czy dół nic nie zmienia w buczeniu. Podłączone równolegle czyli na środek - (pin 9 )  na zmostkowane piny 4 i 5 w mam podany +.

Oczywiście 6,3 stałego

Edytowane przez eMCZe

Gość

(Konto usunięte)
26 minut temu, eMCZe napisał:

Jak się pozbyć tej świnki z toru ??

jest duża ilość potencjalnych zależności i znalezienie odpowiedzi może być trudne

spróbuj sprawdzić czy buczenie nie ma związku z żarzeniem

na nagrzanym ukladzie przy stabilnych temperaturach i dobrze słyszalnym brumie odłącz na chwilkę żarzenie , sprawdź czy w samym momencie odłączenia żarzenia brum znika

Edytowane przez slawek.xm

Powiem Ci ze mimo brumu brzmi bardzo dobrze. Takiej sceny to nie mam w TDA przy 6N16B. Ustawiłem na razie na prąd okolo 4mA, napięcie 250V, rezystor konwersji 2,2k. Gra mocno i dynamicznie, bez zniekształceń i przy trochę mocniejszym wzmocnieniu niż normalnie. Dzięki temu hum niesłyszalny podczas odtwarzania ale wiem że tam jest. 

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, eMCZe napisał:

Powiem Ci ze mimo brumu brzmi bardzo dobrze. Takiej sceny to nie mam w TDA przy 6N16B. Ustawiłem na razie na prąd okolo 4mA, napięcie 250V, rezystor konwersji 2,2k. Gra mocno i dynamicznie, bez zniekształceń i przy trochę mocniejszym wzmocnieniu niż normalnie. Dzięki temu hum niesłyszalny podczas odtwarzania ale wiem że tam jest. 

najlepiej by problem pomógł rozwiązać ktoś kto robił układ na płytkach, które posiadzasz

z mojego doświadczenia jeśli żarzenie jest napięciem stałym najlepiej jest zrobić źródło prądowe na lm317 , jest trochę zabawy z dobraniem rezystora by napięcie na lampie było idealne , ale taki układ u mnie dawal najlepsze rezultaty jest dość prosty i skuteczny

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, eMCZe napisał:

rezystor konwersji 2,2k

wg mnie warto szukać ukladu ,który pozwoli na zastosowanie rezystora konwersji rzędu 50om lub mniej

2,2k to bardzo duża impedancja dla pradu ok 1mA

teoretycznie im mniejsza tym lepiej

ale oczywiście jesli jestes zadowolony z efektu to jest to najważniejsze czasem konkretny uklad pasuje mimo niestandardowych rozwiazań

12 minut temu, McGyver napisał:

Masz symetryzację żarzenia?

Na trafo nie. Mam odczepy 0-6,3-9 . Zasilacz od Konrada, przy 6N16B nie humał. Zresztą 6N16B nie było słyszalnego przydźwięku nawet przy zasilaniu AC. Na DC można odkręcić bez sygnału pre na max i cisza.

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

wg mnie warto szukać ukladu ,który pozwoli na zastosowanie rezystora konwersji rzędu 50om lub mniej

Wiem, ale przy wartościach rzędu 100 - 200 ohm układ nie brzmi. Basu nie ma a góra nie śpiewa. Dźwięk porównywalny z PCM przez rezystory bezpośrednio na RCA i do pre. Ten PCM69 to dla mnie kosmos. Do tej pory bawiłem się tylko TDA1541, tam były dziesiątki om a nie setki czy tysiące.

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, eMCZe napisał:

Na trafo nie.

symetryzacja żarzenia to odniesienie napięcia stałego żarzenia przez dwa rezystory do masy ukladu np  przez dwa rezy 150om

zamiast jednego rezystora mozna dać potencjometr duzej mocy i wyregulować tak by brum był najmniejszy

Na pewno to żarzenie, po odłączeniu od zasilania buczenie zanika. I coś mi się obiło, o uszy, że gdy są grzałki równolegle to ma skłonności do brumienia. 

Dzięki Wam mądre głowy. Jutro spróbuję a) połączenia szeregowego grzałek z 12V , b) symetryzacji gdy w szeregu nie przyniesie poprawy. Wtedy rozumiem, że oba przewody z wtórnego odczepu 6,3V łączę do masy i dopiero potem na zasilacz.  Chyba, że:

30 minut temu, slawek.xm napisał:

symetryzacja żarzenia to odniesienie napięcia stałego żarzenia przez dwa rezystory do masy ukladu np  przez dwa rezy 150om

znaczy to, że już po zasilaczu.

Przy 6N16B nie było problemu pewnie dlatego, że obie triody mają jedną wspólną grzałkę.

Jutro będę się bawił. Mam nadzieję, że moje pytania nie są nazbyt nachalne. 

Edytowane przez eMCZe

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, eMCZe napisał:

Wtedy rozumiem, że oba przewody z wtórnego odczepu 6,3V łączę do masy i dopiero potem na zasilacz

może lepiej najpierw narysuj co chcesz zrobić

6 minut temu, eMCZe napisał:

rozumiem, że oba przewody z wtórnego odczepu 6,3V łączę do masy i dopiero potem na zasilacz. 

Fajnie się trafo będzie dymić 😜

4 minuty temu, McGyver napisał:

Fajnie się trafo będzie dymić 😜

Czyli nie 😁

Zasugerowałem się rezystorem R2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

jeden ze sposobów

Teraz jasne. Dziękuję.

6 minut temu, slawek.xm napisał:

inny sposob rozwiązania zasilania  żarzenia

Poprzedni sposób rozwiązał sprawę. 2 x 220R zlikwidowały przydźwięk. Jutro więc zacznę obniżać wartość rezystora konwersji raz jeszcze. Może się okazać, że brumienie dawało mi złudne wrażenia odsłuchowe.

Ten drugi sposób wezmę też pod lupę.

Przyda się nie raz. Chyba się już całkiem wkręciłem w stopień lampowy dzięki Waszym poradom i rozwiązaniu problemów. 🙃

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, eMCZe napisał:

Poprzedni sposób rozwiązał sprawę. 2 x 220R zlikwidowały przydźwięk. Jutro więc zacznę obniżać wartość rezystora konwersji raz jeszcze. Może się okazać, że brumienie dawało mi złudne wrażenia odsłuchowe.

Ten drugi sposób wezmę też pod lupę.

sprawdź czy rezystory nie grzeją się jeśli są gorące wymień na takie o większej mocy

7 minut temu, eMCZe napisał:

2 x 220R zlikwidowały przydźwięk.

masz bardzo dużo szczęścia 🙂

Edytowane przez slawek.xm
7 minut temu, slawek.xm napisał:

sprawdź czy rezystory nie grzeją się jeśli są gorące wymień na takie o większej mocy

Teraz, McGyver napisał:

Ćwierć wata starczy.

Dałem 2W bo ćwiartki wyjeżdżały mi z zacisków.

A szczęście to mam, że chce się Wam prowadzić za rękę nowicjusza.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, eMCZe napisał:

A szczęście to mam, że chce się Wam prowadzić za rękę nowicjusza.

czasem brum prowadzi wyrzucenia wszystkiego do kosza lub do zaprojektowania całkiem nowego układu

wielu starych wygów łącznie np z firmami produkującymi wzmacniacze czasami sobie z tym nie radzą dlatego naprawdę masz szczęście

I wiem co poszło nie tak, że wywaliłem w powietrze tranzystory. Dziś montując masy do PCB wyleciał z płyty kawałek nóżki z kondensatora. Wymieniając je na nowe zostawiłem kawałek gdzieś na PCB i musiał zrobić zwarcie i akurat w takim momencie.

a pisałem że coś zwarłeś 

ale obstawiałem jakąś srubkę !!

grunt że żyje 

impedancja wyjściowa podają 1,8k ohma

9 godzin temu, McGyver napisał:

Ćwierć wata starczy.

U^2/R - na każdym z tych rezystorów 220 omów wydziela się aż 45mW 😉

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi