Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje źródeł TDA1541, lampowe analogówki.

Rekomendowane odpowiedzi

Słucham tak około 30min, wcześniej mierzyłem te połączenie SRPP + JFET  stopień oscyloskopem , pasmo około 280 kHz. Nie ma już takiej wrażliwości na niskie obciążenia, bo wcześniej po połączeniu rezystora 43k napięcie trochę spadało. Przesłuchań parę znanych kawałków to podzielę się wrażeniami.

Troszeczkę posłuchałem i moje odczucia są takie, że nie zagrało to lepiej od samego układu SRPP. Dźwięk stał się troszkę misiowaty, zbyt gęsty co szczególnie dało się odczuć w pogrubionych wokalach. 

Jest trochę wolnego czasu to teraz sprawdzam stopień SRPP 6N8S zasilany z 210 V z prądem spoczynkowym 6mA ( rezystory katodowe 300Ohm napięcie siatek 1,8V) i za nim wtórnik na 6N8S zasilany z 280V z rezystorem katodowym 18kOhm i napięciem siatki -6V prąd spoczynkowy około 6 mA. Napiecie anoda-katoda na lampie około 170V. Jest poprawa rozdzielczości w porównaniu z samym SRPP w moim odczuciu. Słucham dalej. Dodatkowo na oscyloskopie zauważyłem spadek rezystancji wyjściowej, pasmo stopnia wyjściowego bez zmian 280kHz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Żarniki lamp podciągnełem do potencjału 50V katoda- żarnik.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez elektron18
7 godzin temu, slawek.xm napisał:

zwiększ dwukrotnie prąd do 11-12mA

Sławek patrzyłem na kartę katalogową 6N8S, triody SRPP i ta od wtórnika pracują na prostym odcinku charakterystyki. Co do dźwięku to owszem jest dobra rozdzielczość, lecz wokale są troszkę matowe, przyciemniałe.

Gość

(Konto usunięte)

u mnie na 11mA dżwięk był gęsty wysycony dociążony i przyciemniony

zakładająć , że większość kolumn gra dość jasno jak dla mnie takie granie jest dobre

matowości nie zauważyłem

poza tym większy prąd wyjściowy z pre to mniej problemów z pojemnościami interkonektów

ale oczywiście nie każdy może lubić takie granie jak ja

ale warto porównać z innymi punktami pracy swoje ustawienia

22 minuty temu, slawek.xm napisał:

u mnie na 11mA dżwięk był gęsty wysycony dociążony i przyciemniony

zakładająć , że większość kolumn gra dość jasno jak dla mnie takie granie jest dobre

matowości nie zauważyłem

poza tym większy prąd wyjściowy z pre to mniej problemów z pojemnościami interkonektów

ale oczywiście nie każdy może lubić takie granie jak ja

ale warto porównać z innymi punktami pracy swoje ustawienia

Sławek dokładnie tak jak piszesz dociążony i nasycony. Podczas prób na oscyloskopie zerknąłem jak sobie poradzi z pojemnością 100pF i praktycznie nie wpłynęło to na zbocza prostokąta na 20kHz. Sławek.xm czy próbowałeś mu-follower z mosfetem dla 6N8S ?

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, elektron18 napisał:

Sławek.xm czy próbowałeś mu-follower z mosfetem dla 6N8S ?

nie, robilem próby ze zwiększaniem prądu lampowych pre ...aż doszedłem do kt88 i 120mA 🙂

z wyjściem z anody

teraz przygotowuję się do projektu dwie kt88 równolegle z obciążeniem anod właśnie mosfetem zubożonym przy 200mA na dwie lampy.... oczywiście kt88 w połączeniu triodowym

zamierzam użyć tego typu tranów

można sobie wybrać któryś pasujący do własnych projektów

IXAN0063.pdf

16 minut temu, elektron18 napisał:

mu-follower z mosfetem dla 6N8S ?

z tym , że przy moim projekcie wyjście nie będzie z mu a bezpośrednio z anod

da mi to impedancję wyjściową ok 300om ( przy rezystorze katodowym zbocznikowanym kondem )

i układ będzie przedwzmacniaczem do czystego wtórnika prądowego końcówki mocy

Edytowane przez slawek.xm
Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, elektron18 napisał:

mu-follower

jeszcze taki dodatek

możesz poczytać jeśli nie znasz tego układu

przy równoległym połączeniu triod charakterystyki stają się bardziej pionowe

dlatego chętnie używam podobnych układów w stylu Audio Note

a tu mu na równoległych lampach z obiążeniem aktywnym ECC99

12134.pdf

Dzięki, ciekawy artykuł, wygrzebuje teraz Mosfety z pudełka . Mam IRF830 spróbuje na próbę zrobić na pająka taki mu-follower. Eksperymentować trzeba.

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, elektron18 napisał:

Dzięki, ciekawy artykuł, wygrzebuje teraz Mosfety z pudełka . Mam IRF830 spróbuje na próbę zrobić na pająka taki mu-follower. Eksperymentować trzeba.

aplikację porównawczą masz w analogu Muzga na ecc81

Edytowane przez slawek.xm

Pamiętaj żeby układ był SRPP musi być odpowiednia wartość rezystora obciążającego. Inaczej nie będzie to push-pull czyli układ w którym 2ga harmoniczna jest mocno redukowana. Na zdjęciu tylko dla Rl=8,1k mamy najlepsze rezultaty i to jest też tak że jak zmienimy markę lampy to już jest nieco inaczej. Na drugim zdjęciu wzór.

Ukryta Zawartość

20230404_151003.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pdyn
Teraz, Daniel_68412 napisał:

jaka to książka?

Designing High-Fidelity Valve Preamps  autor: Merlin Blencowe, ma też stronę ( 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Kiedyś dla zabawy sprawdzałem kit AVT SRPP na 6111wa bez s.z. i dla 470R 2ga harmoniczna mocno zredukowana a dla 47K mocno wyeksponowana. Te rysunki z symulacji w LTSpice. Ale zmniejszając obciążenie zmniejszamy też wzmocnienie ale to już inna sprawa

Ukryta Zawartość

470R.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pdyn

Niestety nie mogę znaleźć czegoś o 6sn7 bo wydawało mi się że to o nią chodziło, że lampa ze względu na swoją wewnętrzną budowę nie powinna być stosowana w początkowych wejściowych torach preampu a tym bardziej w DACach. że bardziej jako driver lampy 300B. Ale możliwe że się mylę i to o nie tą lampę chodziło 🙂

Złożyłem z pomocą artykułów zamieszczonych przez kolegę slawek.xm, taki mu-follower na lampie 6N8S jak w załączniku. Teraz przyszedł czas na testy. Wzmocnienie około x22 w porównaniu do x11 SRPP. Prąd spoczynkowy około 12mA, prawie po równo na każdą triodę.

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie niższa rezystancja wyjściowa, pasmo przenoszenia tego stopnia to około 200kHz i jest troszkę niższe od SRPP ,bo tam było około 280 kHz. Mam odczucie ,że jest troszkę słabszy bas w porównaniu do SRPP, pozostałe cechy są praktycznie takie same. Jest zwiewność przekazu, bardzo dobra separacja, dźwięk teraz nie jest przymglony. Tylko dlaczego jest słabszy bas ?. W tym stopniu na niskie wpływają dwa kondensatory 1uF i 8,2uF.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez elektron18
2 godziny temu, pdyn napisał:

Niestety nie mogę znaleźć czegoś o 6sn7 bo wydawało mi się że to o nią chodziło, że lampa ze względu na swoją wewnętrzną budowę nie powinna być stosowana w początkowych wejściowych torach preampu a tym bardziej w DACach. że bardziej jako driver lampy 300B. Ale możliwe że się mylę i to o nie tą lampę chodziło 🙂

Pdyn dzięki za cenne wskazówki. Gdzieś czytałem, że 6N8S ma dobre ,lampowe brzmienie, lecz skłonność do mikrofonowania. Chciałem ją przetestować. Teraz lampy drogie a 6N8S można wyrwać na all... nową za 40zł.

Edytowane przez elektron18

Napotkałem się kiedyś z opinią, że NOS TDA1541 ma słabsze wysokie. Ja słucham teraz z Tidala poprzez bluesoundnode 2i i bardzo dobrze słychać np. padający deszcz w nagraniach, dzwoneczki.

Co do Mu i SRPP...

Ukryta Zawartość

Chyba, że już znacie to źródło.

Ukryta Zawartość

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Podsumowując wczorajsze odsłuchy DACA NOS TDA1541 z wyjściem na mu-follower 6N8S (słuchałem tak od około 18:00 do około 22:00), mogę napisać ,że w porównaniu do SRPP 6N8S, było tak z 3:1 dla ukłday mu-follower:

1. Mu-follower przegrał z SRPP choć nie znacznie pod względem głębokości basu. Był bardzo dobrze kontrolowany ,ale krótszy bez głębszego zejścia. W pierwszej wersji tego mu-followera dałem kondensatory na wzór schematu z mosfet mu-follower ECC81, czyli 220nF i 4,7uF. Tu była spora różnica na niekorzyść w zejściu w porównaniu do SRPP 6N8S. Pomiary na oscyloskopie pokazały, że prostokąt 40 HZ miał mocno zakrzywione zbocza. Tak, więc zmieniłem kondensator 220nF na 1uF oraz 4,7uF na 8,2uF (SRPP miał tylko 1uF na wyjściu, Gainclone ma rezystancję wejściową 50kOhm). Oscyloskop pokazał, że zbocza prostokąta po tej zmianie były ostrzejsze, lecz i tak delikatnie słabsze od SRPP. Punkt dla SRPP

2. Mu- follower 6N8S ma większe wzmocnienie ok. 22, w porównaniu do SRPP, gdzie było ok.11. Mniejsza jest również, rezystancja wyjściowa, czyli łatwiej będzie napędzić trudniejsze wzmacniacze itd. Pierwszy punkt dla mu-follower.

3. Mu-follower 6N8S ma jeszcze bardziej precyzyjną scenę w porównaniu do SRPP 6N8S. Drugi punkt dla mu-follower.

4. Kolejną cechą na jaką zwróciłem uwagę, były lepiej rysowane zmiany tonalne w wokalach. Trzeci punkt dla mu-follower.

Oba te stopnie, oprócz różnic brzmieniowych, które odczułem i technicznych, łączy to samo co pisałem wcześniej o dźwięku SRPP 6N8S.

Edytowane przez elektron18
Gość

(Konto usunięte)
18 godzin temu, elektron18 napisał:

Złożyłem z pomocą artykułów zamieszczonych przez kolegę slawek.xm, taki mu-follower na lampie 6N8S jak w załączniku. Teraz przyszedł czas na testy. Wzmocnienie około x22 w porównaniu do x11 SRPP. Prąd spoczynkowy około 12mA, prawie po równo na każdą triodę.

Schematic_I_U LAMPOWE_2023-04-04.pdf 27.92 kB · 14 pobrań

Zdecydowanie niższa rezystancja wyjściowa, pasmo przenoszenia tego stopnia to około 200kHz i jest troszkę niższe od SRPP ,bo tam było około 280 kHz. Mam odczucie ,że jest troszkę słabszy bas w porównaniu do SRPP, pozostałe cechy są praktycznie takie same. Jest zwiewność przekazu, bardzo dobra separacja, dźwięk teraz nie jest przymglony. Tylko dlaczego jest słabszy bas ?. W tym stopniu na niskie wpływają dwa kondensatory 1uF i 8,2uF.

zbocznikuj rezy katody kondami i sprawdź brzmienie

pasmo powinno się rozszerzyć układ dostanie kopa tylko zniekształcenia ciut wzrosną

ale polecam sprawdzić ,może Ci się spodoba

spróbuj też wyjścia prosto z anod

wtedy zasilanie nie jest w torze sygnału

jak będzie Ci się chciało bocznikować rezy katody to kond ok 330uF

Mu-follower ćwiczyłem , doświadczenie pokazało że warto sprawdzić punkty pracy lampy przy różnych prądach, łatwo było brzmienie popsuć. Kazda lampa w tym układzie miała punkt w którym gra najlepiej. 

1 minute ago, rysiu126 said:

Mu-follower ćwiczyłem , doświadczenie pokazało że warto sprawdzić punkty pracy lampy przy różnych prądach, łatwo było brzmienie popsuć. Kazda lampa w tym układzie miała punkt w którym gra najlepiej. 

jak regulowałeś punkt pracy? napięciem?

7 godzin temu, elektron18 napisał:

Podsumowując wczorajsze odsłuchy DACA NOS TDA1541 z wyjściem na mu-follower 6N8S (słuchałem tak od około 18:00 do około 22:00), mogę napisać ,że w porównaniu do SRPP 6N8S, było tak z 3:1 dla ukłday mu-follower:

1. Mu-follower przegrał z SRPP choć nie znacznie pod względem głębokości basu. Był bardzo dobrze kontrolowany ,ale krótszy bez głębszego zejścia. W pierwszej wersji tego mu-followera dałem kondensatory na wzór schematu z mosfet mu-follower ECC81, czyli 220nF i 4,7uF. Tu była spora różnica na niekorzyść w zejściu w porównaniu do SRPP 6N8S. Pomiary na oscyloskopie pokazały, że prostokąt 40 HZ miał mocno zakrzywione zbocza. Tak, więc zmieniłem kondensator 220nF na 1uF oraz 4,7uF na 8,2uF (SRPP miał tylko 1uF na wyjściu, Gainclone ma rezystancję wejściową 50kOhm). Oscyloskop pokazał, że zbocza prostokąta po tej zmianie były ostrzejsze, lecz i tak delikatnie słabsze od SRPP. Punkt dla SRPP

2. Mu- follower 6N8S ma większe wzmocnienie ok. 22, w porównaniu do SRPP, gdzie było ok.11. Mniejsza jest również, rezystancja wyjściowa, czyli łatwiej będzie napędzić trudniejsze wzmacniacze itd. Pierwszy punkt dla mu-follower.

3. Mu-follower 6N8S ma jeszcze bardziej precyzyjną scenę w porównaniu do SRPP 6N8S. Drugi punkt dla mu-follower.

4. Kolejną cechą na jaką zwróciłem uwagę, były lepiej rysowane zmiany tonalne w wokalach. Trzeci punkt dla mu-follower.

Oba te stopnie, oprócz różnic brzmieniowych, które odczułem i technicznych, łączy to samo co pisałem wcześniej o dźwięku SRPP 6N8S.

Czyli właśnie opisałeś różnice w poziomie THD między Mu-Follower, a SRPP. Tak jak pisze @rysiu126 MuFollower wymaga dość świadomego podejścia, gdyż punktów pracy jest w nim kilka i ich wzajemne zgranie tworzy efekt wow. Kondensator w siatce nie powinien ograniczać pasma, jeżeli masz rezystor 1Meg w polaryzacji i zapas napięcia aby element nie przeszedł w klasę A2.

Co zatem sądzicie o punktach pracy lampy 6SN7 w schemacie mu- followera ,który podałem. Wszystkie napięcia pomierzone miernikiem, triody pracują w prostoliniowej części charakterystyki maksymalne obciążenie wzmacniaczem  będzie max. 20kOhm. Napiecie na wyjściu z mu followera to około 2,2V szczytowo.

Korzystałeś może z tego kalkulatora?  Jest tutaj rozkład harmonicznych i nawet pokrywa się to w brzmieniu...  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minutes ago, rysiu126 said:

Korzystałeś może z tego kalkulatora?  Jest tutaj rozkład harmonicznych i nawet pokrywa się to w brzmieniu...  

no ten symulator jest super ale czy on jest poprawny jak w grę wchodzi układ mu/srpp?

24 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

no ten symulator jest super ale czy on jest poprawny jak w grę wchodzi układ mu/srpp?

Dokładna analiza będzie w programie lt Spice lub innym co symuluje układ, tutaj mamy pracę lampy i jej rozkład harmonicznych przy danym rezystorze katodowym, prądzie, napięciu, obciążeniu i amplitudzie sygnału. Tylko tutaj pokrywało mi się z tym co słychać choć nie widziałem tego na pomiarach i rozkładzie harmonicznych w podstawowym programie arta. 

Do srpp są też symulatory i wynik będzie inny niż z tego kalkulatora. Mu follower w pewnym stopniu się pokrywa , wolę w tym tym ustawiać punkty i wartości w układzie dla lamp niż w lt Spice bo widocznie jestem za słaby i idę na łatwiznę. 

Symulacja w LTspice pokazała całkiem dobre wyniki dla takiego MuFollowera:

- dla zasilania 280V

- obciążenia 50k

- sygnału 150mVp na wejściu

- kondensator wyjściowy 8,2uF i siatkowy 220nF

Otrzymałem:

- sygnał wyjściowy ~3Vp czyli ok. 2Vrms

- wzmocnienie równe 20x

- THD na poziomie 0.05%

- pasmo -3dB od 1Hz do 1,2MHz przy obciążeniu 50k

• Pokaż nowe odpowiedzi