Skocz do zawartości
IGNORED

BLUESOUND NODE 3

Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, fan64 napisał:

Szkoda że dziś w erze streamerów nikt nie napisze czegoś w rodzaju "red book" dla tego rodzaju sprzętu

Szkoda, że nie masz pojęcia o zapisie cyfrowym i piszesz bzdury. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

41 minut temu, fan64 napisał:

może dlatego że został stworzony przez zawodowców,gdzie obyło śię porad audio-oszołomów.

A może w tamtych czasach nie było możliwości technicznych (w granicach rozsądku ekonomicznego, miało to mieć zastosowanie na masowym rynku) aby zrealizować to inaczej. Nawet przetworniki DAC były 14 bitowe i musieli kombinować. Nie chcę wywoływać wojny ale może warto też to wziąć pod uwagę.

Edytowane przez payong

Dla mnie dzwięk z CD dalej jest wzorcem w warunkach domowych,żadne Hi resy i inne bzdety

CD od dawna trąci myszką. Posłuchaj chociaż muzy z plików DSD - z kompa foobar + DAC, który je wspiera. Wtedy docenisz te "bzdety"... Brzmi jak analog, ale bez skwarek.

U mnie podobnie. 

88 lub 96 pokazuje dac.

Co w końcu wychodzi z node i co w końcu podaję Tidal?

Gdzie uczciwie dowiemy się co się nam serwuje?

3 godziny temu, negatyw napisał:

CD od dawna trąci myszką. Posłuchaj chociaż muzy z plików DSD - z kompa foobar + DAC, który je wspiera. Wtedy docenisz te "bzdety"... Brzmi jak analog, ale bez skwarek.

Tak,większosć na tym forum ma systemy za 600tys. i słyszy te "mega" różnice,wyrosłem już z tych bajek.

Zaręczam Cię, że nie mam za tyle nawet mieszkania. A skoro moim dawcą plików jest komp - to resztę sobie dopowiedz.

Tak się rodzą mity...

Gdzie uczciwie dowiemy się co się nam serwuje?

Dobre pytanie
Wnioskuję, że prawdę mówi tutaj apka BS.

10 godzin temu, J4Z napisał:

Do szczęścia nic więcej mi nie trzeba, jak nieoszukany FLAC

10 godzin temu, miętowy napisał:

Dokładnie tak.

To może Deezer? Ma flac w jakości CD, cenowo też nieźle.

13 godzin temu, negatyw napisał:

Dlatego też widzimy różnice jak poniżej?

Mój DAC w integrze nie wspiera MQA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a1eb1ae5ae716abf68beecfaa9451368.jpg

Wcześniej wrzuciłem link gdzie twórcy wyjaśniają „unfolding” MQA.

Mętny to temat w sensie inżynierii dźwięku ale same wskaźniki są logiczne.

W Twoim wygląda to prawdopodobnie tak: kontener 44.1kHz -> NODE 1st „unfold” 88.2kHz -> DAC

Skoro Twój DAC nie obsługuje MQA, zaznacz w NODE baypass MQA do DACa. W tej sytuacji nie odbędzie się pierwsze dekodowanie na pokładzie BSNa i na displayu powinieneś ujrzeć 44.1kHz.

Ciekaw jestem czy tak faktycznie będzie, bo mój DAC jest „display free” 😉

Mierzi mnie to całe MQA i byłbym wdzięczny Tidalowi za 24/192 po prostu 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez re.ac.tor

Mierzi mierzi... 😐

Godzinę temu, marek666 napisał:

To może Deezer? Ma flac w jakości CD, cenowo też nieźle.

A zaraz zobaczę czy Deezer ma connect i czy Node obsługuję.

Kiedyś miałem subskrypcje. Wydaje mi się, że jakby było, pamiętałbym. 

Update: Node nie wspiera Deezer connect.

Edytowane przez J4Z

.

Skoro Twój DAC nie obsługuje MQA, zaznacz w NODE baypass MQA do DACa. W tej sytuacji nie odbędzie się pierwsze dekodowanie na pokładzie BSNa i na displayu powinieneś ujrzeć 44.1kHz.

Tematu UNFOLD na ten moment nie ogarniam. Muszę poszukać wytłumaczenia obrazkowego i po polsku.

Bez względu na to, czy ten suwak mam na ON/OFF - mam to samo wskazanie na wyswuwt DAC.
Powiedz mi proszę, w jakim położeniu lepiej go mieć

f0f58b33c4376e486fe07bf869357fdb.jpg

Hey, ale to przełącznik na WEJŚCIU optycznym. Ciebie interesuje to co na wyjściu. W sekcji AUDIO ustawień suwak nazywa się „zewnętrzny DAC dla MQA” albo podobnie. 

10 godzin temu, J4Z napisał:

Update: Node nie wspiera Deezer connect.

Connect faktycznie nie, ale sam serwis jest w pełni obsługiwany przez bluos. Ze dwa miesiące temu bawiłem się node i nie miałem zastrzeżeń.

Hey, ale to przełącznik na WEJŚCIU optycznym. Ciebie interesuje to co na wyjściu. W sekcji AUDIO ustawień suwak nazywa się „zewnętrzny DAC dla MQA” albo podobnie. 
Masz to na myśli?
c04041c0e3ab91ff2ae6cbd59bba6d44.jpg
3 godziny temu, marek666 napisał:

Connect faktycznie nie, ale sam serwis jest w pełni obsługiwany przez bluos. Ze dwa miesiące temu bawiłem się node i nie miałem zastrzeżeń.

Przez connect lepiej mi gra. Pisałem o tym kilka postów wcześniej. Wczoraj odpaliłem trial Deezer i nadal wolę Tidal przez connect. No, ale wolałbym nieoszukany FLAC przez connect, jak jakieś machlojki Tidalowe. :) 

.

5 godzin temu, J4Z napisał:

Przez connect lepiej mi gra.

To ciekawe. Świadczyłoby o tym, że Tidal wysyła stream w innej jakości przez connect niż do API bluos. Myślałem, że to jest tylko kwestia wygody korzystania i nie ma wpływu na jakość. Zresztą tak twierdzi BluOS:

TIDAL is still featured as a separate deep integration music service in the BluOS Controller app, and the audio quality is the same compared to streaming using TIDAL Connect.

9 minut temu, marek666 napisał:

To ciekawe. Świadczyłoby o tym, że Tidal wysyła stream w innej jakości przez connect niż do API bluos.

A mnie audiofilska wyobraźnia nie dziwi. Ludzie słyszą różne rzeczy. Nawet gdy to jest technicznie niemożliwe. Takie hobby pełne cudów 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tu jest odpowiedź:

Ukryta Zawartość

Ta odpowiedź z linka jest dla mnie zbyt wielowymiarowa.

No ale do rzeczy. Oznaczyłem A/B/C zależność pomiędzy apka/wyświetlacz DAC. Dźwiękowo nie słyszę żadnej różnicy.

Czy Twoja (oraz innych userów) techniczna wiedza i praktyka podpowiada, które z ustawień jest "najbliższe prawdy" dla dźwięku?
f3536456c7aea75d5900b8031ccd3f5c.jpgc7802a59266afa425502eb4baeca3b5d.jpg7169227494deed6f6f1077de28b5fc1b.jpg

Ukryta Zawartość

39 minut temu, Piopio napisał:

A mnie audiofilska wyobraźnia nie dziwi. Ludzie słyszą różne rzeczy. Nawet gdy to jest technicznie niemożliwe. Takie hobby pełne cudów 😉 

A ja mam gdzieś, co sobie myślicie. 🫡

A producenci różne rzeczy wypisują. 

.

A ja wiem swoje.

Podzielam zdanie, że muszę mieć gdzieś, co sobie ktoś myśli.

Zacząłem od tego forum i usłyszałem zmianę  po podpięciu do alplitunera....

Lata lecą,  a kable i tak zmieniają wszystko....

Do sedna, wykupiłem 24/96 , czyli HI tidal.

Fajnie, że node ma podgląd,  sciema i tyle.

Edytowane przez szy_a
25 minut temu, negatyw napisał:

Oznaczyłem A/B/C zależność pomiędzy apka/wyświetlacz DAC. Dźwiękowo nie słyszę żadnej różnicy.

Czy Twoja (oraz innych userów) techniczna wiedza i praktyka podpowiada, które z ustawień jest "najbliższe prawdy" dla dźwięku?

To co sprawdziłeś potwierdza ten cały bełkot o unfoldingu. Ja mam wyłączoną opcję „zewn. DAC dla MQA” ale nie stwierdziłem różnicy w obu ustawieniach. Nie jestem „szukającym prawdy” w dźwięku i nie będę filozofował. Może gdybym zajmował się realizacją i miał porównanie z prawdziwie studyjnymi mastertape’ami, byłbym w stanie pomóc. A tak… jeśli ucho podpowiada mi, że tak jest przyjemniej, to tak słucham. BTW streaming jest super wygodny, ale nie wydaje mi się drogą do „prawdy”. No i dyskutujemy na temat Bluesound NODE więc nie wymagajmy zbyt wiele.  😉

Pamiętajmy  że u każdego z nas gra całość: od node po np. dac, po kable, po pomieszczenie, o którym się zapomina.

Co do dźwięku nie mamy szns się dogadać ale co do parametrów i np oszustwa tidal na pewno!

Pozostaję zatem przy A dla tej ładnej ikonki 631aa0f97a03317f74aeefa8186bcfaa.jpg

co do parametrów i np oszustwa tidal na pewno!

Czyli każdy plik MQA w Tidal jest "oszukany"? A CD (w Tidal) - też?

7 minut temu, negatyw napisał:

Pozostaję zatem przy A dla tej ładnej ikonki

Ukryta Zawartość

I po dylemacie 🙂 

Jako ciekawostkę dodam, że przy USB DAC tego dylematu nie ma, bo nie ma suwaka i jeśli DAC nie wspiera MQA to proces wygląda analogicznie do Twojego finalnego ustawienia.

Dość już o tym MQA. Porzuciłbym Tidala ale czekam i pewnie się nie doczekam na zaimplementowanie aplikacji Apple Music na NODE 😉 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi