Skocz do zawartości
IGNORED

Wasz ostatni best buy jezeli chodzi o muzyke

tomecz

Rekomendowane odpowiedzi

>> Maj Gajver

Wiesz...jednak gąska chyba jest lepsiejsza...Quidam nie znam ..napisz cosik o tym ,,, płytki powoli sobie kupuje. bo kasy nie mam za wiele. A jazzik owszem owszem :)

Przygode z muzyczka ( na poważnie ) zacząłem niedawno ( po dostaniu sprzetu od brata) i moje zasoby płytowe sa skromne raczej..

Masz wszystkie Camele?? przegraj mi :)

• 2 miesiące później...

Odnawiam zapomniany temat.

Best-buy dla początkujących - np. tych, którzy znają Johna Coltrane'a tylko z płyt wydawanych dla wytwórni Atlantic (Giant Steps, My Favourite Things, Ballads itd.), niezainteresowanych (na razie?) "późnym" Trane'm.

Niemiecka wytwórnia ZYX (zajmująca się reedycjami katalogów Riverside, Milestone, OJC) wypuściła kilka lat temu trzypłytowego składaka z wczesnymi nagraniami Johna Coltrane'a dla Riverside. Wybrane z kilkunastu płyt (czasami z Coltrane'm jako sidemenem a nie liderem), sensownie podzielone na trzy części, razem około 220 minut muzyki, przyzwoity esej we wkładce. Cena w Media Markcie - 39,99 zł. W ostatni weekend była np. w centrum M1 w Markach koło Warszawy.

Wziąwszy pod uwagę, że ceny pojedynczych płyt (np. All Day Long, Soultrane) oscylują w granicach 30-40 zł, to jest to też jakaś kompromisowa propozycja dla zaawansowanych ale oszczędnych.

Aha, nazywa się to "The Birthday Celebration" i ma biało-szarą okładkę. Dla zainteresowanych - w takiej samej konwencji widziałem też wydaną składankę Milta Jacksona.

Polecam i pozdrawiam

Z kategorii: Dobrze nagrane a i posłuchać przyjemnie i na dodatek niedrogo:

- Brad Mehldau "Largo" - w MediaMarkt za 35 zł

- Jacques Loussier "The Very Best of Play Bach" - w EMPiKu za 27 zł

Seria Polish Jazz wydana przez Polskie Nagrania. Swietne, 24-bitowe mastery. Mnostwo klasycznych pozycji, poczynajac od Astigmatic Komedy, poprzez Makowicza, Kosza, Urbaniaka do Stanki. W sumie jest ponad 70 pozycji w tej serii. Obowiazkowo! Ceny - smiesznie niskie. Od 19,99 do 29,99 zl.

Ja 2 tygodnie temu kupilem scieszke dzwiekowa z serialu "Roewell" i jeszcze jej z cedeka nie wyjolem tak mi sie spodobala (juz sie zaczynam bac ze laser ja na wylot przepali jak jeszcze troche tam posiedzi hehehe)

• 4 miesiące później...

dobry stary dawno nie uzywany wątek:)

zachęcam miłosników herreweghe'a do skorzystania z dobrych cen za jego płyty. w serii 'herreweghe edition' wyszło kilka pozycji z jego dyskografii. własnie kupiłem gran partite mozarta - płyty są w midowych cenach. co ciekawe są to zwykłe katalogowe płyty z kartonikiem zdobiącym tę serię. dokładnie to samo wydanie, to samo nagranie, bez żadnych masterów, etc. co więcej po ściągnięciu ozdobnego kartonika "Edition Herreweghe" dostajemy zwykłą okładkę płyty z regularnego katalogu (oczywiście dostepną równolegle w cenie full price).

jesli więc ktoś z Was planuje zakupy którejś z płyty herreweghe'a z katalogu Harmonii Mundi to zachęcam do sprawdzenia czy nie można jej dostać o 1/3 taniej jako część serii herreweghe edition'.

James Carter, "JC on the set", DIW

Harold Mabern Trio, "Lookin' on the Bright Side", DIW

Carter zabija realizmem...

POLECAM.Dorgie wydawnictwa, ok 100zl, ale warto, wiec moze zamiast BB, bedzie recommended

M.

Ostatnio było ich bardzo wiele a posród nich:

M.Kosz "Reminescencje", Brad Mehldau "Live in Tokio", Jarrett/Peacock/Motian "At deer head inn", Ch.Lloyd "The water is wide", Oles/Jorensmann/Oles "Miniatures", Oles/Trzaska/Oles "Mikro muzik","La sketch up", John Taylor "Insight" oraz K.Jarrett "Sun bear concerts" na 10LP

pozdrawiam wszystkich miłośników dobrej muzyki

Pardą - nie zapisałem zakupu!

Otóż Paradox z serii Polish Jazz, za 26,99!!!

A do tego, przy okazji, czteropak "Bossa Nova" za 94,99...

Wszystko w empiku.

muzyka łagodzi obyczaje

Witam

Mój ostatni "najlepszy zakup", to zdecydowanie płyta Paul'a Desmond'a - "Feeling Blue". Zakup w Gigancie, cena 23.99 zł., dostępna w opcji "szybki zakup". Jak dla mnie wyśmienita składanka zachęcająca do zakupu kolejnych płyt tego wykonawcy. Oczywiście pod warunkiem, że ktoś lubi takie finezyjne acz delikatne granie.

Pozdrawiam

drogi joteszu (?) - jestem jak gospodyni domowa, ktora potrafi pol miasta przemierzyc, zeby zaoszczedzic pol zlotego na kilogramie ziemniakow:-) w warszawie jest dosc popularne centrum taniej ksiazki, umiejscowione w hali koszykowej, gdzie jazzowe remastery polskich nagran tyle wlasnie kosztuja. ow czteropak bosy i nowej rowniez mozna kupic taniej, mianowicie w sklepie internetowym merlin.com.pl, gdzie kosztuje chyba 20 zlotych mniej. to juz cos. podobnie zreszta jest z nowosciami, np. dg, philipsa, czy dekki, ktore czesto w merlinie sa juz o ponad 20 zl tansze niz w empikach. tak jest np. z kozena i jej lamento.

Dla mnie odkryciem w świecie progress-rocka jest zespół MAGENTA i ich album SEVEN9bynajmniej nie siódma ich płyta, ale nawiązanie do siedmiu grzechów głównych.

Może nie każdy w muzyce rockowej lubi damskie wokale, ale od czasów zapoznania się z MOSTLY AUTUMN, Magenta przypieczętowała we mnie opinię, że kobitki też znają się na rzeczy. Plyta przepiękna, stylowa, nastrojowa, troche jakoby Floydowskie klimaty, ale nie chcę porównywać i nawiązywać do innych.

Gorąco polecam, a progfanów zachęcam do opinii.

Moja 5-tka faworytów z 2004

Magenta- Seven

Knight Area

Blackfield

Proto-kow

Dead Soul Tribe

Poza konkurencją ........... polska grupa RIVERSIDE !!!!!!!!!!!!!!!

Jestem pod wrażeniem!

Don Vito

--> profundo

i tak warto było! Paradox jest w ciągłym ruchu a i Bossa Nova bywa słuchana. Gdy się na płytę od dawna czeka, to na jej widok odzywa się natychmiastowa chęć posiadania...

muzyka łagodzi obyczaje

polecam kolejną tanią i świetną płytę z serii 'edition herreweghe". płyta z muzyką G. Mahlera "Das Lied von der Erde". z piesniami śpiewanymi przez Birgit Remmert i hansa Petera Blochwitza. gra orkiestra Ensemble Musique Oblique pod dyr oczywiscie Herreweghe'a. polecam (HMX 2981447) - gigant: cena poniżej 30 złociszy.

• 1 miesiąc później...

Kari Bremnes - Mitt Ville Hjerte - 25pln

Dizzy Gillespie - Bird And Diz (Verve Master Edition) - 20pln

Tomasz Stańko - Twet - 19,90pln

Meredith Monk - Mercy - 20pln

Peter Gabriel - Peter Gabriel 2 - 20pln

His Name Is Alive - Livonia - 20pln

The Exploited - Fuck The System - 20pln

w MM

Sylvie Courvoisier/Joelle Leandre/Susie Ibarra - passaggio (Intakt)

Barry Guy/Marilyn Crispell/Paul Lytton - Ithaca oraz Osyssey (obie Intakt)

The Vandermark 5 - Alchemia (Not Two)

Return of the New Thing - Crescendo (Not Two)

Wadada Leo Smith/Anthony Braxton - Saturn, Conjunct the Grand Canyon in a Sweet Embrace (Pi 10)

Vivaldi Konzert fur 3 violinen und orchester RV551 / Mozart Divertimento in F-Dur KV138, Serenade in G-Dur "Eine kleine Nachtmusik" KV525 w wykonaniu Festival Strings Luzern, wyd. Denon 1995.

Siouxsie & the Banshees: Downside Up [bOX SET] .

Nie wiedzialbym nawet bym ze cos takiego ostatnio wyszlo, ale przeczytalem ostatnie Stereophile Records to Die 4, i musze przyznac ze rzeczywiscie ogrom nowego i bardzo ciekawego materialu. Podczas gdy jej stare plyty juz mi sie kompletnie osluchaly, box set prezentuje material ktory mozna znowu na nowo odkrywac. Jesli ktos byl kiedys w temacie, to zdecydowanie polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.