Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz Cd-50 vs Denon DCD-1460

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

Zwracam tylko uwagę że to już Twój kolejny wpis w jednym wątku w tym samym zaczepnym tonie. 

Jak zresztą w wielu innych ostatnimi czasy. 

A cóż takiego zaczepnego jest w napisaniu że nie tylko konwerter ma znaczenie, i że na dźwięk odtwarzacza ma wpływ także filtr cyfrowy, zasilanie i inne elementy?

37 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

Mi osobiście nie pasuje taka prymitywna moderacja a wręcz uważam że Twoje zachowanie wprowadza zła atmosferę i niszczy to forum. 

Proponuję braki u uwielbianiu własnej boskości przez zwykły lud jak i inne kompleksy rozwiązywać poza forum. 

Gdzie to wyczytałeś? 

Tak apropos. Panowie nie możecie pisać w tonie bardziej ogólnym? Jak ja na przykład się odzywam to do nikogo się nie odnoszę i nikt przez to ani troszkę nie może się poczuć zaczepiany. Raz mi nerwy puściły, z powodu pewnego kitu DACa, ale tu w grę wchodziła jakaś kwota więc trudno się dziwić

12 minut temu, Krzych 2 napisał:

Panowie nie możecie pisać w tonie bardziej ogólnym?

Napisałem że nie tylko konwerter ma znaczenie, i że na dźwięk odtwarzacza ma wpływ także filtr cyfrowy, zasilanie i inne elementy. To nie było wystarczająco ogólne? 

Mi chodzi tylko o to, że źle się czyta w wątkach jakieś zaczepki, czy odpowiedzi na nie. Piszę całkiem ogólnie i wcale nie odnoszę tego do Ciebie, ani do nikogo.

1 godzinę temu, McGyver napisał:

A cóż takiego zaczepnego jest w napisaniu że nie tylko konwerter ma znaczenie, i że na dźwięk odtwarzacza ma wpływ także filtr cyfrowy, zasilanie i inne elementy?

Ja bym nawet dodał, że mają większy wpływ od samej kości. Oczywiście jeżeli DAC jest słaby, to w pewnym momencie będzie ograniczeniem, jakby dojdziemy do ściany. Nie mniej jednak rzadko kiedy aplikacje układów DAC pozwalają wycisnąć z nich maksimum możliwości. Wewnątrz CD prawie nigdy.

1 godzinę temu, Muzg napisał:

Ja bym nawet dodał, że mają większy wpływ od samej kości.

Oczywiście. Jeśli się dobrze je zasili, co w cyfrze wcale nie jest takie proste. Zwykłe LM nie do końca się sprawdzają i trzeba raczej szukać dobrych układów dyskretnych.

Największym błędem w budżetowych playerach było zasilanie prawie wszystkiego z jednego stabilizatora 5V na przykład, albo pójście na łatwiznę i puszczenie serwa wprost z mostka prostowniczego. CDM4/19 potraktowany w ten sposób będzie grał przeciętnie zawsze.

Edytowane przez Krzych 2

Nie zauważyłem żadnych problemów z niestabilizowanym zasilaniem serwo w CDM2/10. Może coś więcej na temat?

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

12 minut temu, terminus napisał:

Nie zauważyłem żadnych problemów z niestabilizowanym zasilaniem serwo w CDM2/10. Może coś więcej na temat?

Niektórzy dopatrują się takich problemów: 

22 godziny temu, krzysieks_2007 napisał:

Serwo w tych cd zasilane jest napięciem niestabilizowanym i przestawienie na poprawne napiecie sieciowe ma duże znaczenie. Cd z nieodpowiednim napięciem na serwo zbyt szybko kręci i nie doczytuje pakietów. 

... cokolwiek miałoby to oznaczać 🙄

🙂 No tak, jakim cudem może za szybko kręcić...

A napięcie - pierwsze, co zrobiłem po zakupie Philipsa, to przełączyłem mu uzwojenia transformatorka na 240 V, więc jest na płytkach wg serwisówki.

Poza tym, to napięcie zasila jedynie wzmacniacze operacyjne, a one dopiero sterują napędem.

Ale przed kręciło tak samo 💿

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

58 minut temu, terminus napisał:

Problemów nie będzie , bo danych nadmiarowych jest wystarczająco dużo do odczytu, ale... no właśnie warto w tym miejscu troszkę powalczyć, uwierz to co usłyszysz nie będzie z pogranicza sugestii. Będzie wymagana ponowna kalibracja na pewno, ale to w przypadku CDM4/19 jest banalnie proste. Kol Konrad ( Muzg) słyszał moją Diorę i może potwierdzić, że wycisnąłem z tego playera całkiem niezły dźwięk.

Edytowane przez Krzych 2

A coś więcej? Bo jeśli o serwo i jego zasilaniu, to wpływ na dźwięk wolę przemilczeć.

3 godziny temu, terminus napisał:

🙂 No tak, jakim cudem może za szybko kręcić...

Kręci, hamuje, szarpie i inne takie. 

Cd to katarynka. 

Cały dźwięk tego urządzenia w głównej mierze zależy od jakości strumienia odczytanych danych. 

Reszta jak np. filtr czy dac to tylko dodatki. 

Acccuphase 

Musisz dobrać nie tylko zasiłki, ale i napięcie. U mnie stanęło na +-11.5V. Nieźle się będziesz dziwił jak bedziesz regulował napięcie hehe

A wpływ słychać nawet w inny sposób. Wystarczy wziąć scentrowaną płytę. 

Nie zauważyłem. A Wy dwaj powyżej to klony samych siebie?

29 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

Kręci, hamuje, szarpie i inne takie. 

Tia... jeśli nawet, to jest efektem niedopasowania prostopadłości lub odległości wiązki optycznej  do powierzchni dysku. Zas...any smar na kulkach podobnie działa.

Edytowane przez terminus

Po to stosowano lasery prowadzone po łuku. 

Krzywizna łuku ma niwelować zaburzania prędkości odczytu strumienia przy zmianie pozycji lasera w stosunku do ruchu obrotowego płyty. 

Acccuphase 

2 minuty temu, krzysieks_2007 napisał:

Po to stosowano lasery prowadzone po łuku. 

Krzywizna łuku ma niwelować zaburzania prędkości odczytu strumienia przy zmianie pozycji lasera w stosunku do ruchu obrotowego płyty. 

Poważnie? No i? Jak wytłumaczysz, że regulacja mechaniczna łożysk usuwa wszystkie problemy odczytu?

Edytowane przez terminus

No i w tym miejcu wymagana jest mega precyzja, wszystkie wachania napięć, niedobory prądu,wibracje maja wręcz katastrofalny wpływ na dźwięk. 

Sercem cd jest silnik i uogólniając dzwiek w cd  stabilizowany jest mechanicznie przez bezwładność wszystkiego co się kręci i również zegar taktujący ma małe znaczenie. 

Czysta katarynka. 

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

13 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

No i w tym miejcu wymagana jest mega precyzja, wszystkie wachania napięć, niedobory prądu,wibracje maja wręcz katastrofalny wpływ na dźwięk. 

Precyzja, ale mechaniczna. 3 tygodnie (po nocach) mi zajęło ustawienie, opłacało się.

13 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

niedobory prądu,wibracje maja wręcz katastrofalny wpływ na dźwięk. 

Opisz proszę bliżej, katastrofa to raczej złe porównanie.

A skąd niby niedobory prądu, wcześniej było go wręcz za dużo.

Edytowane przez terminus

Spróbuj w serwo wpompować kilka A zamiast mA. 

Silnik pracuje w pewnym sensie impulsowo zmniejsza prędkość by wychamować lub zwiększa by przyspieszyć i tak na zmianę cały czas. 

W chwili pobudzania silnika następuje przez chwilkę zwiększony pobór prądu i przez to minimalny spadek napięcia. 

Nawet te minimalne wachania mają duży wpływ na dźwięk, by je zmniejszyć potrzeba sporego zapasu A, grubych i krótkich połączeń zasilacz/serwo/silnik.Dobrej masy. 

Jak cd dobrze kręci płytą nie ma już potrzeby wymieniać opampow czy kondensatorów bo każda płyta daje przyjemność, te słabo nagrane nadal są słabe ale nasz mózg odbiera je jako prawdziwe i też dają uczucie przyjemności. 

Ludzie którzy znają temat nazywają to emocjami w dźwięku. 

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

1 minutę temu, krzysieks_2007 napisał:

Spróbuj w serwo wpompować kilka A zamiast mA.

Po co? Te silniczki nie pracują prądowo, bliższe im są PWM lub "falowniki". A wiesz, skąd player CD bierze dane do prędkości kręcenia płytą????

Poważnie? Czy, jak małolaci: serio?

Edytowane przez terminus

Mówimy o typowym CD audio. Oczywiście z płyty, a dokładnie chodzi o stały przepływ danych (z jedną pożądaną prędkością) z krążka - światło - elektronika. To determinuje w sprzężeniu zwrotnym w serwo prędkość obrotową dysku.

Edytowane przez terminus

Proszę o korektę, jeśli nie mam racji.

W ogromnym uproszczeniu masz rację. CDM4/19 jest to co ty ukrywać elektroniczne wykopalisko prehistoryczne. Tworząc ten napęd inżynierowie mieli do dyspozycji taki , a nie inny poziom technologiczny półprzewodników. To co kości musza zrobić z sygnałem z głowicy laserowej i jakość tego co z siebie "wyplują" zależy od mechaniki duzo bardziej niż w konstrukcjach późniejszych. Dlatego np zasilanie serwa ma aż taki wpływ. 

Edytowane przez Krzych 2
  • Pokaż nowe odpowiedzi