Skocz do zawartości
IGNORED

Albedo Air 1 - kabel głośnikowy

Robpol21

Rekomendowane odpowiedzi

Ja do lampy mam pożyczonego Monolitha, ale do wzmaka słuchawkowego lampowego Scoprion. Też jeszcze się nie osłuchałem, ale pierwsze wrażanie na duży PLUS. Jestem wtrakcie odsłuchów. AIR-1 nawet na oczy nie widziałem.

Wiesz ciekawy jestem jaki jest jego charakter brzmienia. Ja oprócz lampy mam ProAc Studio 125, które również grają ciepło i głębokim basem. Powiedz mi jak długo producent zaleca wygrzewanie Albedo?

odsłuchiwałem Monolith`a ale z tranzystorem (sytem w o mnie) i nie stwierdziłem, zasadniczych różnic do Nexy! Coś tam się niby zmieniało, ale zmiany na tyle subtelne, że na pograniczu złudzenia. W moim systemie ten przewód się nie sprawdzał. Po przepięciu z nexy na Monolitha nie działo się nic co uzasadnialo by wymianę okablowania - Nexa ok 85zł/mb cena pary 6m ok 500zł, Monolith para 2,5m 3000zł (taką podano mi w sklepie).

Piszę to po to by nie podchodzić do tematu w sposób: im droższe tym lepsze, nieważne co i w jakim systemie. To był mój jedyny kontakt z przewodami Albedo.

Czy możesz mi powiedzieć w jakiej temperaturze wygrzewasz te kable ?

Bo przy zwykłym słuchaniu procesy termiczne ani żadne inne w nich nie zachodza. !!!

Raczej przyzwyczajasz słuch do ich brzmienia.

W kwesti sławetnego wygrzewania - producent zaleca 2 tygodnie. A ja robię tak, że wychodząc z domu puszczam płytkę testową ze wszystkimi tonami i różnymi szumami na Repeat (czyli w kółko) chcąc, by przewód nabrał kierunkowości i dostał równoważnie każdego z tonów po trochu.

To tak jak z butami - kupujesz w sklepie i wiesz, że są dobre ale dopiero jak je trochę rozchodzisz to pasują jak ulał.

Jeśli chodzi o AIR III to tak jak pisałem jestem w fazie prób i odsłuchów. Moje pierwsze wrażenie to zdecydowana poprawa przestrzeni. Dzwięk nabrał oddechu i znacznej głębi. Poprawa każdego zakresu - bas stał się tak jak lubię "miękki" - uciekła ostra konturowość (choć też nigdy taki do końca nie był). Środek bardzo dokładny i analityczny a wysokie się nieco wycofały !!! pomimo, że to srebro. Napewno sprawdzałeś w "o mnie" i wiesz czym dysponuję, a te kolumny naprawdę porafią zagrać. Natomiast tak jak kiedyś kupiłem nowe Phonary to po dopiero 3 - miesiącach zagrały. Aktualnie Quadrale mam właśnie 3 miesiące i dopiero nabierają brzmienia i zmiana kabla też ma wpływ na całość. Dlatego jeszcze daleko mi od ostatecznych sądów. Ale pierwsze wrażenie to było takie po zapięciu końcówek kabla, że mój pokój i przestrzeń się poszerzyły.

> Robpol21

Jako moderator tego tematu utrzymaj go przy życiu i jak będziesz miał pierwsze wrażenia to podziel się z nami. Myślałem o AIR 1 może do centralnego, którego chcę kupić w niedalekiej przyszłości.

Z wielką przyjemnością to zrobię, ponieważ uważam, że Polacy też potrafią robić doskonałe rzeczy. Przekonałem się po sieciówkach i kondycjonerze PAL PowerBox i dlatego uważam, że warto.

> Uki

Tak, to miałem na myśli. Myślę, że tak jak intekonekty są kierunkowe tak głośnikowe też powinny być i przepływ prądu i ich kierunek myślę, że też jest istotny. Co prawda nie jestem elektronikiem czy też elektrykiem ale trzeba wierzyć w jakieś ideologie.

> Robpol21

Też zakupiłem PAL-a kable i Powerboxa 2,1 i jak już kiedyś pisałem na forum to nawet moja żona zauważyła różnicę na ++. Dlatego dlaczego mam nie kupić polskich kabelków (właściwie to już kupiłem)

as> Wiesz średnio się na tym znam ale kierunkowość interkonektu nie polega dokładnie na tym o czym mówisz. O kierunkowym interkonekcie mówimy wtedy kiedy mamy żyłę gorącą w środku podłączoną do oby dwóch wtyczek a ekran (przewody na IC często są ekranowane) jest podłączony do masy (obudowy wtyczki) tylko z jednej strony, właśnie od strony źródła dźwięku :-) A elektrony w kablu głośnikowym płyną i w jedna i w drugą stronę tak samo :> Pozdrawiam, życzę miłego wieczoru.

> Uki

Wiedza ... wiedza .... wiedza....

Cóż a ja sobie dalej myślę, że jak dźwięk leci do kolumn a nie odwrotnie to już kierunkowość. Sorry za zgryźliwość. Odnośnie AIR -3 to coraz bardziej mi się podoba. Myślę że koledzy będą mieli również dobre zdanie o niższych modelach.

• 1 rok później...
Gość chml

(Konto usunięte)

as - jasne, jasne. A Ziemia jest wklęsła - bo buty wycierają się na czubkach i na obcasach... Czasami poziom tego forum jest doprawdy żenujący.

Fizyka powinna wrócić do szkoły podstawowej... Jak średnio wykształcony człowiek może uwierzyć w brednie o wygrzewaniu kabli? Jakiż to tajemniczy proces fizyczny (chemiczny?) zachodzi w tym kawałku serbra czy miedzi, co? Myślisz, że te elektrony jak przez dwa tygodnie poprzemieszczają się w kablu, to co - dotrą się? Jak membrany w głośnikach?

as - nie kompromituj się więcej takimi wypowiedziami, proszę Cię.

Ja również od wielu znajomych zbieram same pochlebne opinie o kablach Albedo. Dobre srebro nie gra ostro. To samo jest z topowym AQ. Dźwiek jest raczej miekki i plastyczny.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witam

Kilka razy słyszałem glosnikowe kable Albedo, niektóre krótko inne dokładniej (AIR-3 w zrobione do bi-wiringu i Monolitha). I mam takie wrażenie, że te kable, mimo pewnie różnicy klas, mają pewne cechy wspólne. Przede wszystkim bardzo duża gładkość brzmienia, płynność, wszystkie zakresy są ze sobą bezboleśnie połączone. Przy dużej szczegółowości nie ma ani grama chropowatości. Bardzo dobry bas, kontrolowany, jędrny - tak jak na srebro przystało. Natomiast zupełnie "niesrebrne" jeśli idzie o stereotypy są tony wysokie - pozabwione agresji, wyrazistej netaliczności, ostrych krawądzi, jak z najlepszej miedzi (to znów steerotypowe uproszczenie). Podsumowując: bardzo dobre kable za rozsądne pieniądze o dość wyraźnym charakterze brzemiena, które moim zdanie nadają się idealnie do temperoanie systemów nieco zbyt ofensywnych, z ostrą górą.

Zapytaj larsona3, on porównywał Albedo z Argentum. Wybrał te piersze.

Pozdrawiam Stempur

>Czy możesz mi powiedzieć w jakiej temperaturze wygrzewasz te kable ?

>Bo przy zwykłym słuchaniu procesy termiczne ani żadne inne w nich nie zachodza. !!!

>Raczej przyzwyczajasz słuch do ich brzmienia.

Chcesz powiedzieć, że kable się nie wygrzewają tylko brzmią? A jak brzmią? Czy tak samo, jak się wygrzewają? ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.