Skocz do zawartości
IGNORED

Fantasy, science fiction, thriller, groza, przygoda, sensacja, kryminał. Książki które czytamy dla rozrywki.

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Neon47 napisał:

Ostatnio czytam po raz kolejny sagę o Wiedźminie Andrzeja Sapkowskiego.

Genialne książki.

Też mam ten problem 🙂 Co jakiś czas po prostu muszę sobie to przypomnieć.

A ja sięgnąłem po najnowszą książkę Jacka Piekary, zobaczymy ?

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

• Moderatorzy
23 godziny temu, Neon47 napisał:

Genialne książki.

Sięgnij po "Opowieści z Meekhańskiego pogranicza" . 5 grubych tomów..

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Już wiem, co chcę pod choinkę! 😄 

1054507-352x500.jpg

1078000-352x500.jpg

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 7.11.2024 o 15:00, stench napisał:

Nie znam, nie słyszałem...

2011-Władcy Umysłów-The Adjustment Bureau

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 7.11.2024 o 15:00, stench napisał:

O, fajnie że przypomniałeś o tym cyklu, będzie co poczytać 😉

5 godzin temu, Neon47 napisał:

Aktualnie czytam "Bill. bohater galaktyki" Harry`ego Harrisona.

Bardzo dobra książka.

Jeżeli podeszła ci lektura to warto poczytać inne pozycje Harrisona, polecam

Fajny kanał na Rumble z audiobookami SF.

Szczególnie polecam Morgana, jeśli ktoś nie zna. Jeden z moich ulubionych autorów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 3 tygodnie później...
W dniu 8.09.2024 o 17:56, PanAntoni napisał:

Może ktoś podrzuci jakąś ciekawą fantastykę przygodową, może być książka lub cykl. Expanse i Starship przerobiłem 🙂

zapomnij o ziemi

formy chaosu

ostatnio sobie przypomniałem noc tryfidów i się dzielnie obroniła

Już 17 tom z cyklu "Legion Nieśmiertelnych".  Tym razem B.V. Larson zabiera nasz ulubiony legion Warus na odległość 5000 lat świetlnych od Ziemi. Tak daleko od ojczystej planety człowiek nigdy nie walczył.

Larson produkuje swoje książki taśmowo ale trzymają jakość. Mamy wartką akcję, mamy sympatycznych i dobrze narysowanych bohaterów z którymi możemy się identyfikować. Schemat jest zawsze taki sam - spokojny rodzinny  urlop na bagnach Płd Georgii (gdzie na tyłach posiadłości zakopane są trupy ludzi i obcych, którzy mieli pecha zdenerwować lub tylko obudzić centuriona Jamesa McGilla) zostaje przerwany odwiedzinami znajomych z legionu. Zaczyna knuć się intryga, wkrótce następuje ogłoszenie mobilizacji i legion Warus rusza w kosmos, by zabijać kosmitów. Chociaż lot jest ponadświetlny, to zawsze trwa długo, więc jest czas, by przeprowadzić ćwiczenia i zaliczyć kilka panienek. 🙂 

W końcu legion dociera do odległej planety, gdzie następuje (nieuchronnie zwycięska) walka z kosmitami. Potem jest jeszcze czas na załatwianie spraw drobniejszych i zamykanie wątków a potem demobilizacja i powrót na bagna Płd. Georgii.

I tak w kółko już 17 razy. 🙂 Ale nie narzekam. Bardzo lubię B.V. Larsona. Książki ociekają testosteronem i męskim szowinizmem. Główny bohater jest zainteresowany jedynie panienkami, jedzeniem (plus dwie dokładki) i mordowaniem kosmitów.

Doskonała fantastyka przygodowa bez większych ambicji, ale dla rozrywki nie ma nic lepszego. Takie wakacyjne czytadła. Polecam wszystkie tomy.

1141288-352x500.jpg

>il Dottore

Z "Legionu nieśmiertelnych" są już następne dwa tomy: "Świat niebios" i "Świat dżungli". Schemat dokładnie ten sam, ale w jedno popołudnie-wieczór się przeczyta. 🙂

Natomiast Sapkowski wrócił właśnie do Wiedźmina. Tym razem poznajemy Geralta jako chłopaka, świeżo po szkole w Kaer Morhem, po raz pierwszy ruszającego na szlak. Poznajemy przyczyny niektórych jego późniejszych wyborów i zachowań. Napisane równie sprawnie jak książki sprzed 30 lat (jak to szybko zleciało, qva). Sporo charakterystycznego cynizmu i gorzko-zabawnej obserwacji ludzkich zachowań. No i oczywiście dużo bijatyk. W końcu zarówno komiksy o Asteriksie jak i Wiedźmin uczą nas, że większość problemów da się rozwiązać siłą,  przemocą i dopingiem. 😉 Ale w sumie dziwnie budujące. Zamiast "Rozdroże kruków" książka mogłaby nosić tytuł  "Wiedźmin - początki człowieczeństwa".

PS. Od teraz, kiedy ktoś przy mnie kichnie, będę mu życzył,  cytując Sapkowskiego: "Obyś się przy tym i zesrał". 😉

Edytowane przez twonk
Godzinę temu, twonk napisał:

Sapkowski wrócił właśnie do Wiedźmina

Świetna wiadomość - Wielkie Dzięki 🙂

3 godziny temu, twonk napisał:

Sapkowski wrócił właśnie do Wiedźmina.

5 godzin temu, twonk napisał:

Z "Legionu nieśmiertelnych" są już następne dwa tomy: "Świat niebios" i "Świat dżungli".

Świat Niebios już mam ale MOBI, poczekam chyba na audiobook, bo Roch Siemanowski czyta to tak obłędnie, że szkoda przegapić. W lipcu na wakacjach miałem w czytniku tom 15 i przeczytałem nad basenem, ale bez Siemianowskiego jakoś tak fajnie nie wchodzi. 🙂 I jak teraz wyszły audiobooki 15, 16 i 17 to już 15 nie słuchałem, bo przecież znam treść. Teraz tego błędu nie popełnię i poczekam na audiobook.

19 godzin temu, il Dottore napisał:

Nie rozpieszcza czytelników to fakt ale biorę w ciemno i liczę na wysoką formę mistrza 🙂

W dniu 10.11.2024 o 10:42, Neon47 napisał:

Aktualnie czytam "Bill. bohater galaktyki" Harry`ego Harrisona.

Bardzo dobra książka.

Klasyk

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

16 godzin temu, PanAntoni napisał:

Nie rozpieszcza czytelników to fakt ale biorę w ciemno i liczę na wysoką formę mistrza

Mam już kupioną na czytnik, ale się waham, czy jednak nie zabrać się najpierw za "Opowieści z meekhańskiego pogranicza"...

Edytowane przez burz
  • Moderatorzy
23 godziny temu, burz napisał:

Mam już kupioną na czytnik, ale się waham, czy jednak nie zabrać się najpierw za "Opowieści z meekhańskiego pogranicza"...

Jak wpadniesz Meekhan to będziesz czytał wszystko czyli 5 tomów po 700 stron. Trochę czasu zejdzie.

Łyknij Wiedźmina i będziesz miał z głowy.

3 godziny temu, Neon47 napisał:

Aktualnie czytam "Rozdroże kruków" Andrzeja Sapkowskiego.

Jak wszyscy! 🙂 

W dniu 4.12.2024 o 12:45, stench napisał:

ak wpadniesz Meekhan to będziesz czytał wszystko czyli 5 tomów po 700 stron

No dobrze na razie na ebooku, sprawdzę w swoim czasie 🙂

Kończę nowego Geralta zwanego Geraldem. Cóż, dupy nie urywa.

O ile do sagi wracam regularnie co rok-dwa, o tyle nowe dziełko imć Sapkowskiego skończę "obczajać" i już do niego nie wrócę.

6 godzin temu, burz napisał:

Kończę nowego Geralta zwanego Geraldem. Cóż, dupy nie urywa.

O ile do sagi wracam regularnie co rok-dwa, o tyle nowe dziełko imć Sapkowskiego skończę "obczajać" i już do niego nie wrócę.

Smutne rzeczy powiadasz 😞 mam nadzieję ze po lekturze wykrzesze z siebie więcej optymizmu

Mnie nowa książka o Wiedźminie się podobała.

Jedyne do czego mogę się przyczepić to, że jest za krótka i bardzo szybko ją przeczytałem.

4 godziny temu, Neon47 napisał:

Jedyne do czego mogę się przyczepić to, że jest za krótka i bardzo szybko ją przeczytałem

Pan Sapkowski zdecydowanie nie rozpieszcza swoich fanów systematycznością wydawanych książek.

Jeżeli pojawiają się rzadko to chociaż niech będzie grubo, a jak cienko to ciut częściej 🙂

P.s Czy czytał ktoś serię: 

Illuminae ?

Książka autorstwa: Amie Kaufman i Jay Kristoff

Przeczytałem w Sieci informację, że Pan Sapkowski zaczął pisać nową powieść i za 3, 4 lata będzie gotowa.
To bardzo dobra informacja.🙂

• Moderatorzy

Zestawienie 200 książek SF, które podobno warto przeczytać.

Ja odnalazłem w nim "Planeta spisek – Orson Scott Card" , który kiedyś czytałem i chciałem odświeżyć ale zapomniałem co to było.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.