Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

Noooo... Chyba zaczęło się:) Wczoraj wieczorkiem, nagle odmówił posłuszeństwa. Przerwał utwór i koniec. Zniknął z sieci. Po kilku manewrach pokazał się, ale nieczynny. Do tego nie wykrywał wyjścia (wejścia) usb... Po kilku wyłączeniach zaskoczył, by po kilku utworach ponownie przestać. W weekend zobaczę co się dzieje. Ale jeszcze kilka razy spróbuję odpalić. Co ciekawe Tidal grał, ikonka ifi streamer pokazywała połączenie i cisza...

Pozostaje czekać na wersje z 3 z przodu, ale zapewne ma za dużo błędów i przez to jej nie wodują. U mnie (bez względu na wersje) problemy przerywania utworów na TIDAL występowały, coś jakby na ułamek sec gubione jest połączenie i utwór dalej nie leci. Wówczas muszę na nowo znaleść ifi w apce TIDAL.

inna sprawa to gubienie USB. Czasem kilka razy muszę włączać i wyłączać dac aby uzyskać połączenia via USB (myślałem, ze to mój Gustard ma problem).

oba problemy występują od dawna, czyli ze 2 wersje sortu wstecz.

chyba szybciej sprzedam ifi niż wyjdzie w 100% stabilny soft. 
To co ratuje ifi to jakość dźwięku. Mi się ona podoba.

gustard r26, icepower 1200as1 x2, T+A Criterion T160

Pojawiają sie czasem na olx w rozsądnych cenach usbridge signature - jakość dźwięku na pewno nie gorsza,  a myślę wręcz że lepsza (z dobrym zasilaczem PD gra to dla mnie znakomicie). Instalacja dowolnego świeżego softu (roopie, volumio, czy mój ulubiony moOde) w przeciągu kilkunastu minut. Stabilność praktycznie 100%, zero problemów. Minus taki że nie ma coax, no i procesor to stare Rpi3+ - przy włączonym DSP i 24/192 potrafi przyciąć (co jakiś czas cichy trzask - za mała moc), więcej wad nie udało mi się znaleźć....

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, StachMuszel napisał:

Sprzedasz i martwił się (i wkur....) będzie ktoś inny👍😁

Stachu... problem w tym, że dźwięk tego streamera jest naprawdę świetny! Na razie koresponduję z ifi:)

mój coś się uspokoił 😉 od kilku dni gra bez żadnych problemów, to jest super nieprzewidywalne. Jednakowoż pamiętajmy, że pewnie sporo to też np. wina samego Tidala...

A dźwięk bardzo ok. Od kiedy mam H190 to bardzo miło się słucha i teraz tylko chcę jakiegoś chorda dac'a dołożyć (bo lubię bardzo dźwięk chorda) i styka mi na chwilę.

????

Mi pasuje to ustrojstwo bo używam go na sztywno do Roon z tyłu jest śruba poziom nr2 roon ready ,i wtedy go nawet nie widzi przeglądarka tylko jest widoczny w aplikacji roon jako transport i w tej konfiguracji po coax gra do daca hd30 ,tym sposobem zwolniłem sobie z toru konwerter usb singxer su-6 który jest zapięty do PC a i co ważne całkowicie eliminuje połączenia usb. 

Jak nie wypuszcza dobrego softu do tego urządzenia to nikt im nie zaufa i nie kupi kolejnego takie urządzenia z pod tego logo. 

Neo weszło i od razu poleciało w otchłani internetu. 

Niestety ale jeśli tego nie poprawia to dział słuchawkowy i tyle

8 godzin temu, freju napisał:

Mi pasuje to ustrojstwo bo używam go na sztywno do Roon z tyłu jest śruba poziom nr2 roon ready ,i wtedy go nawet nie widzi przeglądarka tylko jest widoczny w aplikacji roon jako transport i w tej konfiguracji po coax gra do daca hd30 ,tym sposobem zwolniłem sobie z toru konwerter usb singxer su-6 który jest zapięty do PC a i co ważne całkowicie eliminuje połączenia usb. 

ja bym nawet chętnie na sztywno jechał na tidal exclusive, ale słucham tez sporo radia internetowego i czasem własnych plików z hdd. przecież nie będę co chwile ze śrubokrętem latał 🙂

????

11 minut temu, dekoracja napisał:

ja bym nawet chętnie na sztywno jechał na tidal exclusive, ale słucham tez sporo radia internetowego i czasem własnych plików z hdd. przecież nie będę co chwile ze śrubokrętem latał 🙂

W tej konfiguracji mam tidal quobuz i radio i pliki na ssd w moim nuc nucleus  dostępne z apki roon i wszystko hula  ,ani tidal ani qoubuz nie ma żadnego problemu z odtwarzaniem ,ja tylko naświetlam info  jak można pozbyć się problemów z softem ifi bo jest całkowicie pomijalny .

Edytowane przez freju
53 minuty temu, freju napisał:

W tej konfiguracji mam tidal quobuz i radio i pliki na ssd w moim nuc nucleus  dostępne z apki roon i wszystko hula  ,ani tidal ani qoubuz nie ma żadnego problemu z odtwarzaniem ,ja tylko naświetlam info  jak można pozbyć się problemów z softem ifi bo jest całkowicie pomijalny .

Jaki jest koszt aktualny Roon'a?

35 minut temu, payong napisał:

Dożywocie:  829,99 USD

Roczny:  $ 12 .49 / miesiąc

Miesięczny:$ 14 .99

I wtedy faktycznie mam w nosie wady softu ifi?

22 minuty temu, maciek1 napisał:

Tak , ustawiasz w ifi śrubkę na pozycję nr2 ,włączasz ifi myślę że może 10 sekund i jest już gotowy do pracy , wiadomo musi być w sieci czyli kabelek rj45 ja tak latam bo nie trawie wifi , otwierasz apkę roon na pc czy tablecie jeśli wifi i,ustawienia -audio i wybierasz transport ifi zen stream (spdif) i wszystko  praktycznie  , ja jescze w ustawieniach urządzenia zmieniam z głośność urządzenia na stałą i praktycznie finisz , wiadomo w roon można się pobawić jescze w ustawienia dsp i tam już sobie dorzezbić już dzwięk pod swoje preferencje ,reszte toru i akustyki pomieszczenia itp itd,,, Ja uwolniłem konwerter usb  za 4tys ,a ifi mnie kosztował 1100pln i uważam że to gra na tym samym poziomie. bo singxer su-6 też uważam za genialne ustrojstwo ;))

7 minut temu, freju napisał:

ale w tym przypadku nie jest potrzebny bo pudełko w tzw RAAT w roon gra na prawde bardzo bardzo przyzwoicie , w sensie nie zauważyłem jakiś ułomności często występujących w budżetowych gratach , czytaj dzwięk jest po prostu kompletny .

Edytowane przez freju
25 minut temu, maciek1 napisał:

W nosie wady softu ifi będziesz miał wtedy, gdy sprzedasz ifi i zapomnisz o tej marce. Przynajmniej do czasu, gdy przestaną walić w jajeczko i będą wprowadzać na rynek urządzenia w pełni funkcjonalne

11 hours ago, maciek1 said:

Pamiętaj, że zakupienie licencji na Roona to tylko połowa sukcesu. Do tego musisz mieć jeszcze postawiony Roon Core na jakimś urządzeniu, które cały czas działa. Na czas testów na darmowym okresie próbnym może to być na zwykłym kompie z Windowsem, ale jak już by cię to wciągnęło to wypada postawić sobie go na jakimś Mini PC. Na przykład preferowanym przez Roona Intelu NUC.

Ale jest to już dobry krok aby wypisać się z tego bałaganu jakim jest Zen Stream. 🙂

Edytowane przez ferszcik
3 godziny temu, kwasior21 napisał:

Ze się tak zapytam. Gdzie jest przedstawiciel fifi audio? Tak namiętnie się rozpisywał i co? 

Nie ma go już z nami. 

Pisałem o tym

W takim razie ifi powinno wysłać teraz wszystkim którzy kupili dożywotni pakiet na roona

4 minuty temu, ferszcik napisał:

Pamiętaj, że zakupienie licencji na Roona to tylko połowa sukcesu. Do tego musisz mieć jeszcze postawiony Roon Core na jakimś urządzeniu, które cały czas działa. Na czas testów na darmowym okresie próbnym może to być na zwykłym kompie z Windowsem, ale jak już by cię to wciągnęło to wypada postawić sobie go na jakimś Mini PC. Na przykład preferowanym przez Roona Intelu NUC.

Ale jest to już dobry krok aby wypisać się z tego bałaganu jakim jest Zen Stream. 🙂

I taki nuc lepiej zabrzmi od Zen Streama? 

6 minutes ago, Ajothe said:

I taki nuc lepiej zabrzmi od Zen Streama? 

Ciężko powiedzieć, to już trzeba sobie przetestować samemu. Sporo ludzi mówi, że Tidal z Roona brzmi lepiej niż z Connecta czy natywnego, nie mogę potwierdzić bo ja streamów nie słucham.

Roona testowałem do własnej biblioteki plików i różnic w brzmieniu nie uświadczyłem niezależnie czy te pliki wysyłałem z Roona który Core miał postawiony na normalnym kompie z Windowsem, NUCu czy wysyłałem po prostu przy użyciu UPnP prosto na wzmacniacz z dysku podłączonego do routera.

Wszystko obija się tutaj o obsługę, niezawodność, kontrolę. Roon pod tym względem jest doskonały, zawsze działa, nigdy się nie przycina, wygląda ładnie, napakowany jest funkcjonalnością. A z 90% tej funkcjonalności nie korzystałem więc po paru miesiącach się rozstaliśmy.

35 minut temu, ferszcik napisał:

No to trochę zaczynają się schody:) Zobaczymy. Czyli to nie tak, że na androidzie zainstaluję apkę i śmigam z zenem?

1 minute ago, maciek1 said:

No to trochę zaczynają się schody:) Zobaczymy. Czyli to nie tak, że na androidzie zainstaluję apkę i śmigam z zenem?

Nie jest tak łatwo. Roon potrzebuje swojego urządzenia z którego czerpie zasoby, na nim "chodzi". Jak korzystasz z multiroomu, DSP to więcej zasobów do płynnego działania potrzebuje. Przy normalnym użytkowaniu bardzo podstawowy NUC to więcej niż trzeba. 🙂

11 minutes ago, NRK said:

Masz na gotowo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nucleus to jest chyba największe złodziejstwo jakie widziałem w życiu. Obecna wersja podstawowa kosztuje 8900zł a w środku jest Intel NUC na i3 który kosztuje 1500zł. Nic więcej to urządzenie od siebie nie daje. Do kogo kierowany jest ten produkt?

Ukryta Zawartość

20 minut temu, ferszcik napisał:

Nie jest tak łatwo. Roon potrzebuje swojego urządzenia z którego czerpie zasoby, na nim "chodzi". Jak korzystasz z multiroomu, DSP to więcej zasobów do płynnego działania potrzebuje. Przy normalnym użytkowaniu bardzo podstawowy NUC to więcej niż trzeba. 🙂

Nucleus to jest chyba największe złodziejstwo jakie widziałem w życiu. Obecna wersja podstawowa kosztuje 8900zł a w środku jest Intel NUC na i3 który kosztuje 1500zł. Nic więcej to urządzenie od siebie nie daje. Do kogo kierowany jest ten produkt?

Tak jest dlatego ja też to obszedłem kupiłem nuc10 na i7 16gb ram i mam wersję nucleus plus he nawet wyżej chyba od niego ,obudowa akasa pasywnie chodzona i zasilacz sigm11 premium i mam wersję wydaje mi się klasę lepszą niż nucleus na zasilaczu impulsowym .ale trzeba to wiedzieć i ogarnąć samemu co nie jest takie oczywiste w przypadku doboru obudowy akasa ,bo mają bałagan w opisach do jakich modeli pasują i są w pełni kompatybilne .ale hula to już drugi rok bez zająknięcia, a i nie musi być cały czas włączony bez sensu przecież włączam nuc wtedy kiedy słucham? 

Ja mam postawiony Roon ROCK na takim bezgłośnym PC za 599 zł. i5 + 8GB RAM. W zupełności wystarcza. Mam go podłączony bezpośrednio do Sabaj A30A z wykorzystaniem izolacji galwanicznej USB. Dzięki Roon jest to streamer idealny, moim zdaniem 😉 Nigdy się nie nie wiesza, nie przerywa, nie rozłącza. Tidla i Qobuz działają bez problemów. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minutes ago, freju said:

a i nie musi być cały czas włączony bez sensu przecież włączam nuc wtedy kiedy słucham? 

To wszystko zależy od tego jaki szybki chcesz mieć dostęp oraz gdzie on leży. U mnie leżał schowany w szafce i nie specjalnie chciało mi się ją otwierać żeby go włączać. Siadałem na sofie, otwierałem aplikację w telefonie i od razu mam dostęp. Taki NUC raczej prądu dużo nie zjada.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ukryta Zawartość

Oto wnętrze Roon Nucleus Plus, którego obecna cena oficjalna w salonach wynosi 14.500zł.

i7, 8GB RAM, dysk wewnętrzny 128GB + SSD na pliki.

i7 przy Roonie ma zastosowanie tylko jak ktoś używa wielu stref odtwarzania na raz i rozbudowanego DSP. i5 może być przydatne przy bardzo dużej bibliotece plików i korzystania z DSP. Przy umiarkowanej bibliotece (5000 albumów) a tym bardziej jak ktoś korzysta tylko ze streamingu to i3 w zupełności wystarczy.

NUC na i3, 8GB RAM i 128GB pamięci wewnętrznej to około 1500zł za nowy sprzęt. Do tego banalna instalacja Roon ROCK (Core) i mamy wszystko czego dusza może zapragnąć. Licencji oczywiście w to nie wliczam bo jaką i na jaki czas ktoś sobie wybierze to kwestia indywidualna.

Dlatego nieustannie zastanawiam się dla kogo jest Nucleus? Na rynek amerykański? Ewidentny skok na kasę i jeżeli się sprzedaje to trzeba pogratulować. Można uwarunkować zakup Nucleusa tym, że ktoś jest niespecjalnie ogarnięty w tematach komputerowych i zrobienie pendrive'a bootowalnego może być wyzwaniem. Roon jest na tyle miły, że publikuje instrukcję do pełnej instalacji która jest tak szczegółowa że myślę że moja babcia by sobie z tym poradziła:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

38 minut temu, ferszcik napisał:

Dlatego nieustannie zastanawiam się dla kogo jest Nucleus?

Dla kogoś, dla kogo wydatek takiej kwoty nie stanowi problemu. Wykłada kasę, podłącza i wszystko gra. 

20 minutes ago, NRK said:

Ale się trochę grzeje.

U mnie leżał w zamkniętej szafce, nigdy nie był gorący, nie uruchamiało się w nim żadne chłodzenie. Nigdy go nie wyłączałem. Był to NUC8 na i3.

8 minutes ago, piotrek7 said:

Dla kogoś, dla kogo wydatek takiej kwoty nie stanowi problemu. Wykłada kasę, podłącza i wszystko gra. 

Jasne, uczucie premium, urządzenie Hiendowe, być może też dobry marketing firmy i sprzedawców.

Mógłbym jeszcze to zrozumieć gdyby cokolwiek to urządzenie od siebie dokładało, ale jest to 10x droższy NUC przełożony do innej obudowy.

Koniec dywagowania na temat Nucleusa bo nie o tym wątek. To wątek o niezadowolonych użytkowaniach Zen Streama 😄

• Pokaż nowe odpowiedzi