Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Piopio napisał:

Sprzęt wykorzystany w teście:

kolumny – Acoustic Energy Aegis Model 1, oryginalne standy

wzmacniacz – SMSL DA-9

DAC – SMSL SU-9

Streamer – DAP HiBy R2, PC + Roon

kable – QED Silver Aniversary XT, interkonekt XLR (jakiś pro), WireWorld Ultraviolet USB

izolator galwaniczny USB – Topping HS01, ADUM4160

konwerter USB/SPDiF z izolacją galwaniczną na ADUM4160

zasilacz bateryjny M2TECH Palmer

źródło muzyki – Tidal Connect, Roon (Tidal), aplikacje DLNA(Tidal)

Bardzo ciekawy test.  

Ale pojawiły się u mnie pytania.

1. Jak podłączasz izolator USB to używasz dwóch kabli WireWorld ?

2. W tym przypadku potrzebne jest zasilanie do izolatora?

Pytam bo zaciekawiły mnie wyniki Twoich testów. Ja u siebie gram na ifi zen stream z Tidala Conect (subsktypcja HiFi), dalej kabel Kabel USB Wireworld Starlight 8 czerwony, dalej SMSL M500, dalej interkonekty Mogami NIII 2803, dalej Haiku EL34 SE,  dalej kable głośnikowe Mogami NIII 2804 i Pylon Emerald ver. HF.

Ze swojego brzmienia jestem bardzo zadowolony, ale zawsze pojawia się impuls do działania jak widzę że można coś poprawić 🙂 

7 minut temu, Marcin_59666 napisał:

Bardzo ciekawy test.  

Ale pojawiły się u mnie pytania.

1. Jak podłączasz izolator USB to używasz dwóch kabli WireWorld ?

2. W tym przypadku potrzebne jest zasilanie do izolatora?

Pytam bo zaciekawiły mnie wyniki Twoich testów. Ja u siebie gram na ifi zen stream z Tidala Conect (subsktypcja HiFi), dalej kabel Kabel USB Wireworld Starlight 8 czerwony, dalej SMSL M500, dalej interkonekty Mogami NIII 2803, dalej Haiku EL34 SE,  dalej kable głośnikowe Mogami NIII 2804 i Pylon Emerald ver. HF.

Ze swojego brzmienia jestem bardzo zadowolony, ale zawsze pojawia się impuls do działania jak widzę że można coś poprawić 🙂 

1. Tak mam dwa takie same kable. 

2. Izolator nie potrzebuje zasilania. 

Dokup Toppinga HS01 i będziesz miał tor dopieszczony. Fajna konfiguracja swoją drogą. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, Piopio napisał:

2. Izolator nie potrzebuje zasilania. 

Dokup Toppinga HS01 i będziesz miał tor dopieszczony. Fajna konfiguracja swoją drogą. 

Najpierw posłucham sobie czy u mnie też będzie różnica w brzmieniu między połączeniem ethernet a WiFi. Obecnie ifi jest połączone z routerem za pomocom kabla i jest to "nieaudiofilski" choć solidny kabel. Jak będzie poprawa to będę szukał tego Toppinga HS01. Da się to kupić w Polsce?

No i drugi kabel USB będzie potrzebny

Czym tłumaczyć różnice w jakości sygału wifi a ethernet? Aby wysłać sygnał wifi też router musi go przyjąć ("z kabla") i do tego przetworzyć... Później odbiornik musi zrobić odwrotną robotę, więc raczej powinno być na korzyść ethernet'u...

22 minuty temu, maciek1 napisał:

Czym tłumaczyć różnice w jakości sygału wifi a ethernet? Aby wysłać sygnał wifi też router musi go przyjąć ("z kabla") i do tego przetworzyć... Później odbiornik musi zrobić odwrotną robotę, więc raczej powinno być na korzyść ethernet'u...

To proste - zakłócenia elektryczne. WiFi je eliminuje całkowicie - jest przesyłany tylko sam sygnał cyfrowy. Taka idealna izolacja od zakłóceń. 

Dużo zależy od posiadanego routera - akurat mój generuje dużo zakłóceń jak się okazuje.

Oczywiście sygnał WiFi musi być mocny i stabilny, żeby połączenie miało sens. 

np. taki Auralic zaleca korzystanie z WiFi w swoich produktach.

32 minuty temu, Marcin_59666 napisał:

Jak będzie poprawa to będę szukał tego Toppinga HS01. Da się to kupić w Polsce?

Póki co to nie. Ale www.audiomagic.pl zamówił już 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, maciek1 napisał:

A po zastosowaniu izolatora Topping te zakłócenia z ethernetu są eliminowane?

Tak, jeszcze piętrze, sprząta i prasuje 😁 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Świetna recenzja @Piopio, wysoko postawiłeś poprzeczkę :) 

7 minut temu, maciek1 napisał:

A po zastosowaniu izolatora Topping te zakłócenia z ethernetu są eliminowane?

Zatrzymują się na izolatorze, ale w Zen Stream są.

8 minut temu, maciek1 napisał:

Rozumiem, że kwestionujesz skuteczność tego Topping'a?

Nie, ale z ulubionych pomiarów @Piopio wynika że ma to sens wyłącznie przy zasilaniu daca z szumiącego USB z komputera. Już przy zwykłej malinie Rpi4 nie ma to sensu 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chyba że mamy do czynienia z wybitnym zlotouchym 😁 Który słyszy coś mimo że się nie mierzy, ale tu zaprzecza sam sobie... 

No chyba że Ifi jest tak źle zbudowane ze szumi gorzej niż malina, ale o to urządzenia nie posądzam 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

1 hour ago, Piopio said:

Czy potrzebne są dwa takie same (dobre) kable przy użyciu tego Izolatora? Mam wrażenie że wystarczy dobry kabel za Izolatorem żeby dobrze podać 'oczyszczony sygnał' do DACa. 

Czyli:  Źródło -> zwykły kabel USB -> Izolator USB -> dobrze izolowany kabel USB -> DAC. 

Dobrze myślę? 

8 minut temu, pawlardo napisał:

Czy potrzebne są dwa takie same (dobre) kable przy użyciu tego Izolatora? Mam wrażenie że wystarczy dobry kabel za Izolatorem żeby dobrze podać 'oczyszczony sygnał' do DACa. 

Czyli:  Źródło -> zwykły kabel USB -> Izolator USB -> dobrze izolowany kabel USB -> DAC. 

Dobrze myślę? 

Kable mają być porządne. Tyle. Akurat takie posiadam. Nie muszą być to audio kable USB.

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nie, ale z ulubionych pomiarów @Piopio wynika że ma to sens wyłącznie przy zasilaniu daca z szumiącego USB z komputera. Już przy zwykłej malinie Rpi4 nie ma to sensu 

Ukryta Zawartość

Chyba że mamy do czynienia z wybitnym zlotouchym 😁 Który słyszy coś mimo że się nie mierzy, ale tu zaprzecza sam sobie... 

No chyba że Ifi jest tak źle zbudowane ze szumi gorzej niż malina, ale o to urządzenia nie posądzam 🙂

Wszędzie tam gdzie gdzie jest używany tani zasilacz impulsowy będą zakłócenie elektryczne. Im lepszy zasilacz tym mniejsze szumy. Samo USB ma szumy własne. Fakt, Mailnka ma je bardzo niskie już w wersji podstawowej.

Nie testowałem Maliny więc nie wiem na ile jest zaszumiona. np. taki HiBy R2 zasilany ze swoich baterii nie potrzebuje izolatora. Ale niestety nie nadaje się na streamer. 

W filmiku o DDC jest mowa o Malinie. Dopiero dodatkowa nakładka zupełnie eliminuje szumy zasilania.

21 minut temu, marcinmarcin napisał:

Jak opieram się na technologii to jest źle. Jak słyszę to jest jeszcze gorzej. O co Ci gościu chodzi ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Nie rozumiem niektórych osób. Piopio wykonał test na konkretnym sprzęcie (podał wszystkie składniki) w konkretnych warunkach (jego pokój odsłuchowy) i szczegółowo opisał to co słyszał w każdej konfiguracji. Jeśli ktoś się nie zgadza to jaki problem sprawdzić samemu? Czemu niektórzy nie traktują tego testu jako "kierunkowskaz" żeby samemu trochę skorzystać, sprawdzić u siebie, tylko od razu pojawia się atak?

Ja przestałem się dzielić swoimi wnioskami na forum, bo nie chce mi się tłumaczyć przed częścią osób dlaczego kabel, zasilacz, czy izolator gra. 

11 godzin temu, Piopio napisał:

Setup 6

Połączenie ethernet, zasilacz z zestawu, wyjście dźwięku przez SPDiF

Brzmienie przeciętne.

Setup 7

Połączenie WiFi, zasilanie bateryjne, wyjście dźwięku przez SPDiF

Zaskująco dobre brzmienie. Nie tak dobre jak USB z izolacją ale można z nim żyć.

Jestem pozytywnie zaskoczony jakością wyjścia SPDiF.

Ze zdjęć w sieci niezbyt wyraźnych chyba widać, że masą wyjścia spdif jest podłączona do masy obudowy. Oczywiście trzeba by to sprawdzić (omomierzem), ale jeżeli firma pożałowała transformatorka (wymaganego standardem) to IMO jest to słabe i napędza rynek różnego rodzaju izolatorów i zasilaczy bateryjnych. 

nagrywamy.com

14 minut temu, Marcin_59666 napisał:

Nie rozumiem niektórych osób. Piopio wykonał test na konkretnym sprzęcie (podał wszystkie składniki) w konkretnych warunkach (jego pokój odsłuchowy) i szczegółowo opisał to co słyszał w każdej konfiguracji. Jeśli ktoś się nie zgadza to jaki problem sprawdzić samemu? Czemu niektórzy nie traktują tego testu jako "kierunkowskaz" żeby samemu trochę skorzystać, sprawdzić u siebie, tylko od razu pojawia się atak?

Ja przestałem się dzielić swoimi wnioskami na forum, bo nie chce mi się tłumaczyć przed częścią osób dlaczego kabel, zasilacz, czy izolator gra. 

Poczytaj co pisał cześniej, to się nie będziesz dziwił ze czepiam się braku konsekwencji 😉

(teksty typu każdy streamer gra tak samo, 0 i 1ki, ASR itp itd) 

19 minut temu, przemak napisał:

Ze zdjęć w sieci niezbyt wyraźnych chyba widać, że masą wyjścia spdif jest podłączona do masy obudowy. Oczywiście trzeba by to sprawdzić (omomierzem), ale jeżeli firma pożałowała transformatorka (wymaganego standardem) to IMO jest to słabe i napędza rynek różnego rodzaju izolatorów i zasilaczy bateryjnych. 

Akurat iFi ma transformatorek 😉

Ukryta Zawartość

Moje spostrzeżenia pokrywają się z z testem z AV 😉 Czyli jednak dobrze słyszę. Mam jednak wyższe standardy co do dobrego dźwięku 😉 

16 minut temu, marcinmarcin napisał:

Poczytaj co pisał cześniej, to się nie będziesz dziwił ze czepiam się braku konsekwencji 😉

(teksty typu każdy streamer gra tak samo, 0 i 1ki, ASR itp itd) 

Zadaj sobie trud i przeczytaj artykuły i obejrzyj filmiki z podanych przeze mnie linków. 

Jeśli zastosujemy izolację galwaniczną to każdy streamer (transport USB) gra tak samo. To jest czysta inżynieria. Tak jak każdy dostaje te same dane z internetu. 

To właśnie wynika z mojego testu. Gdzie widzisz brak konsekwencji ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

4 minuty temu, Piopio napisał:

Akurat iFi ma transformatorek 😉

Ukryta Zawartość

A to przepraszam. Jednak podejrzanie blisko od tego cincha do obudowy - ktoś sprawdzał, czy to jest ok? Tak z ciekawości pytam. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Nie wychwytuję roznicy miedzy poz 3 dedykowaną do Tidal Connect, a poz podstawową nr 1.

Czy bedę mogł z tym żyć? 😉

Sluchacie wiecej po Usb czy po Coax ?

Slyszycie zmiany przelaczajac? 

Piopio pięknie opisal różne warianty a pozostali zauwazali/zauwazają je?

Mi wydaje sie , ze o dziwo Coax brzmi porownywalnie dobrze....a może i lepiej...hmmm

Hegel H120 & KEF R3

12 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

Nie wychwytuję roznicy miedzy poz 3 dedykowaną do Tidal Connect, a poz podstawową nr 1.

Czy bedę mogł z tym żyć? 😉

Sluchacie wiecej po Usb czy po Coax ?

Slyszycie zmiany przelaczajac? 

Piopio pięknie opisal różne warianty a pozostali zauwazali/zauwazają je?

Mi wydaje sie , ze o dziwo Coax brzmi porownywalnie dobrze....a może i lepiej...hmmm

Raczej nie usłyszysz różnicy pomiędzy pozycją 1 i 3. 

Masz rację, że COAX brzmi bardzo dobrze. Może konkurować z "gołym" połączeniem USB. Jednak przegrywa jeśli zastosujemy izolację galwaniczną. 

22 minuty temu, maciek1 napisał:

Czy dobrze rozumiem? Ifi ma darmowy dostęp do Roon'a?

Nie. Jak kupisz to dają chyba 2 miesiące w ramach promocji.

6 minut temu, Piopio napisał:

Nie. Jak kupisz to dają chyba 2 miesiące w ramach promocji.

Pytam, bo tak zrozumiałem Twoją wypowiedź: "Aby Streamer na PC osiągnął funkcjonalność iFi należy go wyposażyć w Roon, który kosztuje ok 500 zł na rok. Podobnie jest w przypadku Malinki – należy zakupić Volumio Premium za 380 zł na rok. Ifi nas już nie więcej nie kosztuje". teraz rozumiem, że znaczy to tyle, że aplikacja ifi jest na tyle dobra, że nie potrzeba juz Roon, ani nic innego?

Z iFi korzysta się z Tidal Connect. W przypadku Malini by z niego korzystać trzeba opłacać Volumio Premium. A żeby sterować PC trzeba wykupić Roon.

5 minut temu, Piopio napisał:

Z iFi korzysta się z Tidal Connect. W przypadku Malini by z niego korzystać trzeba opłacać Volumio Premium. A żeby sterować PC trzeba wykupić Roon.

Kurczę! Ja korzystam z Tidal na Daphile, czyli teoretycznie zabytku (ale jarym!)... Mam też Tidal Connect na smartfonie. Potrzebuję odsłuchiwać konkretne, całe płyty. Nie tworze list odtwarzania i tym podobnych spraw. Co tracę nie mogąc korzystać z Tidal Connect na Daphile w takim razie, bo ja nie zauważam tego...

23 minuty temu, maciek1 napisał:

Kurczę! Ja korzystam z Tidal na Daphile, czyli teoretycznie zabytku (ale jarym!)... Mam też Tidal Connect na smartfonie. Potrzebuję odsłuchiwać konkretne, całe płyty. Nie tworze list odtwarzania i tym podobnych spraw. Co tracę nie mogąc korzystać z Tidal Connect na Daphile w takim razie, bo ja nie zauważam tego...

Tidal Connect to granie bezpośrednio z apki Tidala na urządzeniu. Jak korzystasz z innej apki to nie masz podpowiedzi, proponowanych playlist itp. 

Teraz, Piopio napisał:

Tidal Connect to granie bezpośrednio z apki Tidala na urządzeniu. Jak korzystasz z innej apki to nie masz podpowiedzi, proponowanych playlist itp. 

Czyli w moim przypadku brak Tidal Connect jest bez znaczenia. Dzięki!

• Pokaż nowe odpowiedzi