Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, PanSławomir napisał:

W starszych tematach bylo ze te lepsze dawali tylko na poczatku

no ja sprawdziłem i u mnie przy zakupie z sierpnia jest ipower 9V/2A i nawet na pudełku jest naklejka świadczącą o tym 

Tak, lepsze zasilacze były częścią akcji promocyjnej związaną z pierwszą partią tych urządzeń. Widać Kayo trafił na jeden z nich :)

@jus6 jesteś w stanie opisać brzmieniową różnicę między nimi?

2 godziny temu, iFi Audio napisał:

Tak, lepsze zasilacze były częścią akcji promocyjnej związaną z pierwszą partią tych urządzeń. Widać Kayo trafił na jeden z nich 🙂

@jus6 jesteś w stanie opisać brzmieniową różnicę między nimi?

Ciężko usłyszeć różnicę, kupiłem ipower od razu przy zakupie izs,  wygląda na bardziej solidny i wiarygodny, ma wiekszy przekrój przewodu.

20 godzin temu, jus6 napisał:

Ciężko usłyszeć różnicę, kupiłem ipower od razu przy zakupie izs,  wygląda na bardziej solidny i wiarygodny, ma wiekszy przekrój przewodu.

Posłuchaj ze dwa tygodnie na tym nowym 15V, a potem podepnij podstawowy, pudełkowy zasilacz. Jeśli usłyszysz różnicę to w ten sposób będzie najłatwiej zauważalna.

Ja do streama też dostałem zwykły zasilacz. Dokupiłem iPowerX 15v i moim zdaniem było warto. Myślałem o jakimś liniowym DIY, ale z lenistwa i po pochlebnych opiniach na zagranicznych forach i dla spokoju sumienia kupiłem X. Zasilam DACa po USB więc koszt jakby rozłożył się na 2 urządzenia  :). Odnośnie różnic to tak najprościej wszystko jest bardziej:)

Słyszalna poprawa. 

Ponieważ mam iSilencera i iDefendera to spróbowałem ich użyć ze Streamem. iDefender moim zdaniem nie wnosi nic dobrego, zmienia scenę przybliżając wokale. Natomiast iSilencer siedzi w porcie usb od dysku i może coś tam redukuje 🙂  Ciekawe czy chwalony TOPPING HS01 USB rzeczywiście by był w stanie jeszcze coś poprawić w ZS.

Edytowane przez Robi68
W dniu 31.03.2022 o 13:34, Marcin_59666 napisał:

Czytam tą dyskusję i nie w ogóle rozumiem na czym mają polegać problemy z konfiguracją. Ja swój podłączyłem kablem ethernet do rutera domowego i reszta jest na obrazkowej instrukcji dołączonej do urządzenia. Dalej łączymy się albo za pomocą komputera albo telefonu (wpisując adres IP który dostał IFI) i ustawiamy swoje preferencje sprzętowe i tyle. Wszystko działa, nic się nie wiesza, nic nie kuleje. Co prawda w 90% używam do Tidala i obecnie mam przełączony na Ekscusive Titadl i wtedy działa to jak zwykła aplikacja Tidal Conect, IFI jest tylko urządzeniem docelowym. Tyle samo trzeba było zrobić w Luminie, czy każdym innym napędzie plików który miałem.

Należy się sprostowanie ponieważ mój ostatni wpis nie jest już aktualny. Otóż wczoraj zaktualizowałem ifi zen stream do najnowszego softu i obie przypadłości które miałem i opisywałem jako wady zostały usunięte. Obecnie działa informacja o jakości pliku MQA (niebiesta dioda plik studyjny, zielona bez certyfikatu). I nie miałem też już ani jednego przełączenia się aplikacji Tidal Conect z ifi zen stream z powrotem na telefon. Więc jestem już zadowolony w 100 prosętach 🙂

21 godzin temu, Robi68 napisał:

Ciekawe czy chwalony TOPPING HS01 USB rzeczywiście by był w stanie jeszcze coś poprawić w ZS.

Zdecydowanie. To jest izolacja galwaniczna a nie jakieś półśrodki. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 godzin temu, Marcin_59666 napisał:

Należy się sprostowanie ponieważ mój ostatni wpis nie jest już aktualny. Otóż wczoraj zaktualizowałem ifi zen stream do najnowszego softu i obie przypadłości które miałem i opisywałem jako wady zostały usunięte. Obecnie działa informacja o jakości pliku MQA (niebiesta dioda plik studyjny, zielona bez certyfikatu). I nie miałem też już ani jednego przełączenia się aplikacji Tidal Conect z ifi zen stream z powrotem na telefon. Więc jestem już zadowolony w 100 prosętach 🙂

To znaczy do wersji beta?

6 godzin temu, Marcin_59666 napisał:

potwierdzam że przy wersji beta 2.31.6 czyli tej najnowszej dioda LED od próbkowania wreszcie zmienia kolory zgodnie z tym co jest podawane no i tidal connect jest stabilny więc czekamy tylko za Chromecast 🙂 🙂 🙂

3 godziny temu, lemo napisał:

To znaczy do wersji beta?

Ja zaktualizowałem do wersji 2.30.7 Taką wersję mi zaproponował jak dałem aby szukał aktualizacji. To jest soft ze stycznia.

23 minuty temu, Marcin_59666 napisał:

Ja zaktualizowałem do wersji 2.30.7 Taką wersję mi zaproponował jak dałem aby szukał aktualizacji. To jest soft ze stycznia.

wersję beta trzeba odblokować na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . U mnie przy wersji 2.30.7 niestety led od próbkowania zawsze na zielono i przeskakiwanie tidal connect ze streamera na smartfona . Dopiero przy wersji beta to się zmieniło 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
6 minut temu, venom200 napisał:

Zamówiłem tego topinga zobaczymy z czym to się je

Wysłane z mojego LE2123 przy użyciu Tapatalka

Zamawiałeś w Polsce czy na Ali/ HiFigo ?? Sam też mam ochotę sprawdzić . 

6 godzin temu, jus6 napisał:

Wersją beta działa. W tej wersji Tidal działa u mnie tylko na 3.

Nie masz wyłączonego ( pozycja 1) Tidal w ustawieniach konfiguracji ? sprawdź 🙂

iFI Audio Zen Stream wyszło jedynie 2000szt na cały świat z lepszym zasilaczem. W chwili obecnej w zestawie jest podstawowy zasilacz, na którym nie widnieje nawet logo iFi. 

Warto jednak zainteresować się tematem lepszego zasilacza, ponieważ różnice są na prawdę duże. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

12 minut temu, Q21 napisał:

Warto jednak zainteresować się tematem lepszego zasilacza, ponieważ różnice są na prawdę duże. 

Jak ktoś ma doświadczenie w temacie zasilaczy do ZS to może zróbmy jakiś ranking (jakość/cena)?

43 minuty temu, Ziarutek napisał:

Jak ktoś ma doświadczenie w temacie zasilaczy do ZS to może zróbmy jakiś ranking (jakość/cena)?

Ja ostatnio uruchomiłem mój stary zasilacz Tomanka. Zrobiony był pod Cambridge DacMagic100 dlatego dokupiłem do niego kabelek od strony 12v pasujący do ifi. Różnica w jakości jest spora, Uważam że warto.

1 godzinę temu, Marcin_59666 napisał:

Ja ostatnio uruchomiłem mój stary zasilacz Tomanka. Zrobiony był pod Cambridge DacMagic100 dlatego dokupiłem do niego kabelek od strony 12v pasujący do ifi. Różnica w jakości jest spora, Uważam że warto.

Co to za model ? ulps mini ? spróbuj obniżyć napięcie do 9V i wtedy posłuchaj 🙂

15 godzin temu, Kajo napisał:

Co to za model ? ulps mini ? spróbuj obniżyć napięcie do 9V i wtedy posłuchaj 🙂

Tak, to jest ULPS mini. 

Dlaczego obniżenie napięcia ma spowodować zmiany w brzmieniu? Na ifi jest podany zakres zasilania od 9V do 15V więc 12V wydaje się optymalne. Możesz napisać jakieś uzasadnienie?

Jeśli zastosujemy izolację galwaniczną USB (np. Topping HS01) to jakość zasilania nie ma znaczenia.

Przy korzystaniu ze S/PIDIF lub USB bez izolacji zasilania ma znaczenie. Poprawia jakość dźwięku.

Ja korzystałem z zasilania bateryjnego M2TECH Palmer. 

Lepiej jest zainwestować w izolator USB niż zasilanie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Marcin_59666 napisał:

Tak, to jest ULPS mini. 

Dlaczego obniżenie napięcia ma spowodować zmiany w brzmieniu? Na ifi jest podany zakres zasilania od 9V do 15V więc 12V wydaje się optymalne. Możesz napisać jakieś uzasadnienie?

Większa wydajność prądowa przy niższych napięciach 

" Może być on jednak stosowany w każdym DAC-ku wymagającym zasilania z przedziału 5-30VDC i obciążalności do 3A (obciążalność 3A dostępna jest dla najniższych napięć, dla najwyższych maksymalna obciążalność prądowa zasilacza nie może być większa niż 1A)."

6 minut temu, Kajo napisał:

Większa wydajność prądowa przy niższych napięciach 

W żaden sposób to nie wpływa na jakość dźwięku.

• Pokaż nowe odpowiedzi