Skocz do zawartości
IGNORED

Małżeństwo kina i stereo z DIY w tle

Rekomendowane odpowiedzi

Zdefiniuj słowo " dynamika " ...

Dla mnie " brak dynamiki " to po prostu brak prądu skoro sygnał dochodzi z takim samym opóźnieniem itp może chcesz powiedzieć że brak dynamiki to granie w zwolnionym tempie? Nie kumam takiego opisu

Gość

(Konto usunięte)

Te @Lonely nie zakładaj fikcyjnych kont na FB!!! Żadne zapro nie zostanie akceptowane, wiadomości na Messengera tez nie wysyłaj!!! Boli cię coś widać i nie daje spokoju!!! Jesteś i będziesz banowany!!! Do skutku!!! 

Edytowane przez Gość
W dniu 11.08.2021 o 22:46, RAF77 napisał:

To jest temat rzeka, nie na jedną zwięzłą odpowiedź.

to nie jest temat rzeka, w kinie znaczenie mają te same rzeczy co w stereo.. upraszczając to do maksimum DAC, zasilanie, PRE.

11 godzin temu, Lonely napisał:

Ampli do kina jest wart tyle co użyta w nim kalibracja . Tyle i aż tyle więc marantz i denon w kinie to praktycznie to samo . Sprawa zmieni się jak ustawienia sam wstukasz,  wtedy inne szczegóły się liczą np dynamika jak w onkyo i pioneer i barwa itp kino = kalibracja , im lepsza tym lepszy ampli będzie do kina. 

Kalibracja nie odpowiada za detal, przestrzeń, lokalizacje czy nawet "dynamikę".

9 godzin temu, daniel-de napisał:

No to całe szczęście, że u mnie jest zupełnie odwrotnie. No i zaznaczyć należy, że odpowiednie wzmocnienie to dopiero połowa drogi do sukcesu. Trzeba też dobrze dobrać, a uważam, że to jest jeszcze bardziej istotne, odpowiednie głośniki.

Prześciganie się w amplitunerach, końcówkach, czy procach bez sensownych głośników nie ma najmniejszego sensu.

13 godzin temu, fetek napisał:

Kalibracja nie odpowiada za detal, przestrzeń, lokalizacje czy nawet "dynamikę".

A za co odpowiada? Co w takim razie daje kalibracja?

Oczywiscie ze odpowiada!
Kalibracja to takze poprawne zgranie czasowe (delays) decydujace o lokalizacji i „dynamice“ (zgranie subwoofera)

Kalibracja jest przysłowiową kropką nad "i", w żadnej konfiguracji nie nadrobi słabej elektroniki czy kolumn, nie jest wyznacznikiem jakości amplitunera / proca. 

50 minut temu, fetek napisał:

Kalibracja jest przysłowiową kropką nad "i", w żadnej konfiguracji nie nadrobi słabej elektroniki czy kolumn, nie jest wyznacznikiem jakości amplitunera / proca. 

Nie nadrobi za wiele w kwestii słabej elektorniki czy kolumn, ale za to zdecydowanie wpynie na inny aspekt który sam przyznałeś w równoległym wątku (słusznie) jako istotny na równo z kolumnami - akustyce pomieszczenia. Pewnych spraw nie da się przeskoczyć, ale kalibracje dźwieku przez amplitunery zdecydowanie pomagają uzyskać zadowalające efekty.

Odwracasz kota ogonem

Jest wyznacznikiem

I sredniej klasy zestaw dobrze ustawiony, skalibrowany brzmi lepiej niz wysokiej klasy zestaw zle zestawiony i skalibrowany.

Wysokiej klasy elektronika czy kolumny nie nadrobia zlej kalibracji
W dniu 12.08.2021 o 03:55, długi89 napisał:

a tu kolega płynie, płynie i płynie( bujanie w obłokach ) i dopłynąć nie może… ale co mi do tego. 

Przecież pisałem już. Wpadłem na plan z budową domu i priorytety się zmieniły, tyle.

O mnie się nie martw, jak skończę kino, to na pewno się pochwalę.

Edytowane przez Adi777
9 godzin temu, Butler napisał:

Nie nadrobi za wiele w kwestii słabej elektorniki czy kolumn, ale za to zdecydowanie wpynie na inny aspekt który sam przyznałeś w równoległym wątku (słusznie) jako istotny na równo z kolumnami - akustyce pomieszczenia. Pewnych spraw nie da się przeskoczyć, ale kalibracje dźwieku przez amplitunery zdecydowanie pomagają uzyskać zadowalające efekty.

Kalibracja nie odpowiada za korekcję akustyki a ją możesz wykonać w "analogowy sposób" lub innym urządzeniem.

9 godzin temu, xajas napisał:

Odwracasz kota ogonem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest wyznacznikiem

I sredniej klasy zestaw dobrze ustawiony, skalibrowany brzmi lepiej niz wysokiej klasy zestaw zle zestawiony i skalibrowany.

Wysokiej klasy elektronika czy kolumny nie nadrobia zlej kalibracji

Naucz się łapać kontekst wypowiedzi, sam teraz tworzysz hipotezy o których nie było mowy.

Oczywiście że nie jest wyznacznikiem jakości sprzętu, począwszy od starych bardzo dobrze grających klocków praktycznie nie posiadających aktywnej korekcji po wręcz referencyjnie ustawiony zestaw. To co chwalicie najczęściej i tak jest zewnętrznym produktem, za który najczęściej trzeba dodatkowo zapłacić a implementacja nie ma nic wspólnego z jakością danego urządzenia. 

Po za tym przestańcie wszystko wrzucać do jednego wora. Ustawienie / pomiar odległości czy tam opóźnień to żadna filozofia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
5 minut temu, fetek napisał:

Kalibracja nie odpowiada za korekcję akustyki a ją możesz wykonać w "analogowy sposób" lub innym urządzeniem.

Nie napisałem że odpowiada za korekcję akustyki tylko że wpływa na aspekt akustyki pomieszczenia. Aspekt to punkt widzenia, własne odczucia. Masz kiepskie pomieszczenie, robisz kalibrację np. w Arcamie, Emotivie, NAD czy innych za pomocą Dirac Live, sytuacja się poprawia. Skorygowałeś akustykę? Nie. Poprawiłeś jej aspekt? Tak.

Oczywiście że nie jest wyznacznikiem jakości sprzętu, począwszy od starych bardzo dobrze grających klocków praktycznie nie posiadających aktywnej korekcji po wręcz referencyjnie ustawiony zestaw. To co chwalicie najczęściej i tak jest zewnętrznym produktem, za który najczęściej trzeba dodatkowo zapłacić a implementacja nie ma nic wspólnego z jakością danego urządzenia. 
....
Ustawienie / pomiar odległości czy tam opóźnień to żadna filozofia.

G prawda, oczywiscie ze jest wyznacznikiem.
A czy ma wspolne z jakoscia danego urzadzenia to sie dowiesz jak porownasz tani amplituner z Lexiconem i podobnymi.
Co znaczy „zewnetrzny produkt“? To mnie obchodzi. Wazne jest czy i jak dziala, tez zwiazane z jakoscia produktu

Fetek, zostaw ten temat, to nie dla ciebie. Skup sie na autach.

PS. chodzi nie tylko o ustawienie odleglosci
8 godzin temu, Butler napisał:

Nie napisałem że odpowiada za korekcję akustyki tylko że wpływa na aspekt akustyki pomieszczenia. Aspekt to punkt widzenia, własne odczucia. Masz kiepskie pomieszczenie, robisz kalibrację np. w Arcamie, Emotivie, NAD czy innych za pomocą Dirac Live, sytuacja się poprawia. Skorygowałeś akustykę? Nie. Poprawiłeś jej aspekt? Tak.

Dirac Live jest zewnętrznym systemem aktywnej korekcji

2 godziny temu, xajas napisał:

G prawda, oczywiscie ze jest wyznacznikiem.
A czy ma wspolne z jakoscia danego urzadzenia to sie dowiesz jak porownasz tani amplituner z Lexiconem i podobnymi.
Co znaczy „zewnętrzny produkt“? To mnie obchodzi. Wazne jest czy i jak dziala, tez zwiazane z jakoscia produktu

Fetek, zostaw ten temat, to nie dla ciebie. Skup sie na autach.

no widzisz i znowu wyskakujesz z zupełnie innym wątkiem. Oczywiście że jest związana z jakością produktu bo nikt dobrego systemu nie zaimplementuje a amplitunerze za 2k pln ale nie jesteśmy w przedszkolu żeby pisać o tak oczywistych sprawach

37 minut temu, fetek napisał:

Dirac Live jest zewnętrznym systemem aktywnej korekcji

No co z tego jak jest na wyposażeniu amplitunera? Kupuję, czytam instrukcję, robię kalibrację, cieszę się nowym zakupem. Jakimś cudem nawet prostsze rozwiązania czyli Yamaha ze swoim YPAO czy Denon z Audyssey wpływają na lepsze (subiektywnie oczywiście) poczucie akustyki pomieszczenia.

3 godziny temu, Butler napisał:

Jakimś cudem nawet prostsze rozwiązania czyli Yamaha ze swoim YPAO czy Denon z Audyssey wpływają na lepsze (subiektywnie oczywiście) poczucie akustyki pomieszczenia.

raczej na głowę, oba wymienione zwabiają dynamikę ale idąc waszym takiem rozumowania może topowe klocki nie są zbyt topowe.

Niestety im dłużej z wami rozmawiam tym bardziej dochodzę do wniosku że się myliłem, mając słabe systemy korekcji a dobre pomieszczenie i ustawianie kolumn po prostu jej nie używamy bo słyszmy jej negatywny wpływ.

Kiedyś porównywałem starego flagowca (ponad 30k pln w czasach gdy pieniądz miał większą wartość) posiadającego jedynie kalibracje wzbogaconą o equalizer z dwoma topowymi amplitunerami i jednym budżetowym procesorem. W starszych kodekach DD/DTS nowe zabawki nie miały startu.

49 minut temu, fetek napisał:

raczej na głowę

No pewnie że tak. A na co? Przecież napisałem o subiektywnych odczuciach.

49 minut temu, fetek napisał:

Niestety im dłużej z wami rozmawiam tym bardziej dochodzę do wniosku że się myliłem, mając słabe systemy korekcji a dobre pomieszczenie i ustawianie kolumn po prostu jej nie używamy bo słyszmy jej negatywny wpływ.

A rób u siebie jak chcesz. W porażającej większości potencjalni użytkownicy KD nie łapią się do Twoich kryteriów "dobrego" pomieszczenia i prawidłowego ustawienia głośników. Najczęściej z niewiedzy, a reszta przez kompromisy które muszą zachować.

54 minuty temu, fetek napisał:

Kiedyś porównywałem starego flagowca

Pasjonujące. 😉

Nadal nie rozumiem, co znaczy „zewnetrzny system“?, jesli jest zintegrowany w sprzet. Przeciez nie potrzebuje dodatkowegp zewnetrznego ustrojstwa

.

Mysle ze sie nie myliles. Problem z takimi syatemami polega na tym, ze nie dzialaja „po nacisnieciu guzika“. Trzeba wiedziec co sie robi i zainwestowac czas w osiagniecie optymalnej konfiguracji. Niestety, niewielu sobie z tym radzi.
Godzinę temu, xajas napisał:

Nadal nie rozumiem, co znaczy „zewnetrzny system“?, jesli jest zintegrowany w sprzet. Przeciez nie potrzebuje dodatkowegp zewnetrznego ustrojstwa

Ale potrzebujesz dodatkowej licencji, pół biedy jak wystarczy wersja redystrybucyjna, to nie jest argument a jedynie informacja.

Godzinę temu, xajas napisał:

Problem z takimi syatemami polega na tym, ze nie dzialaja „po nacisnieciu guzika“. Trzeba wiedziec co sie robi i zainwestowac czas w osiagniecie optymalnej konfiguracji. Niestety, niewielu sobie z tym radzi.

Masz rację,to jest kolejny problem ale sam doskonale wiesz że dobrych systemów konkrecji jest.. 2-3 ? a mimo upływu lat i rozwoju technologii niektóre klocki mają problem z podstawowymi pomiarami.

3 godziny temu, Butler napisał:

A rób u siebie jak chcesz. W porażającej większości potencjalni użytkownicy KD nie łapią się do Twoich kryteriów "dobrego" pomieszczenia i prawidłowego ustawienia głośników. Najczęściej z niewiedzy, a reszta przez kompromisy które muszą zachować.

I nagle soft czyni cuda, wyśmienicie oszukuje fizykę a potem możesz się kompromitować pisząc jak to świetnie gra. 

BTW: co mnie odchodzą inni ? jak leczysz ego to kup sobie ferrari a nie gówniany amplituner.

18 godzin temu, fetek napisał:

Kalibracja nie odpowiada za korekcję akustyki

Oczywiście że odpowiada! Mierzy fale stojące i odpowiedź akustyczną pokoju i robi korekcje.

Ty chyba masz jakiś amplituner sprzed 15-20 lat...

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

27 minut temu, fetek napisał:

I nagle soft czyni cuda, wyśmienicie oszukuje fizykę a potem możesz się kompromitować pisząc jak to świetnie gra. 

BTW: co mnie odchodzą inni ? jak leczysz ego to kup sobie ferrari a nie gówniany amplituner.

Jakie cuda, to Ty pleciesz...? Gdzie ja napisałem że korekcja softem jest remedium na wszystko? 😄 Zdajesz sobie sprawę jak w obecnych czasach wygląda pomieszczenie do kina w przeciętnym mieszkaniu. Otwarte salony z aneksami, antresolami, mocno przeszklone itd. Akustycznie niemal wszystkie nowoczesne aranżacje są generanie do bani. Kupuje klient aplituner, robi kalibrację i... jakoś to gra. Ty parskniesz śmiechem. Ale bez tej kalibracji to był by dopiero burdel.

45 minut temu, fetek napisał:

Ale potrzebujesz dodatkowej licencji

Nie generalizuj. Niektóre sprzęty w OEM dostają ją pełną (Arcam), niektóre organiczoną do 500Hz (NAD) itd. To tak w kwestii sprostowania Twojej wypowiedzi.

56 minut temu, fetek napisał:

Normalnie Filip z konopii z tym Ferrari 😄

22 godziny temu, rafa napisał:

Oczywiście że odpowiada! Mierzy fale stojące i odpowiedź akustyczną pokoju i robi korekcje.

🤣 co mierzy ? może jeszcze śmieci wynosi ?

22 godziny temu, rafa napisał:

Ty chyba masz jakiś amplituner sprzed 15-20 lat...

nie mam amplitunera, tzn jeden mam i tak ma ~14 lat i waży 40kg i nie planuje go sprzedawać.

22 godziny temu, Butler napisał:

Jakie cuda, to Ty pleciesz...? Gdzie ja napisałem że korekcja softem jest remedium na wszystko? 😄 Zdajesz sobie sprawę jak w obecnych czasach wygląda pomieszczenie do kina w przeciętnym mieszkaniu. Otwarte salony z aneksami, antresolami, mocno przeszklone itd. Akustycznie niemal wszystkie nowoczesne aranżacje są generanie do bani. Kupuje klient aplituner, robi kalibrację i... jakoś to gra. Ty parskniesz śmiechem. Ale bez tej kalibracji to był by dopiero burdel.

tak parskam śmiechem bo w takich "aranżacjach" systemy korekcji i tak nie przyniosą zadowalających efektów a zadziałają jedynie na głowę. Na forum był już temat gdzie ludzie niemal się licytowali i kilkanaście razy podchodzili to tego co wy błędnie nazywanie kalibracją a efekt i tak był mizerny bo fizyki nie oszukasz.

Pomijam fakt że większość nie potrafiła wykonać dwóch identycznych pomiarów.

Edytowane przez fetek

Co mierzy?
Przebieg charakterystyki w miejscu odsluchu.

Fetek, zapomnij ten temat, nie masz zielonego pojecia o tym jak to dziala. A fizyke zostaw w spokoju.
Parskam smiechem, jak czytam takie wypowiedzi

To jest jakiś dzieciak fantasta...

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

5 godzin temu, xajas napisał:

Co mierzy?
Przebieg charakterystyki w miejscu odsluchu.

Zdarza Ci się czytać co piszą inni czy zawsze walisz z czapy dla zasady ?

Masz rację ja z fizyki jestem noga, więc wyjaśnij mi jak mikrofon mierzy przebieg charakterystyki ? Od zawsze myślałem że jest to wynik procesu obórki danych zebranych przez mikrofon

tak wiem czepiam się 😎👍

PS: czy ja gdzieś napisałem że wiem ? 😝

3 godziny temu, rafa napisał:

To jest jakiś dzieciak fantasta...

widzisz, nawet dziecko wie że system nie mierzy fali stojącej

BTW: jak już to odpowiedź impulsowa pomieszczenia.

Edytowane przez fetek

najpierw czytam, a dopiero potem wale z czapy, jesli na to zasluguja

A poniewaz wypisujesz bzdury, zaslugujesz

Zacznijmy od tego ze system mierzy takze stojace fale (mody) a przebieg charakterystyki czestotliwosciowej mierzony w miejscu odsluchu to chyba nie wynik obrobki danych.
Nie musze nic obrabiac, by ta charakterystyke pomierzyc. Moge zmierzyc nieobrobiony sygnal.

Dajcie spokój już z tą kalibracją. Kto się trochę interesuje to doskonale wie do czego służy.
A że mamy "prawą" i "lewą" stronę to już trudno. Tego nikt nie przeskoczy. Każdy idzie w swoją stronę.

11 godzin temu, xajas napisał:

Zacznijmy od tego ze system mierzy takze stojace fale (mody) a przebieg charakterystyki czestotliwosciowej mierzony w miejscu odsluchu to chyba nie wynik obrobki danych.

to żeś teraz pojechał, przebieg charakterystyki generuje Ci program na podstawie danych, które zebrał mikrofon. Masz co najmniej dwie techniki obróbki danych a całość i tak podlega konwersji. Ktoś zorientowany w temacie mógłby tutaj bardzo dużo napisać ale widać nikogo takiego tutaj nie ma.

Oczywiście kolokwialnie mówiąc masz racje bo w efekcie uzyskujesz wszystko o czym mówimy ale zgodnie z Twoją polityką nie ważne kto ma racje, ważne kto się lepiej przypierdoli i więcej razy napisze że ktoś się nie zna.

11 godzin temu, STELVIO napisał:

Kto się trochę interesuje to doskonale wie do czego służy.
A że mamy "prawą" i "lewą" stronę to już trudno. Tego nikt nie przeskoczy. Każdy idzie w swoją stronę.

Wręcz przeciwnie, zdecydowana większość ludzi nie ma bladego pojęcia o systemach, nie wie co można nimi zrobić i nie umie ich używać. Nie ma prawej / lewej strony są tylko słabe i dobre systemy, finalnie każdy ich używa.

Problemem nie jest kalibracja, systemy korekcji tylko umiejętność rozumienia treści czytanej, rozumienie kontekstu i spłycanie wszystkiego co się da.

Edytowane przez fetek

fetek, jakie dane zbiera mikrofon? Zbierać mozna grzyby albo znaczki.

Dane to zera i jedynki przebiegu cyfrowego. A za pomocą mikrofonu mozna rejestrować przebiegi analogowe.

Ogarnij sie i zamilknij w temacie, o ktrym nie masz pojecia.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

6 godzin temu, pmcomp napisał:

fetek, jakie dane zbiera mikrofon? Zbierać mozna grzyby albo znaczki.

Dane to zera i jedynki przebiegu cyfrowego. A za pomocą mikrofonu mozna rejestrować przebiegi analogowe.

Ogarnij sie i zamilknij w temacie, o ktrym nie masz pojecia.

tia a słuchamy prądu nie muzyki, idealnie wpisałeś się w schemat o którym pisałem wyżej

Edytowane przez fetek
  • Pokaż nowe odpowiedzi