Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiar roznych przewodow RCA

Rekomendowane odpowiedzi

Przewod sygnalowy kierunkowy RCA jest oparty o kabel dwuzylowy z oplotem. Po stronie zrodla laczymy jedna zyle i ekran do masy, drugi przewod sygnalowy do srodkowego bolca. Po stronie odbiornika(wzmacniacza) przewod sygnalowy idzie do srodkowego bolca, drugi przewod laczymy do masy a ekran zostawiamy nie podlaczony. Tworzy to dodatkowe zabezpieczenie przed zakloceniami - obszerniejsze wytlumaczenie zawarlem w poprzednim poscie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widzialem tez producentow ktorzy sprzedaja przewody glosniowe kierunkowe ale to sciema.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gomes
ek
  • Moderatorzy
9 minut temu, gomes napisał:

Widzialem tez producentow ktorzy sprzedaja przewody glosniowe kierunkowe ale to sciema.

A skąd wiesz, że nie było w nich ekranu? Jeden taki widziałem.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

15 godzin temu, gomes napisał:

wnioski ktore udalo mi sie zaobserwowac mowia, ze dobry przewod z odpowiednia jakoscia zlaczami gra tak samo czyli nie wprowadza swoich dodatkowych znieksztalcen.

Jak dla mnie nie 😉

Gra to muzyka, a pomiary dotyczą chrakterystyki częstotliwościowej dla sygnałów sinusoidalnych o określonych częstotliwościach. W sumie to zdjęta jest charakterystyka przenoszenia zestawu, na którą bym się żadnnego wpływu interkonektów nawet nie spodziewał.

Jak dla mnie powinno się analizować te same części muzyczne i prównywać to, co wydobywa się kolumn. Najlepiej pewno byłoby to nagrywać na sygnał cyfrowy i porównywać pliki bit do bitu. 

Edytowane przez jar1
3 godziny temu, Seyv napisał:

Testy różnicowane też robiłem, wyniki zmian kabla RCA były zbliżone do wykinu wymiany lamp w preampie a wpływu lamp na brzmienie jakoś nikt nie podważa.

Problem w tym czy jest to wpływ lamp czy czegoś innego 😉? To samo jest z kablami. Czego wpływ? Było wielokrotnie na forum opisywane.

Godzinę temu, Seyv napisał:

A skąd wiesz, że nie było w nich ekranu? Jeden taki widziałem.

W wytycznych firmy B&O do końcówek klasy D zaleca się nawet ekranowane kable głośnikowe jako najlepsze. Jedyna wada to dodatkowe pojemności pomiędzy ekranem i "żyłami". Czasem może to spowodować niestabilność wzmacniacza końcowego, spotkałem się w praktyce z takim przypadkiem. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

17 minut temu, jar1 napisał:

Jak dla mnie powinno się analizować te same części muzyczne i porównywać to, co wydobywa się kolumn. Najlepiej pewno byłoby to nagrywać na sygnał cyfrowy i porównywać pliki bit do bitu. 

Ale przecież można zrobić test bezpośredni czyli różnicowy. 

3 godziny temu, gomes napisał:

Nie znam tego watku ale strzelam, im lepszy przewod tym mniejsza roznica w pomiarze ?

To jeden z najfajniejszych portali pomiarowych w sieci. Ten test dwóch kabli, takiego za kilkanaście dolarów i takiego za prawie 200$ był niedawno, ale nie chce mi się go szukać. Jak przewertujesz obecny rok wstecz to powinieneś na niego trafić.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

24 minuty temu, Lech36 napisał:

Ale przecież można zrobić test bezpośredni czyli różnicowy. 

A ja sobie dla zabawy ostatnio zrobiłem test różnicowy dwóch przewodów cyfrowych. Był to Profigold 4000 i Kimber Iluminati D60. Rocznic w bezpośrednim przełączaniu ( źródło cyfrowe z dwoma wyjściami podane bezpośrednio na DAC i przełączane pilotem) Zostawiłem Profigold, ale po jakimś czasie czegoś mi w dźwięku brakowało. Postanowiłem zmienić na Kimber, i wszystkie niedostatki zniknęły. Sugestia? nie, i nie byłem jedyną osobą która tą różnice wychwyciła. Krótkie przełączanie się w tym przypadku nie sprawdziło.

Edytowane przez jurek1
1 minutę temu, jurek1 napisał:

Sugestia?

Tak. Na 100%.

2 minuty temu, jurek1 napisał:

Krótkie przełączanie się w tym przypadku nie sprawdziło.

Test różnicowy to nie jest "krótkie przełączanie", to coś innego. 

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Tak. Na 100%.

U kilku osób, tak samo jak wpięcie w system mulącego VDH przy którym jest natychmiastowe wrażenie jakby ktoś korektorem węższe częstotliwości wykastrował. Na sto% i w tej opinii nie jestem też odosobniony. oczywiście oscyloskop, i testy na ASR tego nie wykażą, a test który zrobiłem jest jak najbardziej różnicowy, bo porównywałem dwa przewody zmieniając je w ułamku sekundy w takich samych warunkach.

Teraz, jurek1 napisał:

U kilku osób

A co za różnica, sugestia może dotyczyć bardzo dużych grup ludzkich. Są przykłady takiego zachowania z innych dziedzin życia, ostatnio bardzo mocne.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

A co za różnica, sugestia może dotyczyć bardzo dużych grup ludzkich. Są przykłady takiego zachowania z innych dziedzin życia, ostatnio bardzo mocne.

To ja się w takim razie bardzo mocno zasugerowałem, bo ta sugestia trwa już ok 15 lat, odkąd posiadem te kable, tak jak w przypadku VDH jak i wielu innych.

3 minuty temu, jurek1 napisał:

oczywiście oscyloskop, i testy na ASR tego nie wykażą

Ciekawe ile razy jeszcze będę musiał powtórzyć to że test różnicowy odbywa się w domenie słuchu hobbysty na sygnale z jego ulubionego materiału muzycznego.

4 minuty temu, jurek1 napisał:

To ja się w takim razie bardzo mocno zasugerowałem, bo ta sugestia trwa już ok 15 lat, odkąd posiadem te kable, tak jak w przypadku VDH jak i wielu innych.

To już nie moje zmartwienie 😉.

10 minut temu, jurek1 napisał:

test który zrobiłem jest jak najbardziej różnicowy, bo porównywałem dwa przewody zmieniając je w ułamku sekundy w takich samych warunkach

To nie jest test różnicowy, ale spoko, może być. I tak każdy wie lepiej.

3 godziny temu, gomes napisał:

Nigdy nie mowilem, ze sa to bardzo dokladne pomiary. Uzywalem probkowania 48kHz ktore do wykazania roznic ktore moj sluch bylby w stanie wychwycic jest wystarczajace.

Przytoczony przez ciebie przypadek to kabel sygnalowy kierunkowy ktory specjalnie zostal zle podlaczony aby sprawdzic wplyw zaklocen z innych urzadzen ktore znajduja sie w poblizu. Przy standardowym sygnale z wyjscia preout gdzie sygnal jest silny nie jest to tak bardzo odczuwalne jak przy wyjsciu z gramofonu do zewnetrznego przedwzmacniacza lecz jak pokazal test wplyw zaklocen jest mierzalny - to sa przynajmniej moje wnioski.

Ja pisałem o bitach a nie o hercach, ale co tam. Ważniejsze jest to, co pominąłeś, a co wynika z tego pomiaru - czy twierdzisz, że pomiary są OK i zamiana kierunku tego kabla skutkuje różnicami w paśmie +4dB/-2dB w szerokich pasmach oktawowych? 

nagrywamy.com

Godzinę temu, Lech36 napisał:

To jeden z najfajniejszych portali pomiarowych w sieci. Ten test dwóch kabli, takiego za kilkanaście dolarów i takiego za prawie 200$ był niedawno, ale nie chce mi się go szukać. Jak przewertujesz obecny rok wstecz to powinieneś na niego trafić.

RCA:
- AudioQuest Wind RCA "PSS Silver" ($2,300 / 1 m) -

Ukryta Zawartość

- AudioQuest Victoria Audio ($299) -

Ukryta Zawartość

Głośnikowy:
Morrow SP3 ($150) -

Ukryta Zawartość

Słuchawkowy:
Norne Audio ($250 - $800) -

Ukryta Zawartość

USB:
Kimber Kable ($60 / 1 m) -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez danadam
6 minut temu, danadam napisał:

RCA:
- AudioQuest Wind RCA "PSS Silver" ($2,300 / 1 m) -

Ukryta Zawartość

- AudioQuest Victoria Audio ($299) -

Ukryta Zawartość

Głośnikowy:
Morrow SP3 ($150) -

Ukryta Zawartość

Słuchawkowy:
Norne Audio ($250 - $800) -

Ukryta Zawartość

USB:
Kimber Kable ($60 / 1 m) -

Ukryta Zawartość

A jakieś wnioski od siebie też dołączysz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gra cały system.  Test roznicowy samego kabla niewiele daje w kwestii analizy tego, co dochodzi do uszu słuchacza.  

Edytowane przez jar1
57 minut temu, przemak napisał:

Ja pisałem o bitach a nie o hercach

Potrafisz slyszec bity danych? Wow to jest dopiero odlot

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 minuty temu, rafa napisał:

Potrafisz slyszec bity danych? Wow to jest dopiero odlot

A to test odsłuchowy jest, rozumiem. A te rysunki to po co? 

nagrywamy.com

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Ciekawe ile razy jeszcze będę musiał powtórzyć to że test różnicowy odbywa się w domenie słuchu hobbysty na sygnale z jego ulubionego materiału muzycznego.

Właśnie taki test wykonałem, sinusa przecież nie słuchałem.

35 minut temu, jurek1 napisał:

Właśnie taki test wykonałem, sinusa przecież nie słuchałem.

Słucha się różnicy jaka pozostaje po odjęciu dwóch porównywanych sygnałów. To co zostaje jest słyszalne albo nie słyszalne. 

33 minuty temu, Lech36 napisał:

Słucha się różnicy jaka pozostaje po odjęciu dwóch porównywanych sygnałów. To co zostaje jest słyszalne albo nie słyszalne. 

Chodzi ci o odwrócenie fazy?

• Moderatorzy
51 minut temu, jurek1 napisał:

Chodzi ci o odwrócenie fazy?

Nagrywa się dwie próbki, jeśli są identyczne po odjęciu nic nie słychać jeśli są różne to słychać a im bardziej słychać tym różnice większe.

Problem jest taki, że jak nic nie słychać czyli różnic nie ma to jest ok a jeśli coś słychać czyli różnice są to pomiar był źle przeprowadzony. 

Cytując klasyka: Czego nie rozumiesz? Jeśli pomiary wskazują na jedyną słuszną "tezę" to są poprawne a jeśli nie to są źle przeprowadzone. A jeśli słyszy to kilkadziesiąt osób a nie słyszy jedna czy dwie to znaczy, że Ci słyszący ulegają zbiorowej halucynacji a te dwie wcale nie są głuche no bo jadący tramwaj słyszą i nie jest to wtedy halucynacja.

a ok

powodzenia życzę 

chyba trzeba zacząć od książek

bo napisano chyba już wszystko o właściwościach przewodników 

przy przesyle niskich częstotliwości

polecam wiedzę o konstrukcji studio nagraniowych, a tam są kilometry kabli (i działa)

zgłębili ją dogłębnie

i jakość oraz konstrukcja kabla ma znaczenie

a odczucia subiektywne to już inna sprawa i nie do rozwikłania

pozd.

1 minutę temu, Seyv napisał:

Nagrywa się dwie próbki, jeśli są identyczne po odjęciu nic nie słychać jeśli są różne to słychać a im bardziej słychać tym różnice większe.

no tak, przypomniałem sobie. Lata temu robiłem takie porównania, co nie zmienia faktu, ze niektóre rzeczy porostu słyszę, pomimo tego że ich nie widzę 🙂

2 minuty temu, by-2006 napisał:

polecam wiedzę o konstrukcji studio nagraniowych, a tam są kilometry kabli (i działa)

zgłębili ją dogłębnie

Siedzę w studio często, i wiedzę jako taką mam.

• Moderatorzy
16 minut temu, by-2006 napisał:

mam pytanie jaki jest właściwy cel tych pomiarów?

Poprawa statystyki forum.

2 minuty temu, jurek1 napisał:

niektóre rzeczy porostu słyszę, pomimo tego że ich nie widzę 

Wiesz, że takie stwierdzenie, klasyfikuje Cię na wizytę u lekarza? 😁

6 minut temu, jurek1 napisał:

Siedzę w studio często, i wiedzę jako taką mam

jakie wnioski by pomóc koledze w pomiarach

a lekarzy zostawcie w spokoju, bo laryngolog powie wam że słyszycie ruch jednego atomu w przestrzeni ,a mamy tylko 4000 receptorów słuchowych

i takią dostałem odpowiedz po wizycie za 150zł

diagnoza słyszę świetnie

Edytowane przez by-2006
1 minutę temu, Seyv napisał:

Ja tam się doktorów nie boję 😉

2 minuty temu, Seyv napisał:

Poprawa statystyki forum.

1 minutę temu, by-2006 napisał:

jakie wnioski by pomóc koledze w pomiarach

Żadne, Jak miksuje w studio, to robie to na słuchawkach, i monitorach. Do głowy mi nie przyszło żeby mierzyć co miksuję 😉

Wątek fajny bo chociaż rozruszał dyskusję.

Sam pomiar ma oczywiste wady o których już Koledzy napisali. 

Jak mamy jakiś mikrofon, komputer i program to wydaje się nam, żeśmy metrologami...

Niestety nie. 

Pomiar z mikrofonem nadaje się do pomiarów najbardziej zmiennych w systemie: zespołów głośnikowych. Jak się umie 🙂 mierzyć i interpretować.

Kable trzeba mierzyć bardziej subtelnie. 

I oczywiście kable mają różne charakterystyki. Czy słyszalne? 

I jak ktoś wspomniał; liczy się cały system... Bo znam klocki o takich impedancjach wyjściowych i wejściowych, że sama różnica pojemności między kablami wnosi słyszalne zmiany. Ale czy to jest jakikolwiek wyznacznik czegokolwiek? 

• Pokaż nowe odpowiedzi