Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, meloV8 napisał:

Za 150 dolcow mozna kupic samo UE jesli interesuje nas wylacznie system aktywny ( przy zakupie SE dostajesz UE gratis ), ktory posiada modul pomiarow. Natomiast nauka projektowania dobrego systemu, to jednak lata pracy. Nie ma co sie oszukiwac, poniewaz projektowanie glosnikow jest niezwykle rozległym zagadnieniem.

No i tu jest problem, po prostu trzeba wąskiej specjalności pracownika i stać nad nim co by wytyczać kierunek a on odwalał by "brudną robotę" i  symulował te "1328" testów

No i uda są dwa co najlepiej słychać na kolumnach Magico które jak dla mnie są niestrawne i... wręcz odhumanizowane

Tak że albo się uda albo nie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

4 minuty temu, ASURA napisał:

No i uda są dwa co najlepiej słychać na kolumnach Magico które jak dla mnie są niestrawne i... wręcz odhumanizowane

Twoje zdanie na temat Magico juz znamy. Natomiast dla wielu recenzentow sa to najlepsze kolumny na rynku, lub absolutnie scisla czolowka. Nawet Kisiel, mentor Slawka jest zafascynowany ich produktami. Zatem, albo wszyscy sa glusi, albo klamia, a Ty po prostu jestes w tej mniejszosci, ktorej te kolumny nie podobaja i nie ma to znaczenia dla ogółu.

Godzinę temu, misiomor napisał:

Tylko że dobry artysta dłutem wydłubie lepiej niż kiepski hiper-ryćkaczem CNC.

Możliwe. Tylko niezbyt podoba mi się taka niedopowiedziana ekstrapolacja, że każdy z byle dłutem to artysta a z dobrymi narzędziami to idiota 😉 

nagrywamy.com

14 minut temu, meloV8 napisał:

Twoje zdanie na temat Magico juz znamy. Natomiast dla wielu recenzentow sa to najlepsze kolumny na rynku, lub absolutnie scisla czolowka. Nawet Kisiel, mentor Slawka jest zafascynowany ich produktami. Zatem, albo wszyscy sa glusi, albo klamia, a Ty po prostu jestes w tej mniejszosci, ktorej te kolumny nie podobaja i nie ma to znaczenia dla ogółu.

Magico podobno nie są robione dla recenzentów zaś ich cena  nie świadczy o tym że ogół ma do nich dostęp za tym dla kogo są Magico i jak są kreowane możemy sobie odpowiedzieć...

G. w lesie też niektórych fascynuje akurat w ostatnim przypadku piszę o słynnych i popularnych choinkach wieszanych w brudnych samochodach co by czyściej było

3 minuty temu, przemak napisał:

Możliwe. Tylko niezbyt podoba mi się taka niedopowiedziana ekstrapolacja, że każdy z byle dłutem to artysta a z dobrymi narzędziami to idiota 😉 

Są lepsi niż obrabiarka CNC, uczeń mojego śp. ojca- poczytaj o nim i obejrzyj co on potrafi wyrzeźbić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawe tylko co rzeźbienie sobie bożków ma do audio😄

Wiadomo przeciez, ze w kazdej dziedzinie są lepsi i gorsi fachowcy.

Jak i u artystów tak i u inzynierow. A czasem i  inzynier artysta sie znajdzie😁

Edytowane przez jamess8

Im lepsze narzędzie tym lepszy wyrób, oczywiście w rękach dobrego rzemieślnika,na słuch się dobrych kolumn nie zrobi....

1 minutę temu, szpotek73 napisał:

Im lepsze narzędzie tym lepszy wyrób, oczywiście w rękach dobrego rzemieślnika,na słuch się dobrych kolumn nie zrobi....

Oczywiście, urabia je się rękami z gliny i wypala w piecu 😉

Niestety, ale obecnie komputerowe wspomaganie projektowe juz dawno przescignelo wszystko co bylo dawniej. To jak skomplikowane budowle sie obecnie projektuje to sie jeszcze nie tak dawno nikomu nie snilo. Obecnie da sie zaprojektowac budynek, "zaprojektowac" proces budowy oraz przeanalizowac uzytkowanie. Maszyny i roboty tez sa duzo lepsze i tylko koszty powoduja ze taniej jest przewaznie "pracowac ludzmi". Jedynym ograniczeniem jest obecnie jedynie wizja i wola tworcow/inwestorow.

A co do kolumn to Magico jest marka ktora bezsprzecznie wie co robi, ale wiadomo ze dzwiek i kolumny to oprocz technikaliow kwestia gustu.

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, meloV8 napisał:

mentor Slawka

nie zmuszaj mnie do reakcji, proszę 🙂

połączenie 18wu/4 i R3004/662000 w konstrukcji Kisiela , którą miałem wg mnie było nie do przyjęcia , co mu po testach powiedziałem

najpierw się obraził , a potem po.... kilku dniach zaproponował inne rozwiązanie

dlatego nie doszukiwałbym się relacji o jakich piszesz

4 godziny temu, meloV8 napisał:

Natomiast dla wielu recenzentow sa to najlepsze kolumny na rynku, lub absolutnie scisla czolowka. Nawet Kisiel, mentor Slawka jest zafascynowany ich produktami.

Muszę się nie zgodzić. Patrząc na opinie audiofilów, to kolumny Magico mają zaskakująco dużo albo przeciwników, ale rozczarowanych, którzy kupili i dość szybko próbują sprzedać i wymienić na inne kolumny. Sam znam takie osoby. Faktycznie spotkałem się z opinią…”gdybym był recenzentem to….itd”….ale nie widzę, żeby Magico stanowiły większość wyboru kolumn recenzentów. Chcąc nie chcąc, muszę podzielić pogląd kolegi Asura. Ale przyznaje, że wykonanie Magico jest super. 

Edytowane przez sly30
12 minut temu, slawek.xm napisał:

nie zmuszaj mnie do reakcji, proszę 🙂

połączenie 18wu/4 i R3004/662000 w konstrukcji Kisiela , którą miałem wg mnie było nie do przyjęcia , co mu po testach powiedziałem

najpierw się obraził , a potem po.... kilku dniach zaproponował inne rozwiązanie

dlatego nie doszukiwałbym się relacji o jakich piszesz

Sławku, czytam Twoje wpisy od dawna i zapamiętuję ich kontekst, szczegolnie jak przywolujesz swoich mentorow w danym temacie. To oczywiscie zadna ujma, ze podzielasz zdanie Kisiela w wielu kwestiach, bo to bardzo doswiadczony konstruktor z ogromna historia odsluchanych i przetestowanych kolumn.

Mam na mysli tylko to, ze kiedy Ci cos pasuje, to wybierasz do przykladu dany cytat, opinie, rozwiazanie, ale kiedy cos zupelnie nie lezy zgodnie z Twoim tokiem, to calkowicie to przemilczysz. Nie tyczy sie to wylacznie szanownego redaktora, ale innych...

16 minut temu, sly30 napisał:

Muszę się nie zgodzić. Patrząc na opinie audiofilów, to kolumny Magico mają zaskakująco dużo albo przeciwników, ale rozczarowanych, którzy kupili i dość szybko próbują sprzedać i wymienić na inne kolumny. Sam znam takie osoby. Faktycznie spotkałem się z opinią…”gdybym był recenzentem to….itd”….ale nie widzę, żeby Magico stanowiły większość wyboru kolumn recenzentów. Chcąc nie chcąc, muszę podzielić pogląd kolegi Asura. Ale przyznaje, że wykonanie Magico jest super. 

Zderzenie z kolumnami, ktore sa bezwgledne dla calego systemu miewa bardzo rozne konsekwencje. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego.

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, meloV8 napisał:

Mam na mysli tylko to, ze kiedy Ci cos pasuje, to wybierasz do przykladu dany cytat, opinie, rozwiazanie, ale kiedy cos zupelnie nie lezy zgodnie z Twoim tokiem, to calkowicie to przemilczysz. Nie tyczy sie to wylacznie szanownego redaktora, ale innych...

przykłady tego , że ktoś podobnie myśli lub rozwiązuje problemy są raczej dobrym argumentem za...

chciałbym w podobny sposób użyć Twoich opinii lub rozwiązań co byś nie był zazdrosny 🙂

16 minut temu, meloV8 napisał:

Zderzenie z kolumnami, ktore sa bezwgledne dla calego systemu miewa bardzo rozne konsekwencje. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego.

Magico bezwzględne ? One sa przekombinowane dlatego tez maja bardzo często problemy z akustyką

Wystarczy porównać czołówkę wytypowaną przez recenzentów, najczęściej w parze sa Magico, Avargarde Acoustic
A różnice brzmienia tych Marek jest pewnie większa niż odległość miedzy nami

Edytowane przez .:Gerard:.
10 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Magico bezwzględne ? One sa przekombinowane dlatego tez maja bardzo często problemy z akustyką

Sam pisales, ze nie jestes konstruktorem, ze niczego nigdy nie zbudowales, ze sie na tym nie znasz, a teraz piszesz, ze Magico sa przekombinowane i maja problemy z akustyka. Czy Ty masz w ogole pojecie o czym piszesz? Na jakiej podstawie wydajesz takie oceny? Napisz konkretnie co tam jest przekombinowane i na czym polega ich problem z akustyka.

Teraz, meloV8 napisał:

Sam pisales, ze nie jestes konstruktorem, ze niczego nigdy nie zbudowales, ze sie na tym nie znasz, a teraz piszesz, ze Magico sa przekombinowane i maja problemy z akustyka. Czy Ty masz w ogole pojecie o czym piszesz? Na jakiej podstawie wydajesz takie oceny? Napisz konkretnie co tam jest przekombinowane i na czym polega ich problem z akustyka.

Na podstawie odsłuchów, bylem na premierowej prezentacji kilku modeli która odbyła się w Starnberg-u
A ty na podstawie recenzji czy reklam wyciągasz wnioski ?

Gość

(Konto usunięte)
22 minuty temu, meloV8 napisał:

Sławku, czytam Twoje wpisy od dawna i zapamiętuję ich kontekst, szczegolnie jak przywolujesz swoich mentorow w danym temacie.

A ja Ci pokażę w jaki sposób to  wykorzystujesz ....

pokazalem charakterystykę kolumn misiomora pisząc , że jest to dla mnie mistrzostwo świata w prowadzeniu basu

komentując mój wpis podałeś nazwę swojej konstrukcji oraz napisaleś , że "tylko trochę lepiej " niż u Ciebie .... czy coś w tym stylu 🙂

Dla mnie osobiście było to wykorzystanie autorytetu misiomora , który podkreśliłem do swego rodzaju osobistego lansu..... a przynajmniej tak to odebralem ja

oczywiście nie ma nic złego w promocji własnej myśli konstruktorskiej

ale zarzucanie mi w tym kontekście podpierania wlasych opinii zdaniem bardziej znanych konstruktorów jest trochę dziwne

1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

Na podstawie odsłuchów, bylem na premierowej prezentacji kilku modeli która odbyła się w Starnberg-u

To juz nawet przestaje byc zabawne 🙂 serio.

2 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

A ty na podstawie recenzji czy reklam wyciągasz wnioski ?

Cechy konstrukcji oceniam przede wszystkim za pomoca pomiarow, najlepiej pelnej spinoramy, a te najnowsze Magico maja niemal doskonala.

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

pokazalem charakterystykę kolumn misiomora pisząc , że jest to dla mnie mistrzostwo świata w prowadzeniu basu

komentując mój wpis podałeś nazwę swojej konstrukcji oraz napisaleś , że "tylko trochę lepiej " niż u Ciebie .... czy coś w tym stylu 🙂

Dla mnie osobiście było to wykorzystanie autorytetu misiomora , który podkreśliłem do swego rodzaju osobistego lansu..... a przynajmniej tak to odebralem ja

oczywiście nie ma nic złego w promocji własnej myśli konstruktorskiej

ale zarzucanie mi w tym kontekście podpierania wlasych opinii zdaniem bardziej znanych konstruktorów jest trochę dziwne

I zle to odebrales. Podalem przyklad swoich kolumn dlatego, ze nie majac takiej wiedzy i doswiadczenia jak Misiomor, "udalo" mi sie uzyskac rowniez dobre pasmo. Po prostu jesli mam sie do kogos porownywac, to porownuje sie do tych, ktorych uwazam za najlepszych w swoim fachu i jesli zrobilem cos podobnego, to uwazam, ze jestem na dobrej drodze.

5 minut temu, arczar napisał:

Nie możecie PO PROSTU się od siebie uczyć bez szukania drugiego dna?
Wymieniać linkami, pomiarami itp. ?

Jak widać, chyba nie.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, arczar napisał:

Nie możecie PO PROSTU się od siebie uczyć bez szukania drugiego dna?
Wymieniać linkami, pomiarami itp. ?

Jeśli ktoś chce żyć z konstruowania kolumn , to nie jest latwo zyskać jego zaufanie na tyle by się chciał dzielić swoimi rozwiązaniami z kimś innym

dopóki audio jest pasją i hobby to wszystko jest możliwe , w momencie kiedy staje się sposobem na utrzymanie już tak fajnie i otwarcie nie jest 🙂

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

Wykorzystuje a sposób komunikacji jest arogancji
np. wyżej wykorzystał moja niewiedze techniczną do upokorzenia rozmówcy 

Jego sposobem komunikacji napisze
meloV8 raz pisze ze kolumny nie powinny pokazywać ocieplenia bo to tylko audiofilskie wyobraźnie a teraz jako wzór podaje Magico które przesadnie i tylko w części pasma podkolorowują
Wiec jak ma taki słuch i gust, to można sobie tylko wyobrazić jakie są jego efekty pracy, z taką pewnością siebie to powinien szykować swoja wystawę w Luwrze

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, meloV8 napisał:

Po prostu jesli mam sie do kogos porownywac, to porownuje sie do tych, ktorych uwazam za najlepszych

tu przynajmniej zgadzamy się w stu procentach 🙂

Wykorzystuje a sposób komunikacji jest arogancji
np. wyżej wykorzystał moja niewiedze techniczną do upokorzenia rozmówcy 

Sam sobie rzucasz klody pod nogi, a potem narzekasz, ze ciagne Cie za slowka.

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

Jeśli ktoś chce żyć z konstruowania kolumn , to nie jest latwo zyskać jego zaufanie na tyle by się chciał dzielić swoimi rozwiązaniami z kimś innym

Rozumiem, ze to w moja strone, wiec powiem Ci odpowiem. Chcialbym aby inni konstruktorzy, ktorzy buduja wylacznie komercyjnie dzielili sie swoja wiedza na forum, tak jak ja to robie  i to zupelnie za darmo 🙂

Teraz, meloV8 napisał:

Sam sobie rzucasz klody pod nogi, a potem narzekasz, ze ciagne Cie za slowka.

Ja nie narzekam, zwracam tylko uwagę

Ja nic sobie nie rzucam, jestem szczery
A ty z przerośniętym ego chociaż słuchałeś tych Magico czy tylko z wykresów się popisujesz ?

Gość

(Konto usunięte)

wyżej wykorzystał moja niewiedze techniczną do upokorzenia rozmówcy 

po prostu ma swoją filozofię konstruowania , która zaklada , że dobrze mierzące kolumny

mogą zagrać dobrze a te , które mają słabe pomiary na pewno dobrze nie zagrają

jesteście z dwóch różnych światów

ty oceniasz ostateczny wynik słuchasz i wiesz czy coś gra dobrze czy źle

on stara się bronić swojego założenia , że metody pomiarowe Magico , które sam stosuje prowadzą do dobrze skonstruowanych i brzmiących kolumn

nie musisz znać się na aspektach technicznych by ocenić jak grają kolumny

i zostańcie przy własnych poglądach bo ani on Ciebie nie przekona ani Ty jego

1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

A ty z przerośniętym ego chociaż słuchałeś tych Magico czy tylko z wykresów się popisujesz ?

Nie, tylko w gazecie widzialem...

Teraz, slawek.xm napisał:

po prostu ma swoją filozofię konstruowania , która zaklada , że dobrze mierzące kolumny

mogą zagrać dobrze a te , które mają słabe pomiary na pewno dobrze nie zagrają

jesteście z dwóch różnych światów

ty oceniasz ostateczny wynik słuchasz i wiesz czy coś gra dobrze czy źle

on stara się bronić swojego założenia , że metody pomiarowe Magico , które sam stosuje prowadzą do dobrze skonstruowanych i brzmiących kolumn

nie musisz znać się na aspektach technicznych by ocenić jak grają kolumny

i zostańcie przy własnych poglądach bo ani on Ciebie nie przekona ani Ty jego

Sa tutaj tacy co z YouTube oceniają a meloV8 z wykresów

1 minutę temu, meloV8 napisał:

Nie, tylko w gazecie widzialem...

Domyślam sie ze tylko w Wawie na stadionie ....
To opisz chociaż jak one wspaniale graja i jak to się ma do tego analitycznego grania które promowałeś

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

Bląd! To tylko i wyłącznie Twoja dedukcja, a nie moje założenia. Podalem  konkretne rozwiaznie o jakie zostalem poproszony i przy okazji wrzucilem ciekawostke, kto stosuje dokladnie to samo oprogramowanie.

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, meloV8 napisał:

Rozumiem, ze to w moja strone, wiec powiem Ci odpowiem. Chcialbym aby inni konstruktorzy, ktorzy buduja wylacznie komercyjnie dzielili sie swoja wiedza na forum, tak jak ja to robie  i to zupelnie za darmo 🙂

nie , nie pod Twoim adresem bo znam Twoją dzialalność ze wszystkich for audio

ale mam trzy przypadki kiedy dużo wysiłku kosztowało mnie zyskanie zaufania konstruktorów wypuszczających kolumny na rynek i przekonanie ich , że nie jestem zagrożeniem dla ich biznesu 🙂

Sa tutaj tacy co z YouTube oceniają a meloV8 z wykresów

Domyślam sie ze tylko w Wawie na stadionie ....
To opisz chociaż jak one wspaniale graja i jak to się ma do tego analitycznego grania które promowałeś

Po co mam opisywac, jak juz sam masz wyrobiona opinie? Od pisania sa inni forumowicze i recenzecji, a ja swoja opinie juz wydalem.

• Pokaż nowe odpowiedzi