Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, rafa napisał:

@slawek.xm

Czy to najbardziej zblizona proporcjami replika-inspiracja czy jakas starsza wersja?

diy na wzor Kronos ale nic więcej nie widzialem  , zdjęcie z netu

21 minut temu, slawek.xm napisał:

diy na wzor Kronos ale nic więcej nie widzialem  , zdjęcie z netu

Swoja droga chyba niezbyt fortunne umieszczenie tweetera i sredniaka. W dole gornej czesci gdzie deska jest dosc szeroka zamiast wyzej gdzie jest zwezona.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość

(Konto usunięte)
52 minuty temu, Jager napisał:

Nie wiem czyja koncepcja zestawu finalnie zagra tak jak obaj chcemy. Czyli bardzo dobrze 🙂

Dobry dźwięk można mieć naprawdę na wiele różnych sposobów i szkól

piszesz bardzo delikatnie , ale przecież nawet śledząc Twoją aktywność na forum myślę ,że dokladnie wiesz czego oczekujesz i podążasz tą ściezką

i jestem prawie pewien , że układ , który się dla Ciebie robi spelni Twoje oczekiwania

Wiele zdań ktore piszę jest oznaczone emotka usmiechu po to by nie brac danej opinii z byt powaznie ale bardziej na luzie.

Moje wlasne symulacje i rozmowa z W. o ktorej Ci juz pisalem daja mi jakas tam ale tylko teoretyczną podstawę co do wnioskow ale tylko technicznych

Z tego co mówił konstruktor Twojego ukladu woofer jest absolutnie niesamowity i naprawdę daje radochę ze słuchania.

Sam majac juz troche doświadczenia z dużymi glosnikami jestem pewien ,że naprawdę rozmiar ma znaczenie jak pisze Sylwester

i nie sadzę bys musiał odpalac swoje dwa suby do sluchanoia muzyki.

A najwazniejsze , że glosniki z tej samej serii mają najwieksza szanse by stworzyc dźwiek najbardziej spojny i np myslę ,że warto by @.:Gerard:. bliżej zainteresowal się projektem podobnym do Twojego bo myslę ,że taki uklad jak Twoj spelnilby jego oczekiwania

Co do tego jak może zagrać Twój czy moj projekt

inaczej na pewno i nie każdy zaakceptuje sposób grania tego co chcę zbudować bo dźwiek z odgrody bardzo rózni się od tego co oferuje br szczegolnie wlasnie na basie

dlatego nie bardzo mozna porownywac te dwie filozofie budowania bo roznice sa znaczne

Co do czynnika ludzkiego to  jest to oczywista sprawa ale juz teraz masz chyba największy wpływ i możesz go weryfikować.

Wiem ,ze chcialbys obiektywnej oceny ,ze system jest wysokiej klasy , ale naprawdę na dobra sprawe nie jest to do szcześcia potrzebne a narazac się na plotki za plecami tych ,ktorym się cos nie spodoba , to jest watpliwa przyjemność .... a podłożem nie musi byc sam dźwiek systemu bo czasem inne niezwiązane bezposrednio z ocena brzmienia sprawy maja znaczenie

50 minut temu, rafa napisał:

Swoja droga chyba niezbyt fortunne umieszczenie tweetera i sredniaka. W dole gornej czesci gdzie deska jest dosc szeroka zamiast wyzej gdzie jest zwezona.

forma miala większe znaczenie niż aspekty akustyczne

ale po Twoim wpisie mam radochę , że dyskusje i wiadomości zawarte w tym wątku nie idą na marne 🙂

Gość

(Konto usunięte)

Dwa lub trzy dni temu napisałem do xajasa wiadomość z propozycją zwrócenia sie przeze mnie do @Espectro o odbanowanie go ale podałem warunki jakich ma przestrzegac chcac pisac w tym wątku , przy okazji przytaczajac jego wypowiedzi ktore skloniły mnie do reakcji

niestety kolega xajas odmowił

a teraz załozyl swój wątek umieszczajac w tytule swojego wątku tytul tego 🙂

to tak dla pelnej przejrzystości...

• Administratorzy
1 minutę temu, slawek.xm napisał:

Dwa lub trzy dni temu napisałem do xajasa wiadomość z propozycją zwrócenia sie przeze mnie do @Espectro o odbanowanie go ale podałem warunki jakich ma przestrzegac chcac pisac w tym wątku , przy okazji przytaczajac jego wypowiedzi ktore skloniły mnie do reakcji

niestety kolega xajas odmowił

a teraz załozyl swój wątek umieszczajac w tytule swojego wątku tytul tego 🙂

to tak dla pelnej przejrzystości...

Tak widziałem i czytałem. Widać Panowie macie inne kierunki w tym temacie. 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

16 godzin temu, sly30 napisał:

Kolejny tuning wprowadził zmiany, które sugerował. Teraz są kolejne zmiany i jeszcze będzie jedna, drobna. 

I to jest bardzo fajne u Ciebie. Sprawdzisz jakąś ciekawostkę i możesz ją zaimplementować w system bez wielkich strat. A  w przypadku zamkniętego produktu. O dużym koszcie wejścia... Co możesz zrobić... Jak to rzekł ze sceny jeden kabaret.. Oka se nie wyjmiesz 🙂

Jeśli można wiedzieć. Jakie jeszcze zmiany planujesz ? W jakiej sekcji ?

A tak dla przypomnienia bo już gdzieś było- co w Kronosach jest jako średnio i wysokotonowy?

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

4 godziny temu, Jager napisał:

Jeśli można wiedzieć. Jakie jeszcze zmiany planujesz ? W jakiej sekcji ?

Na okres próbny, beryle SB zastąpiły SB Ring Satori. Za 2 tygodnie , tylne ambientowe beryle, też na okres próbny zastąpią  Satori miękkie kopułki. Poza tym będą nowe pomiary i być może pewne drobne korekty. 

Godzinę temu, Robere napisał:

A tak dla przypomnienia bo już gdzieś było- co w Kronosach jest jako średnio i wysokotonowy?

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Oba Iluminatory Scana

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, slawek.xm napisał:

mea culpa 🙂

tweeter to szpilka rewelator

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja. One nie sa az tak podobne 

image.png.868930a69a32e148db5d1c5b9fcfe9dd.png image.thumb.png.fda62a32f5e271dd174ece1d6ac490aa.png

image.thumb.png.c6b47ecd18488b19a2a61ae7235431be.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, rafa napisał:

Racja. One nie sa az tak podobne 

image.png.868930a69a32e148db5d1c5b9fcfe9dd.png image.thumb.png.fda62a32f5e271dd174ece1d6ac490aa.png

image.thumb.png.c6b47ecd18488b19a2a61ae7235431be.png

Szpilki revelatora nie uzywalem

opinie o różnicach w brzmieniu opieram na dyskusji z Andrzejem Kisielem podczas odwiedzin w jego pracowni

Zdaniem Kisiela rewelator jest bardziej szczegołowy neutralny i analityczny

iluminator jedwabisty, delikatniejszy i z racji mniejszej skutecznosci bardziej nadaje sie do projektow w ktorych nie slychac ,że jest tweeter a wysokich nie brakuje

Ja to bym i tak pewnie Textreme uzyl. 

Gość

(Konto usunięte)

Slob

pokazuję razem trzy wersje slob różniące się długością

i zaznaczyłem pierwsze największe dołki , na które trzeba uważać

poziomy sygnału nie są równe dlatego to tylko wykresy porównawcze orientacyjne

Wraz ze wzrostem długości oczekiwałem oprócz większego zysku na niskim basie zmiany charakteru grania ale nic takiego nie stwierdziłem

przy najdłuższym tunelu zysk w stosunku do krótkiego jest nieduży maks 3db ale czy to wykorzystamy zależy bardzo od filtracji

Jeśli podział z wooferem ma być dość wysoko to warto robić slob jak najkrótszy

w ostatniej wersji zostawiłem głębokość 75 cm

bo przy pomiarach widząc piki i zera odgrody nie bylem pewien czy na 80hz dołek jest wynikiem działania odgrody czy sloba i dla spokojności własnej skróciłem tunel

usunięcie drugiego głosnika 12 cali ze slob i skrócenie tunelu miało wpływ na mniejszy zysk na niskim basie ale dźwiekowo jest naprawdę fajnie więc ciesze się,że przeprowadziłem te doświadczenia

obraz.thumb.png.f3c713f1d6e3bab586cc1f497cb7d62c.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   Sławka

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
47 minut temu, ASURA napisał:

Slob   Sławka

Konstrukcję slob trzeba wyprobować z konkretnym glosnikiem

nadają się do niej raczej takie o qts 0,4-0,6

powyzej to wg mnie bardziej do zastosowania na froncie

nie wiem jak zabrzmiałby glosnik o qts 1,2 bo slob podnosi dobroć i obniża Fs

trzebaby wyprobować

bezpiecznym rozwiązaniem jest głębokość taka jak średnica głosnika i wylot nie mniejszy niz 1/3 Sd

Jakby co... to ja też coś skromnie dłubie.

W porównaniu z Wami zdecydowanie w stronę: tanio i kompaktowo. Będą jeszcze skrzydełka pod kątem 90, długość 15cm. Dodadzą też 4 cm szerokości, bo będą zamocowane do frontu z widocznym sztorcem. ebbb25f6437871f9b8e93565f3ab3da8.jpgf3f77d7e9bbe290deab1f37c64b4c737.jpg977cecf9a64d5a70c9ddeeb56e9b28fc.jpg

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, arczar napisał:

Jakby co... to ja też coś skromnie dłubie.

W porównaniu z Wami zdecydowanie w stronę: tanio i kompaktowo. Będą jeszcze skrzydełka pod kątem 90, długość 15cm. Dodadzą też 4 cm szerokości, bo będą zamocowane do frontu z widocznym sztorcem. ebbb25f6437871f9b8e93565f3ab3da8.jpgf3f77d7e9bbe290deab1f37c64b4c737.jpg977cecf9a64d5a70c9ddeeb56e9b28fc.jpg

jaki planujesz wooferek?

peerless SLS12. Do tego cewka 20mH i pułapka z równoległych 15uF+0,4mH.

W lutym zagra -zobaczymy czy pomiary grają 🤪 Zaczynam gadać jak Wy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miało być tanio a tu Masiv widać, no jak żyć koledzy 😉 

ładnie zrobiona "stolarka"
Brat mamy to stolarz więc wyrobił mi "dechy" na wymiar.

Frezera CNC znalazłem co mi to machnął dzisiaj w godzin. Za 60 złotych! Śmieszna kwota.

Stolarz w mojej miejscowości zrobił mi fazowanie otworów od tyłu... Za darmo. Chciałem płacić, a on pokazał mi drzwi. Chyba muszę mu coś sprezentować.

Łączna kwota części na projekt(nie liczę drzewa i wykonania w rodzinie) to będzie koło 1500pln, bo parę SLS12 kupiłem za 110 euro w DE.
Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, arczar napisał:

Brat mamy to stolarz więc wyrobił mi "dechy" na wymiar.

Frezera CNC znalazłem co mi to machnął dzisiaj w godzin. Za 60 złotych! Śmieszna kwota.

Stolarz w mojej miejscowości zrobił mi fazowanie otworów od tyłu... Za darmo. Chciałem płacić, a on pokazał mi drzwi. Chyba muszę mu coś sprezentować.

Łączna kwota części na projekt(nie liczę drzewa i wykonania w rodzinie) to będzie koło 1500pln, bo parę SLS12 kupiłem za 110 euro w DE.

Ciesze się ,że robisz projekt odgrody

tylko tak sobie myslę , czy juz miales okazje sprawdzac jak gra woofer w tej odgrodzie?

jesli tak to ok ale jesli nie to proponuję pomysleć nad tym rysunkiem

obraz.thumb.png.a8a4ac6c7bd3db33103aecd624e0d0e5.png

Edytowane przez slawek.xm

Masz na myśli zwiększenie sztywności "dechy"? Jeśli tak to mam już plan B na tę ewentualność. Na szczęście się jest możliwy do wdrożenia już po zmontowaniu wszystkiego "do kupy".

Dobrze wnioskuje, że Twoje wątpliwości dotyczą właśnie tej kwestii?

Gość

(Konto usunięte)

ja oprawiłem 18 cali w 4 cm kanapkę i przykręcilem przez podkladkę amortyzującą na śruby

na wylot bardzo mocno bo 15 cali głośnik wyrywał mi się dosłownie z próbnej odgrody

oprawilem tak osiemnastkę , że będę mógł dodać jeszcze z góry tyle warstw ile będzie trzeba dla masy i redukcji drgan

na razie przy średnim ustawieniu głośności szklanki mi w kuchni grzechoczą

za dużo niskiego basu  .... 🙂

6 minut temu, arczar napisał:

Masz na myśli zwiększenie sztywności "dechy"? Jeśli tak to mam już plan B na tę ewentualność. Na szczęście się jest możliwy do wdrożenia już po zmontowaniu wszystkiego "do kupy".

Dobrze wnioskuje, że Twoje wątpliwości dotyczą właśnie tej kwestii?

tak , wg mnie mógłbyś znacznie zwiększyć grubość

ale nie wiem jak sls zagra więc trzeba spróbować bo i tak fornir już położony z dwóch stron

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

za dużo niskiego basu  .... 🙂

Dostrój go szklankami dolewając do nich wody 😜

ja oprawiłem 18 cali w 4 cm kanapkę i przykręcilem przez podkladkę amortyzującą na śruby
na wylot bardzo mocno bo 15 cali głośnik wyrywał mi się dosłownie z próbnej odgrody
oprawilem tak osiemnastkę , że będę mógł dodać jeszcze z góry tyle warstw ile będzie trzeba dla masy i redukcji drgan
za dużo niskiego basu  ....

tak , wg mnie mógłbyś znacznie zwiększyć grubość
ale nie wiem jak sls zagra więc trzeba spróbować bo i tak fornir już położony z dwóch stron
To nie fornir... To lity dąb (klejony tak jak widać na zdjęciach). Każdy element. 20mm.
Gość

(Konto usunięte)
46 minut temu, szpotek73 napisał:

Do podziału z tą szerokopasmówką nie za duża ta cewka? 

jeśli chce elektrycznie pierwszym rzędem to czemu nie?

zmieni mu się 🙂

Zmieni mu się jak posłucha,slsy mam w swoich kolumnach,cewka 10mh i kond 200uf,ale próbowałem też wyższych podziałów ,z cewka 8 mh i kondem 120uf jeszcze to grało fajnie,ja ciąłem niżej,bo u mnie na średnich jest visaton al 130,faktycznie midwoofer,z tą szerokopasmówką lepszy będzie wyższy podział,chociaż na 350hz,niżej to będzie zniekształceń dużo..

Aha ,na sls obowiązkowy rlc na pik impedancji,bo buczyć będzie😀 , proszę nie traktować moich uwag jako krytykę,robiłem sporo połączeń szerokopasmówką + niskotonowy, zestawienie głośników jest ok

• Pokaż nowe odpowiedzi