Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

ale on miał strojone ogrody do pomieszczenia, a to tak jakbyś użył DSP, w dodatku tez nie było to u niego finalnie, myślał o rozwinięciu systemu, aby moc ingerować w strojenie, nie chciał złamać zasady "audiofila" i chciał, aby wszystko było pasywne

Mylisz sie. Podział pomiędzy subbasem a midbasem był aktywny ale zwrotnica cyfrowa miała za zadanie tylko podział pasma. Nie było żadnego dopasowywania ośmiu subbasowców do pomieszczenia. Na początku były proby podziału fali z przodu do fali z tyłu w stosunku do 80%/20% za pomocą skrzydełek bocznych i tłumienia tylnych fal ustrojami pochłaniającymi z tyłu ale później zrezygnowano z tego zupełnie. Projektu na samych biernych filtrach już sly30 nie doczekał

10 minut temu, expert napisał:

Mylisz sie. Podział pomiędzy subbasem a midbasem był aktywny ale zwrotnica cyfrowa miała za zadanie tylko podział pasma. Nie było żadnego dopasowywania ośmiu subbasowców do pomieszczenia. Na początku były proby podziału fali z przodu do fali z tyłu w stosunku do 80%/20% za pomocą skrzydełek bocznych i tłumienia tylnych fal ustrojami pochłaniającymi z tyłu ale później zrezygnowano z tego zupełnie. Projektu na samych biernych filtrach już sly30 nie doczekał

W szczegóły strojenia nie dopytywalem, mialem nadzieje ze kiedyś do niego podjadę i na miejscu pogadam o szczegółach, bodajże dwa dni przed jego śmiercią rozmawiałem z nim przez telefon, ale o innych rzeczach.

3 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

W szczegóły strojenia nie dopytywalem, mialem nadzieje ze kiedyś do niego podjadę i na miejscu pogadam o szczegółach, bodajże dwa dni przed jego śmiercią rozmawiałem z nim przez telefon, ale o innych rzeczach.

Co tam na naszym?

3 godziny temu, glejdis napisał:
4 godziny temu, ASURA napisał:

Dunlavy to lata temu bez opóźnień zrobił a Andrzej Waszczyszyn w swoich Wingsach parę lat temu. To samo robi Wilson Audio; uwierz da rady odpowiednio konstruując obudowę nic nie pieprzyć w domenie czasu 

Analogicznie tylko odwrotnie działa ostatnio obcmokiwany system Pomiarowy na literkę K

jeśli wygniesz system w banan i wszystkie centra akustyczne głośników będą miały ten sam odcinek do ucha - tak wtedy nie trzeba dsp, jednak przytoczyłem przykład tej piramidy głośników z axpony.

No popatrz a Dynaudio Evidence Master przy wysokości 2,05 metra poradzili sobie zwrotnicami bez dsp i to samo sobie może zrobić wystawca Axpony i o tym mówił

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

jeśli wygniesz system w banan i wszystkie centra akustyczne głośników będą miały ten sam odcinek do ucha - tak wtedy nie trzeba dsp, jednak przytoczyłem przykład tej piramidy głośników z axpony.

Nie i jeszcze raz nie. Sama identyczna odleglosc centr nie gwarantuje zgodnosci czasowej.
Juz wczesniej pisalem, ze kazda zwrotnica (oprocz specjalnych cyfrowych) wprowadza rozne opoznienia czasowe, inne highpass (kondensator) a inne lowpass (cewka), i inne 1. rzad (90°) inne 2. rzad 180° itd.

Wypisujecie bzdury
3 godziny temu, xajas napisał:

Nie i jeszcze raz nie. Sama identyczna odleglosc centr nie gwarantuje zgodnosci czasowej.
Juz wczesniej pisalem, ze kazda zwrotnica (oprocz specjalnych cyfrowych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) wprowadza rozne opoznienia czasowe, inne highpass (kondensator) a inne lowpass (cewka), i inne 1. rzad (90°) inne 2. rzad 180° itd.

Wypisujecie bzdury

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kurde dobrze, to oczywiste i masz racje ze dana osoba jedzie z tematem na pałe.

Ale jeśli robisz to z pomiarami i uwzględnieniem filtrów i innych rzeczy to odpowiednie dogięcie może rozwiązać problem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze nikomu, w żadnym badaniu nie udało się udowodnić, że "idealna" odpowiedź odpowiedź impulsowa jest niezbędna dla uzyskania wysokiej reprodukcji dźwięku. Nie jesteśmy szczególnie wyczuleni na fazę, o ile nie wpływa ona na pasmo przenoszenia i promieniowanie poza osią. Dlatego zdecydowana większość systemów głośnikowych oparta jest na filtrach wyższego rzędu, bez wyrównywania centrum akustycznych głośników. 

Kurde dobrze, to oczywiste i masz racje ze dana osoba jedzie z tematem na pałe.
Ale jeśli robisz to z pomiarami i uwzględnieniem filtrów i innych rzeczy to odpowiednie dogięcie może rozwiązać problem

Jakie delays mozna trealizowac przez takie „dogiecie“, szczegolnie przy nizszych czestotliwosciach podzialu?

Dla 350Hz Lambda wynosi ok. 95cm czyli przesuniecie fazy o 90° to okolo 25cm. Chcesz dogiac zestaw o 25cm?
14 godzin temu, meloV8 napisał:

Jeszcze nikomu, w żadnym badaniu nie udało się udowodnić, że "idealna" odpowiedź odpowiedź impulsowa jest niezbędna dla uzyskania wysokiej reprodukcji dźwięku. Nie jesteśmy szczególnie wyczuleni na fazę, o ile nie wpływa ona na pasmo przenoszenia i promieniowanie poza osią. Dlatego zdecydowana większość systemów głośnikowych oparta jest na filtrach wyższego rzędu, bez wyrównywania centrum akustycznych głośników. 

Dla tego z kolumnami jako BRANŻA jesteś w tym miejscu gdzie jesteś... i banalizujesz to w taki sposób jak sam napisałeś

Przede wszystkim nie pasmo przenoszenia a oddanie barwy jak do tej pory jest problemem wszystkich zespołów kolumnowych.

JEŚLI

NIE MASZ SĄSIADUJĄCYCH GŁOSNIKÓW  IDEALNIE W FAZIE TO NIE MASZ BARWY

TYLE I AŻ TYLE !

Z resztą konstruktor na Axpona 2025 tłumaczył w czym rzecz...

Zgodność fazowa i zgodność czasowa, to dwie, zupełnie inne rzeczy. Zespół wielodrożny nie musi mieć zgodności czasowej głośników aby mieć spójność fazowa i co za tym idzie równe pasmo przenoszenia. Na tej zasadzie operuje zdecydowana większość systemów głośnikowych, zarówno tych najtańszych jak i najbardziej drogich np. Magico, które działają na filtrach wyższego rzędu, dla których wyrównanie czasowe nie jest wymagane.

4 godziny temu, ASURA napisał:

resztą konstruktor na Axpona 2025 tłumaczył w czym rzecz...

Magię właśnie po tym można poznać że trzeba ją tłumaczyć, jak widać bywa że się udaje 😉

W dniu 19.04.2025 o 12:54, meloV8 napisał:

Zespół wielodrożny nie musi mieć zgodności czasowej głośników aby mieć spójność fazowa i co za tym idzie równe pasmo przenoszenia. Na tej zasadzie operuje zdecydowana większość systemów głośnikowych, zarówno tych najtańszych jak i najbardziej drogich np. Magico, które działają na filtrach wyższego rzędu, dla których wyrównanie czasowe nie jest wymagane.

Dalej kurcze nie rozumiesz że nie pasmo ale barwa dżwięku i jej dokładne oddanie jest w wiernej oryginału odtwarzanej MUZYCE najważniejsza

Magico dla odmiany nie grają podobnie jak kiedyś obcmokiwane topowe Focale Utopia gdzie utopią było dobranie odpowiedniej elektroniki do nich...

3 minuty temu, ASURA napisał:

Dalej kurcze nie rozumiesz że nie pasmo ale barwa dżwięku i jej dokładne oddanie jest w wiernej oryginału odtwarzanej MUZYCE najważniejsza

Magico dla odmiany nie grają podobnie jak kiedyś obcmokiwane topowe Focale Utopia gdzie utopią było dobranie odpowiedniej elektroniki do nich...

Barwa jest całkowicie subiektywnym aspektem dźwięku.

Ja wypowiedziałem się o sprawach technicznych działania zespołu głośnikowego, a dokładniej o jego filtracji.

8 minut temu, meloV8 napisał:

Barwa jest całkowicie subiektywnym aspektem dźwięku

Nic podobnego!

To że MES jeszcze nie ogarnął tego medium to tylko kwestia czasu i środków

Barwa w muzyce jest kluczowa!

Są gusta i guściki, każdy słyszy trochę inaczej i ma inne wyobrażenie o barwie i reprodukcji dźwięku wysokiej jakości. 

Edytowane przez meloV8

Ja nie dyskutuję o gustach dyskutuję o wierności odtworzenia nagrania w warunkach domowych. 

Ogólnie na dzień dobry, leży time coherence i małe THD przetworników w głośnikach a bez tego nie będzie poprawnego odtworzenia barwy

Na dzień dzisiejszy topowe Estelony idą w dobrym kierunku i mogę je rekomendować jako pioniera dobrego odtwarzania muzyki jak się im przyjrzysz to na jedno i drugie bardzo ich konstruktor zwraca uwagę

6 minut temu, ASURA napisał:

Ja nie dyskutuję o gustach dyskutuję o wierności odtworzenia nagrania w warunkach domowych. 

I większość nie ma, albo w małym stopniu zrobioną akustykę, pogłosy nawet nie na średnim poziomie, i jak chcesz mieć barwę, o wierności nie wspomnę.

Ja ci odpowiem, większość szuka później barwy w tłumieniu, podbarwieniu.

24 minuty temu, ASURA napisał:

Na dzień dzisiejszy topowe Estelony idą w dobrym kierunku i mogę je rekomendować jako pioniera dobrego odtwarzania muzyki

Wszystkie "topowe" chwalą sie że są topowe,  każde z nich brzmią inaczej, siadasz, słuchasz i ..... .

22 minuty temu, .:Gerard:. napisał:
35 minut temu, ASURA napisał:

I większość nie ma, albo w małym stopniu zrobioną akustykę, pogłosy nawet nie na średnim poziomie, i jak chcesz mieć barwę, o wierności nie wspomnę.

Ja ci odpowiem, większość szuka później barwy w tłumieniu, podbarwieniu.

Tak to wiadome że dalsze czynniki mające wpływ w pomieszczeniu musimy mieć na uwadze i szlifować je do doskonałości której już na wyjściu brakuje zespołom głośnikowym

26 minut temu, .:Gerard:. napisał:
39 minut temu, ASURA napisał:

Na dzień dzisiejszy topowe Estelony idą w dobrym kierunku i mogę je rekomendować jako pioniera dobrego odtwarzania muzyki

Wszystkie "topowe" chwalą sie że są topowe,  każde z nich brzmią inaczej, siadasz, słuchasz i ..... .

Jak bym ich nie słuchał i wielu innych zespołów głośnikowych oraz live muzyków po "filharmoniach" to po latach słuchania nie wyrobił bym sobie na ten temat opinii. Co kiedyś mnie zachwycało to taka posypka z aluminium na bańkach choinkowych nic z posypką z prawdziwych brylantów nie mających wspólnego. Takich rzeczy uczymy się jak mamy chęć, ochotę, zaparcie i wytrwałość latami. Ktoś już użył tego powiedzenia odróżniania ziarna od plew. Całe życie się uczę i dalej mnie to fascynuje to zdobywanie wiedzy i szukanie tego najlepszego rozwiązania , w sumie abstrakcji jaką jest muzyka i przekaz z niej wynikający...

Ciekaw jestem cóż to jest ta wierność odtworzenia nagrania w warunkach domowych. 

Po pierwsze pamięć brzmieniowa jest krótka, po drugie mózg ma zdolność do adaptacji - przyzwyczaja się do brzmienia.

Poza tym by wiernie odtworzyć nagranie właściwie trzeba dysponować takim samym sprzętem i pomieszczeniem, które zostały użyte w trakcie masteringu. Inaczej brzmienie będzie inne.

Wierne odtworzenie brzmienia instrumentu z nagrania w pomieszczeniu domowym jest niemożliwe, z różnych  powodów  - choćby ze względu na kompresję dynamiki obecną w każdym nagraniu, o geometrycznych powodach nie wspomnę.

Także wszelkie rekomendacje, recenzje to czysto subiektywne opinie, które nie mogą być traktowane jako wskazówka dla innych osób. 

Precyzyjnie można sprawdzić wpływ różnych rzeczy na sygnał, tylko elektrycznie - bo wtedy możliwe jest zachowanie powtarzalności w eksperymencie. Z akustyką jest gorzej, bo każde pomieszczenie jet inne.

Neutralności (wierności) przekazu rzeczywiście nigdy nie da się osiagnąć i nie ma na to rady. Jednak jeśli chodzi o spójność barwową to mimo tego ,że też jest to wrażenie subiektywne to konstruktor/ słuchacz, który sporo już w życiu stworzył/słyszał może absolutnie dokładnie i szybko stwierdzić czy barwa głośników jest spójna czy nie. Racjonalnym wyborem odnośnie barwy dźwięku jest użycie głośników tej samej serii ...przynajmniej na środek i górę... np iluminatorów, elipticorów itd.

Niby tak. 

Pamiętam jak zaczynałem jako nowy na forum AS. W jakiejś dyskusji napisałem o kopułkach jedwabnych brzmiących jak metalowe i metalowych brzmiących jak szmata... Jaki był kontekst już nie pamiętam.

I o dziwo, dłużsi stażem Koledzy mnie nie zjedli...

41 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Niby tak. 

Pamiętam jak zaczynałem jako nowy na forum AS. W jakiejś dyskusji napisałem o kopułkach jedwabnych brzmiących jak metalowe i metalowych brzmiących jak szmata... Jaki był kontekst już nie pamiętam.

I o dziwo, dłużsi stażem Koledzy mnie nie zjedli...

Dziwne, zawsze myślałem że głośnika jako takiego nie powinno być słychać w systemie! 

Jak słyszałem to już było wiadome że to zły głośnik.... 

11 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Ale deskę do krojenia podłożoną pod listwę zasilającą słyszysz.

Pogratulować!

Ty to nawet różnicy między trafem Ogonowskiego a Lundahla nie słyszysz za tym o czym tu z tobą dyskutować?

U ciebie to jak i to to transformator...

3 minuty temu, glejdis napisał:

Użytkowniku ASURA, Ty serio taki odklejony czy trolujesz zawodowo?

Ty to tak zawodowo wszystkich ciągniesz w dół czy tylko tak masz osobniczo?

W dniu 18.04.2025 o 15:18, ASURA napisał:

Co tam na naszym?

No popatrz a Dynaudio Evidence Master przy wysokości 2,05 metra poradzili sobie zwrotnicami bez dsp i to samo sobie może zrobić wystawca Axpony i o tym mówił

Właśnie nad czymś takim pracuję w swoich ob do małego pokoju, odchylona ścianka z górnym głośnikiem w zależności od odległości słuchania, uwzględnione odległości między głośnikami w pionie i głębokość montażu (może dodam też super-tweeter), uwzględniona długość dróg przy ob i rozbudowanej u-frame zwrotnica mimo że drugi rząd na dół to przy jej konkretnym cięciu nie muszę w zasadzie zmieniać polaryzacji w głośniku na górze, faza mniej więcej trzyma, a grzebieniowe nie są szalone.  

7 minut temu, Piotr__2 napisał:

Właśnie nad czymś takim pracuję w swoich ob do małego pokoju, odchylona ścianka z górnym głośnikiem w zależności od odległości słuchania, uwzględnione odległości między głośnikami w pionie i głębokość montażu (może dodam też super-tweeter), uwzględniona długość dróg przy ob i rozbudowanej u-frame zwrotnica mimo że drugi rząd na dół to przy jej konkretnym cięciu nie muszę w zasadzie zmieniać polaryzacji w głośniku na górze, faza mniej więcej trzyma, a grzebieniowe nie są szalone.  

No i amatorzy tłuką zawodowców; można ? mozna!

18 minut temu, Piotr__2 napisał:

zwrotnica mimo że drugi rząd na dół to przy jej konkretnym cięciu nie muszę w zasadzie zmieniać polaryzacji w głośniku na górze, faza mniej więcej trzyma, a grzebieniowe nie są szalone.  

Przy akustycznym LR2 zawsze będzie wymagana odwrócona polaryzacja jednego z głośnikow. Tak działają te filtry. Może zaprezentuj swoje pomiary i zdjęcie odgród (jeśli to nie problem).

• Pokaż nowe odpowiedzi