Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, meloV8 napisał:

Alez nic z tych rzeczy. Po prostu uwazam, ze tak zrobione filtracje glosnikow, to katastrofa i tyle. Nie ma znaczenia czy to jest WG czy nie.

Z calym szacunkiem dla Piotra, ale on nie jest dla mnie autorytetem, za ktorym mialbym podazac. Jego kolumny slyszalem i moja sciezka jest inna.

Ps. Podpytaj w "okolicy" jakie brzmienie wypluwa z siebie Berlina RC 11 z filtrami o nachyleniu 50 db na oktawe, to moze Ci sie przejasni, ze nie samym pierwszym "audiofilskim" rzedem dzwiek zyje. W banialuki o dodawaniu masy i wypelnienia za pomoca znieksztalcen juz dawno przestalem wierzyc.

Krew z uszu, ciekawe co by było jak by filtry miały nachylenie 100dB, pewnie by zabijały pierwszą ćwiartką emitowanej fali na śmierć...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nie wypada mi rzucac w temacie konkretnymi nickami i nazwiskami osob, ktore opisywaly swoje wrazenia po odsluchu Berliny, ale jak sobie zerkniesz do tematu klubu Kaim, to wszystko jest na tacy.

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, meloV8 napisał:

Nie wypada mi rzucac w temacie konkretnymi nickami i nazwiskami osob, ktore opisywaly swoje wrazenia po odsluchu Berliny, ale jak sobie zerkniesz do tematu klubu Kaim, to wszystko jest na tacy.

Nie przeczę , że tak bardzo audiofilski sposób prezentacji może się podobać i na pewno ma swoich fanów

ale konstrukcja kolumny to złożony projekt i przypisywanie sukcesu właśnie ostrej filtracji to  trochę nadinterpretacja , poza tym accutony nie nadają się do łagodnych filtrów więc decyzje konstruktora mogły być rozsądne

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

ale konstrukcja kolumny to złożony projekt i przypisywanie sukcesu właśnie ostrej filtracji to  trochę nadinterpretacja , poza tym accutony nie nadają się do łagodnych filtrów więc decyzje konstruktora mogły być rozsądne

Fundamentem wszystkich kolumn Gaudera to filtry wysokiego rzedu i nie wszystkie Accutony sa wylacznie pod filtry wysokiego rzedu.

14 minut temu, meloV8 napisał:

Fundamentem wszystkich kolumn Gaudera to filtry wysokiego rzedu i nie wszystkie Accutony sa wylacznie pod filtry wysokiego rzedu.

I grają tylko dla znawców 🤣

23 minuty temu, slawek.xm napisał:

Nie przeczę , że tak bardzo audiofilski sposób prezentacji może się podobać i na pewno ma swoich fanów

Dokładnie detal, detal, detal osuszenie i zanik barwy ale podobno? ostatnie kolumny na Accutonach za ponad bańkę w końcu zaczeły grać....1

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Godzinę temu, ASURA napisał:

Krew z uszu, ciekawe co by było jak by filtry miały nachylenie 100dB, pewnie by zabijały pierwszą ćwiartką emitowanej fali na śmierć...

Chyba trochę przesadzasz. Nie słyszałem tych nowych wydań Gauderów, ale znam te sprzed lat, znam też granie ceramików w Martenach, Tidalach, Avalonach i innych. To nie było moje granie ale nie powiedziałbym, że to krew z uszu. Najostrzejsze były niemieckie Tidal i to kilka ich modeli. Zupełnie nie mój dźwięk. Avalony grają neutralnie, a Marteny całkiem ok, ale nie na tyle bym chciał je posiadać. Problemem ceremików, które znam, na moje ucho, nie była krew z uszu, tylko rodzaj szarości, matowości i nieco martwego dźwięku. Ponoć te nowe są bardzo dobre. Trzeba by posłuchać. 

A tak w ogóle to fajny temat. Odgrody są super….jeśli spełni się pewne warunki….sine qua non. Bez tego zawsze będzie lipa i kiepskie granie. Fajna zabawa, ale nie dla każdego i nie jest to tak łatwa droga jak się potocznie uważa. Jest to trudniejsza droga niż przy budowie klasycznych kolumn….jeśli ma to dobrze grać.

Edytowane przez sly30
Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, sly30 napisał:

Fajna zabawa, ale nie dla każdego i nie jest to tak łatwa droga jak się potocznie uważa. Jest to trudniejsza droga niż przy budowie klasycznych kolumn….jeśli ma to dobrze grać.

to fakt .

Z jednej strony  trudnosci  są spore ale w momencie  ich pokonania mozna cieszyc się systemem praktycznie absolutnym tak jak Ty

Godzinę temu, ASURA napisał:

Nie mozna brac na powaznie opinii osoby, ktora ekscytuje sie brzmieniem kolumn ZGC Unitra.

7 minut temu, slawek.xm napisał:

to fakt .

Z jednej strony  trudnosci  są spore ale w momencie  ich pokonania mozna cieszyc się systemem praktycznie absolutnym tak jak Ty

Fakt. Jestem bardzo zadowolony i nie ruszają mnie żadne Avalony Tesseract, Wilsony Wamm czy Magico Q9.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, meloV8 napisał:

Nie mozna brac na powaznie opinii osoby, ktora ekscytuje sie brzmieniem kolumn ZGC Unitra.

widzę , że postanowileś być w opozycji do wszystkich 🙂

ale u Asury już się wszystko zmienilo

nie jesteś na bieżąco 🙂

2 minuty temu, sly30 napisał:

Fakt. Jestem bardzo zadowolony i nie ruszają mnie żadne Avalony Tesseract, Wilsony Wamm czy Magico Q9.

Spelnisz moją prośbę?

ostatecznie skoro zostalem "ojcem chrzestnym" to mógłbyś 🙂

2 godziny temu, meloV8 napisał:

rzecz tym, ze temat czytuja rowniez osoby o mniejszej wiedzy i warto by bylo zachowac pewien balans, obiektywne zestawienie tresci.

Tyle że ty sam jesteś ekstremistą 😁

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

mogę sobie wyobrazić jak gra Berlina

na pewno nie moja bajka

Akurat faktycznie Berliny doceniły również osoby stawiające muzykalność nad analitykę więc coś w ich graniu musi być.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, rafa napisał:

Akurat faktycznie Berliny doceniły również osoby stawiające muzykalność nad analitykę więc coś w ich graniu musi być.

ok , biorę pod uwagę , że mogę się mylić 🙂

20 minut temu, rafa napisał:

Tyle że ty sam jesteś ekstremistą 😁

Tylko w takim przypadku, gdzie to ekstremum jest wymagane, do osiągnięcia maksimum 🙂

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, rafa napisał:

z recenzji

"Mówcie co chcecie, ale według mnie nie ma bardziej polaryzującej nasze środowisko marki audio niż dzisiejszy bohater. (...) kompilacja słów Guder – Accuton bez dwóch zdań potrafi podzielić nas bardziej od sportu, bądź polityki. Powód? Firmowe strojenie twardych ceramicznych głośników stromymi filtrami o spadku na poziomie 50-60 dB na oktawę odcina wielbicieli mocnego grania dla dużych chłopców od piewców solidnej plastyki przekazu w krótkich spodenkach niczym samurajski miecz. Efekt? Marka nie biorąc jeńców, wywołuje tylko dwa stany – kochaj albo rzuć"

i ten tekst mowi wszystko 🙂

Gość

(Konto usunięte)

Poprosiłem Sylwestra bo często odnoszę się do jego projektu , ktory moim zdaniem jest ewenementem na skalę światową , przykladem , że mając w duszy artystycznej swój wlasny obraz dobrej prezentacji można dzięki odwadze determinacji i wbrew nieznanemu w sumie efektowi końcowemu dążyć do realizacji absolutnie indywidualnego projektu jako spełnienia audiofilskich marzeń

To , że w sumie wymogłem na nim test elli . które dla mnie są bardzo dobrymi przetwornikami nie ma znaczenia bo przecież mogly okazać się dla Sylwestra mniej absorbujące niż te pozyskane na specjalne zamowienie Audio Technology 🙂

Jednak uważałem ,że elli maja ogromny potencjał a zgranie ich z berylem określiłbym jednym z najlepszych możliwych w niektórych aspektach nawet lepszym niż z D34 elli

Poza tym nie ma na naszym forum takiego projektu rzeczywistego opisanego i grającego

Sylwestra odgroda sięga pasm poza akustycznych i warto jest zobaczyć jak taki cel osiągnąć

Od siebie jako gospodarz wątku bardzo proszę kolegów którym projekt nie przypadnie go gustu by wyrażali swą opinie z klasą i bez hejtu

bez względu na jakiekolwiek antypatie

w wielu kwestiach mamy z Sylwestrem odmienne zdanie ale w kwestii dobrego dźwięku przynajmniej moim zdaniem patrzymy w tym samym kierunku a zawsze warto pielęgnować to co nas audiofilów łączy a nie dzieli

Bardzo serdecznie dziękuję Sylwestrowi , ze podjął  decyzje o bardzo szerokim opisie swojej konstrukcji , która dla mnie osobiście tez stała się upewnieniem

i ten watek tez jest w sumie owocem przemyśleń na temat jego konstrukcji

Edytowane przez slawek.xm

Nie jest tajemnicą, że miałem różne kolumny z górnej półki i wszystkie one na swój sposób były dobre, ale z czasem zacząłem zauważać, że pewne kwestie mogłyby być lepsze. Nie działały na mnie legendy znanych nazwisk konstruktorów, ale działały niemiłe fakty, jak to, że w kolumnach za kilkaset tysięcy pln, używano najtańszy materiał na obudowy, okablowanie z chińskiej szpulki za 1$/m czy elementy zwrotnic wartości wręcz śmieciowej. Kolumny piękne, grały ok, ale niesmak pozostawał i czułem się trochę oszukany. To coś jakby zjeść niezłą kolację z przyjaciółmi, a później dowiedzieć się, że kuchnia przygotowała to wszystko z kiepskich składników, nieświeżego mięsa, starych jajek, nieświeżych warzyw i wszystkie ułomności ukryto pod welonem ferii aromatów wielu przypraw. Finalnie było ok...dopóki nie znało się prawdy. Może to jest też tak jak słynny tekst o parówkach, że lepiej nie wiedzieć jak i z czego są robione. A jeśli już się wie, to już się tego nigdy nie je.

Tak czy inaczej po wielu latach poznawania audio i odsłuchach setek par kolumn oraz rozmowach z wieloma konstruktorami z branży audio, doszedłem do wniosku, że nie mam co czekać na kolejne nowości, tylko powinienem zlecić budowę kolumn na zamówienie z uwzględnieniem własnych specyficznych oczekiwań. Musiałem wybrać koncepcję, ale też wykonawcę. Z koncepcją nie było trudno i wybór padł na 4 wieżowy układ w obudowach zamkniętych, wszystkie drivery na froncie, obudowa z dobrej sklejki, dobre okablowanie, równie dobre elementy zwrotnic, subbas na driverach 2x 15 cali na stronę itd. Gorzej było z wyborem wykonawcy. Tego nie miał szansy zrobić żaden stolarz. Rozmawiałem z wieloma i trafiałem na ścianę oporu. Oni zupełnie nie czują tematów audio. To była porażka. Z drugiej strony, ci którzy czują audio, nie mają dostępu do obrabiarek CNC i oprogramowania projektowego, by takie zamówienie zrealizować. Znów zderzenie ze ścianą. Nie miał kto podjąć się tematu. Wszyscy wymiękali już na etapie wstępnych rozmów, słysząc moje oczekiwania i założenia.

Trafiłem w końcu na "Gladiatora" audio, który nie boi się żadnych wyzwań, a nawet sam był ciekaw co z tego może wyniknąć. Tym odważnym okazał się Piotr Kwiatkowski z firmy Audiothlon z Zielonej Góry, czyli znany nam od lat producent kabli i listew AC Enerr, kabli sygnałowych Equilibrium oraz kolumn Equilibrium. Znamy się od lat, używam ich kabli, pomagam testować nowe projekty, podrzucam czasem jakieś pomysły, oczekiwania itd, ale taki projekt kolumn, to już nie były żarty. Piotr zgodził się ale i ja musiałem iść pewne kompromisty tzn.musiałem pogodzić się z tym, że nie przewidzimy wszystkiego, że projekt jest wielką niewiadomą, że nie wiadomo ile potrwa realizacja i że nie można oszacować kosztów, a jedynie w dużym zaokrągleniu jakoś je spróbować przewidzieć. Niewiadomych było bardzo wiele i ryzyko spore, a dodatkowo wszyscy mnie zniechęcali, twierdząc, że to się nie może udać, że to jest projekt z góry skazany na porażkę, że rzucamy się z motyką na księżyc itd.

Ale czym więcej widziałem przed nami problemów i czym bardziej zniechęcali mnie wszyscy do tego projektu, tym bardziej góralska natura zodiakalnego skorpiona mówiła mi, ze czas ruszać do akcji... 🙂 Wiedziałem, że Kwiatek może to zrealizować. Firma może skromna ale poważna. Mają profesjonalną kabinę lakierniczą, cyfrowe piły, zaawansowaną obrabiarkę CNC, oprogramowanie pomiarowe oraz asa w rękawie, czyli człowieka w zespole, który jest biegły w projektach CAD/CAM, robi bardzo zaawansowane projekty dla dużych firm, dla lotnisk...dla Audi i dla...BMW! Nie ma lipy... 🙂 Z takim zespołem o takich możliwościach, mogłem zaryzykować i wejść na głęboka wodę. Najwyżej nie wymieniłbym samochodu na nowy, ale też to nie problem, bo już prawie 10 lat śmigałem moim amerykanem i był nadal ok. Mogłem nim przecież jeździć kolejne kilka lat. Zresztą śmigam nim do dziś, już 15 lat. Ale nie chciałem odmówić sobie możliwości uczestnictwa w projekcie powstawania czegoś wyjątkowego, nieprzewidywalnego, nie wiedząc w sumie co z tego wyjdzie, jak to zagra, ile to potrwa i ile kasy być może pójdzie w błoto. Jest jednak coś magicznego w idei tworzenia. Czas miał pokazać z czym przyjdzie się nam mierzyć... 🙂

Zapadła więc decyzja, że robimy to. Trudno się mówi. Będzie co ma być. Ekipa Kwiatka ruszyła z projektami, a ja miałem zdecydować z czego chcemy to zbudować, jaki materiał użyć i skąd go wziąć? Aluminium odpadało od razu. Raz, że są w świecie audio podzielone opinie o jego zaletach. Jedni uważają, że jest super, inni że jest ok ale jednak trochę "dzwoni" i nie zawsze ale czasem daje trochę martwy dźwięk. Nie wiedzieliśmy od czego zależy ten martwy dźwięk, więc nie chcieliśmy ryzykować. Poza tym ważna była inna kwestia. Przy aluminium, całość mogła ważyć nawet 3000-4000kg!!, a u mnie jest drugie piętro, bez windy, kręte schody, a na dole rodzina z dziećmi. Kto to wniesie i jak? Problemu hałasu nie ma, bo na mój koszt wyciszony jest obustronnie cały strop, ale 4 tony, to ten strop nie wytrzyma i miałbym katastrofę budowlaną i rodzinę na sumieniu. Aluminium odpadło. Na karbon w Polsce nie ma co liczyć. Są firmy, które robią małe elementy do samochodów ale tak duże, to nikt nie chciał się podjąć. Pozostała bezpieczna dźwiękowo opcja materiału, który ma rezonans drewna, czyli sama natura, ale nie ma wad drewna w kwestii rozchodzenia się rezonansów w obudowie. Po prostu drewno nie jest jednorodne i rezonansów nie można ani obliczyć ani przewidzieć. Jednakowoż dobra sklejka, to już inna bajka. To dobry, mocny, trwały materiał do budowy kolumn.

Po konsultacjach z akustykiem i specem od wibracji, wybór padł na sklejkę bukową najwyższej 1 klasy. Niestety nie wiedzieliśmy wtedy jak to z tą sklejką jest na prawdę. Okazuje się, że sklejki dostępne na rynku, nawet te najwyższej klasy, to są sklejki przewidziane dla przemysłu meblarskiego, ewentualnie modelarskiego. I ich najwyższa klasa, to jest tylko na powierzchniach, które widać, czyli od spodu i na górze, a w środku są warstwy gorszej jakości, sęki, opiłki metali i nawet różne śmieci. To było niemiłe zaskoczenie, bo taka sklejka nie spełni naszych oczekiwań anty rezonansowych. Co z tego, że widoczne powierzchnie są super, jak w środku jest syf, dosłownie syf. Na moje pytanie czy można kupić sklejkę tak dobrą, by każda warstwa była zrobiona z obłogu najlepszej jakości, bez sęków i wtrąceń, wszyscy się śmiali i pukali w głowę...Panie!! Ale po co? Przecież tego i tak nie widać. Kto za to zapłaci? meblarze nie potrzebują takiej sklejki, którą teoretycznie zrobić można ale to będą koszty, czas trwania, zawracanie dupy i w ogóle spadaj Pan, nie mamy czasu na takie wynalazki!!....takie to były rozmowy. 90% polskich firm produkujących sklejki, wysłało mnie na drzewo, ale w końcu trafiłem na taką, która podjęła temat.

Firma zaznaczyła jednak, że to będzie drożej i długo potrwa, bo wpierw kilka miesięcy muszą zbierać najlepszy bukowy materiał. Później z każdego obłogu, czyli warstwy muszą maszynowo usunąć sęki i wtrącenia, a następnie braki uzupełnić czystym materiałem bukowym. To wszystko muszą potem posklejać, tak by powstała sklejka 22mm, bo taką potrzebowaliśmy. No i to musi się sezonować, ale nikt nie wie ile czasu.

Na sklejkę czekaliśmy niecały...rok!! Później już w Audiothlonie ona dalej pracowała i chłopaki musiały obracać poszczególne arkusze, gdy wygięły się w jedną stronę, to potem obrócenie, dociążanie i prostowanie w drugą stronę. To trwało kolejne miesiące. Niestety sklejka dalej pracowała i był z tym straszny kłopot. Gotowe moduły kolumn nadal pracowały i każdy, kilka razy trzeba było kalibrować cyfrową piłą. Praca sklejki ustała po ok...3 latach, gdy kolumny były już gotowe i mocno skręcone. Ten materiał w kwestii akustycznej, brzmienia, naturalnego rezonansu drewna, sztywności itd jest super ale to droga przez mękę. To by trzeba zamówić, odebrać, wstawić do suchej hali na 5 lat i co kilka miesięcy obracać i korygować wygięcia poszczególnych arkuszy. Tego na początku nie mogliśmy wiedzieć i chłopaki strasznie się z tym namęczyli.

Materiał już mieliśmy, projekt w zasadzie gotowy, wybór padł na drivery Audio Technology, szef AT trochę nam pomagał w konsultacjach, generalnie ciężko ale do przodu. W listopadzie 2015r miałem do załatwienia temat w USA i na tydzień zostałem w Chicago. Miałem trochę luzu więc co nieco tam posłuchałem ale znalazłem w necie info o znanej mi firmie Legacy Audio i dowiedziałem się, że mają siedzibę w Springfield w Ilinois, jakieś 5h jazdy z Chicago. Zadzwoniłem, pogadałem, wpakowałem dupsko do wynajętego SUV-a i ruszyłem w trasę. Na miejscu przyjął mnie sympatycznie ich główny inżynier Bill Dudleston, pokazał firmę, produkcję, obrabiarki, fajna firma. W sumie skromna, bo to taka amerykańska firma na przedmieściach, czyli drewniane hale, nie jest jakoś luksusowo, ale produkcja szła pełną parą. Oni robią sporo na rynek home audio ale też na rynek Pro. Potem Bill zaprosił mnie do ich pokoju odsłuchowego, takiego niezbyt dużego, może 30m2 i zaprezentował ich najnowsze dzieło, odgrody model V, gdzie subbas był na biernych membranach, czyli nie Open Baffle ale reszta była full open baffle. Oj jak to zagrało, to czapki z głów. Słuchane dzień wcześniej Focale i Magico...to nawet szkoda gadać i porównywać. Inny świat, inny kaliber. Mam chyba nawet zdjęcie z tego pokoju. Wyjeżdżając w drogę powrotną do Chicago, chwyciłem moją starą Nokię, telefon do Kwiatka i tekst...wstrzymujemy nasz projekt! Kwiatek w szoku. I co teraz. Sklejka jest, drivery są, projekty gotowe, próbne elementy gotowe i co? Nie robimy?...ależ robimy ale...Open Baffle!! O Jezu...wszystko od nowa. Masakra.

Edytowane przez sly30

Tu fotki z pokoju Legacy Audio….

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

19ED3179-9044-4140-9378-2BA12FB8EF98.jpeg

C5E73CF4-662D-40C0-B4D2-AC1329217924.jpeg

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

te?

image.thumb.png.189902c8ac2f5d9bb36116d720900a47.png

Tak. One nie wyglądają na OB, ale to U-Frame, a te czarne elementy z tyłu to lekki, przewiewny materiał, użyty tylko po to by nie zbierał się kurz. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, sly30 napisał:

przewiewny materiał, użyty tylko po to by nie zbierał się kurz. 

nie tylko , tworzy formę , ksztalt dla kolumn , które z każdej strony mogą wyglądać bardzo przyzwoicie , ale rzeczywiście w tym modelu V jest to zrobione najlepiej jak dotąd widziałem

A my już mieliśmy próbne moduły, na razie z mdfu, z dyfuzorami od środka i kupione drivery…

Ukryta Zawartość

BECE3F12-39E1-4D69-A3C1-2E824CF34D25.jpeg

DDB1C995-9047-41EF-9FAA-91759047D0F5.jpeg

7E139642-8415-420D-B24B-6EB64516F858.jpeg

D658EB0E-D3F3-4852-803A-2D4876ED1B3D.jpeg

ACBEA976-405B-48E5-BAED-16A35CF88DDA.jpeg

1BE567BE-D1B1-4C8E-99E4-09DECAA73CDE.jpeg

E92727CF-24D1-4EB2-A488-E6673CF888EB.jpeg

36EC8914-A975-418E-8FF3-AD0FA16F94F8.jpeg

34E2EE44-9951-473E-A049-3FD72FC94096.jpeg

D0A987DA-4D0A-46C3-B34D-6CE0F06852D1.jpeg

D0A0B7AF-D5AB-4956-B5B0-8EAA4FF25774.jpeg

1F6307DA-6B24-4981-AD45-4A11B7B3F429.jpeg

17E61B7C-FCB6-4F82-AEFF-EDB2574B1E47.jpeg

D8484787-3495-4BE1-B830-83EEBFEC2E66.jpeg

6177D5E4-CDE2-4E33-861E-E213EA88198A.jpeg

04D0B2FC-3293-4EE1-AFA3-B74844DE2879.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Zwykły Drut napisał:

Ato jest aktywne? Na półce widzę chyba procesor głośnikowy?

Tak te Legacy V są aktywne. Masz dobre oko… 🙂

8 minut temu, sly30 napisał:

z dyfuzorami od środka

Te dyfuzory wyglądają bardzo efektownie, ale szkoda że ich efektywność jest właściwie zerowa.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, meloV8 napisał:

Te dyfuzory wyglądają bardzo efektownie, ale szkoda że ich efektywność jest właściwie zerowa.

usztywniają znacznie obudowę i redukują powstawanie fal stojących a to już sporo

3 minuty temu, meloV8 napisał:

Jednak zróżnicowana "losowo" grubość ścianek dobrze rozprasza ich rezonanse i zwiększa sztwność.

6 minut temu, slawek.xm napisał:

usztywniają znacznie obudowę i redukują powstawanie fal stojących a to już sporo

W jakis sposob kilkucentymetrowy pypec ma redukowac powstawanie fal stojacych, ktore beda mialy czestotliwosc kilkuset hercow?

6 minut temu, jamelo napisał:

Jednak zróżnicowana "losowo" grubość ścianek dobrze rozprasza ich rezonanse i zwiększa sztwność.

Rezonanse ścianek obudowy tak, ale rezonanse fal stojących w obudowie nie. Jestem przekonany, ze konstruktor w tym przypadku mial nadzieje, na tlumienie rezonansow falowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi