Skocz do zawartości
IGNORED

Banany, wtyki

Gość tulifi

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, xajas napisał:

Obcynowanych kabli sie nie dokreca.

Jak nie ma tulejek to "obcynowanie" jest bezpieczniejsze od dokręcania "miotełki" wielo-drutowej. Niestety taka cynowana końcówka z czasem traci docisk i połączenie może stracić pewność. To chyba już lepiej stosować banany do których takie zaciskane złącza głośnikowe też są przystosowane.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Obcynowac dobra cyna ,dokrecic ,ew. od czasu do czasu dokrecic i tak najlepiej .Wszystkie wtyki ,gniazda ,widelka z reguły są gorszej jakości niż materiał który przesyła prąd, sygnał. Jeśli musi być np.wtyk zasilający, ok,po za tym degraduja brzmienie.

2 minuty temu, tedi02 napisał:

ok,po za tym degraduja brzmienie.

Posłuchaj kiedyś na spokojnie jak degraduje dźwięk takie słabo dokręcone połączenie, gdzie masz mierzalne, realne opory na kiepskim połączeniu, a nie wydumane,teoretyczne. Co z terminalami, i nie daj Boże zworkami, też psują wszystko? U mnie jedne kolumny grały dobrze na kablach przeciągniętych przez dziurki zamiast zworek, ale wszystkie inne tak źle dociskaly kabel że zworki lepiej działały 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Pisze wyraźnie,dokrecic ! Tak samo luźne banany .

Oczywiście kiepskiej jakości terminąle ,zworki też psują dźwięk,połączenie ma być lutowane, dobrej jakości cyna wbt, Kardas, oyaide, Johnson, .Tyle.

Tak na szybko nabazgrane złącze zaciśniętego gołego przewodu. Zielono zaznaczyłem cztery (!) Małe punkty styku końcówki przewodu z elementami złącza.

Banany i widełki mają zdecydowanie większe pole styku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1 godzinę temu, tedi02 napisał:

widelka z reguły są gorszej jakości niż materiał który przesyła prąd

Zastosuj przemysłowe widełki, z czystej miedzi, bez dodatków stopowych zwiększających jej sprężystość i twardość. Ja takie mam- są bardzo miękkie, jak to z MIEDZI, a nie z brązu, czy mosiądzu.

Na przeszlifowane krawędzi wyraźnie widać czystą, czerwoną miedź.

IMG_20211003_155328.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najwyższy czas niektórym przypomnieć, innym pokazać widełki Kimber'a model POSTMASTER z prostym patentem, który zapewnia stały kontakt do zacisków ( między powierzchniami styku widełek znajduje się rozprężne tworzywo elastomerowe )

I tym sposobem wałkowany problem luzowania/wypadania/utraty początkowej powierzni styku znika 

Mocowanie kabla jak widać wielosposobowe, można zacisnąć w pustce kosmicznej na krawędzi czarnej dziury, przyglutować, zastosować obie formy jednocześnie albo wykombinować inne cudosposoby

image.png.ee5c517430ab4019e2cde3c456f953be.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zbi_Rek

Czy ty czytałeś co napisałem? Chyba nie .Przerabialem drogie widły, banany 😃A Ty mi  ....pzdr.

W kolumnie wtyki głośnikowe ETI 

48 minut temu, porlick napisał:

Tak na szybko nabazgrane złącze zaciśniętego gołego przewodu. Zielono zaznaczyłem cztery (!) Małe punkty styku końcówki przewodu z elementami złącza.

Ukryta Zawartość

Zastosuj przemysłowe widełki, z czystej miedzi, bez dodatków stopowych zwiększających jej sprężystość i twardość. Ja takie mam- są bardzo miękkie, jak to z MIEDZI, a nie z brązu, czy mosiądzu.

IMG_20211003_155328.jpg

I gdzie taki sposób zaciskania kabla jest? Mam akurat gniazda ETI ,pełny 100% docisk.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, tedi02 napisał:

Czy ty czytałeś co napisałem? Chyba nie .Przerabialem drogie widły, banany 😃A Ty mi  ....pzdr.

Postamster jak widać nie przerabiałeś 😜 

Poza tym, nie tylko Ty tu jesteś

Edytowane przez Zbi_Rek
11 minut temu, tedi02 napisał:

I gdzie taki sposób zaciskania kabla jest?

W ponad 90% kolumn, gdzie przewlekasz końcówkę przez poprzeczny otwór w rdzeniu śrubowego zacisku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli 90%W kolumnie wtyki głośnikowe ETI 

1 godzinę temu, porlick napisał:

Ukryta Zawartość

44 minuty temu, porlick napisał:

W ponad 90% kolumn, gdzie przewlekasz końcówkę przez poprzeczny otwór w rdzeniu śrubowego zacisku.

IMG_20211003_164809.jpg

Czyli  jak wyliczyles że 90 % ma takie kiepskie sposób y podpięcie kabla.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zawsze można zastosować widełki czy banany- oczywiście lutowane.

(Na rys. nie zrobiłem centralnego kanału na banana.)

Godzinę temu, tedi02 napisał:

Czyli  jak wyliczyles że 90 % ma takie kiepskie sposób y podpięcie kabla.

Po prostu rozejrzyj się po kolumnach- ile z nich ma takiego rodzaju terminale, jak na fotce, którą wstawiłem  powyżej? Nawet w dużo lepszych zaciskach z poprzecznym otworem nie podepniesz "golasa" inaczej- zawsze będzie się stykał tylko z krawędziami otworu i nakrętki.

2 godziny temu, tedi02 napisał:

W kolumnie wtyki głośnikowe ETI

Takie?

Ukryta Zawartość

Moje, też z czystej miedzi, choć cynowane, kosztowały ponad 60x taniej. W dodatku lepiej się je lutuje, bo można kupić dla dowolnego przekroju przewodu. A uwzględniając cenę, to nawet opłaca się je oskrobać z cyny, a będą takie same, jak te ETI. 😄😄😄

IMG_20211003_155328.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość tulifi

(Konto usunięte)

Chyba jednak zdecyduję się na widełki. Teraz tak patrzę i mam terminale dokładnie jak na zdjęciu powyżej w kolumnach nie równolegle do podłoża więc bananki to będzie tragedia... grozi urwaniem?

6 minut temu, tulifi napisał:

mam terminale dokładnie jak na zdjęciu powyżej

Jak zastosujesz banany, przewód będzie mocno zgięty. Jeśli nie będziesz go ciągle ruszał, nic mu się nie stanie. Widełki również możesz zastosować. Golasa nie polecam, z powodów opisanych przeze mnie powyżej. Dobre banany (np lutowane Kacsa) czy widełki mają w złączu dużą powierzchnię styku. Widełki przylegają do płaskiego kołnierza w podstawie gwintu i nakrętki, dobre banany, rozprężają się w otworze, stykając się z większością ścianki. Nie polecam bananów z nakładką bolca z nacinanej blaszki, bo to syf. Zaskakująco dobre były banany z pełnym bolcem, naciętym wzdłuż- jeśli średnica była poprawną, to stykały się również z prawie całą powierzchnią otworu.

47 minut temu, porlick napisał:

Takie?

Ukryta Zawartość

Moje, też z czystej miedzi, choć cynowane, kosztowały ponad 60x taniej. W dodatku lepiej się je lutuje, bo można kupić dla dowolnego przekroju przewodu. A uwzględniając cenę, to nawet opłaca się je oskrobać z cyny, a będą takie same, jak te ETI. 😄😄😄

IMG_20211003_155328.jpg

Oj źle się wyraziłem, miało być oczywiście gniazda ETI nie wtyki .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spotkaliscie się z taką opinią że nadmierne przegrzania  przewodu  może pogorszyc jego właściwości fizyczne a co za tym idzie ma wpływ na brzmienie?

Tak teraz kombinuje czemu np. Furutech czy  WBT w swoich  niektórych drogich wtykach stosuje tylko dokrecanie ?

7 minut temu, Dawid2011 napisał:

Spotkaliscie się z taką opinią że nadmierne przegrzania  przewodu  może pogorszyc jego właściwości fizyczne a co za tym idzie ma wpływ na brzmienie?

Tak teraz kombinuje czemu np. Furutech czy  WBT w swoich  niektórych drogich wtykach stosuje tylko dokrecanie ?

Stąd w głośnikach kabel od cewki najpierw się lutuje do blaszki stykowej a później  wtyczka szybkozłączki jest zaciskana na kablu zasilającym co by wszystkich zadowolić 🤣

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

2 godziny temu, Dawid2011 napisał:

Stawiam na łatwość montażu dla przeciętnego odbiorcy - nie wszyscy mają sprzęt i potrafią lutować. 

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

58 minut temu, Franz-007 napisał:

Stawiam na łatwość montażu dla przeciętnego odbiorcy - nie wszyscy mają sprzęt i potrafią lutować. 

Łatwość montażu OK.

Ale przeciętny odbiorca nie kupuje  kompletu  bananów 8szt. za  prawie  1tys.   Takie wtyki montuje ktoś kto oczekuje max. bezkompromisowej jakości dżwięku i sposob montażu ma raczej drugorzędne znaczenie bo jak nawet nie umie to odda do fachowca.

Stać go płaci i wymaga.

Znam wielu nieźle sytuowanych ludzi, którzy lubią zaoszczędzić na robociźnie. 

27 minut temu, Dawid2011 napisał:

Ale przeciętny odbiorca nie kupuje  kompletu  bananów 8szt. za  prawie  1tys.   Takie wtyki montuje ktoś kto oczekuje max. bezkompromisowej jakości dżwięku

Jak ktoś szuka bezkompromisowej jakości to nie montuje takich wtyków.

39 minut temu, Dawid2011 napisał:

Takie wtyki montuje ktoś kto oczekuje max. bezkompromisowej jakości dżwięku i sposob montażu ma raczej drugorzędne znaczenie bo jak nawet nie umie to odda do fachowca.

Stać go płaci i wymaga.

Takie wtyki stosuje ktoś komu się wydaje że są bezkompromisowe dla jakości... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Po prostu- na tym się zarabia, to się sprzedaje. Wpływ na jakość połączenia nie interesuje marketingowców, ani nawet producenta, jeśli towar PRZYNOSI ZYSK.

43 minuty temu, Franz-007 napisał:

Jak ktoś szuka bezkompromisowej jakości to nie montuje takich wtyków.

A jakie? Bo domyslam sie że w ogóle nie montuje.😁

Koledzy wcześniej napisali - lutowane albo zaprasowywane BFA lub widełki 🙂.

Edytowane przez Franz-007

Powiem Wam tak jeśli nie ma potrzeby częstego wpinania i wypinania przewodu i gdy tylko konstrukcja kabla pozwala to wpinac go bezpośrednio do terminali.

I nie ma że boli jak to nawet czysta miedź będzie.😁 Raz na jakiś czas   poczyscic .

Srebro  i srebrzanki to juz żaden problem.Tlenek srebra jest dobrym przewodnikiem😉

4 godziny temu, Dawid2011 napisał:

Łatwość montażu OK.

Ale przeciętny odbiorca nie kupuje  kompletu  bananów 8szt. za  prawie  1tys.   Takie wtyki montuje ktoś kto oczekuje max. bezkompromisowej jakości dżwięku i sposob montażu ma raczej drugorzędne znaczenie bo jak nawet nie umie to odda do fachowca.

Stać go płaci i wymaga.

A zauważyłeś do jak grubych przewodów są one przygotowane?Tu masz odpowiedź. 

Od kilkunastu lat posiadam do kabli takie wtyki. Nie trzeba lutować przewodów. 

Wtyki Bananowe Banany Jantzen Audio BFA 4mm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi