Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem, że wpływ elementów LAN na jakosć dźwieku powoduje zwiększenie kwiecistości języka audio u userów i częste stosowanie audio-neologizmów czy wręcz tworzenie nowych 🙂 .  Ta polska język trudna jest 😉 , trzeba wymyślać na nowo.

22 minuty temu, sly30 napisał:

Cóż za głupota i absurdalne rozumienie tematu. Czarne tło powoduje właśnie, że wszelkie detale słychać lepiej i wyraźniej!! Nie są zakłócane przez szum i niepożądane artefakty z tła. Rozumienie czarnego tła w muzyce poprzez czarny kolor w grafice, to już...nawet nie warto komentować. Przedszkole audio. Ktoś taki wypisuje w zakładce High End. Masakra.

to napisał @senicz , zacytowanego wątku na audiostereo:

To nasz umysl pod wplywem bodzcow psychoakustycznych generuje obraz dzwiekowy w postaci czarnego tla a na nim dopiero umieszczone sa zdarzenia dzwiekowe. jesli system generuje dzwiek niskiej jakosci to rozlazi sie w przestrzeni i zlewa z soba w papke. Jest to zwiazane napewno z zawartoscia sygnalow obcych takich jak thd czy im. Prawie zawsze czane tlo zwiazane jest ze zjawiskiem wspolobecnosci. To jest cos takiego gdy wokalista zaczyna spiewac a tobie wydaje sie ze jest w tym samym pomieszczeniu co ty. 

A to @jar1:

"Czarne tło' charakteryzuje zmulone systemy = brak mikrodetali.

To czy czarne tło to dobrze czy źle ??? 😉 

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

25 minut temu, marcinmarcin napisał:

Zazdroszczę tyle czasu 😉

Mówi się, że w życiu warto być pięknym, zdrowym i bogatym. Warto dorzucić jeszcze do tego posiadanie dużej ilości wolnego czasu 😉 . Ja nie narzekam.

19 minut temu, marcinmarcin napisał:

Emerytura czy tam renta ma swoje uroki 😉👍

Myślisz, że tylko na emeryturze czy na rencie można mieć dużo wolnego czasu ???

PS. jeszcze zapomniałem ... w zyciu warto robić to co sie lubi, a nie lubic to co sie robi 🙂 .

5 godzin temu, pmcomp napisał:

Znowu zapomniałeś użyć magicznego słowa PROSZĘ. Ono dużo w życiu ułatwia

Na Ciebie i na Piopio to nie działa. 

4 godziny temu, pmcomp napisał:

Warto dorzucić jeszcze do tego posiadanie dużej ilości wolnego czasu 😉 . Ja nie narzekam

No to teraz wiem dlaczego trujesz na tym forum. 🤨

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

W dniu 9.09.2022 o 10:20, absinth3 napisał:

PS pięknie złożony zestaw

Dzięki 🙂

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

Od wczoraj mam wpięty switch pomiędzy router a streamer. Streamer bluesound jest transportem do DAC Lector Digitube S192.  I co słyszę?

Dziwne to wszystko ale dźwięk jest jakby gładszy, mniej nerwowy. Tak ubrałbym to w słowa. Taki bardziej kulturalny. Bardzo ciekawe. Już wiem, że nie wrócę do wersji bez switcha i wpięciu kabla LAN bezpośrednio w router.  Czas na zasilanie liniowe do routera czy switcha też kiedyś nadejdzie 🙂

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

18 godzin temu, Krzysztof_56775 napisał:

Niemożliwe. A ślepy test robiłeś? 😜

A co z oponentami, co u nich poszło nie tak ? 😀

Dalej siedzą na d... i szukają wymówek żeby nie spróbować.

3 godziny temu, Muzg napisał:

Ależ próbowałem. Nawet z zasilaniem liniowym ale ... nie twoim 🙂 .

I siedzą na d... i ... słuchają muzyki, a nie różnic dźwiękowych.

O i kolejny bak w kolejnym watku

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 11.09.2022 o 13:51, Muzg napisał:

I jeszcze dopiszę ...

słuchają muzyki na swoich już zbudowanych i dopieszczonych systemach audio, a króliczka głaskają na kolanach w ulubionym fotelu.

PS. małe pytanko na koniec ... ilu tych ciagle poszukujących zmian dźwiękowych w elementach sieci LAN ma zrobioną akustykę w swoim pokoju odsłuchowym ... 2%, może 5% ??? Przyznać się proszę i pokazać zdjęcia.

🙂 

@rafa, może zaczniemy od ciebie? A potem @Muzg poproszę.

10 minut temu, pmcomp napisał:

I jeszcze dopiszę ...

słuchają muzyki na swoich już zbudowanych i dopieszczonych systemach audio, a króliczka głaskają na kolanach w ulubionym fotelu.

PS. małe pytanko na koniec ... ilu tych ciagle poszukujących zmian dźwiękowych w elementach sieci LAN ma zrobioną akustykę w swoim pokoju odsłuchowym ... 2%, może 5% ??? Przyznać się proszę i pokazać zdjęcia.

🙂 

Może przyjedziemy do Ciebie i zweryfikujemy te Telefunkeny w wzorcowej akustyce?

Repliki Snelli z Łodzi pewnie by im łomot zrobiły to tak OT

p.s. zapomniałeś że sporo osób ma super systemy słuchawkowe za tym akustyka? Jaka akusyka?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 minuty temu, ASURA napisał:

Może przyjedziemy do Ciebie i zweryfikujemy te Telefunkeny w wzorcowej akustyce?

Repliki Snelli z Łodzi pewnie by im łomot zrobiły to tak OT

Wpadaj z tymi Snellami, chętnie posłucham. Możemy porównać do Telefunkenów, możemy i do JBL4343 🙂 , jak sobie stryjenka winszuje. Kiedy wpadasz? Zapraszam.

Czy ja napisałem gdzieś, że mam WZORCOWĄ akustykę? A co z Twoją, ja swoje zdjęcia nie raz pokazywałem. Pokażesz swoje?

Edytowane przez pmcomp

• Redaktorzy

W ogóle u kogo gra opera klasowo na 112dB?

U Vasy i Dino opera gra pięknie, ale nie tak głośno.

U ASURY zapitala! Wrzucił próbkę, to posłuchałem.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Wpadaj z tymi Snellami, chętnie posłucham. Możemy porównać do Telefunkenów, możemy i do JBL4343 🙂 , jak sobie stryjenka winszuje. Kiedy wpadasz? Zapraszam.

Czy ja napisałem gdzieś, że mam WZORCOWĄ akustykę?

Snelle nie są moje za tym nie wpadnę 

• Redaktorzy
1 minutę temu, pmcomp napisał:

Czy ja napisałem gdzieś, że mam WZORCOWĄ akustykę? A co z Twoją, ja swoje zdjęcia nie raz pokazywałem. Pokażesz swoje?

Też na to czekam. Ponoć wysoka klasa.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

1 minutę temu, kangie napisał:

W ogóle u kogo gra opera klasowo na 112dB?

U Vasy i Dino opera gra pięknie, ale nie tak głośno.

U ASURY zapitala! Wrzucił próbkę, to posłuchałem.

To że zapitala to jeszcze nie świadczy o tym że nie lubię swojego słuchu😁

Normalnie słucham do 85dB (A) a mierzone dźwięki transjetowe dochodzą do 95dB w peaku dynamika nagrań i tak powyżej 65dB nie jest wyreżyserowana na nagraniach za tym przy hałasie własnym pomieszczenia 28-30dB jaki sens odkręcać gałkę jak wszystko słychać a i THD sprzętu jak i...uszu są niższe

12 minut temu, pmcomp napisał:

Ja też wstawiałem zdjęcia. Opisywałem pokój że jest zrobiony nie tylko do słuchania ale i życia z rodziną w wspólnym miejscu za tym pomieszczenie wielofunkcyjne czyli w jakiś sposób uniwersalne co sygnalizuje też że do samego audio nie musi być doskonałe

W każdym razie miło jest i o to chodzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

24 minuty temu, ASURA napisał:

Snelle nie są moje za tym nie wpadnę 

Szkoda, kiedyś na Audio Show Szczerbowski grał na Snellach, zajefajny dźwięk. Chyba na lampowych monosach Dynaco. A takie monosy mam.

18 minut temu, ASURA napisał:

Ja też wstawiałem zdjęcia. Opisywałem pokój że jest zrobiony nie tylko do słuchania ale i życia z rodziną w wspólnym miejscu za tym pomieszczenie wielofunkcyjne czyli w jakiś sposób uniwersalne co sygnalizuje też że do samego audio nie musi być doskonałe

Pełna zgoda. Nie można być niewolnikiem swojego hobby. A szczególnie rodzina. Jak ktoś ma warunki lokalowe to najlepszym rozwiązaniem jest dedykowane pomieszczenie.

Edytowane przez pmcomp

Teraz, pmcomp napisał:

Szkoda, kiedyś na Audio Show Szczerbowski grał na Snellach, zajefajny dźwięk.

No widzisz i to dopiero jest fajny materiał do upgreadu bo doszły nowe technologie wykonawcze, nowe głośniki, etc.

@stary audiofil miał małe 35kilogramowe Snelle, ładnie to grało po dociążeniu z góry kolumn ale bez takiej rozpiętości odtwarzanego pasma

W każdym razie parę patentów od Snella przy konstruowaniu nowych kolumn warto zapożyczyć...

Godzinę temu, pmcomp napisał:

może zaczniemy od ciebie?

Mam bardzo przyzwoita akustyke. Mimo ze to living room.

Godzinę temu, pmcomp napisał:

I jeszcze dopiszę ...

🙂 

Mam duży, gruby, gęsty dywan na całej powierzchni przed i pomiędzy kolumnami, pomieszczenie 25m^2 i kolumny odsunięte o co najmniej 1m od wszystkiego i możesz mi wierzyć lub nie, ale jest na prawdę dobrze. Rezonans na ok. 36Hz nie daje się zbytnio we znaki, bo rzadko kiedy w muzyce są takie częstotliwości.

2 minuty temu, Muzg napisał:

Rezonans na ok. 36Hz

To wrecz zadzoszcze, moj jest na 50Hz i cztery basstrapy go troche zbijaja i jest tylko pod wzgledna kontrola. Ale na wiecej pulapek nie mam miejsca.

36Hz wystarczy usiąść 4.72m od kolumn a 50Hz 3,4metra i znika nie tylko rezonans 😞 

Ja odległość od kolumn mam tak strojoną na basie co by się zmieścić między nutami, jest to jakieś wyjście

19 minut temu, Muzg napisał:

Mam duży, gruby, gęsty dywan na całej powierzchni przed i pomiędzy kolumnami, pomieszczenie 25m^2 i kolumny odsunięte o co najmniej 1m od wszystkiego i możesz mi wierzyć lub nie, ale jest na prawdę dobrze. Rezonans na ok. 36Hz nie daje się zbytnio we znaki, bo rzadko kiedy w muzyce są takie częstotliwości.

I nie masz żadnych innych modów na basie? A echo?

Dywan to nie jest adaptacja akustyczna ... to dywan.

3 godziny temu, pmcomp napisał:

PS. małe pytanko na koniec ... ilu tych ciagle poszukujących zmian dźwiękowych w elementach sieci LAN ma zrobioną akustykę w swoim pokoju odsłuchowym ... 2%, może 5% ??? Przyznać się proszę i pokazać zdjęcia

Ja mam zrobiona akustyke po wielu wielu testach i zabawach z umikiem i rewem. I u mnie dobrze slychac te zmiany czy Ci się podoba czy nie

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

47 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ja mam zrobiona akustyke po wielu wielu testach i zabawach z umikiem i rewem. I u mnie dobrze slychac te zmiany czy Ci się podoba czy nie

Pewnie Ci się tylko wydaje, że słyszysz jakieś zmiany. Tak samo jak mi. Hehhe

Nawiedzonych nie nawrócimy:)

51 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ciesze sie twoim szczęściem. Tylko mi nie chodzi o to ŻE masz zrobione tylko JAK masz zrobione.

Dlatego prosiłem o zdjęcia 😉 .

2 godziny temu, Muzg napisał:

Mam duży, gruby, gęsty dywan na całej powierzchni przed i pomiędzy kolumnami, 

Żeby było jasne ... lepszy dywan niż nic czyli goła podłoga.

• Pokaż nowe odpowiedzi