Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Aleko napisał:

Przetestowane, teraz to ja się poddaję, nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić różnic

Czyli podsumowując słyszysz poprawę między wpinaniem  do routera a switcha, ale czy tani switch czy audiofilski już większej różnicy nie robi? 👍

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Jak względem tego ppa nie słyszysz roznic to zajebiscie 😁

Dziwne, że te wszystkie firmy od switchy nie wpadły na pomysł naklejki For audio Hires i cena x20 😋😋😋

2 minuty temu, NRK napisał:

Faktycznie szkoda

Oj tam oj tam, nie psuj nam zabawy, zaraz się okaże że można tanio to zalarwic 🤭😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

21 minut temu, marcinmarcin napisał:

Czyli podsumowując słyszysz poprawę między wpinaniem  do routera a switcha, ale czy tani switch czy audiofilski już większej różnicy nie robi? 👍

Posłucham na "golasie" cały wieczór i jeszcze raz wrócę, miałem już takie sytuacje gdzie różnice były niewielkie, prawie nie do wychwycenia w porównaniu bezpośrednim a po osłuchaniu się można było jednak coś odróżnić. Natomiast znaczy to że większej, diametralnej, wartej 1250zł na tą chwilę różnicy ja nie słyszę. 

Tylko wcześniej otwórz obudowy i zasmarkaj klejem co się da żeby było tajemniczo na temat modyfikacji a co do kleju dorób jakaś teorie o tłumieniu drgań czy coś.

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

A ja miałem dgs105 i się nie sprawdził u mnie - była duża różnica przy wypięciu kabla, zarówno przy impulsowym jak i przy liniowym 😉

Fahny za to ma patent z uziemieniem obudowy 👍😁

Myślę, że DGS105 i DGS108 to mogą być konstrukcyjnie totalnie inne urządzenia. Generalnie z tymi tanimi switchami to jest tak, że nawet jak kupimy konkretny model to może się okazać, że jest jakaś inna rewizja i w środku dostajemy inne urządzenia niż chcieliśmy  - funkcjonalnie zgodne. Cena czyni cuda.

Nawet porównując w tabeli widać, że DGS105 ma inne parametry.

59 minut temu, NRK napisał:

Faktycznie szkoda, wtedy nie było by was na nie stać i nie było by tego głupiego tematu.

54 minuty temu, NRK napisał:

No widzę właśnie. Próbujecie z gówna bat ukręcić. 

Hehe zapomniałem że Ty wydasz co masz lub nie masz na audio i wszędzie musisz wtrącić swoje mądrości 😂

Nie uważam żeby dodatkowy zegarek do switcha miał sens. 

Nie uważam też żeby tak prostackie urządzenie jak switch wymagało lepszej technologii niż zapewnia nawet Tplink/Dlink. Dodatkowym plusem 5V i brak PoE. 

16 minut temu, Muzg napisał:

Myślę, że DGS105 i DGS108 to mogą być konstrukcyjnie totalnie inne urządzenia

Zgadza się, to samo miałem z Tplink sg105 i sg108. Inne konstrukcje, inny wpływ na resztę toru. 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, Muzg napisał:

Myślę, że DGS105 i DGS108 to mogą być konstrukcyjnie totalnie inne urządzenia. Generalnie z tymi tanimi switchami to jest tak, że nawet jak kupimy konkretny model to może się okazać, że jest jakaś inna rewizja i w środku dostajemy inne urządzenia niż chcieliśmy  - funkcjonalnie zgodne. Cena czyni cuda.

Nawet porównując w tabeli widać, że DGS105 ma inne parametry.

Dlatego Mikrotik w tym segmencie to jest dobra opcja, zarzadzalny, jest dokumentacja i widac z niej co w srodku siedzi.

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

16 minut temu, xsnailx napisał:

Dlatego Mikrotik w tym segmencie to jest dobra opcja, zarzadzalny, jest dokumentacja i widac z niej co w srodku siedzi.

Podpowiesz jak nalezaloby skonfigurowac mikrotika?

6 minut temu, EMiL napisał:

Podpowiesz jak nalezaloby skonfigurowac mikrotika?

odezwij sie na priw 🙂

12 minut temu, NRK napisał:

Mikrotik to software a nie hardware.

ja tu widze całe stado switchy roznej masci 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sam planuje wymiane głownego switcha w sieci (CRS305-1G-4S+IN)
 na to   CRS504-4XQ-IN

4x 100gbe wystarczy na szkielet na dłużej. Choc tak naprawde audio akurat takich predkosci nie potrzebuje i 1gb/s wystarcza w zupelnosci

Ukryta Zawartość

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

"MikroTik RouterOS - jest to samodzielnym system operacyjnym oparty o jądro Linux v2. 6. RouterOS MikroTik w powiązaniu z linią produktów sprzętowych pod nazwą MikroTik RouterBOARD przeznaczony jest dla małych i średnich firm świadczących usługi dostępu do internetu i transmisji danych."

Teraz, NRK napisał:

"MikroTik RouterOS - jest to samodzielnym system operacyjnym oparty o jądro Linux v2. 6. RouterOS MikroTik w powiązaniu z linią produktów sprzętowych pod nazwą MikroTik RouterBOARD przeznaczony jest dla małych i średnich firm świadczących usługi dostępu do internetu i transmisji danych."

Polecam wizyte na ich stronie - routerboard to tylko wycinek ich produkcji. tak naprawde to wlasnie te switche ich sa bardzo fajne. same routerboardy to juz pomalu odchodza w zapomnienie

Routerboard to hardware a mikrotik to software.

Dopiero od jakiegoś czasu zaczęli sprzedawać gotowe produkty.

Kiedyś trzeba było składać wszystko oddzielnie. Sporo na tym tracili, bo mając os mogłeś go sobie zainstalować na czym praktycznie chciałeś. 

Wystarczył jakiś komputer z dwoma portami i za nie duże pieniądze miałeś mega wydajny router. Teraz poszli w masówkę i jest jak jest. 

3 minuty temu, NRK napisał:

Routerboard to hardware a mikrotik to software.

Dopiero od jakiegoś czasu zaczęli sprzedawać gotowe produkty.

Kiedyś trzeba było składać wszystko oddzielnie. Sporo na tym tracili, bo mając os mogłeś go sobie zainstalować na czym praktycznie chciałeś. 

Wystarczył jakiś komputer z dwoma portami i za nie duże pieniądze miałeś mega wydajny router. Teraz poszli w masówkę i jest jak jest. 

ja pierwszego ich switcha mialem w domu w 2014... takze troche juz je robia 🙂

routerboardy do skladania tez pamietam 🙂

dalei mozna ich os sobie nabyc i wgrac na jakis x86 pc. (co akurat nie koniecznie imo ma sens, ale jak ktos jest przyzwyczajony to owszem)

2 minuty temu, przmor napisał:

Czekam na audiofilską edycję OpenWRT.

Albo na to:

Ukryta Zawartość

🤣

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, przmor napisał:

albo pfsense 😉

Teraz, xsnailx napisał:

ja pierwszego ich switcha mialem w domu w 2014... takze troche juz je robia 🙂

routerboardy do skladania tez pamietam 🙂

dalei mozna ich os sobie nabyc i wgrac na jakis x86 pc. (co akurat nie koniecznie imo ma sens, ale jak ktos jest przyzwyczajony to owszem)

Ja w okolicach tego roku to kończyłem przygodę z systemem Mikrotika.

7 minut temu, NRK napisał:

Ja w okolicach tego roku to kończyłem przygodę z systemem Mikrotika.

w pracy to tez nie uzywamy i nie uzywalismy,  ale do domu nadaje sie swietnie.

a tu tester jdsu vs melco, zeby ktos nie zarzucil ze nie testowalem  :spacer.png

7 godzin temu, Aleko napisał:

Posłucham na "golasie" cały wieczór i jeszcze raz wrócę, miałem już takie sytuacje gdzie różnice były niewielkie, prawie nie do wychwycenia w porównaniu bezpośrednim a po osłuchaniu się można było jednak coś odróżnić. Natomiast znaczy to że większej, diametralnej, wartej 1250zł na tą chwilę różnicy ja nie słyszę. 

No to zostaje tylko zestawić je w szereg np router-->Dlink-->PPS--> itd

Jeśli zadziała pozytywnie- to sugeruję D-link  X 2  i zasilanie.

I uwaga: u mnie każde nowe zestawienie wymagało przynajmniej kilku godzin do stabilizacji dźwięku

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

8 godzin temu, przmor napisał:

Nie doczekasz się bo społeczność pisząca to, używa umysłu. Gdyby był to projekt płatny to dawno już by zmieniono kolor GUI i podniesiono cenę x5. 🙂

12 godzin temu, Aleko napisał:

Kumpel przyjedzie po swoje PPA to mu nieświadomke, ślepy test pyknę.. 😁

Żeby było bardziej wiarygodnie to do testu przydało by się więcej niż 2 rzeczy. Bo przy 2 rzeczach prawdopodobieństwa wynosi 50%.

Edytowane przez Ma_ki
3 godziny temu, absinth3 napisał:

No to zostaje tylko zestawić je w szereg np router-->Dlink-->PPS--> itd

Jeśli zadziała pozytywnie- to sugeruję D-link  X 2  i zasilanie.

I uwaga: u mnie każde nowe zestawienie wymagało przynajmniej kilku godzin do stabilizacji dźwięku

Spiąłem tak, że na szybko taką konfigurację jak opisujesz, router ~ Dilnk ~ PPS ~ stream, ale rownież nie usłyszałem żadnej znaczącej zmiany nad, którą należałoby się rozkminiać, co prawda Dlink zasilony był tylko dołączonym zasilaczem z pudełka i ta konfiguracja nie dostała kilku godzin na stabilizację😉

48 minut temu, Aleko napisał:

rownież nie usłyszałem żadnej znaczącej zmiany

I tak +1 za cierpliwość

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

• Pokaż nowe odpowiedzi