Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, RCD napisał:

Snakeoil + Roon

Chyba muszę w końcu spróbować - tam jest jakaś specyficzna instalacja z tego co kojarzę - były jakieś problemy? 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

5 godzin temu, RCD napisał:

Tak jak pisałem Digione Signature+ ww dodatki rozwalają wszystkie transporty które wymieniłem

Napisz z jakim DACiem i resztą sprzętu ta malina jest takim kozakiem.

3 godziny temu, Wito76 napisał:

A do czego te 5 zasilaczy liniowych?

Malina, Digione Signature, Etherregen, zegar do Etherregen, router, NAS

Jeden to Shanti obsługuje dwa, w sumie to 6 zasilaczy

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Chyba muszę w końcu spróbować - tam jest jakaś specyficzna instalacja z tego co kojarzę - były jakieś problemy? 

Prosta 

Działa od roku bez żadnej zwiechy 

1 godzinę temu, kaviter napisał:

Reimyo 999 limited

Drodzy państwo, wczoraj przytargałem DACa Mytek i przy jego studyjnych zażyłościach i wnikaniu w głąb realizacji, nie da się oszukać,obnaża wszystko. Teraz muszę stwierdzić że jednak między seryjnym D'linkiem a PPAstudio słyszę rożnice w przejrzystości przekazu na korzyść PPA. 

11 minut temu, Aleko napisał:

Drodzy państwo, wczoraj przytargałem DACa Mytek i przy jego studyjnych zażyłościach i wnikaniu w głąb realizacji, nie da się oszukać,obnaża wszystko. Teraz muszę stwierdzić że jednak między seryjnym D'linkiem a PPAstudio słyszę rożnice w przejrzystości przekazu na korzyść PPA. 

Jak byś się ustosunkował do tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Innych też zapraszam do dyskusji.

Prośba, bez obrażania odmiennego punktu widzenia i bez wycieczek personalnych.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ukryta Zawartość

Tak grzecznie to pitolenie na antenie. Jak nie slychac zmian jak je slychac?

Kable zasilajace też nie grają a jednak graja. 

Ech, szkoda czasu na udowadnianie komuś kto nie chce tego zaakceptować. 

Proponuje dalej wymieniac się informacjami na interesujący nas temat i przestać w końcu udowadniać kolegom "niewierzącym". 

Ukryta Zawartość

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

4 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Tak grzecznie to pitolenie na antenie. Jak nie slychac zmian jak je slychac?

Kable zasilajace też nie grają a jednak graja. 

Ech, szkoda czasu na udowadnianie komuś kto nie chce tego zaakceptować. 

Proponuje dalej wymieniac się informacjami na interesujący nas temat i przestać w końcu udowadniać kolegom "niewierzącym". 

Czyli nie przeczytałeś, ok.

33 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Czyli nie przeczytałeś, ok.

Przeczytałem. Ale wiem co slysze. Tyle w temacie. Jak pisalem wyżej nie będę nikogo do niczego na siłę przekonywal.

Interesuje mnie zdanie osób które eksperymentują i opisują swoje doświadczenia. Słuchowe doświadczenia, a nie wywody technologiczne. W końcu sluchamy uszami, nie oczami czy rozumem. 

Jesli dac, wzmak, switch czy inny sprzęt nie podoba mi się na sluch, to nie zatrzymam tego w moim domu dlatego że ma ładne wykresy, pomiary czy opisy producenta.

Weryfikujemy przecież urządzenie którego sluchamy czyż nie? Zaufajcie swoim uszom, być może spodoba się wam tanie urządzenie i kasa zostanie w kieszeni. 

To jest takie proste.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

37 minut temu, Mikelas76 napisał:

Zaufajcie swoim uszom

Gorzej gdy przekonania i brak wiedzy zmusza uszy do słyszenia różnić, których tak naprawdę nie ma 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Piopio napisał:

Gorzej gdy przekonania i brak wiedzy zmusza uszy do słyszenia różnić, których tak naprawdę nie ma 😉 

sorry ale skąd możesz wiedzieć ze akurat taka sytuacja występuje?

zakładasz a priori, że ktoś się myli bez własnego osobistego sprawdzenia?

5 godzin temu, kaviter napisał:

Digione Signature jest kozakiem bez względu na resztę toru, z dodatkami jakie posiadam, to killer plikograjków jakie wymienłem i przetestpwałem u mnie w domu

Reszta toru nie istotna, ale jak pytasz, Confidence C1, Cary 300.2D.

Edytowane przez RCD
15 minut temu, slawek.xm napisał:

sorry ale skąd możesz wiedzieć ze akurat taka sytuacja występuje?

zakładasz a priori, że ktoś się myli bez własnego osobistego sprawdzenia?

Jak ktoś słyszy kable LAN czy USB to nie ma o czym gadać 😉 Technicznie to po prostu niemożliwe. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Piopio napisał:

Jak ktoś słyszy kable LAN czy USB to nie ma o czym gadać 😉 Technicznie to po prostu niemożliwe. 

aha 🙂

zrobiłem sobie dwa róznej konstrukcji kable usb do konwertera usb s/pdif

jeden wg własnego pomysłu drugi wg wskazówek @ASURA

zmiany były małe , moze nie warte włozonej pracy ale zauważalne

rzadko umieszczam takie wpisy by ludzie nie posadzali mnie o autosugestię

lub walka ze sceptykami nie jest warta skali zmian jakie słysze w danym przypadku

róznica konstrukcyjna polegała na potrójnej grugości przewodu masowego w stosunku do drugiej konstrukcji

teraz mozesz strzelac 🙂

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

róznica konstrukcyjna polegała na potrójnej grugości przewodu masowego w stosunku do drugiej konstrukcji

teraz mozesz strzelac 🙂

Jeden przenosił minimalnie więcej syfu niż drugi 😉 

Zapomniałem dodać, że przy zastosowaniu izolacji galwanicznej kable ABSOLUTNIE nie różnią się brzmieniem. 

Godzinę temu, Piopio napisał:

Gorzej gdy przekonania i brak wiedzy zmusza uszy do słyszenia różnić, których tak naprawdę nie ma

wymyśl coś innego, tu nie masz racji

33 minuty temu, Piopio napisał:

Zapomniałem dodać, że przy zastosowaniu izolacji galwanicznej kable ABSOLUTNIE nie różnią się brzmieniem

ech

Godzinę temu, RCD napisał:

Digione Signature jest kozakiem bez względu na resztę toru

Dzięki za wypowiedź, bo tak jakoś nieswojo zacząłem się czuć ze swoim prowincjonalnym sprzętem - ze swoją Signature - wśród arystokracji. 

Na pewno jest to sprzęt, który pozwoli niedowiarkowi uwierzyć, jak bardzo wrażliwe są układy cyfrowe na jakość zasilania. Testy z ładowarką, prostym zasilaczem liniowym, nieco lepszym niskoszumnym czy bateriami wyraźnie pokazują jakie są reakcje transportu na to co podamy do gniazd zasilających. Niedawno w innym wątku wstawiałem zdjęcia pomiarów u mojego kolegi Michała, jak wygląda zasilanie z różnych ładowarek, zasilacza liniowego i powerbanku. Ktoś tam akurat pisał, że podłącza powerbank jako źródło, myśląc że jest lepiej niż dołączony do DACa zwykły zasilacz. Amplituda tętnień z powerbanku to ponad 60mV, podczas gdy nawet z gównianych ładowarek okazuje się jest lepiej (jedna kratka to 5mV, wszystkie pomiary na tej samej podstawie czasu). Ten przebieg z zasilacza liniowego to po prostu już szumy własne oscyloskopu i sond. Apple to ładowarka od IPhone tak dla wyjaśnienia. Tak wygląda liniowość naszych urządzeń do zasilania audio. Te różnie wyglądające przebiegi na ładowarkach oczywiście wynikają z różnych ich konstrukcji i różnych częstotliwości pracy tranzystora kluczującego i parametrów LC przetwornicy.

. dbec4489a7528a5d493e0137bd7b76fc.jpg077848b3de9a0ec78e9baf5a5678ae6f.jpgf35d31cec0176b2ec927dddb8902da10.jpg5cc347e3cb51b379aeb0a1e0081af700.jpg26839e8637595a891720feb4dfc7d6a2.jpg

Edytowane przez Wito76
Gość

(Konto usunięte)
49 minut temu, Piopio napisał:

Jeden przenosił minimalnie więcej syfu niż drugi 😉 

więc jednak dopuszczasz roznice w kablu usb 🙂

dla popsucia Ci humoru dodam ,że mój konwerter ma izolacje galwaniczna na Adum

Edytowane przez slawek.xm
32 minuty temu, slawek.xm napisał:

dla popsucia Ci humoru dodam ,że mój konwerter ma izolacje galwaniczna na Adum

Więc wybacz ale te różnice to tylko Twoje imaginacje 😉 Mam nadzieję, że wiesz jak działa izolacja galwaniczna ...

Edytowane przez Piopio

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Piopio napisał:

Więc wybacz ale te różnice to tylko Twoje imaginacje 😉 Mam nadzieję, że wiesz jak działa izolacja galwaniczna ...

wiem, sam ją projektowałem i lutowałem

poza tym nie zależy mi na tym byś mi uwierzył

może kiedyś sam się przekonasz ... jeśli nie zrzucisz winy na własną wyobraźnię lub stan emocjonalny

12 minut temu, slawek.xm napisał:

może kiedyś sam się przekonasz

Więc wytłumacz mi technicznie jak to możliwe, że po zastosowaniu izolacji galwanicznej cokolwiek przez izolacją ma wpływ na brzmienie. 

Godzinę temu, Wito76 napisał:

zdjęcia pomiarów

Nie radzę obserować aż tak wnikliwie wykresów, tylko zastanowić sie z jakiego powodu rynek przyjął zasilacze hybrydowe.

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, Piopio napisał:

Więc wytłumacz mi technicznie jak to możliwe, że po zastosowaniu izolacji galwanicznej cokolwiek przez izolacją ma wpływ na brzmienie. 

nie mam technicznego wytłumaczenia na wiele zmian jakie u siebie zaobserwowałem

naprawdę

usprawiedliwiam się brakiem dogłębnej wiedzy, bo niestety nie wszystkie tematy rozkimiłem

do końca

u siebie staram się zminimalizować potencjalne punkty zmian

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

usprawiedliwiam się brakiem dogłębnej wiedzy, bo niestety nie wszystkie tematy rozkimiłem

W domenie analogowej można liczyć na "cuda brzmieniowe" w domenie cyfrowej absolutnie nie. Tutaj reguły działania są ściśle określone. Inaczej nie mógłby działać przesył danych i tym samym internet. 

29 minut temu, Piopio napisał:

Ty pierwszy. Jak wpływa twój kabel zasilający na twój cyfrowy wzmacniacz?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

4 minuty temu, rafa napisał:

Ty pierwszy. Jak wpływa twój kabel zasilający na twój cyfrowy wzmacniacz?

To jest domena analogowa. Więc dźwięk może ulec zmianie. Fizyka na to pozwala. 

4 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ukryta Zawartość

Autor pisze o kwestiach transmisji danych i ma rację, zresztą jest wybitnym fachowcem w swojej dziedzinie. Nie ma opcji żeby najtańszy czy najdroższy switch mogły wprowadzić tu zmiany. 

Ale jest jest jeszcze kwestia transmisji zakłóceń i jak widać wbudowana izolacja galwaniczna niewiele pomaga bo zmianę switchy, czy zasilania do nich słychać doskonale. 

23 minuty temu, Piopio napisał:

W domenie analogowej można liczyć na "cuda brzmieniowe" w domenie cyfrowej absolutnie nie. Tutaj reguły działania są ściśle określone. Inaczej nie mógłby działać przesył danych i tym samym internet. 

Nieprawda - ASR udowadnia że kable cyfrowe mają znaczenie 😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Dzięki za wypowiedź, bo tak jakoś nieswojo zacząłem się czuć ze swoim prowincjonalnym sprzętem - ze swoją Signature - wśród arystokracji. 

Na pewno jest to sprzęt, który pozwoli niedowiarkowi uwierzyć, jak bardzo wrażliwe są układy cyfrowe na jakość zasilania. Testy z ładowarką, prostym zasilaczem liniowym, nieco lepszym niskoszumnym czy bateriami wyraźnie pokazują jakie są reakcje transportu na to co podamy do gniazd zasilających. Niedawno w innym wątku wstawiałem zdjęcia pomiarów u mojego kolegi Michała, jak wygląda zasilanie z różnych ładowarek, zasilacza liniowego i powerbanku. Ktoś tam akurat pisał, że podłącza powerbank jako źródło, myśląc że jest lepiej niż dołączony do DACa zwykły zasilacz. Amplituda tętnień z powerbanku to ponad 60mV, podczas gdy nawet z gównianych ładowarek okazuje się jest lepiej (jedna kratka to 5mV, wszystkie pomiary na tej samej podstawie czasu). Ten przebieg z zasilacza liniowego to po prostu już szumy własne oscyloskopu i sond. Apple to ładowarka od IPhone tak dla wyjaśnienia. Tak wygląda liniowość naszych urządzeń do zasilania audio. Te różnie wyglądające przebiegi na ładowarkach oczywiście wynikają z różnych ich konstrukcji i różnych częstotliwości pracy tranzystora kluczującego i parametrów LC przetwornicy.

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 077848b3de9a0ec78e9baf5a5678ae6f.jpgf35d31cec0176b2ec927dddb8902da10.jpg5cc347e3cb51b379aeb0a1e0081af700.jpg26839e8637595a891720feb4dfc7d6a2.jpg

Nie przejmuj się tym co mówią inni, a najlepiej to nie czytaj forum tylko słuchaj muzyki;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 minut temu, Piopio napisał:

To jest domena analogowa. Więc dźwięk może ulec zmianie. Fizyka na to pozwala. 

Prąd analogowy jest inny od prądu cyfrowego 😁

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

11 minut temu, rafa napisał:

To zbytnie uproszczenie.
Analog zdecydowanie łatwiej "zdemolować" od sygnału cyfrowego.

13 minut temu, rafa napisał:

Poczytaj sobie. Może wreszcie zrozumiesz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi