Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Piopio napisał:

Na tym się nie znam. Na wiem na ile zakłócenia, np. od sąsiada, przenoszą się do naszych własnych obwodów. 

To po co piszesz o oddzielnych obwodach elektrycznych jako rozwiazaniu problemu przenoszenia zaklocen?

10 minut temu, Piopio napisał:

Jakie to modele ? Ja wiem, które modele mają. A Ty wiesz ? 

Juz ci napisalem … te co mam, poszukaj.

Zgadzam sie z pioraszem, szkoda z toba prowadzic dyskusję.

Owoce to zdrowie, kazdy Polak ci to powie … tak to chyba za komuny lecialo. Chyba zapamietales 😉 .

Muszę przewietrzyć mój system…

3 minuty temu, piorasz napisał:

Tak się zastanawiam co Ty właściwie chcesz dziś udowodnić? Niegdyś oferowałeś swój audiofilski komputer za około 5 tyś zł (wtedy to były zupełnie inne pieniądze niż dziś). Ten sprzęt wtedy wg Ciebie był najlepszym i jedynym słusznym rozwiązaniem i nie było z Tobą żadnej dyskusji. Dziś grasz na Malinie + bezużyteczny gadżet za 200 zł i nadal z Tobą nie ma gadki.
Ty naprawdę myślisz, że tu na forum są sami idioci?

Jesteś znany z tego, że konfabulujesz 😉 Że też te kłamstwa nie staną Ci w gardle 😉 

Sprzedawałem PC za 2.800. Z rewelacyjnym zasilaczem, którego cena stanowiła większość ceny całego zestawu. Teraz ludzie kupują zasilacz Muzga za 1.499 czy KECES za ponad 2000  i sobie chwalą. Mój był podwójny - zasilanie 5V i 12V na osobnych transformatorach. 

Dalej ludzie stosują rozwiązania, które stosowałem. Teraz wystarczy izolacja galwaniczna za 349 zł i mamy ten sam efekt. Teraz można prościej i taniej niż kiedyś. 

Nie gram na na Malinie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Warto położyć swój kabel i pociągnąć do elektrowni, żeby bezpośrednio podpięli. 
Gwarancji nie będziesz miał, że w tym samym podpięciu nie będzie innego źródła zakłóceń. Najlepiej rower stacjonarny i dynamo. Siadasz, pedałujesz, słuchasz i chudniesz. Po wszystkim nie masz sił ani ochoty czytać tego forum.
Nie rozumiesz audiofila - dopierdalacza. Ten znajdzie mankamenty nawet w samej elektrowni jeśli się zorientuje, że są do niej bezpośrednio podpięci inni audiofile.
A jeśli dołożyć do tego Politykę Jarka - palcie czym macie to zaraz by było, że w mojej elektrowni palą brunatnym węglem i musi być gorzej - dźwięk jest zanieczyszczony

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Zgadzam sie z pioraszem, szkoda z toba prowadzic dyskusję.

piorasz to kłamca. Ten kto zgadza się z kłamcą nic nie jest wart. Zresztą sam kłamiesz więc to odpowiedni kompan dla Ciebie.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jesteś znany z tego, że konfabulujesz  Że też te kłamstwa nie staną Ci w gardle  
Sprzedawałem PC za 2.800. Z rewelacyjnym zasilaczem, którego cena stanowiła większość ceny całego zestawu. Teraz ludzie kupują zasilacz Muzga za 1.499 czy KECES za ponad 2000  i sobie chwalą. Mój był podwójny - zasilanie 5V i 12V na osobnych transformatorach. 
Dalej ludzie stosują rozwiązania, które stosowałem. Teraz wystarczy izolacja galwaniczna za 349 zł i mamy ten sam efekt. Teraz można prościej i taniej niż kiedyś. 
Nie gram na na Malinie. 
To za ile sprzedałeś mnie w ogóle nie interesuje - to Twoja osobista sprawa. Ale ten fakt daje znowu do myślenia - nikt rozumny nie dałby tyle co sobie ceniłeś.
7 minut temu, Piopio napisał:

Teraz ludzie kupują zasilacz Muzga za 1.499 czy KECES za ponad 2000  i sobie chwalą.

Kupuja, kupują, bo czytaja posty w tym watku napisane przez wszelkiej masci naganiaczy i branzystów, lacznie z toba 🙂 .

piorasz to kłamca. Ten kto zgadza się z kłamcą nic nie jest wart. Zresztą sam kłamiesz więc to odpowiedni kompan dla Ciebie.
Nikt taki jak Ty nie jest w stanie mnie obrazić - chciałbym abyś to wiedział.
9 minut temu, Piopio napisał:

piorasz to kłamca. 

Bo ty tak twierdzisz? Jakis dowod? Albo chociaz prawomocny wyrok sadowy?

Tak jak premier z dlugim nosem. Ma dwa wyroki za kłamstwo, choc dowodów ze notorycznie klamie mnostwo w archiwalnych programach telewizyjnych czy w internecie.

piorasz, masz wyrok?

Bo ty tak twierdzisz? Jakis dowod? Albo chociaz prawomocny wyrok sadowy?
Tak jak premier z dlugim nosem. Ma dwa wyroki za kłamstwo, choc dowodów ze notorycznie klamie mnostwo w archiwalnych programach telewizyjnych czy w internecie.

piorasz, masz wyrok?
Daj spokój bo to bez sensu z tym człowiekiem..
4 minuty temu, piorasz napisał:

Ale ten fakt daje znowu do myślenia - nikt rozumny nie dałby tyle co sobie ceniłeś.

Lepiej policz sobie ceny części, karty PPA USB i zasilacza. Mój PC był najtańszy na rynku audiofilskich PC. 

20 minut temu, Ajothe napisał:

Warto położyć swój kabel i pociągnąć do elektrowni, żeby bezpośrednio podpięli. 

Koniecznie na audiofilskich podstawkach.

Polecam takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

😉 .

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Bo ty tak twierdzisz? Jakis dowod?

Twierdzi, że sprzedawałem PC za 5.000. A sprzedawałem go za 2.800. Kłamstwem jest to, że używam Malinki. Wcześniej też rozmijał się z prawdą. 

8 minut temu, piorasz napisał:

To za ile sprzedałeś mnie w ogóle nie interesuje - to Twoja osobista sprawa.

Napisałeś, że za 5.000. Więc prawda Cię nie interesuje, tak ?

Edytowane przez Piopio

Lepiej policz sobie ceny części, karty PPA USB i zasilacza. Mój PC był najtańszy na rynku audiofilskich PC. 
Ja umiem liczyć. Nie wspomniałem o tym tylko z racji tego, że liczyłem na to, że inni też
Wychodzi na to, że sprzedałeś nawet poniżej kosztów
Teraz, Piopio napisał:

Twierdzi, że sprzedawałem PC za 5.000. A sprzedawałem go za 2.800. Wcześniej też rozmijał się z prawdą.

Jest wyrok? Sad zapewne przeprowadzil doglebne postepowanie dowodowe za ile sprzedawales, nie za ile sprzedaleś 😉 .

4 minuty temu, piorasz napisał:

Daj spokój bo to bez sensu z tym człowiekiem..

Jest sobota … jest zabawa 🙂 . To lepsze niz picie wódki.

Właściwie to można by zrobić test ABX, w którym sceptykowi zależałoby na tym, żeby go „przejść” bo inny wynik podważałby sens tego typu testu.

Jako próbkę A i B bierzemy 2 różne nagrania. Oczywiście wybór nie jest łatwy - bo nagrania muszą być na tyle podobne, żeby było co testować , ale i na tyle różne, żeby różnica była do wyłapania przy słuchaniu całości. Np. 10 sekund z klasycznego utworu na fortepian solo w wykonaniu tego samego pianisty. Richter nagrał Fantazję C-dur Schumanna dla EMI w latach 60-tych i potem dla Philipsa pod koniec 70-tych. III część brzmi bardzo podobnie, głośność prawie ta sama, tempo jest identyczne(9 sek. różnicy - czas trwania 11 min.). Ciekaw jest czy ktoś miałby 10 na 10 przy próbkach 10-15 sekund.

5 minut temu, Piopio napisał:

Mój PC był najtańszy na rynku audiofilskich PC. 

Miał jakąś audiofilska metkę czy certyfikat W. Paculy?

He, he, he.

Liczy się, że sprzedałeś poniżej kosztów. Dałeś się nabrać na jakieś "wypasione" karty a potem chciałeś wcisnąć to innym. Frajerów zabrakło nawet na AVS w Warszawie, gdzie próbowałeś się wypromować. Ot cała prawda.
5 minut temu, dzarro napisał:

Właściwie to można by zrobić test ABX, w którym sceptykowi zależałoby na tym, żeby go „przejść” bo inny wynik podważałby sens tego typu testu.

Jako próbkę A i B bierzemy 2 różne nagrania. Oczywiście wybór nie jest łatwy - bo nagrania muszą być na tyle podobne, żeby było co testować , ale i na tyle różne, żeby różnica była do wyłapania przy słuchaniu całości. Np. 10 sekund z klasycznego utworu na fortepian solo w wykonaniu tego samego pianisty. Richter nagrał Fantazję C-dur Schumanna dla EMI w latach 60-tych i potem dla Philipsa pod koniec 70-tych. III część brzmi bardzo podobnie, głośność prawie ta sama, tempo jest identyczne(9 sek. różnicy - czas trwania 11 min.). Ciekaw jest czy ktoś miałby 10 na 10 przy próbkach 10-15 sekund.

To chyba test dla melomana a nie dla hiendowego audiofila?

Twierdzi, że sprzedawałem PC za 5.000. A sprzedawałem go za 2.800. Kłamstwem jest to, że używam Malinki. 

To znaczy, ze to był jakis szrot i pewnie certyfikatu Paculy nie miał 😉 . Znaczy nieaudiofilski.

Ja tam nie wiem czy uzywasz i wiedzieć nie potrzebuje. A moze używaleś? To bedzie ciezko sprawdzić.

Edytowane przez pmcomp

8 minut temu, piorasz napisał:

Frajerów zabrakło nawet na AVS w Warszawie, gdzie próbowałeś się wypromować. Ot cała prawda.

Zobacz ilu jest frajerów, którzy kupują zasilacz liniowy do Malinki i różne nakładki. 

Ukryta Zawartość

Trochę bardziej wypasiony PC 😉 Dalej ktoś to kupuje. 

Ukryta Zawartość

Co tu się pichci?

Kwintesencja polactwa? 

Pani wybaczy z tym ciastem- już bez tego jest mi niedobrze

Drogie Panie

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

23 minuty temu, piorasz napisał:
29 minut temu, Piopio napisał:

Liczy się, że sprzedałeś poniżej kosztów. Dałeś się nabrać na jakieś "wypasione" karty a potem chciałeś wcisnąć to innym. Frajerów zabrakło nawet na AVS w Warszawie, gdzie próbowałeś się wypromować. Ot cała prawda.

@Piopio stoisko wlasne tam miał? I długonogie panienki do promocji?

Zobacz ilu jest frajerów, którzy kupują zasilacz liniowy do Malinki i różne nakładki. 

Ukryta Zawartość

Trochę bardziej wypasiony PC 😉 Dalej ktoś to kupuje. 

A ilu jest frajerow kupujacych izolację galwaniczną?

Dwa kondony to zawsze pewniej niż jeden 😉 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

To chyba test dla melomana a nie dla hiendowego audiofila?

Testy ABX zapewniają powtarzalność przy porównaniu plików - wtedy można bez problemu odsłuchać 10 sekwencji ABX bez żadnych elementów zakłócających. Dlatego stosuje się go w porównaniu mp3 vs FLAC. Z tego co słyszałem szansa na wyłapanie różnic między mp3 a FLAC w takim teście jest minimalna (tzn. na poziomie 100-90%). Co za problem zrobić identyczny test z różnymi nagraniami?
Oczywiście główny problem jest taki, że najlepiej taki test zrobić na grupie osób, które w ogóle nie są zainteresowane wynikiem - znają tylko jego procedurę a nie cel jaki mu przyświeca. Pozostaje pytanie - czy wyniki obu testów różniłyby się znacząco? Bo tylko większa częstotliwość „przechodzenie” testu różnych nagrań wskazywałaby, że test ABX jest miarodajny.
Być może tak jest - w tym momencie jestem w kropce i stawiam się w roli sceptyka: test na sobie nie ma sensu. Jestem podświadomie zainteresowany, żeby wynik był negatywny.
25 minut temu, Piopio napisał:

Kłamstwem jest to, że używam Malinki.

To na czym teraz grasz? Mam nadzieję, ze to cos ma chociaż wbudowana izolacje galwaniczną

A ilu jest frajerow kupujacych izolację galwaniczną?

Widzę, że dalej nie wiesz jak działa 😉 

Pomoże Ci ChatGPT:

"Izolacja galwaniczna USB jest techniką zapobiegającą przepływowi prądu między dwoma połączonymi ze sobą urządzeniami poprzez odcinanie fizycznej ścieżki elektrycznej między nimi. Jest to bardzo ważne w przypadku komunikacji między różnymi urządzeniami, ponieważ może zapobiec uszkodzeniu jednego z nich.

Izolacja galwaniczna USB działa poprzez stosowanie transformatora izolacyjnego, który oddziela obwody urządzeń od siebie. Sygnał USB jest przesyłany poprzez izolowane przewody po jednej stronie transformatora, a następnie odbierany przez drugi transformator po drugiej stronie. Takie rozwiązanie pozwala na przesyłanie sygnałów USB bez fizycznego połączenia między urządzeniami.

Izolacja galwaniczna USB jest szczególnie ważna w przypadku zastosowań przemysłowych i medycznych, gdzie wymagana jest duża niezawodność i bezpieczeństwo urządzeń. Izolacja galwaniczna może zapobiec przepływowi prądu między urządzeniami, co może prowadzić do uszkodzenia sprzętu lub poważnych problemów zdrowotnych."

"Masz rację, istnieją także układy, takie jak ADUM4160, które zapewniają izolację galwaniczną w interfejsie USB bez wykorzystania transformatorów. Układy takie wykorzystują technologię izolacji cyfrowej, która polega na wykorzystaniu dwóch oddzielnych obwodów, z których każdy ma swoje własne źródło zasilania.

W przypadku układu ADUM4160, sygnał USB jest przesyłany poprzez dwie oddzielone izolacją cyfrową ścieżki, a po obu stronach układu umieszczone są niezależne źródła zasilania. Dzięki temu, nawet jeśli na jednym z urządzeń wystąpią jakieś zakłócenia lub awarie, to drugie urządzenie pozostanie odizolowane od tego zdarzenia.

Wadą takiego rozwiązania jest zwykle wyższy koszt i bardziej skomplikowana konstrukcja, jednak w niektórych zastosowaniach może to być konieczne ze względu na wymagania w zakresie bezpieczeństwa lub stabilności pracy urządzenia."

4 minuty temu, pmcomp napisał:

To na czym teraz grasz? Mam nadzieję, ze to cos ma chociaż wbudowana izolacje galwaniczną

Fanless PC z Roon ROCK + Topping HS01 

Mnie nie interesuje izolacja galwaniczna USB. USB to zlo.

Widze, ze znalazleś powod dla kolejnej promocji 🙂 .

Jesteś uporczywy branzysta 🙂 . Gorzej niz Sly30.

Wysoki koszt?

Ukryta Zawartość

Zacytuje cię: Izolacja galwaniczna USB jest szczególnie ważna w przypadku zastosowań przemysłowych i medycznych, gdzie wymagana jest duża niezawodność i bezpieczeństwo urządzeń.

Czyli w sprzecie audio kupowana dodatkowo jest zapewne dla WIERZACYCH 😉 . Albo dla tych co sie boja pradu.

Czyli dla producenta sprzetu jakies dwa zlote zapewne. W hiendowym sprzecie za kolkadziesiat tysiow znaczacy koszt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Czyli w sprzecie audio kupowana dodatkowo jest zapewne dla WIERZACYCH 😉 . Albo dla tych co sie boja pradu.

Zacytuję kolegę z forum. A on zna się na rzeczy !

@MariuszZ.
""Digital Data" jako sygnał elektryczny przypominający w dziedzinie czasu przebieg prostokątny zawiera informację ale w paczkach zer i jedynek niesie również mnóstwo sygnałów elektrycznych niezbyt spójnych z zaszytą informacją, które to mają normalne widmo częstotliwościowe będące dla sygnału audio zwykłym zakłóceniem.

Jeżeli DAC będzie miał słabą separację części cyfrowej od analogowej. Brak separacji galwanicznej masy itd. to widmo sygnału cyfrowego będzie zakłócało sygnał analogowy. To jedna ze ścieżek gdzie można doszukiwać się problemów na styku cyfry i analogu. Przewód USB jeżeli będzie elementem pętli masowej również może wpływać na jakość SQ. Zmienną jest chociażby rezystancja ścieżki masowej tego przewodu. "

6 minut temu, pmcomp napisał:

Wysoki koszt?

Ta izolacja pozwala na przesłanie tylko 24/96. 

37 minut temu, pmcomp napisał:

Jesteś uporczywy branzysta 🙂 . Gorzej niz Sly30.

Konfabulacja. Jesteś chorym człowiekiem. 

Jeśli moderacja skasuje mój post, proszę o skasowanie postów kłamcy @pmcomp i @piorasz

Edytowane przez Piopio

55 minut temu, pmcomp napisał:

Mnie nie interesuje izolacja galwaniczna USB. USB to zlo.

Izolacja galwaniczna to wprowadzanie kolejnego elementu na drodze sygnału.

I kolejnej konwersji.

Jakże to audiofilskie 🤣

50 minut temu, Piopio napisał:

Jeżeli DAC będzie miał słabą separację części cyfrowej od analogowej. Brak separacji galwanicznej masy itd. to widmo sygnału cyfrowego będzie zakłócało sygnał analogowy. To jedna ze ścieżek gdzie można doszukiwać się problemów na styku cyfry i analogu. Przewód USB jeżeli będzie elementem pętli masowej również może wpływać na jakość SQ. Zmienną jest chociażby rezystancja ścieżki masowej tego przewodu. "

A wszystko to w jednym pudełku, które ma wspólne gniazdo zasilania dla sekcji cyfrowej i analogowej.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Umiesz coś bez cynizmu napisać? Widzę że do każdego tutaj tak się zwracasz, swego czasu do mnie również.

Nie odpisuj mi tylko zrób sobie refleksję.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, pmcomp napisał:

Owoce to zdrowie, kazdy Polak ci to powie … tak to chyba za komuny lecialo

"fruktowo-owoszcznyje produkty iz Polszy wkusnyje i zdorowyje"😉

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Jest sobota … jest zabawa 🙂 . To lepsze niz picie wódki

Vyborova - from Poland, connoisseurs’ vodka".

• Pokaż nowe odpowiedzi