Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, barni napisał:

Jak audio oceniasz po tym jak gra radio to zasadniczo marnujesz czas na tym forum.

Ja przez prawie rok budowałem ścieżkę LAN. Rezultat mam taki, że od grudnia 2022 nie dotknąłem nic w torze- gra powyżej wcześniejszych oczekiwań. Wydatki duże, eksperymenty wielokrotne. Każdy element coś wnosił/wniósł, różnice bywały spore i rozpoznawalne i powtarzalne, czasem niespodziewane.

Zawsze trzeba było kilku dni na ustabilizowanie dźwięku. Zawsze.

Pozostaje mi tylko uziemienie tego wszystkiego.

Teoria/model mnie nie interesuje,  jako że nie opisuje w dostateczny sposób słyszalnych zmian. Tylko eksperyment. 

A jak lubię jakąś muzykę, to mogę jej słuchać nawet i z radia (choć wyjątkowo rzadko używam). Więc mam ponad pół roku niezakłóconego słuchania muzyki (poza 1 eksperymentem:  DSD po USB vs PCM po AES/EBU )

Edytowane przez absinth3

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Jak audio oceniasz po tym jak gra radio to zasadniczo marnujesz czas na tym forum.

A co jest nie tak z radio? Całą młodość radio to była dla mnie podstawa audio.
20 godzin temu, barni napisał:

Wikipedia (bo to chyba zrozumie

Wikipedia, bo to chyba zrozumiesz.

Dwa protokoły różnią się od siebie. TCP jest protokołem zorientowanym na połączenie i wymaga spójności danych w miejscu docelowym, a protokół UDP jest protokołem bez połączenia i nie wymaga spójności danych lub nie wymaga nawiązania połączenia z hostem w celu zapewnienia spójności danych.

Dalsze rzeczy do poczytania - latency, jitter 😉  Jak audio oceniasz po tym jak gra radio to zasadniczo marnujesz czas na tym forum.

Nie manipuluj, są stacje nadające FLAC. Czym różnią się od tego co daje np Tidal? I ten sławny już jitter, wszyscy czytali nikt nie słyszał.

4K leci bez pikselozy wraz z dźwiękiem bez zająknięcia, ale jak chcę słuchać Pink Floyd, to muszę kupić specjalne zasilacze do switchy i 3m super kabla za absurdalną cenę. Inaczej usłyszę hymn wykonany przez Górniak.

Miałem bezprzewodowy internet z orange, czasami niedomagał i ratowałem się telefonem w plusie. Oczywiście WiFi. Teraz mam kablówkę z internetem streamer po kablu, diametralnie różny sposób dostarczania danych. I Yello nic a nic nie chce "brzmieć" ani lepiej ani gorzej.
Jeśli ktoś słyszy różnicę w kablu ethernet to bez problemu powinien usłyszeć różnicę przy tak różnym sposobie przesyłu danych. Inna karta sieciowa, inny dostawca internetu ( ich urządzenia, zasilacze itp ), zmiana WiFi na kabel itp. Ja nie usłyszałem ale mam za kiepski sprzęt i jestem przygłuchawy 😉

20 godzin temu, absinth3 napisał:

Ja przez prawie rok budowałem ścieżkę LAN. Rezultat mam taki, że od grudnia 2022 nie dotknąłem nic w torze- gra powyżej wcześniejszych oczekiwań. Wydatki duże, eksperymenty wielokrotne. Każdy element coś wnosił/wniósł, różnice bywały spore i rozpoznawalne i powtarzalne, czasem niespodziewane.

Zawsze trzeba było kilku dni na ustabilizowanie dźwięku. Zawsze.

To, jak dla mnie, herezje. Wybacz ale ktoś kto mówi o "układaniu" się bezpieczników podmienionych między urządzeniami lan i ich zasilaczami, czy w czym tam te bezpieczniki wymieniałeś i na dodatek słyszy różnicę jest efektem technicznego analfabetyzmu.
Kilka dni na ułożenie się dźwięku po wymianie bezpiecznika?

Wyniosłem zestaw stereo i rozłożyłem w tym samym pomieszczeniu zestaw kina domowego. Jakość dźwięku zdegradowałem do tego stopnia, ze odpinając elementy toru ethernet, przestałem słyszeć wyraźne zmiany. Wpływ analogowych kabli jest wciąż słyszalny, ale różnice przestały być tak diametralne. Ulubione drobiazgi z poprzedniego systemu, teraz bywają pomijalne. 

….be still and know….

9 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

Wyniosłem zestaw stereo i rozłożyłem w tym samym pomieszczeniu zestaw kina domowego. Jakość dźwięku zdegradowałem do tego stopnia, ze odpinając elementy toru ethernet, przestałem słyszeć wyraźne zmiany. Wpływ analogowych kabli jest wciąż słyszalny, ale różnice przestały być tak diametralne. Ulubione drobiazgi z poprzedniego systemu, teraz bywają pomijalne. 

A ja wymieniłem kabel zasilający w radiobudziku i też nie słyszę różnicy.

O czym piszesz?

12 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

A wiesz dlaczego? Bo on potrzebuje oddzielnej linii zasilającej.😄

23 minutes ago, Kalasanty Ciaputko said:

O czym piszesz?

W temacie o swichach. Na nędzy, diametralnych zmian nie slychac.

Najbardziej drastyczna zmiana była, kiedy mcintosh zamienił poprzednie wzmacniacze. Rownoczesnie wymieniłem kable głośnikowe z opus na audioquest 88. To był koniec jakości i subtelności. Kino super, bo Trinnovem moge dużo niedoskonałości podciągnąć, ale muzyka brzmi nędznie. 

Wpływ switchy i kabli jest prawie pomijalny.

Edytowane przez Seth_A_Rider

….be still and know….

20 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

Najbardziej drastyczna zmiana była, kiedy mcintosh zamienił poprzednie wzmacniacze. Rownoczesnie wymieniłem kable głośnikowe z opus na audioquest 88. To był koniec jakości i subtelności. Kino super, bo Trinnovem moge dużo niedoskonałości podciągnąć, ale muzyka brzmi nędznie. 

No widzisz, czy wreszcie widzicie?

Nie lepiej ta kaske wydac na lepsze zrodlo, wzmak czy kolumny zamiast dac sie doić producentom IT?

Ja bym napisal: wplyw switchy i kabli jest CAŁKOWICIE pomijalny.

Wreszcie do tego doszedles.

@Piopio @marcinmarcin i inni: u mnie po wypieciu kabla ethernetowego ze streamera,  czyli jak gra z bufora, nie ma zadnej roznicy.  Oba cyfrowe klocki to dCS. W torze LAN router Unifi i switche Unifi i 3Com, wszystko zasilane zasilaczami impulsowymi. Podlaczenie zasilaczy liniowych nic nie zmienia. Serwer plików ma w srodku normalny komputerowy zasilacz. Modem swiatlowodowy UPC zasilany ichnim zasilaczem impulsowym. Wszystko połaczone kablami cat.5, nieekranowanymi.

Oba dCSy maja izolacje galwaniczna na ethernecie i na wszystkich innych I/O.

Kupcie sobie lepsze DACki, lepsze streamery zamiast tracic kase na cos co nie ma wplywu na dzwiek.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

17 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

Sugerujesz, że wszyscy tutaj słuchamy na KD?

7 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Sugerujesz, że wszyscy tutaj słuchamy na KD?

Ja czasem slucham muzyki wielokanalowej z SACD na kinowym systemie wielokanalowym. Zestaw procesor/koncowki to Tag McLaren i Parasound, zrodlo CD/SACD/ PCM/DSD to Tag McLaren i OPPO. Kolumny to Teufel Theater THX 8 ale planuje do SACD i PCM5.1 postawić 5 identycznych sztuk Jensen Model 4 bez subwoofera.

Juz teraz gra to calkiem przyzwoicie choć do systemu stereo daleka droga 😉 . W muzyce w tej chwili waskim gardlem sa jedynie kolumny, stad pomysl na Jenseny.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Kupcie sobie lepsze DACki, lepsze streamery zamiast tracic kase na cos co nie ma wplywu na dzwiek.

Gra u mnie na tyle dobrze, że Rme był najsłabszym ogniwem 😉

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

słyszy różnicę jest efektem technicznego analfabetyzmu.

słyszenie efektem informacji i wiedzy

No nieźle.

Widzenie i ocena obrazu malarskiego też? Rozumiem, że trzeba znać technikę mieszania farb, symbolikę gestów, nacisk pędzla itp, aby móc cieszyć się obrazem i go oceniać. Znakomicie.

Teraz reprodukcje- możesz drukować ten sam skan na różnych drukarkach i efekty będą odmienne a nie takie same.

Sedno w tym, że mówimy o dźwiękowych reprodukcjach a nie oryginałach.

A bezpieczniki- akurat u mnie układają się przez kilka tygodni i naprawdę nie interesuje mnie techniczne wyjaśnienie czy to bezpiecznik akomoduje się, czy reszta się akomoduje czy może zmienia się i jedno i drugie.

Jeśli model nie wyjaśnia zjawisk, to znaczy jest niekompletny.

Zresztą naprawdę straciłem zainteresowanie tą częścią toru. Jest zrobione i gra dobrze. Reszta- a co mi do tego?

1 godzinę temu, absinth3 napisał:

A bezpieczniki- akurat u mnie układają się przez kilka tygodni i naprawdę nie interesuje mnie techniczne wyjaśnienie czy to bezpiecznik akomoduje się, czy reszta się akomoduje czy może zmienia się i jedno i drugie.

Sprzedam Ci super bezpieczniki, zobaczysz za kilka tygodni opadnie Ci szczęka co one potrafią. 
Do zasilacza switcha, tylko trzeba pamiętać o kierunku przy wymianie i pamiętać o rękawiczkach by nie otłuścić. 

...czy to bezpiecznik akomoduje się, czy reszta się akomoduje czy może zmienia się i jedno i drugie.

Psychika Ci się akomoduje.

Jeśli model nie wyjaśnia zjawisk, to znaczy jest niekompletny.

Naprawdę myślisz, że dzisiejsza nauka nie potrafi zbadać działania bezpiecznika? 

Widzenie i ocena obrazu malarskiego też? Rozumiem, że trzeba znać technikę mieszania farb, symbolikę gestów, nacisk pędzla itp, aby móc cieszyć się obrazem i go oceniać. Znakomicie.

Nie trzeba nic znać. Sprowadzasz to do absurdu. Twierdzisz, że zobaczysz różnicę po wymianie bezpiecznika od oświetlenia tego obrazu, jednak dopiero po kilku tygodniach. A może wręcz przeciwnie, początkowo na obraz nie będzie można patrzeć.

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Do zasilacza switcha

Akurat mam przyzwoite, ale za propozycję dziękuję, nie.

Za akomodację mojej psychiki do was, też dziękuję

Za dzisiejszą naukę, też dziękuję

Nie rozróżniasz znaczeń, albo lecisz w lolo. Ale jakie to ma znaczenie?

W każdym razie nie chce mi się: ci co próbowali znają rezultat, ci co nie próbowali mają swoją teorię.

17 minut temu, absinth3 napisał:

Akurat mam przyzwoite, ale za propozycję dziękuję, nie.

Za akomodację mojej psychiki do was, też dziękuję

Za dzisiejszą naukę, też dziękuję

Nie rozróżniasz znaczeń, albo lecisz w lolo. Ale jakie to ma znaczenie?

W każdym razie nie chce mi się: ci co próbowali znają rezultat, ci co nie próbowali mają swoją teorię.

W życiu wymieniłem bardzo wiele bezpieczników w audio-video, tych energetycznych też. Żaden nie potrzebował akomodacji. 
Nie przekręcaj, nie Twojej psychiki do nas tylko Twojej psychiki do bezpieczników. 

Właściwie to nic mi do tego, gorzej jak ktoś pod wpływem kupi za chorą kasę bezpiecznik do switcha w oczekiwaniu "pełniejszych wokali" np. 

Problem z bezpiecznikami nie polega na tym, że ich nie słychać w torze.

Słychać i to wyraźnie, zwłaszcza na początku. Po kilku dniach ich wpływ na dźwięk maleje, ale pozostają cechy zmieniające dźwięk na stałe. Np sygnatura HT jest oczywista i powtarzalna, niezależnie od urządzenia, tę farbkę słychać.

Stąd mylne wrażenie, że wszystkie grają tak samo.

Podobne zjawisko występuje w większości kabli- że po dłuższym czasie cechy charakterystyczne pozostają na stałe, choć nie są tak wyraziste jak w pierwszym tygodniu. Żeby to zauważyć trzeba nieco cierpliwości- dla mnie minimum to 3 tygodnie.

Edytowane przez absinth3

8 hours ago, pmcomp said:

Nie lepiej ta kaske wydac na lepsze zrodlo, wzmak czy kolumny zamiast dac sie doić producentom IT?

Ja bym napisal: wplyw switchy i kabli jest CAŁKOWICIE pomijalny.

Wreszcie do tego doszedles.

Najlepiej mieć wszystko.
Wydając kaske na źródło, wzmaki i kolumny stworzysz system wrażliwy na małe zmiany i uzasadnisz kolejne wydatki na switche, bezpieczniki i kable. 
Transformacje swojego systemu podzieliłem na etapy. W pierwszym, wymieniłem tylko kolumny i stare pudła w stereo zagrały zjawiskowo. Nie sprawdzałem wpływu switchy na poszczególnych etapach, ale oceniając poziomy degradacji w czasie, to po zmianie kabli głośnikowych i wzmacniaczy system się zapadł i stał sie niewrażliwy na małe zmiany.

Prawdopodobnie poeksperymentuję więcej za kilka miesięcy, kiedy etapami będę wracał do systemu stereo. 

Podkreślę, ze w stereo stosowałem biamp, a teraz mc601 tylko biwired.
Juz w systemie stereo, w przypadku poprzednich wzmacniaczy różnica pomiędzy biamp, a single wire była kolosalna.

….be still and know….

10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Gra u mnie na tyle dobrze, że Rme był najsłabszym ogniwem 😉

Iiiii?

Kup Vivaldiego.

5 godzin temu, absinth3 napisał:

Słychać i to wyraźnie, zwłaszcza na początku. Po kilku dniach ich wpływ na dźwięk maleje, ale pozostają cechy zmieniające dźwięk na stałe. Np sygnatura HT jest oczywista i powtarzalna, niezależnie od urządzenia, tę farbkę słychać.

Stąd mylne wrażenie, że wszystkie grają tak samo.

Podobne zjawisko występuje w większości kabli- że po dłuższym czasie cechy charakterystyczne pozostają na stałe, choć nie są tak wyraziste jak w pierwszym tygodniu. Żeby to zauważyć trzeba nieco cierpliwości- dla mnie minimum to 3 tygodnie.

Nie potrzeba cierpliwosci, potrzeba wiary.

36 minut temu, pmcomp napisał:

Iiiii?

Kup Vivaldiego.

toż to 40% nowej M3-ki... 🙂 inne priorytety...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

7 godzin temu, absinth3 napisał:

Słychać i to wyraźnie, zwłaszcza na początku. Po kilku dniach ich wpływ na dźwięk maleje, ale pozostają cechy zmieniające dźwięk na stałe.

Proponuje Ci test. Ślepy test, a jakże. Nie powinno być problemu skoro to tak wyraźnie słychać.
Już nie będę oczekiwał byś odpowiedział który bezpiecznik "gra", wystarczy jeśli wskażesz ich zamianę.

Ale ja już jestem zmęczony i nie chce mi się. Jednak uważaj, bo w JEDYNYM naprawdę ślepym teście na foobarze rozróżniałem zripowane z tej samej płyty CD wave flac i ape. Od tego czasu nie mam wątpliwości a powtarzać mi się nie chce.

16 minut temu, absinth3 napisał:

bo w JEDYNYM naprawdę ślepym teście na foobarze rozróżniałem zripowane z tej samej płyty CD wave flac i ape. Od tego czasu nie mam wątpliwości a powtarzać mi się nie chce.

Cała sprawa polega na POWTARZALNOŚCI, tylko wtedy dane odkrycie, eksperyment, doświadczenie, prawidłowość, zasada, prawo ma wartość.

Przypadkowe, nawet 100% trafienie we "wpływ" bezpiecznika to słabe "halo" i nic, zupełnie nic nie znaczy...oczywiście poza trafieniem w lotto.

(aż dziw bierze, że takie oczywiste rzeczy nadal trzeba powtarzać, a one nadal do "zadufanych" jak nie docierały, tak nie docierają)

Edytowane przez iro III

Iro3 ignorowany.

W "Il ritorno d'Ulisse in patria" Monteverdiego jest postać Iro.

Forumowy powinien poznać tę postać.

Jaki skutek miała jego filozofia, działania, styl, przekonania.

Nie wymagajmy jednak za dużo.... 

Z wiadomych

powodów

Edytowane przez absinth3

3 godziny temu, absinth3 napisał:

Iro3 ignorowany

Aleś mi "dowalił", szkoda tylko że nie argumentem, choćby jednym. 🤣

A tak przy okazji, proszę nie zmieniać mi nicku, nie masz na to mojej zgody ani innych uprawnień.

Edytowane przez iro III
8 godzin temu, absinth3 napisał:

Ale ja już jestem zmęczony i nie chce mi się. Jednak uważaj, bo w JEDYNYM naprawdę ślepym teście na foobarze rozróżniałem zripowane z tej samej płyty CD wave flac i ape. Od tego czasu nie mam wątpliwości a powtarzać mi się nie chce.

Tak, to musi być duże obciążenie takie "wsłuchiwanie" się w bezpieczniki w zasilaczu switcha. Trzeba mieć silną wiarę w ich wyraźny wpływ na dźwięk.

Swoją drogą test z ripami też chętnie bym chciał zobaczyć, pisanie o nim nie jest dowodem "słyszenia" bezpieczników.

Jak @iro III napisał, trafienie w lotto nie oznacza, że znało się wyniki.

Tak jak z kablami zasilającymi można nagrać sygnał samego wzmacniacza i zrobić porównawcze nagrania ale z jakichś powodów takich testów nie ma nigdzie dostępnych 😁

21 minut temu, Ajothe napisał:

Tak jak z kablami zasilającymi można nagrać sygnał samego wzmacniacza i zrobić porównawcze nagrania ale z jakichś powodów takich testów nie ma nigdzie dostępnych 😁

Nie ma takich testów, jeszcze nie wymyślono tak precyzyjnych przyrządów jak słuch "słyszących". Testy różnicowe też są za mało "czułe".

Swoją drogą, już to kiedyś pisałem, trochę nawet zazdroszczę "słyszenia" np. bezpieczników. Ile miałbym więcej zabawy gdybym tak na chybił trafił podmieniał bezpieczniki w moim audio 🙂. I te ciągłe zaskoczenie, ten dreszczyk emocji, co to się stanie jak bezpieczniki zamienię🧐. . .

8 hours ago, Ajothe said:

Jak tu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, danadam napisał:

Jak tu?

Ukryta Zawartość

Co tu gadać, ma za mało czułe przyrządy 🤭.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi