Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wchodzę do daca po USB słyszę wyraźnie różnice na zasilaniu switcha. Z liniowym jest bardziej spokojny i dociążony dźwięk. Jak gram po coax nie słyszę już tej różnicy. Być może lepsza separacja pomiędzy urządzeniami. Nie mam dłuższego kabla żeby wpiąć się do routera wprost, ciekawe czy dalej bym go słyszał...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• 2 miesiące później...

postanowiłem poeksperymentować,  dwa media konwertery, jeden zasilany z powerbanka, drugi zasilaczem liniowym jak na zdjęciu, światłowód, a do streamera ostatni metr skrętka ekranowana sftp za cale 10 złotych, łącznie cały eksperyment około 350zl (zasilacz używany)

na dachu antena lte, na strychu router dający wifi w domu, potem kilkanaście metrów kabla w kanale wentylacyjnym do mojego biura w piwnicy, stad kabel do media konwertera w pokoju odsłuchowym, czyli po drodze impulsowka w antenie, jednym routerze, potem drugim, czyli teoretycznie śmieci trochę może hulać 

no i kurde jest różnica, nieco lepiej artykułowany bas, dźwięk jakby spokojniejszy, lepiej poukładany, nie spadł żaden koc, rożnice nie są jak dzień do nocy, ale są, póki co jestem zadowolony

nie mam możliwości zrobić ślepego testu, ale nie wydałem paru tysięcy i raczej sobie nie wmawiam, ze musi być lepiej

to raczej początek drogi, nie jest to rozwiazanie idealne, ale w tej cenie super wg mnie 

jak ktoś ma zamulony system to zmiany mogą pójść w złym kierunku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, krolewicz napisał:

postanowiłem poeksperymentować,  dwa media konwertery, jeden zasilany z powerbanka, drugi zasilaczem liniowym jak na zdjęciu, światłowód, a do streamera ostatni metr skrętka ekranowana sftp za cale 10 złotych, łącznie cały eksperyment około 350zl (zasilacz używany)

na dachu antena lte, na strychu router dający wifi w domu, potem kilkanaście metrów kabla w kanale wentylacyjnym do mojego biura w piwnicy, stad kabel do media konwertera w pokoju odsłuchowym, czyli po drodze impulsowka w antenie, jednym routerze, potem drugim, czyli teoretycznie śmieci trochę może hulać 

no i kurde jest różnica, nieco lepiej artykułowany bas, dźwięk jakby spokojniejszy, lepiej poukładany, nie spadł żaden koc, rożnice nie są jak dzień do nocy, ale są, póki co jestem zadowolony

nie mam możliwości zrobić ślepego testu, ale nie wydałem paru tysięcy i raczej sobie nie wmawiam, ze musi być lepiej

to raczej początek drogi, nie jest to rozwiazanie idealne, ale w tej cenie super wg mnie 

jak ktoś ma zamulony system to zmiany mogą pójść w złym kierunku

Ukryta Zawartość

Na alphauduio pisza, ze w przypadku netu impulsowka bywa lepsza od stalego. Nie twierdze, ze maja racje, podrzucam jako ciekawostke.

Ukryta Zawartość

Tak a propos. Jaki polecacie zasilacz liniowy do switcha etherregen?.

Testowałem nostromo (ten słabszy) i okazał się być zbyt słaby - switch nie pracował prawidłowo, wyłączał się.

8 minut temu, gzrech napisał:

switch nie pracował prawidłowo, wyłączał się

Jak dobre napiecie to obstawiam nieprawidlową wtyczkę- zły kontakt. Może być ze rdzeń 2,1 a wtyczka 2,5 np.

Switche mają niewielki pobór, a zasilacz jest w porządku. 

Edytowane przez marcinmarcin

18 minut temu, gzrech napisał:

do switcha etherregen?.

Impulsowy. Ifi lub Tatarek. Dobry zasilacz impulsowy jest lepszy od taniego liniowego. A dobre i drogie liniowe są najczęściej ilustracją przysłowia o strzelaniu do wróbla z armaty 

Przynajmniej w odniesieniu do zwykłego switcha 

4 godziny temu, krolewicz napisał:

no i kurde jest różnica

A opiszesz na jakim sprzecie jaka roznica? 

Sprzedaje zasilacz liniowy 5v, moze komus potrzebuje? 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

20 godzin temu, Mikelas76 napisał:

A opiszesz na jakim sprzecie jaka roznica? 

Sprzedaje zasilacz liniowy 5v, moze komus potrzebuje? 

jak masz zbędny zasilacz to sam spróbuj 🙂

Ukryta Zawartość

zdążyły podrożeć, ja dałem 70 pare złotych za dwa, mam wrażenie ze wszystkie tp linki, delocki, zyxele są z tej samej fabryki, obudowa identyczna, układ lampek portów itp ryzyko niewielkie, na upartego pewnie nawet można oddać w ciagu 2 tyg

u mnie gra lampa el34 se dual mono od SinusAudio, parasound 1000, kolumny vintage kinoton 200  na wzór altec a5 (15 cali bas plus horn), streamer oparty na malinie z nakładkami 

Ukryta Zawartość

36 minut temu, krolewicz napisał:

jak masz zbędny zasilacz to sam spróbuj 🙂

Ukryta Zawartość

zdążyły podrożeć, ja dałem 70 pare złotych za dwa, mam wrażenie ze wszystkie tp linki, delocki, zyxele są z tej samej fabryki, obudowa identyczna, układ lampek portów itp ryzyko niewielkie, na upartego pewnie nawet można oddać w ciagu 2 tyg

u mnie gra lampa el34 se dual mono od SinusAudio, parasound 1000, kolumny vintage kinoton 200  na wzór altec a5 (15 cali bas plus horn), streamer oparty na malinie z nakładkami 

Jakim kablem łączyłeś konwertery ? Wkładki niewymienne ? 

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, carlos med napisał:

Jakim kablem łączyłeś konwertery ? Wkładki niewymienne ? 

kabel taki 

Ukryta Zawartość

w wymienne wkładki sfp nie chciałem wchodzić, pewnie do teraz bym wybierał ta najlepsza 🙂

przyszłym tygodniu robie update streamera, jestem ciekawy efektów, myślę ze światłowód może się skalować 

natomiast we wrześniu powiększa mi się rodzina, raczej nie będę mial czasu na wsłuchiwanie się w kabelki, mogę wysłać do Ciebie komplet i sobie sprawdzisz 

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Obecny temat jest dość obszerny i pewnie były w nim propozycje sprawdzonego kabla sieciowego.  Czy możecie polecić jakiś dobry kabelek ze szpuli .Potrzebuje 20m. Myślałem o kwocie do 20zł/1m .

6 godzin temu, Dawid2011 napisał:

Obecny temat jest dość obszerny i pewnie były w nim propozycje sprawdzonego kabla sieciowego.  Czy możecie polecić jakiś dobry kabelek ze szpuli .Potrzebuje 20m. Myślałem o kwocie do 20zł/1m .

Ja ostatnio kładłem 35 metrów tego:

Ukryta Zawartość

Bardzo solidne żyły, łatwy w "obróbce", natomiast trzeba uważać przy instalacji, bo ma dość duży promień gięcia.

Ukryta Zawartość

O czym innym myślałem a co innego napisałem. Na Amazon kupowałem konfekcjonowane odcinki Linkup Cat. 8. Bardzo dobry. Niestety na chwilę obecną widzę jedynie krótkie odcinki lub całą szpulę. To ten kabelek. 

Ukryta Zawartość

Ale jak nie musi być Cat. 8, można wziąć tego Beldena. 

Ukryta Zawartość

Ktoś na forum polecał go jakiś czas temu,  a poza tym Belden jako marka gwarantuje dobrą jakość 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja u siebie w domu mam okablowaną sieć "żółtym" Lappem ETHERLINE® LAN 1600. Teraz już co prawda ta sieć nie bierze udziału w odtwarzaniu muzyki (sieć ma dużo większe znaczenie niż kiedyś myślałem),. ale z tych przemysłowych przewodów to dobra opcja. Tylko weź jakiegoś fachowca do tego, instalację ekranowamymi kablami trzeba umieć wykonać,  żeby nie było że zrobisz to ze szwagrem a potem ojej nie działa.

• Redaktorzy
16 godzin temu, Dawid2011 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - "nieco" drożej (pierwsze 5m/40€ + każdy kolejny metr / 5€), i dość sztywny, ale to po prostu solidny przewód, który niczego nie psuje.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Dziękuję za propozycje. Jeśli kabelek ma być przeznaczony tylko do podłączenia ze streamerem to jest wymagana jakaś klasa przesyłu danych np minimum CAT6? 

39 minut temu, Dawid2011 napisał:

Dziękuję za propozycje. Jeśli kabelek ma być przeznaczony tylko do podłączenia ze streamerem to jest wymagana jakaś klasa przesyłu danych np minimum CAT6? 

Współcześnie to w zasadzie nie, streamer będzie miał albo 1G albo 100M a tak niczego poniżej Cat5e w tej chwili nie kupisz.

Cat5 w zupelnosci wystarcza. Do 1 MBps. A do muzy wiecej nie trza. A i po 100 Mbps tez poleci.

Dla przypomnienia Cat5 to „technologia” z konca lat 90-ych. Ponad 25 latek na karku.

Tylko tutaj na forum audio i w tej zakladce wciskaja kity-mity, jakiego to superduper sprzetu IT trzeba, jakich kabli, wtyczek, switchy, routerow … do streamowania audio po LAN czy z neta 😱😂😇🫢😎

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

6 minut temu, pmcomp napisał:

Cat5 w zupelnosci wystarcza

Używam 5e, o ile router mi faktycznie sieje, to kabli ethernetowych za cholere nie słyszę...

Ja doszedłem do wniosków że granie z plików jest bardzo ułomne, cala ta otoczka kable, routery, switche, zasilacze, software, a dźwięk i tak nie dorównuje poczciwej płycie CD, wymyślonej 40 lat temu, niby świat się rozwija, ale w audio to się raczej cofa 

Jednym słowem wyleczyłem się z plików 

44 minuty temu, RCD napisał:

Ja doszedłem do wniosków że granie z plików jest bardzo ułomne,

Jak człowiek zna się na rzeczy to streaming/pliki są bardzo satysfakcjonujące. Wystarczą dwa tanie rozwiązania i mamy jakość CD 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, RCD napisał:

Ja doszedłem do wniosków że granie z plików jest bardzo ułomne, cala ta otoczka kable, routery, switche, zasilacze, software, a dźwięk i tak nie dorównuje poczciwej płycie CD, wymyślonej 40 lat temu, niby świat się rozwija, ale w audio to się raczej cofa 

Jednym słowem wyleczyłem się z plików 

Jestem podobnego zdania. Sam korzystam z plików i streamingu,  ale raczej jako bazy do szukania materiału muzycznego, to co się podoba i tak kupuję na CD, bo ... brzmi lepiej. Kwestia dobrego playera CD. 

Nawet pliki ripowane z CD i odtwarzane head to head z płytą z , której powstały brzmią gorzej . Przyznam , że nie są to już duże różnice przy dobrze zrobionym torze do plików,  ale z dobrym CD ciągle odstają i świadomość tego skłania ku CD.

51 minut temu, carlos med napisał:

Jestem podobnego zdania.

A ja jestem innego zdania 😉 Streaming niczym się nie różni od CD pod warunkiem dobrze złożonego toru cyfrowego. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 24.09.2024 o 16:34, Dawid2011 napisał:

Problemem może być w kablach LAN ekranowanie. Bezpieczniej jest łączyć, jeśli chodzi o dźwięk, skrętką nieekranowaną.

Edytowane przez jar1
32 minuty temu, Piopio napisał:

A ja jestem innego zdania 😉 Streaming niczym się nie różni od CD pod warunkiem dobrze złożonego toru cyfrowego. 

Kiedyś poświęciłem trochę czasu na porównywanie na słuchawkach przez Focusrite Scarlett kupionych plików flac z serwisami streamingowymi Tidal i Spotify. 

Słychać było, że flac grał najlepiej. 

11 minut temu, jar1 napisał:

Problemem może być w kablach LAN ekranowanie. Bezpieczniej jest łączyć, jeśli chodzi o dźwięk, skrętką nieekranowaną.

U mnie tylko nieekranowany Cat 5, liniowe zasilanie switchy itd subiektywnie lepiej , ale CD nadal górą.  I nigdzie nie korzystam z USB.

40 minut temu, Piopio napisał:

Temat wałkowany chyba od czasu pierwszego pliku audio. Każdy ma prawo do swojego zdania. 

Już samo ...dobrze złożony tor cyfrowy (cokolwiek to znaczy dla każdego) ... zniechęca. Dobry CD player/transport i po problemie.

49 minut temu, carlos med napisał:

Dobry CD player/transport i po problemie.

Dolicz porządne kable ...

Akurat dobry transport CD to trudno znaleźć. 

I jeszcze cena kolekcji CD do ceny streamingu jest absurdalnie wysoka ...

Edytowane przez Piopio

41 minut temu, Piopio napisał:

Dolicz porządne kable ...

Akurat dobry transport CD to trudno znaleźć. 

I jeszcze cena kolekcji CD do ceny streamingu jest absurdalnie wysoka ...

"Porządne kable " potrzebne tak samo do streamu jak i do CD więc tu nie widzę różnicy. 

Płyty CD zostają w kolekcji forever i grają też bez dostępu do sieci, której awaria pozbawia dostępu do całej "kolekcji". 

Plik "lokalny" legalny też kosztuje i co prawda można korzystać bez internetu, ale z mojego doświadczenia brzmi niestety gorzej niż odpowiednik CD.

Poza tym ze streamingu to już w ogóle nie ma pewności czego słuchamy tak naprawdę. 

• Pokaż nowe odpowiedzi