Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Mikelas76 napisał:

na ogol tak. choc ifi ipower X gra wcale nie gorzej. Jak pokazuje przyklad mozna i dobre impulsowki zrobic.

Może i można, ale koszt już też porównywalny a i nie wiadomo, jak parametry będą trzymane w czasie dłuższego używania.

59 minut temu, ASURA napisał:

Spraw sobie liniowe laboratoryjne to pogadamy…

O czym?

I z krasnoludkami, czy bez?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

O czym?

I z krasnoludkami, czy bez?

Te krasnoludki nie sa juz smieszne, pozostaw je na tym drugim forum. Serio.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

3 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Te krasnoludki nie sa juz smieszne, pozostaw je na tym drugim forum. Serio.

Nigdy nie były śmieszne chyba. Ale w pewnych sytuacjach same się tu nasuwają, serio.

1 godzinę temu, ASURA napisał:

Góra urodziła słonia

Niech będzie. Zamieniam się we wzrok.

2 minuty temu, ProjectPi napisał:

Ale w pewnych sytuacjach same się tu nasuwają

To moze pozwol wlasnej gleboko ukrytej kreatywnosci zatrudnic inne postaci z bajek i legend do tej roboty, bo twoje krasnoludki kusza zeby pociagnac temat i  rozdrapac go troche. Serio. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

6 minut temu, Mikelas76 napisał:

To moze pozwol wlasnej gleboko ukrytej kreatywnosci zatrudnic inne postaci z bajek i legend do tej roboty, bo twoje krasnoludki kusza zeby pociagnac temat i  rozdrapac go troche. Serio. 

Bardzo dobrze, że kuszą. Interesuje mnie właśnie pociągnięcie tematu, gdy mam upychac 5 czy 6 laboratoryjnych LPSow do racka żeby usłyszeć wpływ zasilania.

Edytowane przez ProjectPi

9 minut temu, ProjectPi napisał:

gdy mam upychac 5 czy 6 laboratoryjnych LPSow do racka żeby usłyszeć wpływ zasilania

Alez wpychaj co chesz i gdzie chcesz. To twoja kasa, a lepsze samopoczucie warte jest kazdych pieniedzy. Nie zapomnij tylko o hiendowych drutach AC do tych zasilaczy.

Pamietaj, ze powinienes jeszcze wymienic rack na taki ałdjofilski bo przecież streamowane audio nie moze się trząść jak galareta.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

8 minut temu, pmcomp napisał:

Alez wpychaj co chesz i gdzie chcesz. To twoja kasa, a lepsze samopoczucie warte jest kazdych pieniedzy. Nie zapomnij tylko o hiendowych drutach AC do tych zasilaczy.

Pamietaj, ze powinienes jeszcze wymienic rack na taki ałdjofilski bo przecież streamowane audio nie moze się trząść jak galareta.

No nie planowałem takiego upgrade, przyznaje, ale propozycja chyba zacna. Różnice, in plus jak mniemam, da się wychwycić pomiarowo, czy już nawet odsluchowo?

Traceroute Tidala, ciekawe czy pozostałe urządzenia, to też audiofilskie switche😂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

14 minut temu, NRK napisał:

Traceroute Tidala, ciekawe czy pozostałe urządzenia, to też audiofilskie switche😂

Wystarczy jeden, izolujący od routera,  jeżeli ten sieje... chyba że coś z zerami i jedynkami dodasz?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

19 minut temu, ProjectPi napisał:

Wskazanie na potencjalne źródło gorszej jakości.

Ale czego i w czym?

Ja na Tidala zbytnio nie narzekam.  Na nim też słychać zmianę switchów.

Edytowane przez jar1
  • Redaktorzy
1 godzinę temu, jar1 napisał:

Jak to często bywa, najwięcej gadają ludzie, którzy niewiele mają do powiedzenia.  I powtarzają w kółko to samo 😉 

To tak w temacie. Wiedziony ciekawością zamówiłem "dawcę" organów QSA, tylko nie w 4 a  8 portowej wersji. Na razie powiem tylko tyle, że zasilany Faradem Super6 wydaje się baardzo ciekawą propozycją na tle "audiofilskiej" konkurencji ( i to nie tylko ww. kwantyzowanej). Jak to jednak w życiu bywa gra zauważalnie inaczej od Violeta i Reda QSA. Za to relacja jakość/cena ... poza konkursem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Motiedot_switch_K0801WS-0006.thumb.jpg.5f188dd5ac04c4a0f44133ce48bcb4c0.jpg

Motiedot_switch_K0801WS-0007.thumb.jpg.c47738f35e63b579b009e6d12b0fc5c6.jpg Motiedot_switch_K0801WS-0008.thumb.jpg.9c6ffa76ca4e603db7c868ec74d541d9.jpg

Motiedot_switch_K0801WS-0015.thumb.jpg.6ee228d40842396b686406e57388a223.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

2 godziny temu, Fr@ntz napisał:

To tak w temacie. Wiedziony ciekawością zamówiłem "dawcę" organów QSA, tylko nie w 4 a  8 portowej wersji. Na razie powiem tylko tyle, że zasilany Faradem Super6 wydaje się baardzo ciekawą propozycją na tle "audiofilskiej" konkurencji ( i to nie tylko ww. kwantyzowanej). Jak to jednak w życiu bywa gra zauważalnie inaczej od Violeta i Reda QSA. Za to relacja jakość/cena ... poza konkursem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Motiedot_switch_K0801WS-0006.thumb.jpg.5f188dd5ac04c4a0f44133ce48bcb4c0.jpg

Motiedot_switch_K0801WS-0007.thumb.jpg.c47738f35e63b579b009e6d12b0fc5c6.jpg Motiedot_switch_K0801WS-0008.thumb.jpg.9c6ffa76ca4e603db7c868ec74d541d9.jpg

Motiedot_switch_K0801WS-0015.thumb.jpg.6ee228d40842396b686406e57388a223.jpg

Nie do końca raczej dacy, bo tamet miały zasilanie 5V ten 12V.  Trudno więc porónywać tak 1:1.   A z zasilaczem Farada to już inna półka celowa. 😉

W klubowej zabawie, to z zasilaczami od producenta (impusowymi) mnie bardzie pasował niebieski (tańszy) , czerwony mnie już denerwował.  Drugim razem, jak się podłączyo liniowy zasilacz to i ten red dawał się słuchać. 😉

Ale co kto woli, w każdym razie zmiany były słyszalne na obu. 

I to również, gdy odtwarzanie muzyki było z pendrive, nie z Tidala. Jedynie sterowanie malinką aplikacją (streamer +  dac i analogówka) było poprzez LAN.

To też zdziwiło nieco niektórych ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
7 godzin temu, jar1 napisał:

Nie do końca raczej dacy, bo tamet miały zasilanie 5V ten 12V.  Trudno więc porónywać tak 1:1.   A z zasilaczem Farada to już inna półka celowa. 😉

W klubowej zabawie, to z zasilaczami od producenta (impusowymi) mnie bardzie pasował niebieski (tańszy) , czerwony mnie już denerwował.  Drugim razem, jak się podłączyo liniowy zasilacz to i ten red dawał się słuchać. 😉

I to również, gdy odtwarzanie muzyki było z pendrive, nie z Tidala. Jedynie sterowanie malinką aplikacją (streamer +  dac i analogówka) było poprzez LAN.

To też zdziwiło nieco niektórych 😉

Proszę cię ... Naklejka naklejką, ale to właśnie jeden z z tych modeli, który pracuje na napięciach 5-12V (tak jak QSA), więc zasilałem go 5V Faradem - tym samym co Violet i Red QSA.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

7 godzin temu, jar1 napisał:

To też zdziwiło nieco niektórych ;)

Bo switch nie może wpłynąć na dane... chyba że jest całkowicie popsuty... 😒

Jedyne co może,  to zlikwidować mogące się pojawiać zakłócenia od routera kablówki (i to raczej tych opartych na docsis czyli na kablu koncentrycznym niż światłowodowych).

Dlatego zakłócenia będą jak będzie wpięty kabel. 

ABSOLUT 100% to dźwięk z wypiętym kablem, grany z krótkiej pamięci cache streamera .

Nie da się lepiej.  Jak switch "poprawi" do wypiętego kabla to znaczy że zakłóca i psuje i taka "lepszość" wyjdzie przy najmniejszych zmianach konfiguracji.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Zmieniłem koncentryk na światłowód u żadnych zmian nie usłyszałem. Trzeba chyba mieć coś zepsute, żeby była poprawa słyszalna...

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Bo switch nie może wpłynąć na dane... chyba że jest całkowicie popsuty... 😒

Jedyne co może,  to zlikwidować mogące się pojawiać zakłócenia od routera kablówki (i to raczej tych opartych na docsis czyli na kablu koncentrycznym niż światłowodowych).

Przynajmniej tu się zgadzamy 😉 

To samo mówię o izolacji galwanicznej USB - nie da się lepiej 😉 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Zmieniłem koncentryk na światłowód u żadnych zmian nie usłyszałem. Trzeba chyba mieć coś zepsute, żeby była poprawa słyszalna...

Ja mam, i nie tylko ja :)

3 godziny temu, przmor napisał:

Jeśli była słyszalna zmiana dźwięku po zmianie zasilacza to znaczy, że switch wprowadza zakłócenia i nie nadaje się do audio.

W świecie realnym ideały nie istnieją. Nie ma idealnych urządzeń. Wszystko jest więc do d...., urządzenia, słuch, mózg i człowiek też.  Liczy się fan i przyjemność. To przynajmniej jest coś. 

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Jaki koncentryk i gdzie? 

4 godziny temu, Fr@ntz napisał:

Proszę cię ... Naklejka naklejką

To nie ja tak opisałem na urządzeniu gniazda zasilające. Z tym to do producenta.

W dniu 7.10.2024 o 20:12, kontomatiego napisał:

Ze zwykłym kablem nieekranowanym kat.6.

Jakie masz te kabelki dokładnie? Ja mam cat 8 ugreen i Xangsane. Z ciekawości sobie sprawdzę.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Ok już doczytałem, bo nie wiedziałem jakie oznaczenie ma kabel nieekranowany. UTP. Lepiej Ci gra niż ekranowany? No i lepiej niż cat 8?

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

3 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Ok już doczytałem, bo nie wiedziałem jakie oznaczenie ma kabel nieekranowany. UTP. Lepiej Ci gra niż ekranowany? No i lepiej niż cat 8?

Dyskusje o switchach zasilanych liniowo jeszcze mogę zrozumieć. Ale o kablach ethernet ? Litości ! 

To już jest totalne audiovoodoo. Świadczy o totalnym braku zrozumienia techniki. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi