Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Mikelas76 napisał:

A ty jesteś takim altruistą i chcesz wszystkim pomoc? 

ja bym wpisy buma traktowal jako doping do poszerzania wiedzy i bardziej krytyczne oceny własnych doświadczeń

to zawsze procentuje i pozwala na tolerancję odmiennych poglądów

3 minuty temu, bum1234 napisał:

Nie , ale staram się nie szkodzić. A ty robisz to właśnie świadomie lub nie.

POoza tym drażni mnie zalew głupoty spowodowany brakami w edukacji.

Przeciez nikt nikogo nachalnie nie namawia i nie ma w tym interesu. Tu są osoby pełnoletnie. Każdy zakup w internecie można zwrócić do 14 dni. Tak więc każdy może sam ocenić i zwrócić jeśli nic nie słyszy, prawda? 

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

ja bym wpisy buma traktowal jako doping do poszerzania wiedzy i bardziej krytyczne oceny własnych doświadczeń

to zawsze procentuje i pozwala na tolerancję odmiennych poglądów

W sumie to masz rację. czasami jednak jest to już nużące. 

Ja nikogo do niczego nie namawiam, to chyba widać? 

Ja tez zachecam ludzi do testów. 

Ale i tak na 1 miejscu stawiam AKUSTYKĘ. Bezapelacyjnie i do samego końca. Switche zasilacze routery i kable to taka zabawa. Akustyka to 65% sukcesu. Jeden aspekt a tak istotny i tak często pomijany. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Nie mam wyjaśnienia na fakt że przymulenia routera (duże opóźnienie otwierania stron itp) wymuszające konieczność jego restartu, kilkukrotnie całkowicie zamulilo mi dźwięk (normalny wrócił po restarcie) , podobnie jak jeden, prawdopodobnie uszkodzony kabel USB który powodował całkowity spadek dynamiki (nocnik). Tylko jego wymiana pomagała. Plik audio jest śmiesznej wielkości, są cache w streamerach, nie powinno to mieć najmniejszego znaczenia. 

Co ciekawe zazwyczaj o technice krzyczą całkowicie atechniczni 😁

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

19 minutes ago, Mikelas76 said:

Przeciez nikt nikogo nachalnie nie namawia i nie ma w tym interesu. Tu są osoby pełnoletnie. Każdy zakup w internecie można zwrócić do 14 dni. Tak więc każdy może sam ocenić i zwrócić jeśli nic nie słyszy, prawda?  

Piszesz jakbyś się dzisiaj urodził. Ani pełnoletność, ani też przepisy regulujące zasady handlu nie zastąpią edukacji.

A z tym jest po prostu tragicznie. Ludzie nie potrafią myśleć. 

Dlatego wierzą w różne bajki podsuwane im przez chytrych hochsztaplerów.

9 minutes ago, marcinmarcin said:

Nie mam wyjaśnienia na fakt że przymulenia routera (duże opóźnienie otwierania stron itp) wymuszające konieczność jego restartu, kilkukrotnie całkowicie zamulilo mi dźwięk (normalny wrócił po restarcie) , podobnie jak jeden, prawdopodobnie uszkodzony kabel USB który powodował całkowity spadek dynamiki (nocnik). Tylko jego wymiana pomagała. Plik audio jest śmiesznej wielkości, są cache w streamerach, nie powinno to mieć najmniejszego znaczenia. 

Co ciekawe zazwyczaj o technice krzyczą całkowicie atechniczni 😁

Restarcie czego? Windowsa? JEsłi tak to w tej nazwie masz odpowiedź.

12 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nie mam wyjaśnienia na fakt że przymulenia routera

Jak to nie ma. 

Odpowiedź jest prosta, cache się zapełnia a że router jest słaby, to go czyści lub jest poprostu za mało pamięci w nim do wykorzystania.

Zobacz jak wygląda cache w porządnym sprzęcie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
14 minut temu, bum1234 napisał:

Piszesz jakbyś się dzisiaj urodził. Ani pełnoletność, ani też przepisy regulujące zasady handlu nie zastąpią edukacji.

A z tym jest po prostu tragicznie. Ludzie nie potrafią myśleć. 

Dlatego wierzą w różne bajki podsuwane im przez chytrych hochsztaplerów.

Powtorze, a ty jesteś takim altruistą?

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Moje doświadczenia są zbieżne z obserwacjami kolegi Mikelas76.

W audio dzieją się rzeczy, które się fizjologom nie śniły.
Ja też nie dowierzam i buntuję się, że słyszę zmianę zasilacza do switcha.

Jako niewykształcony prosty chłop kubański z edukacją zakończoną na wieczorowym kursie zrywania czereśni organizowanym u nas w remizie. Ale, dzięki temu mogę spać spokojnym snem bażanta, i nie zachodzić w głowę, że jakiś zasilacz, czy  inny drut w systemie słychać a inne nie. 
(Jak już się nam tak fajnie gada 🙂 . To włożę kij w mrowisko 🙂 .)

Ba, mało tego, trochę tych zasilaczy przerzuciłem, aż ładnie zagrało 🙂 .

6 minutes ago, Mikelas76 said:

Powtorze, a ty jesteś takim altruistą?

A cóż to ma do rzeczy?

Moim zdaniem nic

Każdy może przedstawić swoje zdanie, ale dobrze jest je jakoś umotywować. Bajki audiofilskie mają bardzo słabe podstawy - jest to stwierdzenie "bo słyszę". Malo wiarygodne, a właściwie zupełnie niewiarygodne z powodów, o których pisałem wcześniej. Ale znów jest to groch o ścianę, bo urażona duma i emocje calkowicie wyłączją zdrowy rozsądek.

Liczy się tylko "ja słyszę" 😄

Z naciskiem na "ja". Ten nacisk to główna przyczyna wiary w gusła. Audiofilskie oczywiście.

2 minutes ago, Krzysztof_56775 said:

Ba, mało tego, trochę tych zasilaczy przerzuciłem, aż ładnie zagrało 🙂 .

Nie twierdzę, że zasilacz nie ma wpływu. Ale ładowanie się w liniowy zasilacz do switcha to absurd. Wystarczy zwykły impulsowy, ale porządnie wykonany.

I nie należy oczekiwać, że zmiana zasilacza zmieni stereofonię, doda lub ujmie wysokich tonów, wydłuży wybrzmiienia, sprawi, że bas będzie "bardziej zwarty", bo to nie o to chodzi - są to zwykłe złudzenia będące przyczyną audiofilskich legend.

Edytowane przez bum1234

Spirytus? Jaki spirytus? 
Panie naczelniku, przecież ja jestem zupełnie trzeźwy! 

13 minut temu, bum1234 napisał:

A cóż to ma do rzeczy?

Moim zdaniem nic

Każdy może przedstawić swoje zdanie, ale dobrze jest je jakoś umotywować. Bajki audiofilskie mają bardzo słabe podstawy - jest to stwierdzenie "bo słyszę". Malo wiarygodne, a właściwie zupełnie niewiarygodne z powodów, o których pisałem wcześniej. Ale znów jest to groch o ścianę, bo urażona duma i emocje calkowicie wyłączją zdrowy rozsądek.

Liczy się tylko "ja słyszę" 😄

Z naciskiem na "ja". Ten nacisk to główna przyczyna wiary w gusła. Audiofilskie oczywiście.

Nie twierdzę, że zasilacz nie ma wpływu. Ale ładowanie się w liniowy zasilacz do switcha to absurd. Wystarczy zwykły impulsowy, ale porządnie wykonany.

I nie należy oczekiwać, że zmiana zasilacza zmieni stereofonię, doda lub ujmie wysokich tonów, wydłuży wybrzmiienia, sprawi, że bas będzie "bardziej zwarty", bo to nie o to chodzi - są to zwykłe złudzenia będące przyczyną audiofilskich legend.

Edytowane przez Krzysztof_56775
16 minut temu, bum1234 napisał:

Jakby kupowali trochę lepsze switche, to by nie było tematu zasilaczy do nich. 

A tak, mamy marketowy switch za stówę plus farad3 za 3 koła.🤣 I jest jak jest.

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Nie opowiadam bajek, mówię o tym co slysze. Martwisz o cudzy czas? Na Twoim miejscu martwiłbym się ze nie słyszę tak dobrze jak inni.

Obawiam się, że to twojemu mózgowi się coś wydaje, że coś słyszysz bo ... chcesz usłyszeć.

🙂 

Ślepy test wyeliminuje chcenie z tego równania. Tylko trzeba mieć jaja i trochę odwagi żeby sie potem przyznac do wyników i powiedzieć ... sorry, wydawało mi się 😉 .

Ja juz tutaj w domenie cyfrowej taka samokrytykę popełniłem.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Godzinę temu, bum1234 napisał:

Restarcie czego? Windowsa? JEsłi tak to w tej nazwie masz odpowiedź.

Routera. 

57 minut temu, NRK napisał:

Odpowiedź jest prosta, cache się zapełnia a że router jest słaby, to go czyści lub jest poprostu za mało pamięci w nim do wykorzystania.

O tym pisze, ale czemu to wpływa na dźwięk nie mam zielonego pojęcia, pliki audio są relatywnie małe, do tego buforowane w streamerach. 

59 minut temu, NRK napisał:

Zobacz jak wygląda cache w porządnym sprzęcie

To nie jest porządny sprzęt tylko modem kablowy na puma6 z routerem od dostawcy. Nawet jak dołożę dodatkowy router a badziew przełączę na tryb bridge nie ominę problemow z pingiem. Rozwiązaniem jest inny router, tylko ciekawi mnie czy np inny nie zacznie mi siać - ten akurat nie zakłóca. 

Chyba że zamula 🙄

Kiepski router, a najprawdopodobniej dostawca internetu przyoszczędził na karcie po drugiej stronie. To niestety najczęstsza przyczyna.

Od kogo masz internet?

Godzinę temu, NRK napisał:

A tak, mamy marketowy switch za stówę plus farad3 za 3 koła.🤣 I jest jak jest.

och nie przesadzajmy, to tylko 200zl za cisco i 650 za zasilacz nostromo 😉

58 minut temu, pmcomp napisał:

Ślepy test wyeliminuje chcenie z tego równania. Tylko trzeba mieć jaja i trochę odwagi żeby sie potem przyznac do wyników i powiedzieć ... sorry, wydawało mi się 😉 .

Ja juz tutaj w domenie cyfrowej taka samokrytykę popełniłem.

Nie psuj nam zabawy. 

Sobie popsułeś zabawe z dac'ami to choc nam ostaw te routery i switche 😉

3 minuty temu, bum1234 napisał:

Kiepski router

Tak, compal zwany connect boxem. Jedyny jego plus ze nie słyszę go odpinajac czy podłączając kabel sieciowy od usbridge. Dla mnie to oznacza ze nie sieje i zamyka to dla mnie temat zasilania routera itp. Wada chipsetu polegająca na lagach. Zmienie na giga connect box, pytanie czy nie zacznie siać i nie zacznie się cudowanie z zasilaniem.

6 minut temu, bum1234 napisał:

najprawdopodobniej dostawca internetu przyoszczędził na karcie po drugiej stronie.

nie ma tragedii, stabilne bezawaryjne 500.

Najbardziej nurtujące mnie pytanie, czemu wyłączenie Upnp na routerze poprawia jakość streamingu 😑 i czy ktoś się z tym spotkał?

6 godzin temu, Mikelas76 napisał:

och nie przesadzajmy, to tylko 200zl za cisco i 650 za zasilacz nostromo

Za tyle, to ja ostatnio sprzedałem Drayteka 2960, ale mam jeszcze dwa zarządzalne switche . Mogę ci je sprzedać, dorzucę gratis wkładki sfp pod światełko i 20 metrów światłowodu.

Będziesz dopiero miał frajdę skoro potrafisz cieszyć się z jakiegoś badziewia za stówkę.

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, NRK napisał:

Za tyle, to ja ostatnio sprzedałem Drayteka 2960, ale mam jeszcze dwa zarządzalne switche . Mogę ci je sprzedać, dorzucę gratis wkładki sfp pod światełko i 20 metrów światłowodu.

Będziesz dopiero miał frajdę skoro potrafisz cieszyć się z jakiegoś badziewia za stówkę.

No robi się coraz bardziej ciekawie... Ten Draytek to 2,5kzł plus te inne pierdółki, kable etc. i 4kzł jak nic.

5 godzin temu, NRK napisał:

Będziesz dopiero miał frajdę skoro potrafisz cieszyć się z jakiegoś badziewia za stówkę

Badziewie za stówkę - rozumiem - jest gorsze od oferowanego zestawu?

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Gość

(Konto usunięte)
51 minut temu, NRK napisał:

Kup, uruchom, zrób konfiguracje , przetestuj, oceń i sam wyciągnij wnioski.

Nie denerwuj się, przecież po to jest to forum, żeby wymieniać się doświadczeniami, podpowiadać, wyjaśniać itd. - i najlepiej bez napinki.

Może więc napisz, jakie zmiany wnosi używanie np. tego 10-krotnie droższego switcha. Ja jestem w tym zupełnie zielony, próbuję dopiero ze streamingiem i chciałbym coś może poprawić w przesyle, żeby jednak do urządzenia dochodził jak najlepszy sygnał. Może jest jak piszesz, że skromne urządzenie niewiele wniesie, może trzeba coś dużo lepszego, itd. Napisz coś o tym.

Niedowiarkom polecam prosty test. Odpalcie muzę z Tidala na swoim streamerze, poczekajcie z 15s żeby się wszystko zbuforowało i wydrzyjcie kabel LAN od streamera/bridge. Ważne, żeby to było to urządzenie, które podłączone jest do DACa, lub wypuszcza sygnał analogowy bezpośrednio. U mnie to dawało najlepszy dźwięk, do czasu kiedy wystarczyło danych w buforze (>1minuta). Ze switchem było niewiele gorzej. Najsłabiej (bardziej płasko, jedno-planowo i chudo) grało bezpośrednio z routera (RB4011).

Testowane na:

1. Allo DigiOne Signature z zasilaniem liniowym

2. Sotm SMS200 Neo po ostrej przeróbce, w tym zasilanie liniowe.

3. Lumin U1 Mini z zasilaniem Liowym

Jak nic nie usłyszycie możecie spać spokojnie. 🙂

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, Muzg napisał:

Niedowiarkom polecam prosty test. Odpalcie muzę z Tidala na swoim streamerze, poczekajcie z 15s żeby się wszystko zbuforowało i wydrzyjcie kabel LAN od streamera/bridge. Ważne, żeby to było to urządzenie, które podłączone jest do DACa, lub wypuszcza sygnał analogowy bezpośrednio. U mnie to dawało najlepszy dźwięk, do czasu kiedy wystarczyło danych w buforze (>1minuta). Ze switchem było niewiele gorzej. Najsłabiej (bardziej płasko, jedno-planowo i chudo) grało bezpośrednio z routera (RB4011).

Testowane na:

1. Allo DigiOne Signature z zasilaniem liniowym

2. Sotm SMS200 Neo po ostrej przeróbce, w tym zasilanie liniowe.

3. Lumin U1 Mini z zasilaniem Liowym

Jak nic nie usłyszycie możecie spać spokojnie. 🙂

Właśnie próbowałem tak zrobić, jednak na qobuz i plik 24/88,2. Nic specjalnego nie usłyszałem. Jednak będę musiał powtórzyć z pomagierem co by nie latać od fotela do streamera. Test na innuos zen mini mk 3 z dedykowanym zasilaczem liniowym, kabel prosto od zwykłego routera fan box od orange.

2 godziny temu, pantagruel napisał:

Test na innuos zen mini mk 3 z dedykowanym zasilaczem liniowym, kabel prosto od zwykłego routera fan box od orange.

Największa roznica to na początek router. Zasilany impulsowo a po chwili liniowo. 

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Największa roznica to na początek router

A u mnie to tak wygląda:

zasilacz liniowy tak, ale okablowany z obydwu stron (AC i DC)- czyli układ stanowiący fizjologiczną całość. Wymiana jednego z tych trzech elementów zmienia wynik końcowy. Nie ma uproś. Wygrzanie tych elementów czy może akomodacja zabiera czas- u mnie to przynajmniej 3 doby- wtedy mogę cokolwiek powiedzieć. Nawet zmiana kabelka DC ze starego zasilacza liniowego (ostatni nie-muzg w torze) do NAS wniosła pozytywne zmiany, ale dopiero po kilku dniach (wcześniej był tu kabelek od lampki nocnej), choć zmiany- niekoniecznie dobre były słyszalne  od razu.

PS widzę, że orange ma tu szeroką reprezentację- też mam funboxa 3 

Edytowane przez absinth3

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Widzę, że dalej nic nie trafia i dalej mamy bajki z mchu i paproci.

A to jest tak proste, że trudno doprawdy zrozumieć jak ktoś może dać sie nabrać na takie bzdury.

A wystarczy łączyć się po WiFi jak ktoś ma możliwości ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

A wystarczy łączyć się po WiFi jak ktoś ma możliwości ...

Twój ulubiony zen stream gra gorzej przy włączonym WiFi 😉

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Twój ulubiony zen stream gra gorzej przy włączonym WiFi 😉

U mnie lepiej. 

Jaki jest wg Ciebie techniczny powód, że gra gorzej ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

15 minut temu, Piopio napisał:

Jaki jest wg Ciebie techniczny powód, że gra gorzej ? 

Zakłócenia od dodatkowo włączonego obwodu WiFi, większy rozrzut ping. 

Wałkuje teraz temat ustawień LAN do streamingu - dla twoje informacji, niestety wpływają na to co wypluwa streamer i to bardzo mocno (mimo że nie powinno) 

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Zakłócenia od dodatkowo włączonego obwodu WiFi, większy rozrzut ping. 

I to ma wpływ na transmisję USB ? Serio ?

• Pokaż nowe odpowiedzi