Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

On 9/13/2022 at 11:47 AM, ASURA said:

dynamika nagrań i tak powyżej 65dB

Jakież to nagranie ma dynamikę powyżej 65dB, panie mędrek?

Proszę tytuł, wykonawcę, wytwórnię i rok wydania.

1 hour ago, kaviter said:

Cena jest bardzo korzystna, wręcz jak za darmo. Samo OCXO, które pochodzi z demontażu (w tym moim jest z 2011 roku) jest raczej oryginalną częścią, ale reszta to tragedia. Pisałem już o tym zresztą na forum, w tym moim egzemplarzu np. gniazda BNC były tak podłej jakości że nie dało się do nich podłączyć żadnego kabla który miałem. Teraz jeden z buforów wyjściowych robił zwarcie, wymieniłem wszystkie na "ori" plus większość elementów pasywnych wokół nich dla pewności. Tak w zasadzie w tym moim jest wymienione 90% komponentów.

To zegar generujący sygnał 10MHz, jest podłączony do zewnętrznego wejścia zegarowego switcha Etherregen.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znowu marnowanie czasu i kolejna kasa wyrzucona w błoto 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
17 minut temu, bum1234 napisał:

Znowu marnowanie czasu i kolejna kasa wyrzucona w błoto 😄

Wiesz bo sprawdziłeś, czy wiesz bo czytałeś ASR? 😄 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

32 minutes ago, marcinmarcin said:

Wiem, bo jestem sieciowcem i mam wystarczającą wiedzę, by wyczuć bzdurzenie i oszustwo na kilometr. Transmisje w audio to pikuś w porównaniu z tym z czym mam do czynienia na co dzień.

😄

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Wiem, bo jestem sieciowcem i mam wystarczającą wiedzę, by wyczuć bzdurzenie i oszustwo na kilometr. Transmisje w audio to pikuś w porównaniu z tym z czym mam do czynienia na co dzień.

heh i co z tego - kilkanaście lat w IT i na 3 switche każdy wpływał na dźwięk. Po prostu sieje po RJ i tyle

3 minuty temu, bum1234 napisał:

Z pewnością. Sprawdzałeś na słuch?

Tak, dość ciekawe doświadczenie. Przede wszystkim chciałem usbridge signature odciąć od routera. Sprawdzałem Dlink dgs 105 i 2 zarządzalne Tp-linki 5 i 8 portowy sgl105 i 108. Więc najtańsze w metalowych obudowach. 

Test polegał na graniu z cache usbridge sig (natywny Tidal na Volumio, bo Tidal connect przestaje grać po kilku sekundach bez sieci) i wpinaniu/wypinaniu kabla od switcha do streamera.

Zasilanie liniowe 5V (stąd min wybór switchy - mam wolny zasilacz) i impulsiaki z zestawu. 

Zostawiłem 5 portowego Tplinka bo jako jedyny (przy zasilaniu liniowcem) nie dawał zauważalnego pogorszenia dźwięku po wpięciu go. (nie są to niuanse - różnica na 2 pozostałych była od razu zauważalna) 

Nie ma to oczywiście nic wspolnego z danymi i ich "magiczną poprawą" (w czasie odpinania i tak grało z cache, a dźwięk się poprawiał) 

Godzinę temu, bum1234 napisał:

Wiem, bo jestem sieciowcem

Hmm, kiedys dawno temu pracując w tpsa mieliśmy kolege, który był sieciowcem. Nie był szczególnie lubiany, bo często gesto stawiał się stopień wyżej nad pozostałymi kolegami.

Kiedys nadszedł taki dzień że wkurzył kogoś w robocie bo chciał być mądrzejszy niż był w rzeczywistości. Nie mogąc poprzec swojej wiedzy faktami, zaczął paplać ze ON WIE LEPIEJ BO JEST SIECIOWCEM. 

Jeden z kolegow miał dość i mówi mu tak: TAK WIEMY, BO CIĄGNIESZ KABLE. 

Taka anegdota akurat w temacie. Nie mów mi tu że jesteś sieciowcem, bo tu nic to nie znaczy.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

12 hours ago, Mikelas76 said:

Hmm, kiedys dawno temu pracując w tpsa mieliśmy kolege, który był sieciowcem. Nie był szczególnie lubiany, bo często gesto stawiał się stopień wyżej nad pozostałymi kolegami.

Kiedys nadszedł taki dzień że wkurzył kogoś w robocie bo chciał być mądrzejszy niż był w rzeczywistości. Nie mogąc poprzec swojej wiedzy faktami, zaczął paplać ze ON WIE LEPIEJ BO JEST SIECIOWCEM. 

Jeden z kolegow miał dość i mówi mu tak: TAK WIEMY, BO CIĄGNIESZ KABLE. 

Taka anegdota akurat w temacie. Nie mów mi tu że jesteś sieciowcem, bo tu nic to nie znaczy.

Nigdy nie pracowałem w TPSA. Na szczęście.

To, że w tym wątku się bajdurzy, można sprawdzić w prosty sposób. Sprawdzamy co mamy na wyjściu daca (lub streamera, jeśli ma wyjście analogowe) bez muzyki. Potem robimy to samo z wyciągniętym kabelkiem rj-45. Możemy robić to samo podłączając do switcha różne zasilacze.

Oczywiście nikt tego nie robi. Ci, którzy nie wierzą w voodoo nie mają takiej potrzeby. Wierzący i sprzedawcy nie mają w tym żadnego interesu, wręcz przeciwnie.

I dlatego powstają potem takie niemądre wątki jak ten 😄

12 minut temu, bum1234 napisał:

dlatego powstają potem takie niemądre wątki jak ten 😄

To nie zaglądaj tu.

To takie proste 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Koleś powiedz lepiej jak się nazywa płyta z DR powyżej 65dB, bo widać, że jeśli chodzi o konkrety, to ty raczej bardzo słaby jesteś. 

10 minutes ago, Mikelas76 said:

To nie zaglądaj tu.

To takie proste 😉

Wrzuć mnie do ignorowanych. To takie proste.

13 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Zostawiłem 5 portowego Tplinka bo jako jedyny (przy zasilaniu liniowcem) nie dawał zauważalnego pogorszenia dźwięku po wpięciu go. (nie są to niuanse - różnica na 2 pozostałych była od razu zauważalna) 

Czyli jak nie psuje dźwięku to jest to ten audiofilski switch 🤣

49 minut temu, Ajothe napisał:

Czyli jak nie psuje dźwięku to jest to ten audiofilski switch 🤣

Switch 99, zasilacz 770 😂 kryterium audiofilskie chyba spełnione 😋

1 minutę temu, NRK napisał:

Konsultacja on-line u psychologa jakieś 50 PLN. Może lepiej warto zacząć od tego.

Korzystasz? Ja tam nie potrzebuje 🤪

Tak w życiu bywa, że chory nie widzi swojej choroby.

Za te 50 PLN możesz dużo dowiedzieć się o sobie.

To nie fortuna, może warto spróbować.

Psychoterapeuta online to raczej 150 za spotkanie....😋 

A to już można switch kupić. 

6 spotkani i masz zasilacz liniowy do tego.....no nie opłaca się 🤣

2 minuty temu, NRK napisał:

Tak w życiu bywa, że chory nie widzi swojej choroby.

Za te 50 PLN możesz dużo dowiedzieć się o sobie.

To nie fortuna, może warto spróbować.

Heh Paul, naprawdę mi się nie chce kopać 😂 baw się w swoje mscalery i hajendowe monitory. Ja tam takich bajek jak Ty nie produkuje. 

A że router czy tam switch potrafi faktycznie siać po RJ, to się przekonałem nausznie. Mi  wystarczy że gra lepiej po inwestycji 99pln plus niepotrzebny liniowiec 

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Psychoterapeuta online to raczej 150 za spotkanie....😋 

A to już można switch kupić. 

6 spotkani i masz zasilacz liniowy do tego.....no nie opłaca się 🤣

O widzisz, lepiej bym tego nie ujął 😂

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

mscalery i hajendowe monitory

Czyli jednak coś gra i pod powiem ci, nie są to switche i zasilacze liniowe do nich. 

2 godziny temu, NRK napisał:

Czyli jednak coś gra i pod powiem ci, nie są to switche i zasilacze liniowe do nich

A czy ktoś twierdzi że zasilacze i switche graja? 

Raczej maja zauważalny wplyw

W dniu 1.09.2022 o 21:04, Seth_A_Rider napisał:

Wszystkie urządzenia podpięte sieciowkami są spięte na obudowach, kablami uziemiającymi do jednej płytki miedzianej.

Ale w urządzeniu z podpiętą sieciówką (najczęściej) już masz obudowę podłączoną do żyły PE kabla zasilającego, przewód PE też biegnie do uziemienia.
Czy mimo to, obudowy urządzeń drugi raz łączysz z kablami uziemiającymi, czy przewód PE masz odłączony ?

1 hour ago, Krzysztof_56775 said:

Ale w urządzeniu z podpiętą sieciówką (najczęściej) już masz obudowę podłączoną do żyły PE kabla zasilającego, przewód PE też biegnie do uziemienia.
Czy mimo to, obudowy urządzeń drugi raz łączysz z kablami uziemiającymi, czy przewód PE masz odłączony ?

Mam osobną skrzynkę bezpiecznikowa dedykowaną tylko do audio, która jest uziemiona dwoma zakopanymi prętami. Byłem przekonany, ze mam wszystko wystarczająco zadbane i swoją próbę traktowałem jako eksperyment. Dodatkowe uziemienie wszystkich elementów na skrzynkach, dało bardzo wyraźna poprawę. Na kolejnym, dedykowanym jedynie temu zakopanym pręcie.
Dzisiaj dostałem ostatnie, potrzebne mi elementy i w tym tygodniu zabiorę się za dodatkowe uziemienie modemu, routera i listwy, które są w innej części domu, podpięte do innej skrzynki bezpiecznikowej.

….be still and know….

W dniu 17.09.2022 o 22:59, marcinmarcin napisał:

Jak długo te "złe switche" były wpięte?

Pytam, bo u mnie wpięcie dowolnego switcha (od  najtańszych D-linków i cisco przez EtherR do Innous PhenixNET) dawało powtarzalny efekt:

zupełne wycofanie skrajów, wypchnięcie średnicy, "przydymienie" i kocyk na kolumnach co zresztą było dość przyjemne. Efekt ten ustępował po kilku godzinach, ale dźwięk stabilizował się po jakiś 3 dniach. Nie miało znaczenia czy pudełeczka grały wcześniej czy nie. Na D-linkach i ER ten efekt był większy niż na cisco i Innous. 

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

W dniu 17.09.2022 o 21:01, marcinmarcin napisał:

Wie bo mowi 😄 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Redaktorzy
3 minuty temu, sly30 napisał:

Veni, Vidi, Vici… 🙂

Polski audiofil powinien spełniać warunek 3 x "Ł":

- Łobmyty

- Łogolony

Łogoniasty

Zaś jego partnerka winna spełniać warunek 3 x "C":

- Cysta

- Cycata

- Cudza 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Przybyłem, usłyszałem, wtopiłem.

Ty tak...my...zwyciężamy i zdobywamy...wrażenia. Ale rozumiem Twój smutek, bo Twój smutek jest smutniejszy niż nasz... 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi