Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, blackromek napisał:

Co sądzicie o takiej sieci router > switch > Nas,PC roon Core , media konwerter > kabel światłowód {6m)> Media konwerter > Kabel RJ -45 > streamer taka opcja zamiast dwóch switchy , o zasilaniu specjalnie nie piszę to osobny temat

Szkoda kasy. Podałem lepsze rozwiązanie za 90 zł.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, blackromek napisał:

Jeśli chodzi o PD  to taki 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ładny :)
a na poważnie porównywałeś abo masz opinie o zasilaczach muzgAudio?

Ukryta Zawartość

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

57 minut temu, guinness_bis napisał:

ładny 🙂
a na poważnie porównywałeś abo masz opinie o zasilaczach muzgAudio?

Jak miałem wpiety zasilacz nostromo i pd, miałem na dwie godzinki zasilacz od muzga. Zauważalnie dociążał dzwiek aż zrobiło się przyciężko. Ale są oczywiście koledzy którzy sobie chwalą. Najlepiej sprawdzić oba jednocześnie.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Wiadomo, porównanie we własnym systemie jest optymalne i pewnie tak zrobię.  Póki co do Muzga mi najbliżej bo pierwsze ziomek z mego miasta, a po drugie słuchajac go ma się przekonanie, że fachowiec i wie co robi (przeciwieństwo niesławnego ostatnio Wilka :)
Ale skoro większe znaczenie u Ciebie ma zasilanie routera nad switchem to ciekawi mnie gdzie masz router posadowiony (blisko systemu audio, czy może w oddzielnym pokoju?.

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

9 minut temu, guinness_bis napisał:

Ale skoro większe znaczenie u Ciebie ma zasilanie routera nad switchem to ciekawi mnie gdzie masz router posadowiony (blisko systemu audio, czy może w oddzielnym pokoju?.

Blisko audio, wpiete w tą samą listwe zasilająca tor audio

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Znam zasilacz Muzgaudio a nawet posiadam jeden stosowany do konwertera usb-spdif  działa bez zarzutu , trzeba by napisać do konstruktora może coś podpowie , ja mam od routera do sprzętu audio 6m więc pomyślałem o światłowodzie 

15 minut temu, blackromek napisał:

, ja mam od routera do sprzętu audio 6m więc pomyślałem o światłowodzie 

To nie ma znaczenia. Raczej odcięcie syfu z routera,co optyk może zrobic lepiej niż zwykły switch U mnie temat załatwił zwykły switch tplink za 100zl, ale dopiero z liniowym. Najważniejszy test to wypinanie kabla sieciowego z routera w trakcie grania. Jak się poprawia, znaczy idzie brud z sieci. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

30 minut temu, Mikelas76 napisał:

Blisko audio, wpiete w tą samą listwe zasilająca tor audio

Mam podobnie aczkolwiekawpietę w inne gniazdko. Pewnie jeszcze sporo punktów podpiętych po wifi?

Znawcy tematu mówią, że to złe rozwiązanie dla audio. Zastanawiam się c bardziej szkodzi: fabryczny zasilacz impulsowy (ten można wymienić na LPS) czy sianie routera po wifi. To trudniejsze bo to jednak wygoda.

Godzinę temu, guinness_bis napisał:

Zastanawiam się c bardziej szkodzi: fabryczny zasilacz impulsowy (ten można wymienić na LPS) czy sianie routera po wifi.

Podobno najbardziej sieje modem kablowy, tego nie wyłączysz 😉

Ale zawsze można odciąć to co się dostaje do streamera, być może wystarczy nawet jakaś izolacja RJ45. Nie wiem, nie próbowałem. 

Właśnie podpiąłem sobie zasilacz liniowy do routera. Drugi gra ze switchem. Oba od Tomanka. Mogę słuchać tylko Deezer bo zasilacz odłączyłem od Suondgenica który gra z plików.
Zmiana wyraźna. Jedyny znak zapytania to, że jest jaśniej- choć z lepszym wypełnień, wybrzmieniem i bez sztucznych konturów. Trzeba trochę pomieszkać z tym brzmieniem. W sumie szukałem pretekstu żeby kupić Muzga do Soundgenica. Wygląda na to, że pretekst już jest.

15 minut temu, marcinmarcin napisał:

Podobno najbardziej sieje modem kablowy, tego nie wyłączysz 😉

Tzn?

9 minut temu, guinness_bis napisał:

Tzn?

Router to 3 urządzenia w jednym - modem dostępowy, router i wifi. Pół biedy jeśli jest światłowód, gorzej jak modem kablowy Docsis na kablu koncentrycznym. 

5 godzin temu, Piopio napisał:

Szkoda kasy. Podałem lepsze rozwiązanie za 90 zł.

Czy aby na pewno. ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, Rafał.M napisał:

Czy aby na pewno. ?

Ukryta Zawartość

Dla wierzących w audio-bajki ten izolator to samo zło 😉Zabija całą radość wydawania kasy na niepotrzebne elementy toru. A przecież jak streamer ma WiFi to wystarczy użyć tego połączenia. Działa lepiej niż najwymyślniejsze kombinacje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minutes ago, Piopio said:

Dla wierzących w audio-bajki ten izolator to samo zło 😉Zabija całą radość wydawania kasy na niepotrzebne elementy toru. A przecież jak streamer ma WiFi to wystarczy użyć tego połączenia. Działa lepiej niż najwymyślniejsze kombinacje.

Kupisz lepszą sieciówkę, w która na pokazie uwierzyłeś, świat szczegółów się otworzy i zaczniesz przecierać uszy.

Stoisz na brzegu rwącej rzeki…

…grasshopper.

….be still and know….

4 minuty temu, Seth_A_Rider napisał:

Kupisz lepszą sieciówkę, w która na pokazie uwierzyłeś, świat szczegółów się otworzy i zaczniesz przecierać uszy.

Stoisz na brzegu rwącej rzeki…

…grasshopper.

Ja wiem, że jest pozytywny wpływ drogich switchy z zasilaniem liniowym na dźwięk. One po prostu eliminują zakłócenia elektryczne z sieci ethernet. I to słychać. Tylko dokładnie to samo można uzyskać stosując połączenie WiFi. Albo izolację galwaniczną.

Edytowane przez Piopio

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Router to 3 urządzenia w jednym - modem dostępowy, router i wifi. Pół biedy jeśli jest światłowód, gorzej jak modem kablowy Docsis na kablu koncentrycznym. 

Dzięki, teraz rozumiem. Pomiedzy moim Mikrotikiem a DAC posiadam Etherregena czyli jakaś  izolacja jest. Ja natomiast bardziej obawiam sie negatywnego oddziaływania falami wifi z bliskiej odległości na elementy wewnętrzne sprzetu audio. Czy moje obawy sa słuszne i co ewentualnie można  z tym zrobić?

Edytowane przez guinness_bis

Jako ostatni element toru, bezpośrednio przed streamerem uzywam ostatnio tego

Ukryta Zawartość

Dają 30 dni na zwrot urządzenia, wiec ryzyko wydaje się niewielkie.

Pasywne, wiec odpada zasilanie i dodatkowe koszty kabli AC, DC.

Rozmawiałem ostatnio z właścicielem i wiem, ze w nowym roku planują premierę filtra DC i combo nowego switcha z zasilaczem. 

Ukryta Zawartość

….be still and know….

19 minut temu, guinness_bis napisał:

Czy moje obawy sa słuszne i co ewentualnie można  z tym zrobić?

Myślę że nie masz się czym przejmować 👍

Raz słyszałem wpływ wifi - jak miałem pożyczonego ifi zen stream to grał u mnie po kablu, a jak wyłączyłem jego wbudowane wifi zagrał na moje ucho zauważalnie lepiej. Ale to wifi wbudowane jako urządzenie w Zena, samo wifi jako sygnał raczej nie zakłóca. 

Mieszkam w domu wiec sygnał zewnętrzny jest nigroźny. Chodzi mi o to że router u mnie jest na szafce w odległości ok. 30 cm od streamera i ok 50 cm od wzmacniacza i DACa. Czy powinienem coś z tym robić

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Myślę że nie masz się czym przejmować 👍

Raz słyszałem wpływ wifi - jak miałem pożyczonego ifi zen stream to grał u mnie po kablu, a jak wyłączyłem jego wbudowane wifi zagrał na moje ucho zauważalnie lepiej. Ale to wifi wbudowane jako urządzenie w Zena, samo wifi jako sygnał raczej nie zakłóca. 

Producent Lectora w luźnej rozmowie sugerował, że router nie powinien byc bliżej niż  ok. 1.5m. Ale bez szczegółów i rozpisywania sie o klasie samego routera. 

2 minuty temu, guinness_bis napisał:

Czy powinienem coś z tym robić

Spróbuj wpiąć do innego zasilania  nawet na przedłużce. U mnie PS4 wpięte do przedłużki/listwy audio ewidentnie wpływa na dźwięk, TV też może minimalnie, ale tu już może być sugestia 😉

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Spróbuj wpiąć do innego zasilania  nawet na przedłużce. U mnie PS4 wpięte do przedłużki/listwy audio ewidentnie wpływa na dźwięk, TV też może minimalnie, ale tu już może być sugestia 😉

Tak zrobie. Czyli mowa o negatywym wpływie zasilaczy impulsowych. 

3 minuty temu, guinness_bis napisał:

Tak zrobie. Czyli mowa o negatywym wpływie zasilaczy impulsowych. 

Prawdopodobnie tak 👍

To tu mamy zgodność 🙂

Jeszcze gdyby ktoś mocny w temacie wypowiedział   sie o wpływie sygnału wifi na elementy wewnętrzne audio bylbym wdzieczny.  

• 3 tygodnie później...
19 godzin temu, dirt napisał:

jest bardzo dobrze, wykonanie bardzo fachowe

Potwierdzam, a mam 4 zasilacze... Jeszcze jeden (do NAS) i będzie dość

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Panowie a przy okazji, polecicie jakiś kabel do zasilacza na streamerze? Na mysli mam AC. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

21 godzin temu, dirt napisał:

Mogę polecic zasilacz od Muzg Audio uzywam z Soundgenic i jest bardzo dobrze, wykonanie bardzo fachowe.

Wystarczy rzucić okiem na zdjęcia na ich stronie żeby wiedzieć że to nie jest niestety prawda.

Pierwszy z brzegu problem, zasilacz ma złącze zasilania C14:

fqCHxD0.png

A pod spodem oznaczenie drugiej klasy ochronności:

y1QwJjP.png

w której wykonane urządzenie powinno mieć złącze zasilania C8 albo C18. Producent umieścił na nim znak CE, ale rzetelnie przeprowadzonego badania zgodności ten zasilacz nie przejdzie, bo w środku jest jeszcze gorzej. To takie raczej niebezpieczne DIY, może nic się nie stanie, ale ...

• Pokaż nowe odpowiedzi