Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

Może to jak z zasilaczami, dostajesz podstawę by działało. Jak chcesz lepiej kup audiofilski za 3tyś 😉 .  Ale nie pytaj czy naprawdę go potrzebujesz.

Godzinę temu, piorasz napisał:

Tak myślałem, że wymiękniesz. Ty się po prostu boisz, że obalę po raz kolejny Twoje omamy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Od lat wciskasz wszystkim swoje urojone, niczym konkretnym nie podparte tezy, a kto ma inne zdanie jest Twoim wrogiem. Skoro ten tani Topping tyle wnosi to dlaczego producenci klockow go nie stosują? Przecież jako masówka to byłyby groszowe koszty. Nie mam już nawet cierpliwości na Ciebie.

Niestety potwierdzasz moją opinię o Tobie. Ja nie traktuję ludzi jak wrogów. To robią toksycy tacy jak Ty. Konfabulują, kłamią i obrażają. 

5 minut temu, Piopio napisał:

Ty się po prostu boisz, że obalę po raz kolejny Twoje omamy

A kiedyś coś obaliłeś ? 😉 chyba w swojej chorej psychopatycznej wyobraźni. 

6 minut temu, Piopio napisał:

Od lat wciskasz wszystkim swoje urojone, niczym konkretnym nie podparte tezy,

No mądralo co takiego wciskam ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja nie traktuję ludzi jak wrogów.

Może i źle się wyraziłem. Traktujesz ich jak niedouczonych debili - nawet inżynierów projektujacych klocki. Żyj sobie z tą izolacją galwaniczną jak ci pasuje i daj też innym żyć bez niej. W każdym wątku jak papuga pleciesz to samo i na siłę próbujesz w to wciągnąć innych. Daj już se chłopie siana jak nie masz nic innego do powiedzenia.
25 minut temu, piorasz napisał:

nawet inżynierów projektujacych klocki.

Żaden inżynier na forum nie zaprzeczy temu co piszę. 

Izolacja USB Toppinga jest dostępna dopiero od mniej więcej roku. Może trochę dłużej. 

Są producenci, którzy mają własne rozwiązania:

Denon, Meitner, Chord, AUDIA, exaSound, Wyred4sound, Grace Design, Emmlabs, Schiit, iFi, SPEC, Moon (260D)

Projektanci z tych firm to też wg Ciebie niedouczeni debile ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Izolacja USB Toppinga jest dostępna dopiero od mniej więcej roku. Może trochę dłużej. 
Są producenci, którzy mają własne rozwiązania:
Denon, Meitner, Chord, AUDIA, exaSound, Wyred4sound, Grace Design, Emmlabs, Schiit, iFi, SPEC, Moon (260D)
Projektanci z tych firm to też wg Ciebie niedouczeni debile ?

No i znowu to robisz - debilów z ludzi. To, że są inne rozwiązania to zupełnie osobny temat. Ty próbujesz każdemu wcisnąć, że uleczasz problem protezą. Może Ty jesteś dentystą?

7 godzin temu, Piopio napisał:

Nie potwierdzam, nie zaprzeczam - i tym sposobem politycznie nikomu się nie naraziłem (chociaż to okaże się jeszcze) :). Jak rumianek, czy pomoże? - zaszkodzić nie zaszkodzi, można pić.

P.S.

Na allegro widziałem niedawno koszulki z napisem "Ch*ja tam inżynier". Trza se kupić chyba.

Edytowane przez Wito76
3 godziny temu, piorasz napisał:

Ty próbujesz każdemu wcisnąć, że uleczasz problem protezą.

Rozwiązuję problem transportu USB. Pomagam uzyskać najlepszą możliwą jakość z tej formy przesyłu danych. Tylko tyle.

Ja tylko podsuwam rozwiązanie. Problem robią ludzie, którzy nie mają pojęcia czym jest izolacja galwaniczna i jak działa. Myślą, że to kolejny gadżet voodoo audio. Niestety są zbyt leniwi, żeby zainteresować się tematem i zamiast tego wolą uprawiać hejt wg zasady - to co nieznane należy na wszelki wypadek wyśmiać aby nie zaburzyć sobie wypracowanych przekonań (typu, że transporty USB różnią się brzmieniem czy kwestia kabli USB).

Edytowane przez Piopio

Rozwiązuję problem transportu USB. Pomagam uzyskać najlepszą możliwą jakość z tej formy przesyłu danych. Tylko tyle.
Ja tylko podsuwam rozwiązanie. Problem robią ludzie, którzy nie mają pojęcia czym jest izolacja galwaniczna i jak działa. Myślą, że to kolejny gadżet voodoo audio. Niestety są zbyt leniwi, żeby zainteresować się tematem i zamiast tego wolą uprawiać hejt wg zasady - to co nieznane należy na wszelki wypadek wyśmiać aby nie zaburzyć sobie wypracowanych przekonań (typu, że transporty USB różnią się brzmieniem czy kwestia kabli USB).

Problem w tym, że ten Twój topping nie jest żadnym izolatorem galwanicznym jak go zwiesz. Jego głównym zadaniem jest wyeliminowanie ewentualnej pętli masy między DAC a playerem. W połączeniach zbalansowanych nie daje to zupełnie nic a wg mnie może tylko pogorszyć. Wszystko ładnie udowodnione i pomierzone, z przedstawionymi wykresami na jednym z ciekawych blogów kolegi Archimago.
W połączeniach niezbalansowonych w pomiarach pojawiają się małe szumy, które są niesłyszalne dla ucha a już napewno nie szkodzą w dialektowaniu się muzyką.
Oczywiście może się pojawić sytuacja, gdzie w niektórych systemach niezbalansowanych wystąpić może pętla masy ale takowa będzie bardzo wyraźnie słyszalna dla ucha. Wtedy ten topping może być jednym ze sposobów wyeliminowania tego zjawiska. Ja osobiście próbowałbym inaczej.
26 minut temu, piorasz napisał:

Problem w tym, że ten Twój topping nie jest żadnym izolatorem galwanicznym jak go zwiesz.

"HS01 USB 2.0 HIGH-SPEED AUDIO ISOLATOR
High speed, Low latency, isolation withstands up to 1kVRMS"

Jak nie jest skoro izoluje ? 

Zdradź tajemnicę jak może pogorszyć cyfrową transmisję USB ? Wiesz jak działa cyfrowa transmisja danych ? Sam z siebie robisz ignoranta technicznego. 

Edytowane przez Piopio

13 godzin temu, piorasz napisał:

Oczywiście, że to marketing. Ale myślę sobie, że bardzo dobrze, że opracowali nowy protokół (RAAT) UPNP jest dziurawe i niebezpieczne dla sieci. To jedna z zalet. Druga sprawa to (mogę się mylić bo dawno nie używam), że transport danych po UPNP nie był bez wad. Głównym problemem były apki zdalne do sterowania, które po ich wyłączeniu rwało połączenie (muzykę) i problemy z gapless. Z RAAT nie ma żadnych problemów.

[mention=11639]Piopio[/mention] co tu dużo gadać. Wpadnij kiedyś do mnie z tym Topping HS01 i porównamy u mnie z nim lub bez.

Ukryta Zawartość

Daleko nie masz.

Obok UPNP sa jeszcze malo wygodne ale super szybkie i stabilne protokoły SMB i NFS oferujace bardzo duze przeplywnosci. Uzywam ich doprzesylania video w mojej sieci LAN, bez problemu mozna przelac tez audio.

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

28 minut temu, piorasz napisał:

Wszystko ładnie udowodnione i pomierzone, z przedstawionymi wykresami na jednym z ciekawych blogów kolegi Archimago.
W połączeniach niezbalansowonych w pomiarach pojawiają się małe szumy, które są niesłyszalne dla ucha a już napewno nie szkodzą w dialektowaniu się muzyką.

Owszem zakłócenia elektryczne, które idą wraz z sygnałem cyfrowym są poza słyszalnym pasmem ale wpływają na działanie analogowej części DAC i psują dźwięk. Brak zakłóceń daje nam czarne tło, lepszą separację, lepszą scenę i realistyczne wokale i barwę instrumentów. 

6 minut temu, Piopio napisał:

Brak zakłóceń daje nam czarne tło, lepszą separację, lepszą scenę i realistyczne wokale i barwę instrumentów. 

Nawet na Altusach 🙂 .

10 godzin temu, Piopio napisał:

Ja nie traktuję ludzi jak wrogów. To robią toksycy tacy jak Ty. Konfabulują, kłamią i obrażają

Przecież wlasnie tak robisz!!!!!!!!

10 godzin temu, piorasz napisał:

Może i źle się wyraziłem. Traktujesz ich jak niedouczonych debili - nawet inżynierów projektujacych klocki. Żyj sobie z tą izolacją galwaniczną jak ci pasuje i daj też innym żyć bez niej. W każdym wątku jak papuga pleciesz to samo i na siłę próbujesz w to wciągnąć innych. Daj już se chłopie siana jak nie masz nic innego do powiedzenia.

Napisałeś kolego cała prawdę o Piopio.

AMEN

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

16 minut temu, Piopio napisał:

Zdradź tajemnicę jak może pogorszyć cyfrową transmisję USB ? Wiesz jak działa cyfrowa transmisja danych ? Sam z siebie robisz ignoranta technicznego. 

Największy ignorant innym ignorancję zarzuca - klasyka gatunku 😀

Wystarczy że osłabi sygnał i będzie efekt jak przy zbyt długim kablu USB. Polecam tu akurat test kabli Usb przez Amira z ASR 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

15 minut temu, Mikelas76 napisał:

Przecież wlasnie tak robisz!!!!!!!!

Napisałeś kolego cała prawdę o Piopio.

AMEN

Ja kłamię ? Ja konfabuluję ? To Ty właśnie traktujesz mnie jak wroga. 

Zdradź tajemnicę jak może pogorszyć cyfrową transmisję USB ?

Idąc Twoim tokiem rozumowania... Jak można ją polepszyć? USB to usb i we współczesnych urządzeniach do odtwarzania audio ten interfejs jest wykonany wg najnowocześniejszych norm i nic tego nie zmieni. Niektórzy uważaja, że USB to samo zło i stosują inne rozwiązania. I ja nie będę polemizował z tym ostatnim i nie polemizuję. Ty chcesz udowodnić, że USB można wyleczyć protezą i z tym będę polemizował szczególnie w wątkach, gdzie Ty w tej sprawie zabierasz głos. Przenieś się do wątku audio-mity to nie pisnę słówka i będziesz miał spokój

Taka ciekawostka:

THRAX MAXIMINUS Mk2S za 35.700 Euro

"Total galvanic isolation of internal circuits from outside world"

13 minut temu, piorasz napisał:

Idąc Twoim tokiem rozumowania... Jak można ją polepszyć?

Widać nie czytasz ze zrozumieniem. Nie polepsza się cyfrowej transmisji USB a eliminuje pasożytnicze zakłócenie elektryczne, które wpływają na pracę analogowej części DAC.

MariuszZ.
""Digital Data" jako sygnał elektryczny przypominający w dziedzinie czasu przebieg prostokątny zawiera informację ale w paczkach zer i jedynek niesie również mnóstwo sygnałów elektrycznych niezbyt spójnych z zaszytą informacją, które to mają normalne widmo częstotliwościowe będące dla sygnału audio zwykłym zakłóceniem.

Jeżeli DAC będzie miał słabą separację części cyfrowej od analogowej. Brak separacji galwanicznej masy itd. to widmo sygnału cyfrowego będzie zakłócało sygnał analogowy. To jedna ze ścieżek gdzie można doszukiwać się problemów na styku cyfry i analogu. Przewód USB jeżeli będzie elementem pętli masowej również może wpływać na jakość SQ. Zmienną jest chociażby rezystancja ścieżki masowej tego przewodu. "

1 godzinę temu, piorasz napisał:

Wszystko ładnie udowodnione i pomierzone, z przedstawionymi wykresami na jednym z ciekawych blogów kolegi Archimago.

Skoro powołujesz się na ludzi związanych z ASR to zauważ, że wg nich jakość zasilania nie ma znaczenia, kable nie mają znaczenia, liczą się tylko odpowiednio wysokie parametry sprzętu - mierzalne !

28 minut temu, rochu napisał:

Tako rzecze Zaratustra ChatGPT.

To akurat nasz forumowy kolega @MariuszZ.

18 minut temu, Piopio napisał:

To akurat nasz forumowy kolega @MariuszZ.

Ten twój kolega ma może jakiś doktorat, istotne publikacje naukowe a może Nobla z fizyki, że tak podpierasz się nim przy każdej okazji?

Pytam grzecznie, bo nie wiem kto zacz.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

17 minut temu, rochu napisał:

Ten twój kolega ma może jakiś doktorat, istotne publikacje naukowe a może Nobla z fizyki, że tak podpierasz się nim przy każdej okazji?

Zna się na rzeczy. Wystarczy, że jest inżynierem-elektronikiem czy elektrykiem. Uważasz, że trzeba mieć doktorat by móc wypowiadać się merytorycznie na forum ? 

Rozumiem, że @MariuszZ. nie jest obiektywny bo zna się na rzeczy ? 😉  

Edytowane przez Piopio

2 minuty temu, Piopio napisał:

Zna się na rzeczy. Wystarczy, że jest inżynierem-elektronikiem czy elektrykiem. Uważasz, że trzeba mieć doktorat by móc wypowiadać się merytorycznie na forum ? 

Rozumiem, że @MariuszZ. nie jest obiektywny bo zna się na rzeczy ? 😉  

Nie wiem czy jest obiektywny i czy zna się na rzeczy.

Nie znam gościa, nie śledzę tego co pisze.

Prawdę powiedziawszy guzik mnie obchodzi podniecanie się zasilaczami.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

1 hour ago, Piopio said:

Skoro powołujesz się na ludzi związanych z ASR

Archimago z ASR? W sumie to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tam wysłał:

asr_archimago.png.422c591575071d8390400051e57cb6d0.png

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, danadam napisał:

Archimago z ASR? W sumie to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tam wysłał:

Archimago ma podobne podejście do Amira z ASR. 

Czy izolacja działa ? Owszem 😉 Pokazuje to najnowszy wpis Archimago:

Ukryta Zawartość

Więcej nie mam nic do dodania. Z mojej strony EOT. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

19 minut temu, Piopio napisał:

Czy izolacja działa ? Owszem 😉 Pokazuje to najnowszy wpis Archimago:

Ukryta Zawartość

Izolacja dziala, gdy jest potrzeba tzn. wtedy gdy jest pętla masy w systemie. XLR nawet z pętla masy minimalizują problemy względem RCA.

W całej reszcie przypadków nie jest potrzebna.

BTW Piopio, intona zapewnia "prawdziwa" izolacje galwaniczna, zobacz ile trudu i scalakow musiał zastosowac producent. Piszę to w kontekście zabawek typu ground lift czyli topping hs01, o którym wspominasz w co drugim poscie;)

Ukryta Zawartość

18 minut temu, EMiL napisał:

Piszę to w kontekście zabawek typu ground lift czyli topping hs01, o którym wspominasz w co drugim poscie;)

ADUM4160 też jest pełną izolacją a zobacz jaki jest mały. 

Kolejny raz wklejam ... że też Wam się nie znudzi hejtowanie tego produktu. 

Jeśli jest izolacja do 1kVRMS to Topping musi być izolacją galwaniczną. 

23 minuty temu, EMiL napisał:

W całej reszcie przypadków nie jest potrzebna.

Powiedz to producentom:

Denon, Meitner, Chord, AUDIA, exaSound, Wyred4sound, Grace Design, Emmlabs, Schiit, iFi, SPEC, Moon (260D), Thrax

2 minuty temu, Piopio napisał:

ADUM4160 też jest pełną izolacją a zobacz jaki jest mały. 

Kolejny raz wklejam ... że też Wam się nie znudzi hejtowanie tego produktu. 

Jeśli jest izolacja do 1kVRMS to Topping musi być izolacją galwaniczną. 

Powiedz to producentom:

Denon, Meitner, Chord, AUDIA, exaSound, Wyred4sound, Grace Design, Emmlabs, Schiit, iFi, SPEC, Moon (260D), Thrax

@Piopio, załóż sobie swój wątek o izolacji i nap...aj tam ile chesz.

37 minut temu, Piopio napisał:

Ukryta Zawartość

Czemu sie powołujesz na jakieś teksty z jakiegos bloga? To jakis guru jest? Dla mnie żaden, może drugi Pacuła? Wystarczy nam naszych rodzimych guru.

Miał być EOT a walisz dalej jak karabin maszynowy 🙂 .

Ukryta Zawartość

Czy izolacja działa ? Owszem  Pokazuje to najnowszy wpis Archimago:

Ukryta Zawartość

Dokładnie o ten artykuł mi chodziło. Każdy go interpretuje pod siebie - Ty właśnie tak zrobiłeś - przeczytałeś tylko to co chciałeś. Warto też poczytać komentarze.

A ode mnie osobiście małe podsumowanie.
Zanim to zrobię muszę zaznaczyć, że nigdy się tym artykułem nie sugerowałem tworząc u siebie tor pod streaming - przeczytałem go dopiero wczoraj na potrzeby tutejszego "sporu". Uważam, że ów spór jest zupełnie niepotrzebny, gdyż w niektórych warunkach ten nieszczęsny izolator może pomóc co widać na wykresach, które udostępnił kolega Archimado. Analizując głębiej te rozważania poparte pomiarami połączenie NUC do DAC bez użycia izolatora wnosi jakieś drobne zniekształcenia. Izolator je pięknie eliminuje. Ale już podłączając Raspberry Pi 4 (te ma mniej zakłóceń w porcie USB niż Raspberry Pi 3 ale to osobny temat) do DAC bez izolatora nie wykazuje zakłóceń - wykresy są takie same jak NUC z izolatorem.
Dalej... Nie bez powodu zatem Roon Labs nie rekomenduje połączenia bezpośrednio NUC do DAC (tak sobie myślę). Jeśli taki izolator miałby załatwić u Ciebie problem to ok. Ja jednak od samego początku wszystko połączyłem encyklopedycznie jak zalecają inżynierowie z Roon Labs bo Ci nic nie wspominają o żadnych izolatorach a ja lubię czytać uważnie instrukcje obsługi i ściśle się jej trzymać a przynajmniej w kluczowych kwestiach. Dlaczego miałbym nie wierzyć producentowi?
I choćbym chciał Ci kolego [mention=11639]Piopio[/mention] przyznać rację to nie mogę. Dlaczego? Ano dlatego, że Ty w swoich postach piszesz, że ten izolator jest lekiem na wszystko przy połączeniu USB a nie jest. Pamiętam też jak gdzieś głosiłeś tezy, że nie trzeba żadnych drogich konfiguracji a wystarczy izolator. Tak też nie jest. Zanim kolejny raz oskarżysz kogoś o jakieś konfabulacje to spójrz najpierw w lustro.

Ukryta Zawartość

30 minut temu, pmcomp napisał:

Czemu sie powołujesz na jakieś teksty z jakiegos bloga?

bo tam są pokazane pomiary, które pokazują, czarno na białym, że izolacja redukuje zakłócenia elektryczne. 

16 minut temu, piorasz napisał:

Pamiętam też jak gdzieś głosiłeś tezy, że nie trzeba żadnych drogich konfiguracji a wystarczy izolator.

Owszem wystarczy izolator by wyciągnąć max z połączenia transportu USB z DAC. Nie ma technicznie żadnego znaczenia jaki to będzie transport. Czy Malinka czy Aurender. Oczywiście pomijam funkcjonalność. 

18 minut temu, piorasz napisał:

Ano dlatego, że Ty w swoich postach piszesz, że ten izolator jest lekiem na wszystko przy połączeniu USB a nie jest.

Więc słucham dlaczego nie jest. Może się czegoś nauczę. 

7 minut temu, piorasz napisał:

Pamiętam też jak gdzieś głosiłeś tezy, że nie trzeba żadnych drogich konfiguracji a wystarczy izolator. Tak też nie jest. Zanim kolejny raz oskarżysz kogoś o jakieś konfabulacje to spójrz najpierw w lustro.

Jest jeszcze jego teza, ze z izolatorem transport USB nie ma najmniejszego znaczenia, wszystkie graja tak samo 🙂 .

• Pokaż nowe odpowiedzi