Skocz do zawartości
IGNORED

Troels GRAVESEN THE LOUDSPEAKER

Rekomendowane odpowiedzi

10.000 pln w jedna czy druga strone czy nawet 30.000 pln nie robia dla mnie duzej roznicy gdyz traktuje to jako ostateczny projekt, wiecej głosnikow juz nie bede do stereo pewnie miał.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, electro napisał:

ze przekombinowana zwrotnica

w swoim projekcie próbował wykorzystać zakres mozliwości kopułki średniotonowej do maksimum

1 minutę temu, electro napisał:

10.000 pln w jedna czy druga strone czy nawet 30.000 pln nie robia dla mnie duzej roznicy gdyz traktuje to jako ostateczny projekt, wiecej głosnikow juz nie bede do stereo pewnie miał.

możesz zatem zadzwonić do Kisiela i poprosić o projekt woofer kopułka średniotonowa tweeter

taki układ też będzie ok

zamiast 21we na srednicy da tej samej w sumie wielkości kopułkę

obudowa nie musi być zmieniana z wyglądu tylko inna zwrotka

18 godzin temu, slawek.xm napisał:

jeśli jeszcze nie zdecydowałeś ... warto bardzo poważnie rozważyć projekt Kisiela

plusy

1. znacznie lepiej wykorzystany potencjał 38we

2. znacznie prostsza zwrotnica ...im mniej elementów torze tym lepiej

3.niższy podział między tweeterem a średniakiem gwarantujący znakomite charki kierunkowe

Chwila, chwila, a jak ja tak mówiłem to psioczyłeś....

obiektywnie o audio

Teraz, slawek.xm napisał:

nie przesadzaj... kiedy i gdzie bo nie pomnę 🙂

no, że 3 way fajny z tych przetworników 🙂

szkoda, że poszły do góry ceny strasznie : /

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
55 minut temu, S0nic napisał:

no, że 3 way fajny z tych przetworników 🙂

z 38we każdy i 18we i 21we i D8404 da się fajnie połączyć w 3-way

tylko niskiego basu poniżej 40hz będzie mało

trzeba dać albo dwa 38we , lub wspomóc subem ,lub ... obejść się 🙂

Godzinę temu, S0nic napisał:

szkoda, że poszły do góry ceny strasznie : /

bez przesady.... to tylko kasa

zawsze można poczekać dozbierać jak nie za rok to za dwa 🙂

1 hour ago, S0nic said:

?

Najpierw był mega popyt, teraz kosmiczna inflacja, firmy na recesję zareagują ochroną istnienia (gdzie wcześniej chroniły marże). Wczoraj żona wróciła od lekarza w szoku, że zeszła z ceną z 350 rok temu na 200 wczoraj bo ludzie przestali chodzić.

Dlatego cały czas namawiałem wszystkich moich znajomych by nie ulega napisom Srajdemia, bo to zwykle spekulacje by zarobić a to na maseczka a to na usługach online, które są tylko złudzeniem w porównaniu prawdziwym kontaktem z drugim człowiekiem. A ceny. Jestem przedsiebiorca-mikro. Znajomy żali mi się -kupilem dom za 1,8 mln-stan surowy. Wiesz ile kosztuje np. meble do kuchni!@$@@$!!

Stolarz zdziera że mnie. Na co ja odp. Jak zdziera Ty kupujesz dom za prawie 2 banki i jesteś programistą a on już trzy palce stracił w robocie i jeździ leciwym dostawczym w robocie a i pod namiot na wakacje a ty na egzotyczne wyspy. Każdy chce żyć. Ceny obowiązują jego i Ciebie np. chleb, lokum i samochod. Na to on ale ja jestem programista a ja dodałem a on stolarz. Możesz sam sobie złożyć jak taki lepsy jesteś.

P.s. luźny komentarz. Przepraszam.

Edytowane przez Tyran
2 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

Najpierw był mega popyt, teraz kosmiczna inflacja, firmy na recesję zareagują ochroną istnienia (gdzie wcześniej chroniły marże). Wczoraj żona wróciła od lekarza w szoku, że zeszła z ceną z 350 rok temu na 200 wczoraj bo ludzie przestali chodzić.

Obawiam się że tak dobrze nie będzie, oczywiście że ceny usług i towarów mogą spaść i pewnie tak będzie, natomiast, obawiam się że taki ellipticor w dół nie pójdzie 😕

obym się mylił 🙂

obiektywnie o audio

• 1 rok później...

Cześć czy ktoś z tego forum słuchał/posiada  3WC-15 w połaczeniu ze wzmacniaczem PP na KT88?

On 1/20/2023 at 12:28 PM, Gabaryton said:

Przepraszam za off-top, ale ile takie zestawy kosztują "na gotowo"?

Podbijam ktoś wie gdzie można je nabyć z usługą montazu?

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...

Zrobiłem dwie pary Loudspeaker 2 . Kolumny są bardzo neutralne ale. Jest ale. Zeby zagraly npradę dobrze musisz mieć idealny prąd. Zagrały fenomenalnie z KIlmaksem DSM/3 czyli tym najnowszym ( jest 2023) .Posiadam lin select DSM/3 utopik z organik. Ale ten nie ma absolutnie startu do nowego klimaksa. Idąc do brzegu. Wczesniej miałem kolumny na seasach Excelach E022 , E049  oraz RAAL 70-20XR-AM dlatego budując te kolumny oczekiwałem czegoś podobnego ale z lepszymbasem. Jednak te konstrukcje są inne. Loudspeaker 2 są specyficzne. Sa u góry pasma oszczedne. I to powoduje by pokazały co potrafią potrzebują idealnych warunków, idelanego prądu. Dlatego zmieniłemich kostrukcję u siebie. Kupiłem RAAL 140-15D.

Przerobienie zwrotnicy polega na tym że w torze tuby zminiłem cewkę szeregową w torze sygnału  na 1,3 mH na cewce rdzeniowej ( tor tuby)zamiast oryginalnej , rezystor szeregowy zmieniłem na 4,3 Oh , a górną częśc pasma to rezystor 3,3 ohm potem 4,7 uF cewka 0,27 mH a potem 12 uF. Aulmen. Jaka jest róznica.  Orginalne graja bardziej środkiem ale słychać efekt tuby. ( almbery i tytanowy głosnik jednak błyszczą ). Jednak orginały ciągle nie błyszczą u góry pasma. Teraz dzwięk się zmienił. Srodek jest bardziej naturalny a góta obłędnie szczegółowa. Kolumny te mają niesamowitą dynamikę. Sądzę że to zaleta tuby. Ta kombinacja ma wszystkie zalety orginalnej konstrukcji ale daje nieprawdopodobną żywość przekazu. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Troche sie podepne bo nie chce zakladac nowego watku.

Otoz mam kilka pokoi do wyposazenia w zestawy 5.1. Do filmow, ale priorytetem jest muzyka.

I moj  wybor padl na frontowe: Troels Gravesen Ekta TL

Ukryta Zawartość

i tylne STUDIO-101-mkII

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) takze od Troelsa.

Tylko Troels uzywa glosnikow, ktore sa poza moim budzetem. Dlatego chcialem te zestawy zbudowac na tanszych glosnikach, ale dobrych. Mozecie doradzic z jakimi glosnikami te obudowy by dzialaly dobrze? Nie planuje zbudowac dokladnej kopii tych glosnikow, jesli beda konieczne drobne modyfikacje, to nie ma problemu.

I dla frontowych Ekta TL moje pierwsze typy na glosniki to:

-SB20PFCR30-8,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,takie samo fs , wiec nie ma potrzeby modyfikowania obudowy
- mid range? moze jeden z SPH-176, SPH-175 (bez HQ),
-DT-300 od Monacor na wysokotonowy,

Ukryta Zawartość

Dla STUDIO-101-mkII:

-sub-mid range, na razie dwa typy SPH-175  (bez HQ)lub SPH-176, ale  jestem otwarty na propozycje

-wysokotonowy, DT-300 Monacor.

Wazne wymaganie to dobra efektywnosc. Moje wymaganie na kazdy glosnik to minimum 90dB.

Mozecie doradzic na jakich tanich, ale dobrych glosnikach, mozna zrobic te zestawy?

Potrzebuje jeszcze jakiegos projektu na glosnik centralny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, stan3c napisał:

Tylko Troels uzywa glosnikow, ktore sa poza moim budzetem

To idź i zarob to co ci brakuje - wyjdziesz na tym znacznie lepiej. To co chcesz zrobić da mierny efekt i będziesz chciał się tego pozbyć a wtedy wyjdzie że nikt tego nie kupi. Nikt ci nie da sensownego przepisu na co zamienić te głośniki bo to jest projektowanie od nowa. Sam się tego nie nauczysz bo byś nie pytał. Ci co to umieją wezmą znacznie więcej niż to co ci brakuje a i tak nadal będzie to niesprzedawalne.

31 minutes ago, Daniel_68412 said:

To idź i zarob to co ci brakuje - wyjdziesz na tym znacznie lepiej. To co chcesz zrobić da mierny efekt i będziesz chciał się tego pozbyć a wtedy wyjdzie że nikt tego nie kupi. Nikt ci nie da sensownego przepisu na co zamienić te głośniki bo to jest projektowanie od nowa. Sam się tego nie nauczysz bo byś nie pytał. Ci co to umieją wezmą znacznie więcej niż to co ci brakuje a i tak nadal będzie to niesprzedawalne.

Porada jak od uzytkownika elektrody...

20 minut temu, stan3c napisał:

Porada jak od uzytkownika elektrody...

Nie wiem co to elektroda ale jak widać coś musi być na rzeczy jak drugi raz ktoś tak pisze 😉

Chcesz przecierać szlaki przecieraj... Wielu już takie pytanie jak wyżej zadało na tym forum - odpowiedź jest zawsze taka sama - DIY audio nie jest po to żeby było taniej. Zawsze jest drożej.

Dwa posty dopiero masz, pewnie teraz koledzy wyślą Cię na drugi koniec miasta co byś kupił wiaderko fazy

Nie wylej po drodze 😉 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

13 minutes ago, ASURA said:

Dwa posty dopiero masz, pewnie teraz koledzy wyślą Cię na drugi koniec miasta co byś kupił wiaderko fazy

Nie wylej po drodze 😉 

Zapomnialem swojego starego loginu. Bywalem tutaj juz dziesiatki lat temu.

Przez ostatnie kilka lat na forach zagranicznych glownie dlatego, ze tam nikt sie nie wymadrza i jak ktos pyta to zawsze dostaje merytoryczna odpowiedz. Nie jestem na biezaco jakie glosniki da sie w tej chwili kupic bo  dawno nie robilem zestawow.  Zalezy mi na jakiejs inspiracji o poradzie co z obecnie dostepnych w sklepach glosnikow nada sie do tego typu obudowy. A wiem co robie bez wzgledu na to ile  mam postow.

SB20PFC30 to b. dobry glosnik, ciezko znalezc cos lepszego nawet za 2x wieksze pieniadze. Popelnilem juz kilka zestawow z nim i wiem , ze jest dobry. Kopuke w sensownej cenie tez sie da dobrac. Ale troche mam problem ze sredniotonowym. Moim zalozeniem jest aby zestaw mial dobre 90dB skutecznosci, do ok 92dB, w podobnej konfiguracji i obudowach ajk pokazalem. Nie jest moim celem zrobienie klonow tych projektow.

10 godzin temu, stan3c napisał:

Przez ostatnie kilka lat na forach zagranicznych glownie dlatego, ze tam nikt sie nie wymadrza i jak ktos pyta to zawsze dostaje merytoryczna odpowiedz. Nie jestem na biezaco jakie glosniki da sie w tej chwili kupic bo  dawno nie robilem zestawow.  Zalezy mi na jakiejs inspiracji o poradzie co z obecnie dostepnych w sklepach glosnikow nada sie do tego typu obudowy. A wiem co robie bez wzgledu na to ile  mam postow.

Ale faktem jest ze nie mozna od tak wstawic innych glosnikow do istniejacego projektu bo to wymaga przeprojektowania tegoz projektu.

W tym wypadku Iluminatory nie dadza sie latwo "czyms" zastapic. Bedziesz robil zwrotnice od nowa nawet jak wstawisz Revelator'y.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

19 godzin temu, stan3c napisał:

SB20PFC30 to b. dobry glosnik, ciezko znalezc cos lepszego nawet za 2x wieksze pieniadze. Popelnilem juz kilka zestawow z nim i wiem , ze jest dobry. Kopuke w sensownej cenie tez sie da dobrac. Ale troche mam problem ze sredniotonowym. Moim zalozeniem jest aby zestaw mial dobre 90dB skutecznosci, do ok 92dB, w podobnej konfiguracji i obudowach ajk pokazalem. Nie jest moim celem zrobienie klonow tych projektow.

Zeby uzyskac realna skutecznosc na poziomie 90-92 dB z 1W, po spadku dyfrakcji obudowy, bedziesz potrzebowal nie jeden, a 4 takie midwoofery w jednej obudowie.

To, co podaje producent, to wartosc usredniona z pomiaru w odgrodzie.

Ogolnie mowiac, to Twoj pomysl jest raczej sredni. Uzywajac innych glosnikow jestes zmuszony do zastosowania innej obudowy, dopasowanej do konkretnego glosnika oraz zupelnie innej zwrotnicy. Piszesz, ze zrobiles juz jakies konstrukcje, wiec powinienes byc swiadomy problemow, z jakimi bedziesz musial sobie poradzic.

Przeciez pisalem, ni ejes tmoim celem zbudowanie klona. Jasne, ze inny glosnik moze (ale nie musi) wymagac zmiany elementow zwrotnic. Nie ma problemu.

Ekta TL to linia transmisyjna. Jak glosnik ma te sama srednice i fs to obudowa nie wymaga zadnych modyfikacji. Obudowa prosta  jak drut, super uniwersalna. Ale nawet gdyby wymagala to nie ma problemu. To drewno. Robilem symulacje SB20pfcr30 dla tej obudowy i jest dobrze. Jesli wstawic sb20pfcr30-8 i DT-300 to jaka sredniotonowka z tym pojdzie? W podobnej cenie co dwa pozostale glosniki.

I do STUDIO-101-mkII, jesli dac DT-300 na wysokotonowke to jaki mid-bas do tego dobrac dla 2-way? Albo podajcie inna pare glosnikow, ktora pojdzie w obudowie o podobnej pojemnosci. Zalezy mi na skutecznosci.  W malym 2-way moze byc ciezko uzyskac te 90 dB, ale sprobujmy.

Serio, nie zalezy mi na jakosci Satori czy jakis drogich modeli Scan Speaka.  Nie jestem na biezaco z tym co jest na rynku, dlatego pytam was o jakies sugestie co do typow glosnikow. A jesli beda potrzebne zmiany to ja wiem co robie i sobie poradze. Nie musicie prawic moralow o dyfrakcji, zaokraglonych naroznikach, itp.

Edytowane przez stan3c

Ostatnio kolega budował 5 dróg i też był ten sam ton tylko inny nick, co będzie następnym razem i po co rozwalać nie swój wątek?

9 godzin temu, stan3c napisał:

Ekta TL to linia transmisyjna. Jak glosnik ma te sama srednice i fs to obudowa nie wymaga zadnych modyfikacji. Obudowa prosta  jak drut, super uniwersalna.

Od kilkunastu lat projektowanie obudów TL to mój konik i na samym początku tej przygody też mi się wydawało, że to bardzo prosta obudowa, ale rzeczywistość jest zupełnie inna. Do zaprojektowania optymalnie działającej linii transmisyjnej potrzebujesz tych samych parametrów głośnika, co do symulacji obudowy BR. Różnica jest taka, że do obudowy TL potrzeba inne oprogramowanie, które oblicza zjawiska falowe oraz wpływ wytłumienia na pracę glosnika.  

Twój pomysł, to zasadniczo projektowanie systemu od zera, który tylko wizualnie ma przypominać konkretną konstrukcje Troelsa. Cała reszta musi być przemyślana na nowo, łącznie z pomiarami i zwrotnicą 

Powiem nawet więcej. W mojej ocenie projekty TL Troelsa są niezbyt dobrze zaprojektowane, powielające sporo błędów, jakie popełniali konstruktorzy w przeszłości.

Edytowane przez meloV8
1 hour ago, meloV8 said:

projekty TL Troelsa są niezbyt dobrze zaprojektowane, powielające sporo błędów, jakie popełniali konstruktorzy w przeszłości.

Jakie bledy ma ta konkretna obudowa?

16 minut temu, stan3c napisał:

Jakie bledy ma ta konkretna obudowa?

Za dlugi tunel, za duze Sd na wyjsciu, za male na wejsciu. Bardzo mala ilosc materialu tlumiacego. Taka obudowa ma silnie zaznaczone rezonanse harmoniczne, ale to akurat nie jest przez autora pokazane.  Na plus, to umieszczenie portu z tylu, zdala od woofera, co zmniejsza wplyw rezonansow na brzmienie.

3 hours ago, meloV8 said:

Za dlugi tunel, za duze Sd na wyjsciu, za male na wejsciu. Bardzo mala ilosc materialu tlumiacego. Taka obudowa ma silnie zaznaczone rezonanse harmoniczne, ale to akurat nie jest przez autora pokazane.  Na plus, to umieszczenie portu z tylu, zdala od woofera, co zmniejsza wplyw rezonansow na brzmienie.

Jak to nie jest pokazane? Pokazal. Plaska ch-ka, wrecz podejzanie plaska. Nie liczylem czestotliwosci odciecia zwrotnicy bo to by moze cos wyjasnilo. Zupelnie nie widac tych twoich rezonansow harmonicznych.

Final frequency response, normalised for 2.8V/1 meter.

Za duze Sd na wyjsciu??? Odwrotnie, wrecz za male.

Za dlugi tunel? Pokaz wyliczenia. Bo ja twierdze, ze to co dal Troeals, jakies 202-204 cm, jest akurat. W zaleznosci od wytlumienia moglby byc wrecz nieco dluzszy.

Wytlumienie ciezko ocenic po zdjeciach, ale ja wypelniam caly przekroj kanalu i innym materialem, oklejanie scianek jak to robi Troels jest bez sensu, wiec to jedyna rzecz, gdzie masz troche racji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, stan3c napisał:

Jak to nie jest pokazane? Pokazal. Plaska ch-ka, wrecz podejzanie plaska. Nie liczylem czestotliwosci odciecia zwrotnicy bo to by moze cos wyjasnilo. Zupelnie nie widac tych twoich rezonansow harmonicznych.

Final frequency response, normalised for 2.8V/1 meter.

Troels nie pokazuje pomiarow z bliskiego pola, nie mowiac o ich laczeniu. Dlatego nie widac problemow, ktore tam sa. Ta piekna, rowna linia, to pomiar bramkowany na osi tweetera od 200 Hz, ktory nie ma dodanej odpowiedzi tunelu, dlatego jest taki ladny, zeby ladnie wygladal.

10 minut temu, stan3c napisał:

Za duze Sd na wyjsciu??? Odwrotnie, wrecz za male.

Oczywiscie. Im wieksza powierzchnia tunelu na jego wyjsciu, tym slabsze tlumienie rezonansow harmonicznych. Sd na wyjsciu i wejsciu dobiera sie na podstawie symulacji, w ktorych dobiera sie optymalne przekroje, tak aby uzyskac jak najsilniejsze tlumienie rezonansow harmonicznych przy mozliwie niskich turbulencjach powietrza wyjscia tunelu, zachowujac jego efektywnosc promieniowania. W pierwszej kolejnosci projektuje sie ksztalt tunelu tak, aby jego geometria pomagala tlumic niechciane rezonanse, a dopiero nastepnie pracuje sie z wytlumieniem.

Widziales kiedykolwiek, jakakolwiek symulacje TL w projekcie Troelsa? Ja tez nie.

12 minut temu, stan3c napisał:

Za dlugi tunel? Pokaz wyliczenia. Bo ja twierdze, ze to co dal Troeals, jakies 202-204 cm, jest akurat. W zaleznosci od wytlumienia moglby byc wrecz nieco dluzszy.

Dlugi tunel, to slabsza efektywnosc portu i gorzej tlumione rezonanse falowe, ktore pojawiaja sie na nizszych czestotliwosciach, ktore trudniej tlumic klasycznym materialem pochlaniajacym.

13 minut temu, stan3c napisał:

Wytlumienie ciezko ocenic po zdjeciach, ale ja wypelniam caly przekroj kanalu i innym materialem, oklejanie scianek jak to robi Troels jest bez sensu, wiec to jedyna rzecz, gdzie masz troche racji.

Nie jest trudno, jak masz za soba kilkadziesiat konstrukcji, setki testow i symulacji oraz doswiadczenie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi