Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny manufaktur YB Audio, Studio 16 hz, Akustyk

Rekomendowane odpowiedzi

custom project-jeżeli dobrze zrobiony,dlaczego nie 🙂

pytanie kto to kupuje-albo wyrobieni i osłuchani,którzy szukają konkretów albo słabiej zorientowani,którzy szukają okazji.

Większość malkontentów,łykała jak młode pelikany i teraz roni krokodyle łzy 🙂

cała zabawa w audio jest napędzana modą .. a w tle są ludzie.którzy próbują na tym zarabiać..

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, plastik1989 napisał:

Więc już muszę uwierzyć w ciemno, że kupuje super produkt, a jest super bo jest na "masturbatorze" który kosztuje 5 tys zł/szt

nie kupuj poczekaj na metkowca na "masturbatorze" 🙂

16 minut temu, fan64 napisał:

Jest coś co nazywamy powtarzalnością produktu,analogia z motoryzacją i to jest w stanie zapewnić tylko firma "z metką" ten produkt można realnie wyjąc z kartonu posłuchać i wyciągnąc swoje wnioski z odsłuchu.Pytam ile małych garażowych firm jest w stanie pokazać może nie 100% ale przynajmniej 70% swojej oferty?

W tym roku zmieniłem kolumny nawet nieco przyglądałem śię ofercie mniej znanych producentów,niestety ale to co oferowano w żadnym wypadku nie podpadało na profesjonalną sprzedaż i sposób prowadzenia biznesu,ot taka amatorszczyzna,daj kasę zrobimy projekt pożyjemy zobaczymy,poczekamy kilka m-cy bo przez pandemię to i owo może śię przedłużyć i tak wyglądało.

To co dla ciebie jest wada, dla innych może być zaletą. Ja akurat wysoko sobie cenie indywidualizm i np dostrojenie kolumny konkretnie pod mój gust, moje pomieszczenie czy moja elektronikę. 

Swoje kolumny dostrajalem chyba z 4 razy aby było tak jak chciałem. Niestety były to koszty i ryzyko uszkodzenia kolumn podczas wysyłki na drugi koniec polski. Kto by się porwał na taki zabieg? Może garstka. Ale za to mam brzmienie którego raczej nie osiągnął bym z żadnej markowej kolumny. Chyba że przerzucił bym sto par przez pokój, a na końcu skończył z kablami za 10tys 😂

Edytowane przez rafal735r

?👈

5 minut temu, slawek.xm napisał:

No widzisz wreszcie otwarcie napisales ,że zaliczasz ich do diy 🙂

Grzegorz z Robertem i Pawłem,sprzedali więcej kolumn,niż plastik,hamburgerów. 🙂

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, rafal735r napisał:

To co dla ciebie jest wada, dla innych może być zaletą. Ja akurat wysoko sobie cenie indywidualizm i np dostrojenie kolumny konkretnie pod mój gust, moje pomieszczenie czy moja elektronikę. 

poza tym co to za frajda posiadania kolumn uznanej firmy skoro cały świat może je mieć? 🙂

dla ukontentowania własnego snobizmu warto mieć produkt niepowtarzalny

2 minuty temu, triode napisał:

a nie wiedziałem , że robi w branży gastronomicznej .... 🙂

• Moderatorzy
10 minut temu, triode napisał:

Zabłysnąłeś niesamowicie…Aż tak bardzo brakuje Ci argumentów merytorycznych, by uczestniczyć w dyskusji? Czemu ja potrafię odpowiedzieć wprost rzeczowym argumentem, a Ty, Wy zamiast spokojnie zbić ten argument w rzeczowej dyskusji, zaczynasz próbować obrażać rozmówcę?

10 minut temu, slawek.xm napisał:

poza tym co to za frajda posiadania kolumn uznanej firmy skoro cały świat może je mieć? 🙂

dla ukontentowania własnego snobizmu warto mieć produkt niepowtarzalny

a nie wiedziałem , że robi w branży gastronomicznej .... 🙂

Zapewne tak, dla ukontentowana własnego snobizmu. Ale dla celu jakim jest słuchanie muzyki, a kolumny są środkiem do tego celu i kupuje się bez założeń wstępnych, że eliptocor sam w sobie zagra lepiej bo jest droższym głośnikiem niż coś innego, to już sprawa nie jest oczywista. I kolejny raz ktoś próbuje własne urojenia przerzucać na mnie. W żaden sposób nie łącze sprzętu audio ze snobizmem i ciężko mi nawet zrozumieć jak to miałby by wyglądać…

20 minut temu, slawek.xm napisał:

nie kupuj poczekaj na metkowca na "masturbatorze" 🙂

Jeśli kiedyś coś takiego powstanie, będzie w kręgu moich zainteresowań, zasięgu finansowego, będę miał możliwość posłuchać, przetestować - to czemu nie? 

-----------------

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, plastik1989 napisał:

Ale dla celu jakim jest słuchanie muzyki, a kolumny są środkiem do tego celu i kupuje się bez założeń wstępnych, że eliptocor sam w sobie zagra lepiej bo jest droższym głośnikiem niż coś innego, to już sprawa nie jest oczywista. I kolejny raz ktoś próbuje własne urojenia przerzucać na mnie

Akurat moje pozytywne zdanie na temat "masturbatora "jest poparte moim własnym portfelem, i subiektywnie uważam go za najlepszy średniotonowy obecnie dostępny

ale Tobie może sie podobac srednica np z Accutona i juz sie nie dogadamy zostając przy wlasnych zdaniach

jasnym tez jest ,że kazde kolumny mozna spierniczyc i dlatego rozne modele kolumn na tych samych przetwornikach grają tak rożnie

jesli masz zaufanie do konkretnej firmy o uznanej marce co za problem zlecic jej customowy projekt na preferowanych przeż Ciebie glosnikach i dopasowanych np do wzmacniacza ktory lubisz?

to tylko kwestia ceny nic wiecej

na pewno jakość wykonania "masturbatorow" i rozwiązania techniczne sa warte ceny

P1040781.JPG

Edytowane przez slawek.xm
19 minut temu, rafal735r napisał:

Swoje kolumny dostrajalem chyba z 4 razy aby było tak jak chciałem. Niestety były to koszty i ryzyko uszkodzenia kolumn podczas wysyłki na drugi koniec polski. Kto by się porwał na taki zabieg? Może garstka. Ale za to mam brzmienie którego raczej nie osiągnął bym z żadnej markowej kolumny. Chyba że przerzucił bym sto par przez pokój, a na końcu skończył z kablami za 10tys 😂

Ale to tylko Twój wybór,wszystko można dopasować i mieć swoje ulubione "brzmienie" do każdej fabrycznej kolumny też można  dokleić "lepszy" kondensator czy cewkę czy nawet całą zwrotnicę wykonać i będzie lepiej.

Moje pytanie jest takie, czy takie domowe odsłuchy i poprawki pod "mój gust" przenoszą nas na lepszy poziom dzwięku?

Niestety ale nasze mieszkania są według mnie ostatnim miejscem aby bawić śię w krytyczne odsłuchy,temat przerobiłem kilka mieśięcy temu.

Gość

(Konto usunięte)
35 minut temu, plastik1989 napisał:

eśli kiedyś coś takiego powstanie, będzie w kręgu moich zainteresowań, zasięgu finansowego, będę miał możliwość posłuchać, przetestować - to czemu nie? 

ja poznałem możliwości ellipticorów wysłałem swoje głośniki koledze który zlecil na nich projekt , a kolega który skonstruował kolumny sprzedał je na pniu innemu klientowi

i dzwonił czy może mi przysłać zupełnie nowe

poza tym dostaję na pw wiadomości o nowych projektach na tych głośnikach i opinie jak ludzie je oceniają

teraz na przełomie roku będzie 4 way na wszystkich elli z 38we pewnie kolega który jest właścicielem napisze na naszym forum o wrażeniach 🙂

Edytowane przez slawek.xm
8 minut temu, fan64 napisał:

Moje pytanie jest takie, czy takie domowe odsłuchy i poprawki pod "mój gust" przenoszą nas na lepszy poziom dzwięku?

Lepszy poziom dźwięku? czy jest jaki wzorzec takowego? może w Sevres? 🙂 Przecież to mu jesteśmy odbiorcami końcowymi, to w naszym pomieszczeniu kolumna ma zagrać tak jak nam się to zamarzyło. Wtedy zaczyna się zabawa z akustyką, bo to nasze pomieszczenie odsłuchowe to taka kolumna, która trzeba odpowiednio wytłumić, czasem rozproszyć, i jeśli to dalej nie jest to czego oczekujemy zakładając że mamy o tym pojęcie możemy ingerować w zwrotnicę.

Pytanie, kto odważy się dłubać w kolumnie za kilkanaście, kilkadziesiąt tyś złotych.

Teraz, jurek1 napisał:

kolumna ma zagrać tak jak nam się to zamarzyło.

Tak, wysokiej klasy fachowiec będzie pytał, co ci się zamarzyło.

I uruchomi specjalna linie produkcyjną myśląc, że inni marzą podobnie.

Nic dziwnego, że polskim DIY-manufakturom nie brakuje klientów...

3 minuty temu, Wuelem napisał:

Dokładnie, profesjonalizm nie pozwoli im robić pod gust. Robią pod pomiary lub pod własną koncepcję. W powtarzalny sposób, w formie oferty dla wszystkich klientów.

Czyli McDonalds, zawsze tak samo, ale czy dobrze? i czy to jest to co nam smakuje?

2 minuty temu, Wuelem napisał:

Tak, wysokiej klasy fachowiec będzie pytał, co ci się zamarzyło.

Ja mówię o wysokiej klasy fachowcu DIY 😉

3 minuty temu, Wuelem napisał:

Nic dziwnego, że polskim DIY-manufakturom nie brakuje klientów...

Jeśli wszystkie metkowce były by wykonywane "profesjonalnie" czyli liczyły by się tylko pomiary, to powinny grać tak samo. Tak jednak nie jest. Różnią się one znacząco brzmieniem, i na zakupy nie wybieramy się z  przyczepą przyrządów pomiarowych tylko z uszami.

5 minut temu, jurek1 napisał:

Czyli McDonalds, zawsze tak samo, ale czy dobrze? i czy to jest to co nam smakuje?

Ja mówię o wysokiej klasy fachowcu DIY 😉

Jeśli wszystkie metkowce były by wykonywane "profesjonalnie" czyli liczyły by się tylko pomiary, to powinny grać tak samo. Tak jednak nie jest. Różnią się one znacząco brzmieniem, i na zakupy nie wybieramy się z  przyczepą przyrządów pomiarowych tylko z uszami.

Oczywiście nie byłem nigdy posiadaczem zawartych w tytule firm, czyli można powiedzieć, jestem metkowcem.

• Moderatorzy
13 minut temu, slawek.xm napisał:

Akurat moje pozytywne zdanie na temat "masturbatora "jest poparte moim własnym portfelem, i subiektywnie uważam go za najlepszy średniotonowy obecnie dostępny

ale Tobie może sie podobac srednica np z Accutona i juz sie nie dogadamy zostając przy wlasnych zdaniach

jasnym tez jest ,że kazde kolumny mozna spierniczyc i dlatego rozne modele kolumn na tych samych przetwornikach grają tak rożnie

jesli masz zaufanie do konkretnej firmy o uznanej marce co za problem zlecic jej customowy projekt na preferowanych przeż Ciebie glosnikach i dopasowanych np do wzmacniacza ktory lubisz?

to tylko kwestia ceny nic wiecej

na pewno jakość wykonania "masturbatorow" i rozwiązania techniczne sa warte ceny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie przeczę, że tak jest, nie deprecjonuje samego Scan Speak (którego znam, lubię i mam/miałem sporo kolumn z ich głośnikami), ani nawet Eliptocora. Kwestionuje tylko w ciemno zakładanie, że jak jakaś kolumna jest na Classicu to zagra gorzej, niż taka na Revelatorach, a ta z kolei  musi zagrać gorzej niż taka na Elipticore. A bardzo wielu gazetkowych/internetowych znawców i komentatorów rzeczywistości audio tak to w apriori ocenia. Późnej idą krok dalej i oceniają całe kolumny w przeliczeniu na kilogramy/cenę jakby to były ziemniaki. Czyli kolumna na kilku scanach MUSI lepiej zagrać niż jakiś KEF czy B&W. No MUSI bo tu jest wkład $$$ a w metkowcu nie ma…A to akurat przeczy mojemu doświadczeniu i tyle. Zbyt wiele razy porównywałem te wszystkie skarby DIY ze zwykłymi kolumnami i bardzo rzadko dochodziło do czegoś co można nazwać „walcowaniem”, a jeśli nawet to raczej to DIY jest walcowane. 

Masz też rację odnośnie subiektywnego odbioru np SS i Accuton (akurat nie jestem fanem). I również masz rację, że gdybym znalazł jakiegoś godnego zaufania konstruktora to można by złożyć kolumny fajne. Tylko, że ja akurat uważam, że by to zrobić solidnie nie powinno się wybierać uznaniowo głośników które pasują nam, tylko należałby zrobić conajmiej 3-4 pełne kolumny, prototypy na różnych zestawach głośników. I wtedy przy odpowiednim warsztacie, zaufanym konstruktorze(ja nie znam żadnego godnego zaufania) mógłby mieć to sens. Raczej sens customowego produktu, bo jak widzisz z takim podejściem bardzo mocno przekroczymy budżet zwykłego „metkowca” ze sklepu. I wszytko pisze to tylko i wyłącznie o własne doświadczenia przeżyte na własnej skórze. Nie gdybam, ze GDYBYM miał kupić kolumnę za xxxtys to GDYM miał diy za xxtys to GDYBYM wsadził jakieś głośniki itd. Zero gdybania, pisze tylko w oparciu o własne doświadczenie i oczekiwałbym tylko dyskusji ludzi w oparciu o ich doświadczenie - dlatego cieszę, się że mogę rozmawiać z Tobą i coś z tego przynajmniej wyciągnąć albo chociażby dojść do stanu „zgoda na różnice zdań”, a nie tylko odpowiadać userom, który po 12h pełnego skupienia umysłu, jest w stanie wypalić coś o jakimś hamburgerze…

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

-----------------

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, plastik1989 napisał:

z takim podejściem bardzo mocno przekroczymy budżet zwykłego „metkowca” ze sklepu

kilka dni temu rozmawialem o projekcie z accutonową kolułką za 40 tysięcy za parę slownie czterdzieści tysięcy ... jeszcze nie wiem jak ten głośnik nawet wygląda ..... 🙂

Godzinę temu, fan64 napisał:

Jest coś co nazywamy powtarzalnością produktu

Z tym mają problem wszyscy. Wielcy i średni i niektórzy mniejsi "producenci" sprzętu audio robią tak, że projekt powstaje w Europie czy USA a produkcję się zleca na Dalekim Wschodzie - i ostatnio są to nie tylko Chiny ale też Wietnam i Bangladesz. Chińczycy robią się już zbyt drodzy na chwilę obecną jeśli idzie o koszty robocizny. Ostatnio są już pomysły o produkcji w Egipcie - można jeszcze mniej płacić pracownikom. Co za tym idzie jakość, staranność wykonania i powtarzalność wytwarzanego sprzętu pozostawia bardzo wiele do życzenia. Szczególnie to pierwsze. "Producenci" oczywiście próbują nadzorować jakość produkcji dla nich ale efekty tego bywają różne, często mizerne. Niektórzy nawet sami się do tego przyznają i są zmuszeni do zmiany fabryki. Nawet na tym forum niektórzy opisywali jaka jest "jakość" łączeń, lutów, schludność wykonania po zajrzeniu do wnętrza różnych sprzętów  audio. Nieraz w drogich sprzętach wyglądało to co najmniej słabo. Druga rzecz to oszczędzanie na używanych do produkcji elementach elektronicznych, sposobach ich montażu. Obowiązuje zasada maksymalizacji zysku - jak najtańsze materiały i sposób ich montażu, jak najniższe koszty robocizny przy najwyższej możliwie cenie. Przy takim nastawieniu nie ma szans na utrzymanie równej jakości technicznej produkowanego sprzętu nie mówiąc już o jakości odtwarzania muzyki. Denon topowe modele robi na miejscu w Japonii i nikomu tego nie zleca.

Odnośnie sprzętu z manufaktur i DiY pięknie rozprawił się z tematem w poście #359  @plastik1989. Wyrazy uznania i szacunku. Sam bym lepiej tego nie zrobił.

5 minut temu, Wuelem napisał:

Nie przeszkadza im, że robią w sumie to samo. Klientowi mówią, że ich gra najlepiej 🙂

Proponuje przetworniki z kołchoźników, wtedy mieli chyba tylko jeden rodzaj 🙂

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

kilka dni temu rozmawialem o projekcie z accutonową kolułką za 40 tysięcy za parę slownie czterdzieści tysięcy ... jeszcze nie wiem jak ten głośnik nawet wygląda ..... 🙂

zakryj oczy bo możesz zostać porażony 😉

1 minutę temu, Elbing napisał:

Z tym mają problem wszyscy. Wielcy i średni i niektórzy mniejsi "producenci" sprzętu audio robią tak, że projekt powstaje w Europie czy USA a produkcję się zleca na Dalekim Wschodzie - i ostatnio są to nie tylko Chiny ale też Wietnam i Bangladesz.

Coś w tym jest. W moim Pre+Power które są fabrycznie kompletem są różnice. Może dlatego że jedno urządzenie kupione w DE a drugie w PL. Zdecydowanie odcienie obudow są inne jak i nóżek. Moim zdaniem nie powinno być takich rzeczy, mimo że urządzenia kupione w dwóch różnych sklepach. 

?👈

@plastik1989 jak komuś podaję rękę i zapraszam do domu-to go później nie opluwam w sieci...

takie mam zasady..i to nas różni.

kolumny z nagłówka: miałem / mam .cenię je..to były dobrze wydane pieniądze.dały mi dużo satysfakcji-a właśnie o satysfakcję i fun w tej zabawie chodzi.

2 minuty temu, plastik1989 napisał:

No to po co do tego wracasz jak Ci ten temat męczy? Poważnie jak już nie masz, żadnych argumentów to będziesz mącił wodę, wysyłał do lekarzy i wyzywał od buraków? Zastanów się czy to miejsce dla Ciebie, albo popraw zachowanie. 

Nie ja zaczęlem paplać od "frajerów". Także nie zaczynaj już swojej "bezstronniczej" krucjaty. 

?👈

2 minuty temu, rafal735r napisał:

... Zdecydowanie odcienie obudów są inne jak i nóżek. Moim zdaniem nie powinno być takich rzeczy, mimo że urządzenia kupione w dwóch różnych sklepach...

Odcień obudowy chyba raczej nie ma wpływu na jakość odtwarzania muzyki ? 😉🤭

Gorzej jak są różnice i to duże w jakości elektroniki.

4 minuty temu, Elbing napisał:

Odcień obudowy chyba raczej nie ma wpływu na jakość odtwarzania muzyki ? 😉🤭

Nie ma, ale mowa była o powtarzalności.

Plastik, Widzę koleczko wzajemnej adoracji z moderatorem na czele już się uruchamia.  Nic się nie zmieniło. Dalej mieszanie gówna. 

👍

Żałosne to. Mieszajcie dalej. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.