Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny manufaktur YB Audio, Studio 16 hz, Akustyk

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Stoję przed wyborem kolumn na Scan Speak'ach. To co biorę pod uwagę od YB to Huracan RS, od Studio 16hz Arcada 2.5, od Akustyka RR3. Jak wygląda ze sprawa z strojeniem tych kolumn ? Który producent robi to najbardziej profesjonalnie (jak na manufakturę) i warto za dany model takie pieniądze wyłożyć? Pytanie kieruję do osób, które słuchały owych modeli i mogłyby pomóc mi w wyborze. 

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Gość adamnl

(Konto usunięte)

@DJ LUCAS

witaj

Potrzebujesz potwierdzenia, pewności, by jak najlepiej wydać 21 tys złotych?

W dniu 5.11.2021 o 21:23, DJ LUCAS napisał:

Pytanie kieruję do osób, które słuchały owych modeli i mogłyby pomóc mi w wyborze. 

I posiadały te 3 modele? To byłby niezły przypadek, nie uważasz?

Zachęcam Cię do bardziej aktywnego szukania odpowiedzi, rozwiania wątpliwości itp w Klubach.

Jak wygląda ze sprawa z strojeniem tych kolumn ?

A co Tobie ta wiedza dostarczy? 

Który producent robi to najbardziej profesjonalnie (jak na manufakturę) i warto za dany model takie pieniądze wyłożyć?

Przy dobrej kawie siedzę i próbuję „dociec” o co tu chodzi, zwłaszcza 

jak na manufakturę

Jeśli kiedykolwiek będziesz na terenie Holandii, zapraszam do siebie, na dobrą kawę i na chwilę przy muzyce. 
Dobrego dnia.

W dniu 6.11.2021 o 23:51, quatross napisał:

Tylko problemy z odsprzedażą

Zdziwiłbyś się, mam RR4 i mimo że ich sprzedaż nawet nie przeszła mi przez myśl, to na dzień dzisiejszy są dwie osoby które tylko czekają aż zmienię zdanie.
Oprócz wymienionych wyżej manufaktur, ciekawą jest też audiosynergia.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Każda z tych firm ma i zwolenników i przeciwników zarówno przez wzgląd na dźwięk jak i kontakty z właścicielami.
Studio16hz jakby już trochę zapomniane ? Sam jestem ciekaw jak tam produkcja.
O YB bdb opinie ale i słyszałem od osłuchanych, że specyficzne strojenie i nawet zwrotki do przeróbek ludzie dawali.
Trzeba samemu posłuchać, mieć pewność że to najlepszy dla nas wybór.
Sporo kasy już

Godzinę temu, maciek36 napisał:

Trzeba samemu posłuchać, mieć pewność że to najlepszy dla nas wybór.
Sporo kasy już

Dokładnie tak. Trzeba nie(stety) poświęcić czas i nie mówię, że wszystkich w/w posłuchać, ale chociaż dwóch manufaktur lokalizacyjnie najbliżej domu, aby sobie wyrobić jakieś zdanie.

Edytowane przez cortes

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Z tego co wiem, to YB korzysta z komory bezechowej co dla mnie jest dużym plusem, ciekawe jak to jest w przypadku Studio 16 Hz? 

Edytowane przez DJ LUCAS

Wiem, że Pan Grzegorz w jakimś stopniu współpracuje z Panem Szymonem. Nie uważam, że jest to złe. Natomiast interesuje mnie jak strojone są konstrukcje Pana Grzegorza? 

3 minuty temu, DJ LUCAS napisał:

Natomiast interesuje mnie jak strojone są konstrukcje Pana Grzegorza? 

Jeśli masz na myśli stronę techniczną - OK.

Jeśli masz na myśli jakiś specjalny rys dźwiękowy - tym samym już firmę skreśliłeś!

1 minutę temu, Wuelem napisał:

Jeśli masz na myśli stronę techniczną - OK.

Jeśli masz na myśli jakiś specjalny rys dźwiękowy - tym samym już firmę skreśliłeś!

Nierozumiem

10 minut temu, DJ LUCAS napisał:

Wiem, że Pan Grzegorz w jakimś stopniu współpracuje z Panem Szymonem. Nie uważam, że jest to złe. Natomiast interesuje mnie jak strojone są konstrukcje Pana Grzegorza? 

Napisz lub zadzwoń do S16 Hz i uzyskasz informacje.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

22 minuty temu, DJ LUCAS napisał:

Natomiast interesuje mnie jak strojone są konstrukcje Pana Grzegorza? 

Byłem świadkiem takiego strojenia. Przez miłosierdzie więcej nie napiszę.

Uwierz mi, nie chciałbyś tego wiedzieć.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

40 minut temu, Wuelem napisał:

Jateż

Jak wcześniej napisałem nie  rozumiem co masz na myśli pisząc, że już skreśliłem s16hz. Możesz coś więcej napisać, wyjaśnić? 

54 minuty temu, DJ LUCAS napisał:

Wiem, że Pan Grzegorz w jakimś stopniu współpracuje z Panem Szymonem. Nie uważam, że jest to złe.

Może współpracować z kim chce i to jego sprawa i jego wybór. Natomiast złe jest stosowanie "brudnego marketingu", co można było aobserwować  wielokrotnie także na tym forum. Akurat jak dla mnie całkowicie niszczy to wiarygodność i dobre imię marki. Wolę takie, które budują swą pozycję na rynku jakością produktów, uczciwym traktowaniem nabywców a nie kupowaniem entujastycnych recenzji, zakładaniem fikcyjnych profili. 

9 minut temu, piotrek7 napisał:

Może współpracować z kim chce i to jego sprawa i jego wybór. Natomiast złe jest stosowanie "brudnego marketingu", co można było aobserwować  wielokrotnie także na tym forum. Akurat jak dla mnie całkowicie niszczy to wiarygodność i dobre imię marki. Wolę takie, które budują swą pozycję na rynku jakością produktów, uczciwym traktowaniem nabywców a nie kupowaniem entujastycnych recenzji, zakładaniem fikcyjnych profili. 

Oczywiście zgadzam się z Tobą. Natomiast czy rzeczywiście były takie praktyki stosowane przez  S16hz? 

5 minut temu, DJ LUCAS napisał:

Natomiast czy rzeczywiście były takie praktyki stosowane przez  S16hz? 

Jak to było w piosence, niesławnej pamięci Jana Pietrzaka:

"A gdy przyjdzie, zapomnieć i w pamięci to zatrzeć
Lepiej milczeć przytomnie i patrzeć"

😉

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

5 minut temu, piotrek7 napisał:

Były

To przykre. Wydaje mi się, że nie tylko S16hz robi takie rzeczy na tym forum, ale zostawmy to. Rozumiem, że pomimo tych "praktyk" to produkt się broni czy właśnie niekoniecznie ? Arcady 2.5 chyba są ciekawą konstrukcją ?

15 minut temu, rochu napisał:

Co znaczy "broni się"?

Co masz na myśli?

Mam na myśli to iż wart jest swojej ceny porównując go do produktów innych producentów? 

To już musisz sam ocenić.

Moje doświadczenie jest takie, że lepiej szukać gdzie indziej.

IMO, szukanie audio li tylko na zasadzie najlepszego stosunku jakości (lub wartości wsadu materiałowego) do ceny to czysta głupota, wolactwo, cwaniactwo i co tam jeszcze chcesz. Całe to pożałowania godne forum pełne jest wołania o pomoc ofiar takiego podejścia do kompletowania systemów.

Podobnie jest z "patriotyzmem" w audio.

A wystarczy uruchomić uszy i inteligencję.

Oczywiście pod warunkiem, że ma się ten drugi element.

Edytowane przez rochu

3 minuty temu, DJ LUCAS napisał:

Mam na myśli to iż wart jest swojej ceny porównując go do produktów innych producentów? 

To nie ma startu do dobrych kolumn.

Praktyki marketingowe są takie, że cokolwiek innego byś kupił - umoczyłeś kasę. Bo tylko jedna firma GRA.

Tylko że główny podobno atut: spójność - mylona jest ze sklejeniem i stępieniem dźwięku.

Zresztą, teraz towarzystwo pobiera nauki, gra na porządnych paczkach. Może za parę lat wypuszczą coś sensownego. W końcu robią najprostsze z najprostszych paczek. Musi za którymś razem im wyjść.

Sens mojego wcześniejszego wpisu (tego, który nie dotarł) jest taki, że nie ma sensu tworzyć własnego stylu brzmieniowego, bo to przeczy (CAŁKOWICIE) idei obiektywnego oddania zawartości materiału muzycznego. Z wady nie należy robić pozytywnego wyróżnika. To po części wynika z tego, że polskie firmy zamiast dobierać głośniki pod projekt i założenia - tłuką wszystkie skrzynki pod jednego producenta głośników. Nic dziwnego, że potem wszystkie grają podobnie. Podobnie średnio. 

A już na pewno dziś nie mają przewagi cena - jakość. Za małe firmy, żeby nakupowały tanio głośniki pod specjalistyczne zastosowanie. Wsadzają więc średniaki na bas i dublują dla basu. Taniej jest - jest. Optymalnie? Nie, nie jest optymalnie. 

Posłuchaj 5 kolumn i kup pasujące. Lepiej na tym wyjdziesz, niż jak kupisz jedne bez odsłuchu teoretycznie najlepsze. Albo kup z możliwością zwrotu konsumenckiego. Jeśli nie mają takiej opcji - odpuść taką ruletkę.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.