Skocz do zawartości
IGNORED

Kable zasilające Hi-End

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, sir.jax napisał:

Ty tak serio? 😁

A możesz wymienić te wszystkie kable do 3tys. które przy tym MPSie na Monosach siadły? 😁

Może zamiast wyszydzać należałoby posłuchać? 😁 Ja sprzedałem dwa Tunami V2, bo kiepskie są przy tym MPSie. Znacznie bardziej otwarte, równe i przestrzenne brzmienie. Kolega który mi ten kabel polecił, powiedział że jest lepszy od TCS31, Yarbo 1100 i spokojnie z dobrymi wtykami może konkurować z gotowymi przewodami do kilku tysięcy złotych. 

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

38 minut temu, Mikelas76 napisał:

Bedzie problem z odsprzedaza tego monosa za rok czy dwa. Furutech, wattgate, oyaide czy neotech przy odsprzedazy wychodza duzo lepiej. 

Czy ja wiem? Proporcjonalnie do ceny jest raczej podobnie. Oyaide czy Furu łatwiej sprzedać, bo jednak magia marki robi swoje.

Monosy niestety bardzo podrożały i nie są już tak atrakcyjne jak były jeszcze rok temu. Ja kupowałem 109-tki nawet po 220, teraz poniżej 500-600 nie uświadczysz. Mam cały czas w koszyku i bardzo dawno nie było żadnej promocji.

37 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Może zamiast wyszydzać należałoby posłuchać? 😁 Ja sprzedałem dwa Tunami V2, bo kiepskie są przy tym MPSie. Znacznie bardziej otwarte, równe i przestrzenne brzmienie. Kolega który mi ten kabel polecił, powiedział że jest lepszy od TCS31, Yarbo 1100 i spokojnie z dobrymi wtykami może konkurować z gotowymi przewodami do kilku tysięcy złotych

Ja mam v2 na rodach od oyaide i lepszego kabla nie mialem, tak ze tego.... 

Yarbo 1100 ma rodowany schuko i zloty iec od furu i jest przynajmniej u mnie tak idealnie pasujacy ze zasila listwe lectora.

Duzo zalezy od dobrania wtykowi miejsca gdzie kabel siedzi, lezy czy tez wisi 🤭

21 minut temu, staropolanka2000 napisał:

teraz poniżej 500-600 nie uświadczysz.

To albo chinole skonczyli z cenami dumpingowymi albi zrobili sie pazerni 😉

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

3 godziny temu, sir.jax napisał:

Ty tak serio? 😁

A możesz wymienić te wszystkie kable do 3tys. które przy tym MPSie na Monosach siadły? 😁

Tak serio np. oyaide tunami ,acoustic revive ,ricable . A zresztą jak będziesz miał okazję sprawdź sam 

25 minut temu, Mikelas76 napisał:

To albo chinole skonczyli z cenami dumpingowymi albi zrobili sie pazerni

Pazerni to sobie mogą być, tylko jak klient nie chce kupić, to nic z tego nie będzie. A tutaj widać chętni są nawet po 600.

Godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

A tutaj widać chętni są nawet po 600.

To wynika z prostego faktu, że dla prawdziwego europejczyka 150 ojro licząc na okrągło to jak dla Polaka 150 zeta (nie posługując się przelicznikiem bankowym).

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

24 minuty temu, cortes napisał:

To wynika z prostego faktu, że dla prawdziwego europejczyka 150 ojro licząc na okrągło to jak dla Polaka 150 zeta (nie posługując się przelicznikiem bankowym).

Aż tak kolorowo, to chyba w tej Europie nie jest. W Niemczech zarabia się przeciętnie 2k euro,  jednak 150 euro to będzie dla takiej osoby znaczący wydatek. Z resztą nieważne. Uważam że rynek po prostu zweryfikował wartość i jakość tego towaru. Popyt musi być wysoki jeśli cena ponad dwukrotnie poszła do góry.

2 godziny temu, greg1973 napisał:

Tak serio np. oyaide tunami ,acoustic revive ,ricable . A zresztą jak będziesz miał okazję sprawdź sam

3 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Może zamiast wyszydzać należałoby posłuchać? 😁 Ja sprzedałem dwa Tunami V2, bo kiepskie są przy tym MPSie

A tak abstrahujac od tego jak dobre sa te kable, jesli rzeczywiscie sa, to nie sadzicie ze ich miejsce jest najwyzej w HiFi, jesli nie w zakladce Start? Ja ze swoim tunami za okolo 3 koła nie pisalbym w hiend, nawet jesli te mpsy sa tak dobre jak piszecie to nie tu jest ich miejsce. 

Bez urazy. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

6 minut temu, Mikelas76 napisał:

A tak abstrahujac od tego jak dobre sa te kable, jesli rzeczywiscie sa, to nie sadzicie ze ich miejsce jest najwyzej w HiFi, jesli nie w zakladce Start? Ja ze swoim tunami za okolo 3 koła nie pisalbym w hiend, nawet jesli te mpsy sa tak dobre jak piszecie to nie tu jest ich miejsce. 

Bez urazy. 

Ale, że za tanie?

Czyli jedynie coś co jest absurdalnie drogie, niekoniecznie dobre, może być Hi-End.

Toś teraz pokazał... Nic to, że sprzęt bardzo dobry, za tani... Do zakładki start 😏.

Pokazał subiektywne zdanie i nie musisz się z nim zgadzać ale przynajmniej pokazał byś może jakąś tanią świetną alternatywę np. do Tara Labs

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

38 minut temu, Mikelas76 napisał:

A tak abstrahujac od tego jak dobre sa te kable, jesli rzeczywiscie sa, to nie sadzicie ze ich miejsce jest najwyzej w HiFi

To ja z innej strony spytam. Kiedy w tym temacie pojawiły się ostatnio jakiekolwiek, konkretne propozycje kabli? Przecież ten temat to jeden wielki OT, żeby gorzej nie powiedzieć. Z resztą, nie tylko ten i nie tylko w tej zakładce. 🙂

9 minut temu, ASURA napisał:

Pokazał subiektywne zdanie i nie musisz się z nim zgadzać ale przynajmniej pokazał byś może jakąś tanią świetną alternatywę np. do Tara Labs

Hi-End w audio oznacza jakość a nie cenę. Jeśli dla Ciebie tylko cena za kabel kwalifikuje go do Hi-End-u to nie dziwię się, za byle drucik jesteś gotów zapłacić 100 razy więcej od jego rzeczywistej wartości.

Przykładem jak się klienta robi w bambuko były amplitunery, które różniły się praktycznie tylko nazwą i oczywiście ceną.

5 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Chyba tak

Bedzie problem z odsprzedaza tego monosa za rok czy dwa. Furutech, wattgate, oyaide czy neotech przy odsprzedazy wychodza duzo lepiej. 
Bepiecznie jest mimo wszystko pomieszac zloto z rodem. Zapomnialem, moze @sir.jax przypomni ktory jest jakby wtyk wiodący?Chyba na IEC lepiej dac rod a na schuko złoto? Tak to jakoś było Jacku?
Chyba ze chcesz podkrecic gore kosztem dolu to dwa rody, ale podstawowe pytanie jak gra ten kabel?

Nie, bezpieczniej jest Golda dac na IEC, a rod na początku kabla. 😉

Co do odsprzedaży takich wynalazków zgadzam się z Tobą, łatwiej osprzecać japońce, albo inne uznane marki kabli.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

5 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Może zamiast wyszydzać należałoby posłuchać? 😁 Ja sprzedałem dwa Tunami V2, bo kiepskie są przy tym MPSie. Znacznie bardziej otwarte, równe i przestrzenne brzmienie. Kolega który mi ten kabel polecił, powiedział że jest lepszy od TCS31, Yarbo 1100 i spokojnie z dobrymi wtykami może konkurować z gotowymi przewodami do kilku tysięcy złotych. 

Skąd pewność, że to szydera?

Najzwyczajniej jeśli ktoś podaje za punkt odniesienia jakieś kable, to należałoby je wymienić.  Co do TCS 31 ten kabel nie sprawdzi się w każdym miejscu systemu i z każdą wtyczką, tutaj Oyaide na 004 jest bardziej uniwersalny. Yarbo 1100 cyferki na mnie nie działają, wolę Yarbo SP 8000 wiem wiem 1100 jest drożdży, ale ciekawsze efekty dają kable z ciekawą geometrią drutów jak SP8000 i ten z dobrze dobranymi wtykami jest bdb i bardziej uniwersalny niż TCS31.

Znam opinie, gdzie ktoś Oyaide na białych wtykach stawiał na równi z wiele droższymi,  a miał na myśli te fabryczne, bo moje już nie są fabryczne. 🙂Zakończyłem druty po mojemu i to miksami wideł, a dwa to na końcach mają już AC 004 Armored, a to zupełnie inna kultura brzmienia niż standardowe 004.

To co robią Oyaide, czy takie Hijiri nie robią żadne inne kable, co prawda większość kabli w porównaniu do Tunami jest jak jak mawiają "otwarta", tylko że brakuje im takiej rozdzielczości, czarnego tła, głębi, barwy instrumentów i wyrafinowania jakie ma Tunami na 004. Znam kogoś, co pozbywał się kilkukrotnie Oyaide, a później j tak do nich wracał, jak myślisz dlaczego?

Nie musisz się ze mną zgadzać, ale te "otwarte" kable zbyt szybko wygaszają brzmienie blach, strun gitarowych, kontrabasu itp. A co z tym idzie ucieka w cholerę informacji z brzmienia tych instrumentów, bo najzwyczajniej za krótko wybrzmiewają.

Tajwańskie druty nigdy nie będą lepsze od japońców, czy to się komuś podoba, czy nie. Nie wiadomo co tam za miedź wsadzili, a pisać sobie mogą, że to OCC.

Jest zaledwie garstka firm produkujących tę miedź OCC.

Edytowane przez sir.jax

1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ale, że za tanie?

Czyli jedynie coś co jest absurdalnie drogie, niekoniecznie dobre, może być Hi-End.

Toś teraz pokazał... Nic to, że sprzęt bardzo dobry, za tani... Do zakładki start

Zacytuje klasyka "w dupie byłeś, gówno widziałeś". Bez urazy ale sa duzo lepsze kable, ktorych widze nie sluchales. A sznurek z metra ciety nie moze byc z nimi porownywany. 

No juz nie robmy jaj. Hiend to nie miejsce na ten kabel. o hiendzie to my zwykli uzytkownicy mozemy pomarzyc najwyzej. 

Juz nie sprowadzajmy hiendu do naszych mozliwoaci finansowych plizzzzz 

4 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Pazerni to sobie mogą być, tylko jak klient nie chce kupić, to nic z tego nie będzie. A tutaj widać chętni są nawet po 600.

Aha i mam uwierzyć,  że kabelek za 600zl poskładał Tunami?

Dobre 😂

Edytowane przez sir.jax

@piorasz - Twój słynny wątek znów rośnie w siłę.

Sceptycy nie będą zadowoleni. Dla nich to herezje. 😉

5 minut temu, sir.jax napisał:

Aha i ma uwierzyć,  że kabelek za 600zl poskładał Tunami?

Za tani?

4 godziny temu, greg1973 napisał:

No to jeszcze raz jakie kable, bo kazdaz tych firm ma co najmniej kilka modeli. A co do Ricable to dopiero invictus podobno jest w stanie zawstydzic Tunami.

Zresztą wy cały czas o Tunami V2, a te lepiej dwóch nie trzymać w systemie, natomiast warto łączyć V2 z V1. Ten drugi na naprawdę dobrej miedzi furukawy PC OCC A, SAEK jeszcze był na takiej miedzi i może jeszcze jakiś japoniec by się znalazł na PC OCC A- bo tylko ta jest tą Furukawy z kryształami OCC.

2 minuty temu, soundchaser napisał:

Za tani?

Nie, za Tajwański 😂😂😂

29 minut temu, sir.jax napisał:

Nie, za Tajwański 😂😂😂

Polecam zwykły, sztywny drut z Castoramy o przekroju 1,5 mm plus solidne wtyki, np. Furutecha. Wszystko na jakieś 100 PLN. Wtedy usłyszysz prawdziwą różnicę między tym tajwańskim za 600 i tymi haj - za pierdylion. 😂😂😂

35 minut temu, sir.jax napisał:

lepiej dwóch nie trzymać w systemie

No ja już nie trzymam ani jednego i dobrze mi z tym. Za to trzymam już 5 tajwańskich i kończę na tym udział w tej dyskusji, bo to nie ma sensu. Z góry zakładasz, że nie ma podejścia do twojego ukochanego japońca, a w ręku nawet nie miałeś, nie mówiąc o słuchaniu i porównaniach. Twoje jak zwykle musi być na wierzchu. 

Najbardziej mnie rozbawiło to:

53 minuty temu, sir.jax napisał:

Tunami jest jak jak mawiają "otwarta", tylko że brakuje im takiej rozdzielczości,

Tunami i rozdzielczość. To jest dopiero dobry żart. 🙂

Udanego weekendu 

Edytowane przez staropolanka2000

17 minut temu, soundchaser napisał:

Polecam zwykły, sztywny drut z Castoramy o przekroju 1,5 mm plus solidne wtyki, np. Furutecha. Wszystko na jakieś 100 PLN. Wtedy usłyszysz prawdziwą różnicę między tym tajwańskim za 600 i tymi haj - za pierdylion. 😂😂😂

Nie sądzę,  byli już tacy i ch..... z tego wyszło po czasie kiedy doszło do porównania, ale nie z jakimś z alliexpress,  żeby była jasność.

7 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

No ja już nie trzymam ani jednego i dobrze mi z tym. Za to trzymam już 5 tajwańskich i kończę na tym udział w tej dyskusji, bo to nie ma sensu. Z góry zakładasz, że nie ma podejścia do twojego ukochanego japońca, a w ręku nawet nie miałeś, nie mówiąc o słuchaniu i porównaniach. Twoje jak zwykle musi być na wierzchu. 

Myślę, że przez moje ręce przewinęło się więcej kabli, niż Tobie się zdaje.

Również jakieś z Alliexpress udające Nordosty i inne wypasy, nawet jakiś xangsane i to nie na Monosach. Zatem tak masz rację z góry zakładam, że żadna wydmuszka z alliexpress nie dorówna japońcom, czy innym dobrym kablom.

Powiem więcej, takie pitu pitu jakie Ty uprawiasz jest li tylko usprawiedliwianiem tego, że straciłeś jakieś tam pieniądze na nie wiadomo co i teraz dorabiasz sobie jakieś wyimaginowane wysrywy.

Tak, nazywaj to jak chcesz może być nawet, że moje musi być na wierzchu.

7 godzin temu, soundchaser napisał:

To szukaj tych droższych niż tajwańskie. Wtedy będziesz zadowolony.😆

Chłopie, ja od kilku, żeby nie powiedzieć wielu lat nie szukam kabli, Michał @Mikelas76 chyba może potwierdzić.

Pzdr

7 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Tunami i rozdzielczość. To jest dopiero dobry żart.

To fakt, a jak rozdzielczość utożsamiasz z "otwartością", czy innym jasnym konturowym brzmieniem, to daleka droga przed Tobą.

Zresztą miałeś 2 szt Tunami V2, a to nie jest dobry pomysł. Do tego jak pamjetam na czerwonych wtykach któryś,  a z wtykami 004 chyba nie. A Tunami V1 nie macałeś nawet.

Zacznij zbierać znaczki.

Za akustykę się zabierz, a nie żonglowanie kabelkami z Alliexpress.

Edytowane przez Seyv

12 minut temu, sir.jax napisał:

akustykę

Akustykę do czego🫢

Zdezelowanych Kef i starego Primare. Litości. 
Chłopak odjechał już zdrowo i widać, że jest coraz gorzej z każdym dniem. 
Coŝ czuję, że powrotu do normalności już nie ma.

50 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Tunami i rozdzielczość

tunami jest rozdzielczy, wiele zalezy od wtykow, a v1 z bialymi aspirynami jest rodzielcza. Mi sie podoba v2 z rodami tez oyaide. 

No nie zaklinajmy rzeczywistosci. Tunami v2 na czerwonych wtykach może zamulac, ale nue z bialymi i nie z rodami. 

Zapraszam do siebie jak Wielkopolska nie daleko od Ciebie. 

26 minut temu, NRK napisał:

Chłopak odjechał już zdrowo i widać, że jest coraz gorzej z każdym dniem. 

Podejrzewam, że tak.

Jak pamiętam to Tunami V2 miał tylko na czerwonych wtykach, to jest jakaś masakra to połączenie, słyszałem V1 na czerwonych, który był niesamowitym mułem, dowalony i rozlazły bas, tak naprawdę to byla tragedia. A V1 jest na miedzi PC OCC A i jest szybszy od V2, ale ja w przeciwienstwie do gościa mam Tunami na wtykach białych Aspirin White czyli 004 i to jeden V2, a drugi V1. Mam odniesienie jak gra V1 i jak gra V2, bo oba mam na takich samych wtykach, a ten ratował V2 zdejmując fabryczne czerwone zastępując je rodowanymi Monosami. To dobre wtyki jakość/cena, ale stara cena, a nie obecna.

Tak naprawdę on ględzi o innym brzmieniu Tunami, a ja o innym, to są dwa różne światy Tunami na czerwonych wtykach (046)i Tunami na białych (004) o AC Armored na końcu nie wspomnę.

Tak się tworzą mity i bzdury jakie powielają takie osobniki.

Faktycznie rozmowa z kimś takim to jak rozmowa ze ślepym o kolorach.

W gruncie rzeczy on miał inne Tunami niż ja i to zupełnie inne.

Edytowane przez sir.jax

1 minutę temu, Mikelas76 napisał:

tunami jest rozdzielczy, wiele zalezy od wtykow, a v1 z bialymi aspirynami jest rodzielcza. Mi sie podoba v2 z rodami tez oyaide. 

No nie zaklinajmy rzeczywistosci. Tunami v2 na czerwonych wtykach może zamulac, ale nue z bialymi i nie z rodami. 

Zapraszam do siebie jak Wielkopolska nie daleko od Ciebie. 

Spoko, dzięki za zaproszenie. Miałem Tunami na czerwonych, potem miałem na rodzie. Jeżeli u Ciebie się sprawdza to super. U mnie bas się ciągnął na tym kablu i się pożegnaliśmy. Zanim kupiłem Mpsa w dacu próbowałem Acoustic Revive Sensual Triple C i tam to była rozdzielczość i plankton, a nie na Tunami.

28 minut temu, sir.jax napisał:

To fakt, a jak rozdzielczość utożsamiasz z "otwartością", czy innym jasnym konturowym brzmieniem, to daleka droga przed Tobą.

No tu Jacek ma racje. Rozdzielczosc to nie tylko gora otwarta czy nie daj Bog jasna. Rozdzielczosc na dole i srednicy tez musi byc. Tunami to ma. Sa lepsze kable, ale kosztuja juz sporo wiecej. 

30 minut temu, sir.jax napisał:

Chłopie, ja od kilku, żeby nie powiedzieć wielu lat nie szukam kabli, Michał @Mikelas76 chyba może potwierdzić.

58 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Z góry zakładasz, że nie ma podejścia do twojego ukochanego japońca, a w ręku nawet nie miałeś, nie mówiąc o słuchaniu i porównaniach

Mozna Jacka lubic lub nie, ale nie można odmowic mu doswiadczenia. Chlop przerobil sporo tych kabli bo je ludziom zaplata, wiec sila rzeczy slucha różnych konfiguracji... 

34 minuty temu, sir.jax napisał:

miałeś 2 szt Tunami V2, a to nie jest dobry pomysł. Do tego jak pamjetam na czerwonych wtykach któryś,  a z wtykami 004 chyba nie. A Tunami V1 nie macałeś nawet

Jesli mial kolega na czerwonych to nie byl dobry pomysl... 

1 minutę temu, sir.jax napisał:

Faktycznie rozmowa z kimś takim to jak rozmowa ze ślepym o kolorach.

Chłopak nie posiada kolumn, wzmocnienia czy nawet dac-a na poziomie działu w którym się udziela. 
Cała reszta bez komentarza.

Jakby Sylwek żył, to by go z 5 minut wyprostował. 
A tak, kota nie ma , to myszy harcują.😃

4 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

mnie bas się ciągnął na tym kablu

Ciezko w to uwierzyc szczerze powiem. V2 daje wieksze wypelnienie niz v1 z aspirynami, ale zeby bas sie ciagnal? Moze cos akustyka nie zagrala? Wiele osob nie docenia tego. Ja akustyke od trzech lat przerabiam i wiem jak ta suka potrafi namieszac 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi