Skocz do zawartości
IGNORED

Niszczę nowe Audio Physic Classic 5 - modyfikacja

Rekomendowane odpowiedzi

Konektory miedziane, są też takie same na inny rozmiar kabla w TME

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Ibmacir napisał:

Brak rzetelnej wiedzy i możliwości przeprowadzenia rzetelnych pomiarów w kontrolowanych warunkach

Oczywiście wiedza jest podstawą do jakichkolwiek działań, pomiary też. Niestety, albo stery rozmawiamy na forum DIY, tu jest wielu pasjonatów audio, którzy swój wolny czas poświęcają swoim pasją. W przeważającej większości są to amatorzy, ale na tyle osłuchani, że wiedzą czego reprodukowanym dźwięku szukają, i jakich zmian oczekują. Szeroko pojęta wiedza pozwala konstruować urządzenia poprawne. One działają poprawnie. Sprawdzają się w pro audio w studio nagraniowym,  na estradzie itd...Tam liczy się poprawny dźwięk, bo muszą być jakieś standardy. Pasjonaci dźwięku w zaciszu domowym mogą sobie pozwolić na koloryzację tych powszechnie uznanych norm pod własny gust i nie ma w tym nic złego.

Tak samo jest z muzyką. Trzeba skończyć szkołę podstawową, średnią, na końcu studia, a to dalej tylko warsztat. Artysta musi te parę kartek zapisanych robaczkami zinterpretować we własny sposób, żeby zrobiło to jakiekolwiek wrażenie na słuchaczu. Podobnie jest ze sprzętem audio, można zrobić urządzenie poprawne, ale można teraz zrobić urządzenie które ma to coś, coś co przyciąga, sprawia że słucha się tego z przyjemnością, z emocjami, a dla każdego kto podchodzi do zagadnienia z pasją, to coś będzie miało punkt G przesunięty lekko w inna stronę 😉

9 godzin temu, lete napisał:

Jak uwazacie? Stosowanie takich wsuwek do podlaczenia zwrotnicy do glosnikow, degraduje w sposob slyszalny dzwiek?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) html

Chce nowe i stare zwrotnice "uzbroic" w takie koncowki, co zdecydowanie ulatwiloby testy porownawcze (wymiana oryginalnych zwrotnic i montaz nowych odbywalaby sie bez lutownicy i w max. 3-5 minut...).

@rafa

@audioburak

@EMiL

Poziom "degradacji" jest niczym w porownaniu do praktycznosci takiego polaczenia gdzie tak jak piszesz, mozesz zawsze odlaczyc w kazdej chwili. Sam tak robie zwrotnice.

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, Prewwit napisał:

Konektory miedziane, są też takie same na inny rozmiar kabla w TME

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już zamówiłem Mundorfy - myślę, że lipy nie będzie, bo jednak marka zobowiązuje... A że kable będę miał raczej zacne, to ten brak miedzi na końcówce i tak chyba wpłynie mniej, niż same luty, które musiałbym tu uwzględnić...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
46 minut temu, lete napisał:

ten brak miedzi na końcówce i tak chyba wpłynie mniej, niż same luty, które musiałbym tu uwzględnić..

mylisz się, lutowanie jest w takich wypadkach najlepszym rozwiązaniem, podobnie jak przylutowanie kabli głośnikowych bezpośrednio do zwrotnicy z pominięciem przylączy w kolumnie

14 minut temu, slawek.xm napisał:

mylisz się, lutowanie jest w takich wypadkach najlepszym rozwiązaniem, podobnie jak przylutowanie kabli głośnikowych bezpośrednio do zwrotnicy z pominięciem przylączy w kolumnie

To na pewno. Acz są tu zawsze jakieś kompromisy. Nie chcę wywalać gniazd w kolumnie - kwestia estetyki (i praktyczności). Nie sądzę jednak, że w przypadku kolumn na tym poziomie będzie to aspekt (gniazda głośnikowe i konektory Mundorf) wyraźnie wpływający na odbiór, po wygrzaniu, zmieniający w jakiś mocny sposób percepcję dźwięku - przy tych driverach i jednak małych 2-drożnych kolumienkach...

Edytowane przez lete
Gość

(Konto usunięte)
40 minut temu, lete napisał:

To na pewno. Acz są tu zawsze jakieś kompromisy. Nie chcę wywalać gniazd w kolumnie - kwestia estetyki (i praktyczności). Nie sądzę jednak, że w przypadku kolumn na tym poziomie będzie to aspekt (gniazda głośnikowe i konektory Mundorf) wyraźnie wpływający na odbiór, po wygrzaniu, zmieniający w jakiś mocny sposób percepcję dźwięku - przy tych driverach i jednak małych 2-drożnych kolumienkach...

podobną argumentację dotyczącą Twoich modyfikacji nazywasz tu hejtem 🙂

ale najważniejsze byś sam był zadowolony i tego Ci życzę

17 minut temu, slawek.xm napisał:

podobną argumentację dotyczącą Twoich modyfikacji nazywasz tu hejtem 🙂

ale najważniejsze byś sam był zadowolony i tego Ci życzę

To może inaczej - mam nadzieję, że ja po prostu tego nie usłyszę, bo nie mam aż tak wrażliwego słuchu 🙂 Inni mogą nie słyszeć wpływu kondensatorów, ale niech mnie na siłę nie przekonują, że "to nie działa" (niech piszą - "ja nie słyszę różnicy") 🙂

Póki robiłem zmiany w kolumnie, to nie ruszałem fabrycznych konektorów. Teraz finalnie wszystko polutowane, choć do końca nie wiem czy jeszcze coś kiedyś nie pozmieniam😉

Dziś pod koniec dnia montaż i pierwsze odsłuchy. Na drugim zdjęciu w towarzystwie oryginalnej zwrotnicy - AP mogłoby się postarać bardziej.

Ukryta Zawartość

20211203_010713_resize_85.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

ta płytka będzie rezonować w takt muzyki razem z kondami i cewkami

z tego powodu decha oryginału jest wielokroć lepsza

bez względu na estetykę montaż zwrotki na tym czymś to nieporozumienie

poza tym na oryginalnej zwrotce masz przykład , że cewki montuje się z przesunięciem osi

xyz , należałoby jedną z cewek polożyć na boku

np

obraz.thumb.png.d1b9cb5f5ae7957f3d9b24c3133690d4.png

Edytowane przez slawek.xm

Spokojnie, kolumna to nie moździerz wojskowy 🙂 Zwrotka jest przytwierdzona na doklejonym na scianie MDF, na 4 solidnych wkretach, dosyc szerokich tulejach dystansowych z PCV. Elementy nie tylko na opaskach, ale i na klej. Wszystko jest solidne, kable z tylu pospinane, a wejsciowy bedzie dodatkowo w oryginalnej otulinie.

Prędzej tu by drivery rozerwało ciśnienie, zanim cokolwiek zarezonuje. Poza tym, to nie są głośniki dla ludzi kochających basowy masaż  wątroby. Te paczki graja kulturalnie.

Gość

(Konto usunięte)

prawdę mowiąc , wiem , że cię nie przekonam , ale czytają to też inni użytkownicy

więc nie można tego zostawić bez komentarza ,dajesz przykład jak nigdy nie powinno się składać zwrotnicy

13 minut temu, slawek.xm napisał:

prawdę mowiąc , wiem , że cię nie przekonam , ale czytają to też inni użytkownicy

więc nie można tego zostawić bez komentarza ,dajesz przykład jak nigdy nie powinno się składać zwrotnicy

Dobrze, ze czytaja... Ty zawsze medrkujesz. Sa jednak autorytety, ktore nie podzielaja ortodoksyjnego podejscia i klada cewki na plasko, bez zadnego problemu. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) htm

Slawek wie lepiej... Zawsze chetnie pouczy, skrytykuje. A Sam niczego nie robi... 

xovers.thumb.jpg.83b18e2f5165d00f35536c11d13cee10.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez lete
Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, lete napisał:

Troels is bad... Lete is between good and "problematic" (12cm) 🙂

tak , właśnie tak 🙂

a jeśli masz dalej problem to spójrz na ulożenie cewek w oryginalnej zwrotnicy

nawiasem , zwrotka ktorą pokazałem na zdjęciu jest Gravesena , więc on też potrafi zrobić dobrze jeśli tylko chce 🙂

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

tak , właśnie tak 🙂

a jeśli masz dalej problem to spójrz na ulożenie cewek w oryginalnej zwrotnicy

W tym konkretnym przypadku nie ma to zadnego znaczenia. Gdyby AP mysleli o jakosci, nie dawaliby cewki z rdzeniem, oszczedzajac 5 euro... 

• Moderatorzy

Czytamy Twój wątek 3 tygodnie i coś tam odpisujemy, więc w ramach sympatii do nas przestaw tą cewkę.

Chyba, że nie ma już wąsów to wtedy trudno 😞

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Co by ji nie było, czekamy na porównanie materiału mono lub jednego tylko kanału

np. L zwrotnicy "medieval" w jednej vs "modern" w drugiej kolumnie 😉 

i pełną listę ... na pewno przewag 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Spokojnie, kolumna to nie moździerz wojskowy Zwrotka jest przytwierdzona na doklejonym na scianie MDF, na 4 solidnych wkretach, dosyc szerokich tulejach dystansowych z PCV. Elementy nie tylko na opaskach, ale i na klej. Wszystko jest solidne, kable z tylu pospinane, a wejsciowy bedzie dodatkowo w oryginalnej otulinie.
Prędzej tu by drivery rozerwało ciśnienie, zanim cokolwiek zarezonuje. Poza tym, to nie są głośniki dla ludzi kochających basowy masaż  wątroby. Te paczki graja kulturalnie.

Aleś ty pokorny... Mojżesz się chowa.

P.s. Pokora pozwala się uczyć i pomaga dobrze żyć z ludźmi. A nawet jest takie powiedzenie o cielęciu i jego korzyściach wynikających z powyższego...
30 minut temu, audioburak napisał:

Co by ji nie było, czekamy na porównanie materiału mono lub jednego tylko kanału

słuchanie jednej kolumny może wyprowadzić w pole w stereofonii i tz. sceny, jedna gra zrobisz dwie i kicha nie gra , przynajmniej przy amatorskim dłubaniu jak tu 

2 minuty temu, jarekb napisał:

słuchanie jednej kolumny może wyprowadzić w pole w stereofonii i tz. sceny, jedna gra zrobisz dwie i kicha nie gra , przynajmniej przy amatorskim dłubaniu jak tu 

Przy amatorskim dłubaniu jak tu to każda wymówka dobra 😉

nagrywamy.com

37 minut temu, audioburak napisał:

Trochę trzeba powygrzewać - tak na surowo, po zlutowaniu za wcześnie. Ale może zrobię taki wykres. Choć jestem pewien, że zaraz pojawią się głosy oburzenia, że warunki nie takie, że standardy nie dochowane, że inaczej, że nie tak... Tu wszyscy są specjalistami - i jak to wśród fachowców, każdy robi w sposób jedynie prawidłowy, a reszta, to partacze... 😉

Jak po "wygrzewaniu" spoin i MKP będzie inaczej, niż na początku, powinieneś

od razu to zdemontować i zwrócić, bo nie trzymie parametrów 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

40 minut temu, lete napisał:

Trochę trzeba powygrzewać 

Co trzeba? wygrzewać? a co tam jest do "wygrzewania"? 

45 minut temu, jarekb napisał:

słuchanie jednej kolumny może wyprowadzić w pole w stereofonii i tz. sceny, jedna gra zrobisz dwie i kicha nie gra 

Chcesz polutować wszystko na raz, podłączyć i cieszyć się wspaniałym dźwiękiem? 
Przecież Ty już zapomniałeś jak grały te kolumny.
Ludzie czasem nie odróżniają jednego elementu od drugiego po kilku sekundach przerwy, 
a Ty chcesz robić "porównanie" po tak długim czasie, nie mając "starej" kolumny do bezpośredniego porównania? 
Myślisz że od pierwszego odpalenia będzie efekt WOW, taki że aż kapcie spadną a żona przybiegnie z kuchni pełna rumieńców
z zapytaniem, co tym razem zmieniłeś bo gra 2x lepiej?
Otóż nie, nic takiego się nie stanie.

Najprostszy (i chyba najbardziej skuteczny) sposób na próby z kondensatorami i rezystorami na głośniku wysokotonowym,
tym bardziej w przypadku filtracji II rzędu, jest, wylutowanie kondensatora i rezystora z płytki, a w ich miejsce przylutowanie 
kabli które potem wyprowadzamy przez port BR. 
Na końcu tych kabli mocujemy otwierane złącza WAGO, a do nich mocujemy elementy zwrotnic. 
W ten oto sposób w kilka sekund możemy wymieniać elementy. 

Jeśli ktoś nie usłyszy różnicy pomiędzy różnymi elementami, tańszymi, droższymi, "lepszymi", "gorszymi" itd. to niech od razu zrezygnuje z zabawy w "polepszanie" kolumn głośnikowych.

A jeśli ktoś uważa że taki dodatkowy kabelek zdegraduje cały dźwięk i właśnie przez niego nie będzie słychać różnic, to niech lepiej zmieni hobby 🙂   

Edytowane przez Marian133
1 minutę temu, Marian133 napisał:

Co trzeba? wygrzewać? a co tam jest do "wygrzewania"? 

Chcesz polutować wszystko na raz, podłączyć i cieszyć się wspaniałym dźwiękiem? 
Przecież Ty już zapomniałeś jak grały te kolumny.
Ludzie czasem nie odróżniają jednego elementu od drugiego po kilku sekundach przerwy, 
a Ty chcesz robić "porównanie" po tak długim czasie, nie mając "starej" kolumny do bezpośredniego porównania? 
Myślisz że od pierwszego odpalenia będzie efekt WOW, taki że aż kapcie spadną a żona przybiegnie z kuchni pełna rumieńców

Absolutnie , zawsze radzę zostaw stare zwrotnice nie ruszane to żadna oszczędność , na jednej kolumnie słabo się słucha przynajmniej dla mnie , jak nie popsuje dość mocno to może mieć problem z odróżnieniem która jedna gra lepiej , 

Rumieńce ?? tak czekam już rok 🙂 i nic , nawet nie otwieram nowo zakupionych płyt jak kolumny przez mnie robione nie zagrają przyzwoicie , albo przynajmniej tak jak mi się podoba 

mógłbym skopiować od ręki SB ARA  mam wszystko  pewnie są poprawne ale robię kolumny ''pod siebie'' może nie poprawne technicznie ale mają grać po mojemu , jak nic nie wyjdzie zrobię ARY i koniec choć tego bym nie chciał ,

• Pokaż nowe odpowiedzi