Skocz do zawartości
IGNORED

Listwy Taga Harmony

Gość tulifi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tulifi

(Konto usunięte)

Witam. Miałem listwę PF 500 ale wymieniłem na PF 1000 bez v.2 (nowszej wersji). Mam dwa gniazda przy audio. PF 500 nie sygnalizowało czerwoną diodą o fazie na obu gniazdach. PF 1000 zaświeciło się w jednym z gniazd (nawet przy odłączanych sprzętach i po resecie). Przełożyłem do drugiego gniazda i ok. Co to za zagadka?

https://www.audiostereo.pl/topic/157104-listwy-taga-harmony/
Gość tulifi

(Konto usunięte)

7 minut temu, McGyver napisał:

Ni cholery nie rozumiem.

No też nie rozumiem. PF 500 nie sygnalizowało na czerwono diodą o fazie w obu gniazdach. PF 1000 zasygnalizowało w jednym z gniazd. 

gniazd w sensie sieci mieszkania..

Edytowane przez tulifi
3 minuty temu, tulifi napisał:

No też nie rozumiem. PF 500 nie sygnalizowało na czerwono diodą o fazie w obu gniazdach. PF zasygnalizowało w jednym z gniazd. 

Ja nie rozumiem tego co piszesz. Co ma dioda do gniazd w PF1000?

Edytowane przez McGyver
typo
Gość tulifi

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Millerek napisał:

Zrób zdjęcie tego gniazdka, czy może to wygląda tak? 4dbf14b5876459ce65bac8d7e26d0781.jpg

Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka

Tak identyczne gniazdko podwójne. Mam takie dwa. Tylko w jednym jest coś nie tak, reszta 3 ok w przypadku PF 1000. A w przypadku PF 500 we wszystkich 4-ech było ok.

1 minutę temu, McGyver napisał:

Teraz dopiero rozumiem. Jedno z gniazdek w ścianie masz odwrotnie podłączone. 

Dlaczego PF 500 nie sygnalizowało? A dopiero PF 1000?

Bo nie będzie tak jak powinno być, listwa co to pokazuje przecież.
W takich gniazdkach nie masz możliwości odpowiedniego podłączenia, zawsze będzie jedno odwrotnie.
Jest tylko jedna która robi takie podwójne gniazdka z osobnym podłączeniem przewodów.
Nie patrz na pf500

Teraz, tulifi napisał:

w przypadku PF 500 we wszystkich 4-ech było ok.

Raczej nie było OK tylko ta dioda tam była spieprzona albo co gorsza była przerwa na PE. 

Dobrze podłączyć gniazdka w ścianie i będzie cacy.
Miernik, Próbnik bądź instalatora zaprosić i zrobić porządek z gniazdkami.

1 minutę temu, Millerek napisał:

Bo nie będzie tak jak powinno być, listwa co to pokazuje przecież.
W takich gniazdkach nie masz możliwości odpowiedniego podłączenia, zawsze będzie jedno odwrotnie.
Jest tylko jedna która robi takie podwójne gniazdka z osobnym podłączeniem przewodów.

Tak naprawdę to nie ma znaczenia. Dioda ma znaczenie orientacyjne. PF-1000 ma gniazda Schuko, jak wiadomo wtyczki można do tych gniazd podłączać na dwa sposoby. Jeżeli dioda świeci, to znaczy tylko tyle że wtyki kabli podłączonych do PF-1000 należy poobracać o 180 stopni. A poza świeceniem diody listwa funkcjonuje tak samo.

6 minut temu, tulifi napisał:

Dlaczego PF 500 nie sygnalizowało? A dopiero PF 1000?

Tu: 

4 minuty temu, McGyver napisał:

Raczej nie było OK tylko w PF-500 ta dioda była spieprzona albo co gorsza była przerwa na PE. 

Teraz, Millerek napisał:

Myślałem że dioda sygnalizuje podłączenie zasilania, a nie urządzeń.

Sgnalizuje podłączenie zasilania a nie urządzeń. Co nie zmienia faktu że tak naprawdę to nie ma znaczenia. Dioda ma znaczenie orientacyjne. PF-1000 ma gniazda Schuko, jak wiadomo wtyczki można do tych gniazd podłączać na dwa sposoby. Jeżeli dioda świeci, to znaczy tylko tyle że wtyki kabli podłączonych do PF-1000 należy poobracać o 180 stopni. 
Dioda od tego wprawdzie nie zgaśnie, ale faza będzie wchodzić do podłączonych urządzeń od prawidłowej strony.  A poza świeceniem diody listwa funkcjonuje tak samo.

Gość tulifi

(Konto usunięte)
7 minut temu, McGyver napisał:

Tak naprawdę to nie ma znaczenia. Dioda ma znaczenie orientacyjne. PF-1000 ma gniazda Schuko, jak wiadomo wtyczki można do tych gniazd podłączać na dwa sposoby. Jeżeli dioda świeci, to znaczy tylko tyle że wtyki kabli podłączonych do PF-1000 należy poobracać o 180 stopni. A poza świeceniem diody listwa funkcjonuje tak samo.

Nie robiłem próby odwracania o 180 stopni. Zostawiłem w gnieździe (ścianie) gdzie ta kontrolka nie pali się.

Edytowane przez tulifi
Gość tulifi

(Konto usunięte)
22 minuty temu, McGyver napisał:

Została jeszcze pominięta sytuacja którą opisałem wcześniej, że kontrolka paliła się bez podłączanych sprzętów (goła listwa). Dlaczego tu się paliła?

29 minut temu, Millerek napisał:

Dobrze podłączyć gniazdka w ścianie i będzie cacy.
Miernik, Próbnik bądź instalatora zaprosić i zrobić porządek z gniazdkami.

Po co jak można przełożyć wtyk do drugiego. Tak się montuje podwojne gniazda sieciowe. 

29 minut temu, McGyver napisał:

Tak, ale równie dobrze można przełożyć wtyczkę do gniazda obok i nie będzie świecić. I w tedy mamy pewność że na listwie faza jest po poprawnej stronie, jak oznaczono na obudowie, a nie na opak. 

?👈

Gość tulifi

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Millerek napisał:

Zgadza się, oczywiście że można przełożyć wtyczkę w drugie gniazdko sieciowe.
Przecież tutaj nie powinno być żadnego problemu.

Jedna listwa zasygnalizowała, druga nie. Teraz nie wiadomo co kupujemy.

4 minuty temu, tulifi napisał:

Jedna listwa zasygnalizowała, druga nie. Teraz nie wiadomo co kupujemy.

Dobrze przypatrzyles się diodom. U mnie brak fazy zauważyłem dopiero wieczorem, dioda świeciła nie za jasno. Może wcześniej nie zwracałeś uwagi. Albo miałeś wpięty inny kabel w listwe?

?👈

Gość tulifi

(Konto usunięte)
13 minut temu, rafal735r napisał:

Dobrze przypatrzyles się diodom. U mnie brak fazy zauważyłem dopiero wieczorem, dioda świeciła nie za jasno. Może wcześniej nie zwracałeś uwagi. Albo miałeś wpięty inny kabel w listwe?

Też o tym myślałem. Taga Harmony zastosował innych producentów kabla w obu modelach itd. Dioda na pewno nie świeciła w PF 500. No chyba że na prawdę trzeba by w ciemni się przyjrzeć. 

Edytowane przez tulifi
25 minut temu, tulifi napisał:

Została jeszcze pominięta sytuacja którą opisałem wcześniej, że kontrolka paliła się bez podłączanych sprzętów (goła listwa). Dlaczego tu się paliła?

Kontrolka pali się po podłączeniu listwy do ściany. Dla kontrolki jest bez znaczenia czy do listwy są podłączone urządzenia czy nie są.

Godzinę temu, tulifi napisał:

Też o tym myślałem. Taga Harmony zastosował innych producentów kabla w obu modelach itd. Dioda na pewno nie świeciła w PF 500. No chyba że na prawdę trzeba by w ciemni się przyjrzeć. 

Wez ten sam kabel i sprawdź na obu jak cię to irytuje. 

?👈

Gość tulifi

(Konto usunięte)
13 minut temu, rafal735r napisał:

Wez ten sam kabel i sprawdź na obu jak cię to irytuje. 

Wyjąłem kabelek z pudełka gotowego do zwrotu i to samo. Może PF 500 było dupnięte. PF 1000 działa i ma 8 gniazd razem, więc powodu do irytacji nie ma.

Edytowane przez tulifi
Gość tulifi

(Konto usunięte)

3 minuty temu, Millerek napisał:

Jaką posiadasz instalację w gniazdkach, bądź, jak masz podłączone zasilanie w gniazdkach. 653df7a0f6344482b3a78c3ebcd6cf5c.jpg

2972b9820992ce7e4c6381717d99d477.jpg

Tego to ja już nie wiem. Nowe mieszkanie, w sensie po przeprowadzce.

Edytowane przez tulifi

Masz fizyczny przewód uziemiający?
W gniazdku masz trzy przewody?
Czy może masz uziemienie (ochronny) z "zera"? Bo wtedy będziesz mieć dwa przewody w gniazdku, fazę (linia) i zero (neutralny) , ale jak połączysz boleć uziemiający (ochronny) z zerem to wyjdą kwiatki na tej listwie, tzn mogą...

Gość tulifi

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Millerek napisał:

Masz fizyczny przewód uziemiający?
W gniazdku masz trzy przewody?
Czy może masz uziemienie z "zera"? Bo wtedy masz dwa przewody, fazę i zero, ale jak połączysz boleć uziemiający z zerem to wyjdą kwiatki na tej listwie, tzn mogą...

Tak przewód uziemiający i gniazdka z uziemieniem. Nie wiem jak są "poplątane" w środku.

Poplątane powinny być tak 3f757938998f89b5b41b907e2cc3f65c.jpg

Bo jeśli poplątane będą tak jak poniżej, to niekoniecznie dobrze będzie listwa wskazywać poprawność podłączenia. 464f2cb76c093d44ae2bd2d13b41a5a9.jpg

Możesz to sprawdzić samemu, jeśli masz jakieś pojęcie o instalacji (patrząc na powyższe obrazki) i masz Miernik (multimetr) i znasz się na jego funkcjach.

• Pokaż nowe odpowiedzi