Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry Multimetr do 800 zł. Sprzęt na lata.

Rekomendowane odpowiedzi

Fajny i bardzo wytrzymały co widać,  niestety kosztowny Beha Amprobe Hexagon 340A ostatnio wpadł mi w ręce. Przeżył kąpiel w oleju a nawet najechanie wózkiem widłowym! Solidny multimetr tylko cena około 1500zł.

Bardzo czytelny wyświetlacz. A no i przełącza zakresy z normalnym zaskokiem łatwiej jak brymen.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeszcze a propos tych multimetrów. Na zasadzie łyżki dziekciu...

Test diody realizowany przy napięciu ok. 2V... Lipa.

Jaki problem aby było to 3-4V?

Propo Axiometa, od dobrych 10 lat a na pewno od 2013 u mojego serdecznego kolegi który bywa tu na forum katujemy ale to na serio katujemy mierniczek.. solidny multimetr Axiomet AX-585. Działa niezawodnie, a już nie raz smażył się na radiatorze pełnym mosfetów. Bywa,że po kilka godzin bada prąd spoczynkowy Sansui. Kosztuje grosze i nie ma automatu, musisz o zgrozo włączać myślenie w czasie jego używania! Ale nie jeden raz dostał strzała ze zmiennych woltów na pomiarze mV lub omów i nie zrobiło na nim to wrażenia. Ma głośny buczek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie multimetry (dobre) na zakresach napięciowych i omomierzu to można wsadzić do gniazdka sieciowego i nic nie powinno się wydarzyć...

Godzinę temu, Piotrek608 napisał:

Bardzo czytelny wyświetlacz. A no i przełącza zakresy z normalnym zaskokiem łatwiej jak brymen.

Ukryta Zawartość

ale i tak to mi wygląda na Brymena BM817, duużo tańszego,  czyli Brymen rulez 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łyżka dziegciu zawsze się przyda, równowaga musi być.

Amprobe należy do Fluke'a. Natomiast oczekiwanie, że to jest ta sama klasa jest powiedzmy trochę na wyrost. Ale to niezłe multimetry średniej klasy. Po prostu nie ma sensu utrzymywania dwóch brandów skierowanych do tego samego segmentu rynku. Każdy jest kierowany do trochę innej grupy odbiorców.

Extech/Flir to Teledyne LeCroy - niegdyś godna firma, chyba bardziej znana z oscyloskopów, które ostatnio (tak jak i multimetry) coraz częściej mają na świadectwie kraju końcowego Chiny. Ostatni numer jak zrobili to zrebrandowali Siglenta SDS1202X-E/SDS1204X-E i sprzedają za prawie dwa razy wyższą cenę.

Porównajcie sami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie dałem linku do strony LeCroy bo tam mi się nie wyświetlają zdjęcia tej serii oscyloskopów. Nie wiem czy to mój adblock czy też kwestia wyczucia obciachu po stronie LeCroy.

Do Tektronixa należy Keithley który oprócz multimetrów laboratoryjnych robi m.in takie rzeczy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Tek też coraz mniej robi w Stanach. Aczkolwiek wszystkiego nie przeniosą ze względu na ograniczenia w transferze technologii. Dotyczy to każdej amerykańskiej firmy technologicznej. Po czasach względnego luzu zaczyna się odwrót.

Natomiast : "słoweńskie" multimetry Metrela, które u nas można kupić wyglądają na po prostu robione przez Brymena.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brymen nie brzydzi się produkcją OEM, więc jak ktoś chce umieścić swoje nazwisko na niezłym multimetrze i ma odpowiednią kasę do zainwestowania to istnieje taka możliwość.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 hours ago, lolo said:

Tek też coraz mniej robi w Stanach. Aczkolwiek wszystkiego nie przeniosą ze względu na ograniczenia w transferze technologii. Dotyczy to każdej amerykańskiej firmy technologicznej. Po czasach względnego luzu zaczyna się odwrót.

A wiesz dlaczego? Doszło do absurdu, że firma która robi krytyczną infrastrukturę w US w dniu wejścia ruskich do ukrainy ma sobie kilkuset kontraktorów w rosji... i weź tu teraz odetnij ruskich od internetu lub swift'a 😄

Trzeba to zrobić i odciąć co by zielone cyber ludziki szkód u nas tak jak obecnie w Ukrainie z systemem bankowym nie zrobili

No i oczywiście zmiana programu antywirusowego z Kasperskiego na bezpieczniejszy politycznie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

31 minutes ago, ASURA said:

No i oczywiście zmiana programu antywirusowego z Kasperskiego na bezpieczniejszy politycznie

Jak chcesz mieć komputer na który nie może wejść przestępca / obcy wywiad / lokalny rząd to zmiana antywirusa nie wystarczy obawiam się.

8 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Jak chcesz mieć komputer na który nie może wejść przestępca / obcy wywiad / lokalny rząd to zmiana antywirusa nie wystarczy obawiam się.

Mam swój rozum z Kasperskiego już dawno zrezygnowałem, co mam obecnie w moim interesie powinno zostać słodką tajemnicą

2 minutes ago, ASURA said:

Mam swój rozum z Kasperskiego już dawno zrezygnowałem, co mam obecnie w moim interesie powinno zostać słodką tajemnicą

to nawet nie o kasperskiego chodzi - masz windows to masz wjazdy, masz ubuntu to masz wjazdy... obecnie w branży nawet takie tuzy jak *BSD nie do końca pewne są

duzi gracze bezpieczeństwa typu gieldy krypto jadą na własnych stosach

i przepraszam za offtop - juz milkne

1 minutę temu, Daniel_68412 napisał:

to nawet nie o kasperskiego chodzi - masz windows to masz wjazdy, masz ubuntu to masz wjazdy... obecnie w branży nawet takie tuzy jak *BSD nie do końca pewne są

duzi gracze bezpieczeństwa typu gieldy krypto jadą na własnych stosach

i przepraszam za offtop - juz milkne

Ależ nie mam paranoi, chodzi tylko o to co by mój komputer cudzymi rączkami innym nie szkodził

22 godziny temu, namor napisał:

ale i tak to mi wygląda na Brymena BM817, duużo tańszego,  czyli Brymen rulez 😉 

Ukryta Zawartość

Tak, zgodzę się z Tobą w środku siedzą chipy brymena, no i jest jak byk: made in taiwan.. ogólnie ten charakterystyczny druk tworzywa..

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Witam wszystkich.

Moim ostatnim odkryciem jest multimetr OWON B41T+

Jest to chińczyk czystej krwi ale... 4 1/2 cyfry, Bardzo szybkie pomiary, loger danych i aplikacja na tel.

Biorąc pod uwagę cenę do jakości naprawdę warty zainteresowania. 

Co by się nie rozpisywać zainteresowanym polecam obejrzeć test tego miernika na youtube. 

Dodam jeszcze że jest polski dystrybutor, który daje gwarancję i serwis. Co prawda na chińskich portalach można go kupić połowę taniej ale co kto woli 🙂 

On 2/23/2022 at 6:56 PM, Grzegorz7 said:

Jeszcze a propos tych multimetrów. Na zasadzie łyżki dziekciu...

Test diody realizowany przy napięciu ok. 2V... Lipa.

Jaki problem aby było to 3-4V?

Kolega nie ściemnia do jakiej to diody mu poczebne 4V? 😉

On 7/2/2022 at 1:42 PM, KrisNext said:

Moim ostatnim odkryciem jest multimetr OWON B41T+

A jak określiłbyś działanie kręcioła? (czy miękko)

28 minutes ago, Grzegorz7 said:

Pomierz kilka diod i się dowiesz...

ja mierzę  na 3V i głównie szottki - raczej nic nie odkryję ...  chyba ... że Chińczyk przemalował oznaczenie i / lub jako Schottky sprzedał mi niebieskie LEDy 😉

17 godzin temu, audiostyk napisał:

A jak określiłbyś działanie kręcioła? (czy miękko)

Cały multimetr sprawia wrażenie bardzo solidnego i dobrze wykonanego. Pokrętło działa z oporem i precyzyjnie.

Na filmie który podlinkowałem wyżej widać że bardzo dobrze sobie radzi nawet z tak uznanymi markami jak Fluke.

Dla mnie ważna jest opcja logera danych. Czasem muszę testować zachowanie urządzenia w dłuższej perspektywie czasu. Ten multimetr może wykonywać pomiary nawet przez kilka dni i zapisywać wyniki w pamięci. 

• Pokaż nowe odpowiedzi