Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór wysokiej klasy odtwarzacza Blu Ray 4K Ultra HD

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, bl4ck napisał:

Nie nie robią takich a jak by zrobili to byś nigdy za to tyle pieniędzy nie zapłacił.

Tu nie chodzi o cenę, powód musi być inny. Przecież odtwarzacze obsługujące FHD w większości miały wyjścia 7.1 i jakoś majątku nie kosztowały, a jak weszły UHD to już były tych wyjść pozbawione. Rozumiem, że pojawił się Atmos i inne kodeki, które mają więcej kanałów, ale wszystko jest zgodne wstecz co najmniej z 7.1, więc w czym problem? Umowa między producentami odtwarzaczy i amplitunerów, czy jak?

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

6 minut temu, qbakos napisał:

a jak weszły UHD to już były tych wyjść pozbawione

Oba modele Oppo uhd miają wyjście 7.1.

2 minuty temu, NRK napisał:

Oba modele Oppo uhd miają wyjście 7.1.

A jesteś w stanie je kupić poza używkami? Nowe nie mają. Nawet Pioneer ma tylko stereo...

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

3 godziny temu, _Piotrek napisał:

Z wyglądu przypomina OPPO UDP 205 ciekawe czy multimedia też tak samo obsługuje ?

Kolejna chińska manipulacja. To zaczyna być już nudne i z pozoru nieszkodliwe jednak przybiera na powszechności i akceptacji. A kto cierpi, wiadomo klient końcowy. 

Dawno nie zaglądałem na chińskie fora, ale tak wygląda na kolejny klon oppo, soft jest z oppo.

I taka ciekawostka, dwa softy.

To jest jakaś zmowa. Wiem pachnie teorią spiskową. Ale to już przestaję być śmieszne, z jednej strony agonia super graczy audio biznesu z drugiej rozkwit tandety ze wschodu. Armagedon

Edytowane przez piotrella41

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

6 minut temu, qbakos napisał:

A jesteś w stanie je kupić poza używkami? Nowe nie mają. Nawet Pioneer ma tylko stereo...

Nie muszę, bo mam oba.😀

A mogło oppo, zamiast zrezygnować z produkcji, to wypuścić jakiś fajny model do plików i do tego, te płytowe co mieli i na pewno by się utrzymali na rynku a te ich telefony, to żaden szał i nawet teraz wcale nie słychać o nich.

Powinni się trzymać tego co robili dobrze a nie porwali się na jakieś badziewie.

44 minuty temu, qbakos napisał:

Tu nie chodzi o cenę, powód musi być inny. Przecież odtwarzacze obsługujące FHD w większości miały wyjścia 7.1 i jakoś majątku nie kosztowały, a jak weszły UHD to już były tych wyjść pozbawione. Rozumiem, że pojawił się Atmos i inne kodeki, które mają więcej kanałów, ale wszystko jest zgodne wstecz co najmniej z 7.1, więc w czym problem? Umowa między producentami odtwarzaczy i amplitunerów, czy jak?

Ja mówię że gdyby były chińczyki by chciały nie wiadomo ile....

Sensu wyjść 7.1 nie widzę, przykład Panasonic ub820 co z tego że ma jak końcówek bezpośrednio nie podłączysz bo ani regulacji ogólnej głośności nie ma ani poszczególnych kanałów.

No i amplitunerów z multi in jest tyle co kot napłakał.

Edytowane przez bl4ck
10 minut temu, RAF77 napisał:

Powinni się trzymać tego co robili dobrze a nie porwali się na jakieś badziewie.

W pełni akceptacja. Słuszny wniosek 

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

5 minut temu, NRK napisał:

Kolego, liczy się ilość a nie jakość.

Ameryki nie odkryłeś Kolumbie, właśnie to mnie przeraża wszechobecna tandeta i to nawet w klasie od 5 tysięcy do 10 tysięcy. Ciebie to nie irytuje ?, bo mnie tak. Jeśli mam wydać 5 tysięcy na odtwarzacz to oczekuję przynajmniej przyzwoitości a nie kompromisów na rzecz biznesu audio wideo bubli, z którymi to będę miał już kłopoty podczas ochrony gwarancyjnej. Poszukuję conajmniej dobrych rozwiązań niekoniecznie opartych na chińskim plastiku. Takiej zasady staram się trzymać przy kompetowaniu mojego obecnego stricte stereo zestawu opartego na lampach. A tak na marginesie mój panasonic VHS pomimo ponad dwóch dekad nadal chodzi u mojej mamy i jest poprostu dobrze. Gdzie era przyzwoitych urządzeń. Obecny mój telewizor od SONY pracuje bezawaryjnie ponad 7 lat I to w 4K. Poprzedni też SONY pracował ponad 10 lat I jeszcze go odsprzedałem w myśl zasady że co 10 lat powinno się zmienić to i owo. Tego oczekuję od zakupywanego sprzętu, a nie tandety. Wiem, wiem zaraz mi wyjedziesz z realiami rynku, trudno będzie wówczas ten argument obalić, ale ja wychodzę z założenia że lepiej kupić coś droższego niż tańszego by potem uniknąć przykrych niespodzianek. Niestety ta granica również zanika by ustąpić pola interesom już i tak bogatych firm. Tak jak napisałem w poprzednim poście to Armagedon, Apokalipsa. Szkoda że coraz częściej sięgamy po sprawdzone, ale już archaiczne rozwiązania, ale cóż mawiają zextrzeba iść z duchem postępu i czasu. Cywilizacji. Pozdrawiam Kolegę.

20 minut temu, bl4ck napisał:

No i amplitunerów z multi in jest tyle co kot napłakał.

Obumarły na rzecz nowoczesności stosowanej. Jak dinozaury. Nowa era, nowy ład i nowy porządek. A klient zawsze na końcu. Przykre realia 

50 minut temu, piotrella41 napisał:

Kolejna chińska manipulacja. To zaczyna być już nudne i z pozoru nieszkodliwe jednak przybiera na powszechności i akceptacji. A kto cierpi, wiadomo klient końcowy.

Oryginalny odtwarzacz Blu - ray  OPPO UDP 205 pozostanie na pierwszym miejscu u mnie na półeczce, nabazgrałem temat tak z ciekawości. Nie wiem czy ten odtwarzacz będzie kiedyś dostępny na Polskim rynku, gdyby jednak był jakimś cudem z chęcią zobaczyłbym jakiś test / recenzję na internecie, najlepiej wideo recenzję po Polsku na You Tube z jakiegoś Polskiego magazynu który recenzuje sprzęt Audio - Video. 

; )         

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

36 minut temu, _Piotrek napisał:

test / recenzję na internecie, najlepiej wideo recenzję

Liczysz na ocenę w kwestii video/audio kd czy w kwestii jakości audio wyjść analogowych?

Bo jeśli chodzi o jakość wideo i audio po hdmi to jest ona w zasadzie identyczna jak jest/była oppo, tak twierdzą posiadacze org oppo na wszelakich forach porównując do M9702.

Temat nie jest świeży pierwszy klon z softem oppo to właśnie M9702 od niego się wszystko zaczęło i wszystko co teraz widzimy to coraz to nowsze wydania tej płytki z coraz to lepszymi układami zasilania.

Edytowane przez bl4ck
33 minuty temu, bl4ck napisał:

Liczysz na ocenę w kwestii video/audio kd czy w kwestii jakości audio wyjść analogowych?

Począwszy od jakości dźwięku z wyjść analogowych XLR, obsługi multimediów z dysku zewnętrznego ( muzyka / filmy ) budowy zewnętrznej odtwarzacza, materiał z jakiego został zrobiony odtwarzacz, spasowanie guzików, spasowanie tylnych gniazd RCA, XLR, USB, HDMI, ogólna budowa ( jakość elementów ) żeby nie było tak że, za rok albo dwa trzeba kupić drugi bo ten pierwszy nie da się naprawić po gwarancji, albo nie dożył do końca gwarancji, wtedy jeszcze jest taki plus że jest gwarancja : ) 

Ogólnie liczę ( jak już do kogoś z branży recenzenckiej wpadnie ten odtwarzacz ) na taką normalną recenzję, nie sponsorowaną, czy jak tam się to nazywa. 

; ) 

54 minuty temu, _Piotrek napisał:

Ogólnie liczę ( jak już do kogoś z branży recenzenckiej wpadnie ten odtwarzacz ) na taką normalną recenzję, nie sponsorowaną, czy jak tam się to nazywa. 

Piotrek życzę Ci powodzenia w uzyskaniu obiektywnej oceny danego sprzętu przez recenzenta znanych czasopism audio video. Coś na ten temat wiem. Życie niestety marketing i te sprawy. Jak sam nie doświadczysz to nie ocenisz. Powodzenia jeszcze raz. 

3 godziny temu, piotrella41 napisał:

Obumarły na rzecz nowoczesności stosowanej. Jak dinozaury. Nowa era, nowy ład i nowy porządek. A klient zawsze na końcu. Przykre realia 

Zabawne.

Jakiś czas temu, jak było tu dwóch kolesi co używali multi w swoich playerach z końcówkami mocy, to byli mieszani z błotem.

Teraz jak czytam, że multi jest ok i narzekania , że firmy są beee. To śmiech mnie ogarnia.😀

Co niektórym to chyba nikt jeszcze nie dogodził.

1 godzinę temu, piotrella41 napisał:

Piotrek życzę Ci powodzenia w uzyskaniu obiektywnej oceny danego sprzętu przez recenzenta znanych czasopism audio video. Coś na ten temat wiem. Życie niestety marketing i te sprawy. Jak sam nie doświadczysz to nie ocenisz. Powodzenia jeszcze raz.

Tak dosłownie nie będę łykał / odbierał superlatyw recenzenta, jeżeli w ogóle pojawi się kiedyś Polska recenzja tego odtwarzacza, także tutaj możesz być spokojny. Najważniejsze żeby nabazgrolił coś wartego czytania tak na chłopski rozum, taki że też się z tym zgodzę i dla mnie taki odtwarzacz ( jak opisuje recenzent ) będzie służył do tego czego ja potrzebuję, może i mieć jeszcze więcej funkcji, najważniejsze są te funkcje w odtwarzaczu które dla mnie są potrzebne, reszta jak jest to niech sobie będzie. Tak samo patrzę na wzmacniacz zintegrowany. Najważniejszy jest dźwięk, wydajność prądowa, wygląd : ) to znaczy żeby grał tak jak wygląda, NATURALNE GRANIE bez efekciarstwa. Tak ogólnie w systemie stereo korzystam tylko z dwóch kabelków sygnałowych,

no z trzech można powiedzieć. 

Kabelek Optyczny ( PlayStation 4 Pro )

Kabelki XLR ( OPPO UDP 205 ) 

To wszystko. Jak widzisz mam od cholery roboty przy podłączaniu klocków, normalnie z dwie godziny muszę podłączać cały zestaw : ) już nie wspomnę o kabelkach zasilających, potem to wszystko podłączam do kondycjonera, no i telewizor też trzeba podłączyć. Kiedyś było Kino Domowe, to znaczy graciarnia, ale mi się znudziło. Do filmów i do gier nie potrzebuję Kina Domowego wystarczy stereo, też można dostać ( zawału ) przy The Last of Us Part II 

( Więcej takich gier na PlayStation !!! ) 

; )           

Edytowane przez _Piotrek

O dziękuję za Twój wpis w rzeczy samej rozbawił Cię do łez. Cieszę się że mam wpływ na Twój dobry nastrój i nastawienie, który udało mi się sprawić. Cała przyjemność po mojej stronie. Oczywiście to nie jest sarkazm, tylko czysta odpowiedź bez podkontekstów. 

21 minut temu, _Piotrek napisał:

Jak widzisz mam od cholery roboty przy podłączaniu klocków, normalnie z dwie godziny muszę podłączać cały zestaw : ) już nie wspomnę o kabelkach zasilających, potem to wszystko podłączam do kondycjonera, no i telewizor też trzeba podłączyć. Kiedyś było Kino Domowe, to znaczy graciarnia, ale mi się znudziło. Do filmów i do gier nie potrzebuję Kina Domowego wystarczy stereo, też można dostać ( zawału ) przy The Last of Us Part II 

Właśnie dlatego już co do zasady podzieliłem swój sprzęt na typowe stereo. System budowałem przez 10 lat przebierając wiele manufaktur po to aby finalnie osiąść na laurach. Teraz testuję nowego streamera w zestawie mianowicie Cambridge Audio 851 N. Jest bosko. Sprzęt mam do testów do końca poniedziałku. Lecz już teraz po 5 ciu godzinach  odsłuchu mogę wstępnie napisać, że decyzja już zapadła i zamawiam go do swojego zestawienia. Natomiast w połowie roku ponownie skupię poszukiwania nad Blu Ray 4K. Wszytko na spokojnie. 

Pamiętaj, że nawet ten dźwięk wielokanałowy zawsze będzie się wywodził z typowego stereo pomimo rozbicia go technicznie na czynniki pierwsze i wspomagające system przypisane dźwięki. Celowo nie używałem tutaj technicznych nazw. Istotą każdej muzyki jest bowiem satysfakcja słuchacza że samego odsłuchu. Liczy się efekt końcowy taki dostałem w prezencie od lamp. Powrót do korzeni. 

Kino domowe to przede wszystkim efekciarstwo dźwiękowe mające Nas wprawić w zachwyt, wprowadzić w sam środek akcji urealnić obszar doznaniowy dźwięku, efekty specjalne itd. Bawiłem się kiedyś w takie systemy oparte na poważnych procesorach od Anthema i kolumnach bipolarnych od Definitive Technology. To był zupełnie inny świat. Skompletowanie takiego zestawu to powazny koszt. Cóż nic nie ma za darmo. 

Życzę wielu udanych odsłuchów. 

Pytałem o te wyjścia RCA, bo ceny procesorów to jakiś kosmos. No nawet bym położył te 12 tysi, ale mam pewne obawy czy to będzie grało lepiej od Oppo i za parę lat nie skończy jako droga podstawka pod kwiaty, bo strasznie złożone te sprzęty są i nikt tego nie naprawi w razie czego.

Odtwarzacze Panasonica mają wyjścia RCA, ale nie mają regulacji głośności z pilota🙁

2 godziny temu, NRK napisał:

Jakiś czas temu, jak było tu dwóch kolesi co używali multi w swoich playerach z końcówkami mocy, to byli mieszani z błotem.

To chyba ja byłem tym jednym, bo do tej pory mam takie połączenie i bardzo sobie chwalę. Problem tylko w tym, że gdybym chciał wymienić na coś lepszego, to nie ma na co... jedynie używki Oppo UDP-203/205 pozostają. W plikowcach jest zresztą to samo - dopiero co ktoś tu wrzucał jakiś wypasiony model Zidoo za 6,5K zł i oczywiście jakie ma wyjścia... stereo.
Za chwilę pozostanie nam kupować u chińczyków, bo tam odtwarzaczy to do wyboru do koloru, tylko przeważnie jakość już nie ta, nie mówiąc o wsparciu czy gwarancji.

10 godzin temu, qbakos napisał:

To chyba ja byłem tym jednym, bo do tej pory mam takie połączenie i bardzo sobie chwalę. Problem tylko w tym, że gdybym chciał wymienić na coś lepszego, to nie ma na co... jedynie używki Oppo UDP-203/205 pozostają. W plikowcach jest zresztą to samo - dopiero co ktoś tu wrzucał jakiś wypasiony model Zidoo za 6,5K zł i oczywiście jakie ma wyjścia... stereo.
Za chwilę pozostanie nam kupować u chińczyków, bo tam odtwarzaczy to do wyboru do koloru, tylko przeważnie jakość już nie ta, nie mówiąc o wsparciu czy gwarancji.

Sami sobie jesteśmy winni. Używamy niszowych odtwarzaczy do tego w niszowy sposób😀 Nikomu się już tego nie opłaca robić-zniknęło Oppo, z tych co znam Atoll i Classe w ogóle dały sobie spokój kinem…

ze względu na mnogość kanałów, chyba nie opłaca się już robić odtwarzaczy br z analogowymi wyjściami audio

po prostu transport, wyjście cyfrowe hdmi - resztę mają robić amplitunery, procesory...

36 minut temu, ro35 napisał:

ze względu na mnogość kanałów, chyba nie opłaca się już robić odtwarzaczy br z analogowymi wyjściami audio

To o tym pisałem wcześniej i jest w tym trochę prawdy, ale też jest to mam wrażenie wymówka producentów. Ok. 80-90% filmów, które oglądam to jest klasyczne 5.1, nawet nie 7.1, nie mówiąc już o Atmosie i innych wynalazkach... tego jest zwyczajnie mało. Chyba, że ktoś ogranicza się wyłącznie do blockbusterów i kina wysokobudżetowego, to tam rzeczywiście UHD, Atmos, HDR i wszystko co się da, ale w normalnym produkcjach nadal króluje 5.1.

Poza tym zobaczcie sobie ceny procesorów... przecież to jest jakiś kosmos. Taki procesor powinien kosztować poniżej ceny topowych odtwarzaczy BR, bo stopień skomplikowania jednak dużo mniejszy, a najczęściej kosztują one grubo więcej.

Edytowane przez qbakos

Ciekawe jak to będzie wyglądać w środku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety analogów brak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak jedno wielkie G, wzmianki jak wyglądają te klony klonów zostały już dawno tutaj wrzucane w temacie.

A nie to jakiś "kolejny" model x110 nie x100 🙂  tak czy siak to dalej ten sam gniot na sofcie pioneera, sto razy lepiej kupić org oppo 203 które pojawia się za 4000-5000zł jeśli już ktoś na prawdę ma ochotę wydać tyle pieniędzy.

Edytowane przez bl4ck
48 minut temu, gimza napisał:

Ciekawe jak to będzie wyglądać w środku:

jak wyżej, cudów nie ma się co spodziewać. to transport.

od dawna gdy zastanawiam się nad zakupem czegokolwiek, interesuje mnie czy to warte danej ceny. jaka jest wartość dodana danego elementu. konkluzja - cena często jest z d... wzięta. na ten przykład, z zupełnie innej bajki, szukałem nawilżacza powietrza do domu, bo sezon grzewczy, praca zdalna, trochę sucho. oglądając w sklepie jeden z wielu: trochę plastiku, maleńki wentylatorek komputerowy, żadnych sensorów, kawałek gąbki czy innego tworzywa... to zostało wycenione na 350zl ! a powinno kosztować (z zyskiem dla producenta i sprzedawcy) nie więcej niż 100zl, kosmos...

wracając do wątku głównego, jakiś czas stałem przed dylematem zakupu kolejnego odtwarzacza, br 4k. czy warto wydać dużo ? może jakieś oppo ? ale czy będę korzystał z analogów ? czy może mój procesor rotela ma na tyle dobre algorytmy i przetworniki że wystarczy puścić sygnał cyfrowy po hdmi ?

aby nie przedłużać, bardzo niewiele firm już robi sensowne odtwarzacze (miałem lg ale to totalnie nieergonomiczny sprzęt). po analizie rynku kupiłem sony x800m2. dlaczego ? bo sensownie wyceniony, mechanicznie solidnej konstrukcji, bo dwa wyjścia hdmi, bo multiformatowy, odtwarza i sacd i dvd-audio, bo w konfiguracji ma trochę ustawień.

procesor rotela przyjmuje dźwięk po hdmi-audio, robi co trzeba - klient zadowolony, nie przepłacił. satysfakcja.

oczywiście, reavon znajdzie klientów na swoje produkty (może kilku się w polsce znajdzie). ale czy jest sens tyle płacić za "czysty" transport dla przeciętnego użytkownika ? z pewnością nie. dla kogoś komu wydanie kilku tys. zl nie robi różnicy ma to sens, bo ma "premium" i najdroższy odtwarzacz w swoim mieście 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi