Skocz do zawartości
IGNORED

Tidal - Music Cast - przerwy między utworami

Rekomendowane odpowiedzi

Panie i Panowie!

Czy ktoś z Was znalazł sposób jak wyeliminować przerwy między utworami na Tidalu z Music Casta Yamahy? Toż to idzie zwariować, artysta wykoncypował utwory płynnie przechodzące jeden w drugi a tu co utwór przerwa około 1 sekundy… ratunku! :)

A gdy słuchasz np. na aplikacji, to też masz przerwy? Pytam, ponieważ zaskoczył mnie brak przerw w koncercie Us + Them Rogera Watersa, Amused to death i innych concept albumach różnych wykonawców. Ot tak, z automatu.

Nie, słuchając bezpośrednio z Tidala na przykład na telefonie nie ma przerw. Ale słuchając Tidala na Music Cast już są. Może to tylko u mnie? Ktoś z Was ma podobną sytuację?

Wystarczy mieć muzykę na dysku lub innym nośniku i musiccast ma gapless. Głupie i smutne, że słuchając muzyki z legalnych źródeł jest gorsza jakość/

Niestety ale MusicCast robi przerwy między utworami np. płyty koncertowe. By tego uniknąć trzeba by użyć zewnętrznej aplikacji mconnect. Jednak jest ona tak mało intuicyjna, że trudno się do niej przekonać. 

• 2 tygodnie później...
W dniu 21.12.2021 o 22:49, qn napisał:

słuchając bezpośrednio z Tidala na przykład na telefonie nie ma przerw.

Możesz spróbować airplaya chyba że posiadasz androida. 

W dniu 24.12.2021 o 22:11, sautor napisał:

Niestety ale MusicCast robi przerwy między utworami np. płyty koncertowe. By tego uniknąć trzeba by użyć zewnętrznej aplikacji mconnect. Jednak jest ona tak mało intuicyjna, że trudno się do niej przekonać. 

Wczoraj zainstalowałem mconnect w wersji lite... Niestety z Tidal'a na AudioPro Lite 1 nadal sa przerwy...

W dniu 4.01.2022 o 08:08, maciek1 napisał:

Wczoraj zainstalowałem mconnect w wersji lite... Niestety z Tidal'a na AudioPro Lite 1 nadal sa przerwy...

Gapless trzeba włączyć w ustawieniach mconnect.

• 9 miesięcy później...

Odświeżę wątek. Po kilku miesiącach jestem już w innym miejscu... Po AudioPro Link! był daphile a teraz komplet ifi. I niestety problem z Tidal Connect. Już nie wspomnę, że bywa, że się nie łączy (ostatnio jest znacznie lepiej), ale nadal pliki MQA w ciągłych utworach tnie! Taka Dark Side of the Moon jest nie do słuchania w związku z tym. Co ciekawe pliki MQA przez mconnect ida bez przerwy (oczywiście mam na myśli miejsca gdzie nie powinno ich być np. 1;04 na Ciemnej Stronie). Czym to jest spowodowane?

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Na to wychodzi że za kilka miesięcy będziesz znowu w innym miejscu. 

😕

ehhh

Nie, nie, nie! Chyba, że wrócę do klasyki, czyli winyli:)) Na razie od tych kilku miesięcy bardzo rzadko po nie sięgam niestety, albo stety:) Mam misje, jak wiesz rozwiązania problemu Tidal Connect i ifi:)))

Wiem wiem 🙂

ja też odkąd jest ogólnie dostępna sieć zostawiłem inne źródła. 

mimo że wcale taki chop do przodu z technologią nie jestem.

Piotr 

• 1 rok później...
1 godzinę temu, Tubor napisał:

Odgrzewam ten temat. Ja mam ten problem z musiccast i deezerem. Może to jednak problem Yamahy?

Kiedyś chciałem sobie kupić yamahę cd plus radio internetowe w jednym , nie pamiętam modelu i niestety ta nie posiadała gapless .

15 godzin temu, Tubor napisał:

Ja mam ten problem z musiccast i deezerem. Może to jednak problem Yamahy?

Musiccast nie ma gaples i tyle. Na nowszych sprzętach z Tidal Connect chyba ma, ale w Deezer na żadnym urządzeniu, które testowałem. Obejściem problemu dla mnie jest natywna apka+airplay.

Edit: jednak nawet przez connect nie ma

W dniu 21.04.2024 o 01:18, wojmaz napisał:

Gdy więc pojawiła się nowa generacja amplitunerów obsługująca Tidal Connect - postanowiłem wywieźć stary sprzęt na działkę i kupić nowy klocek r-n800a. I tu spotkało mnie rozczarowanie - Tidal Connect, owszem, jest, ale amplituner nadal wstawia przerwy między ścieżki, nie ma trybu gapless.

Edytowane przez marek666
W dniu 24.05.2024 o 21:51, Tubor napisał:

A nie da się tego naprawić za pomocą jakiejś aktualizacji? Czy to problem sprzętowy?

Obstawiam, że sprzętowy. Pewnie mogliby wypuścić poprawiony firmware ale mają na to wywalone.