Skocz do zawartości
IGNORED

PONOWNIE "Wzmacniacz 40W o małych zniekszt. TIM"

Rekomendowane odpowiedzi

Ok Bodo_z mnie już wyjaśnił. Muszą być diody w biasie, a mos-fety to już całkiem odpadają.  Najlepiej gra tak jak to jest w oryginalnym projekcie. 

19 godzin temu, Piotrek608 napisał:

Ok Bodo_z mnie już wyjaśnił. Muszą być diody w biasie, a mos-fety to już całkiem odpadają.  Najlepiej gra tak jak to jest w oryginalnym projekcie. 

też uważam, że nie ma co "grzebać" przy tym schemacie, trzeba go "pokochać lub znienawidzić" 😉 takim jaki jest, z czysto "inżynieryjnego", współczesnego punktu widzenia schemat ma wady, ale "gra". Zrobiłem w sumie trzy wzmacniacze na tym schemacie, wszystkie "poszły do ludzi", moich znajomych, którzy nie byli "audiofilami", jednak jak to usłyszeli, to chcieli mieć, czasy były takie, że porównywaliśmy tylko z wyrobami Unitry (również DIY), ale te wzmacniacze robiły wrażenie, bez "audiofilskich" opisów brzmienia, po prostu tego chciało się słuchać, a inne wzmacniacze "męczyły uszy".

Jednak nadal upieram się, że należy robić oryginał, z wejściem odwracającym, jak mogą się znacząco zmienić parametry wzmacniacza, tylko po zmianie wejścia na odwracające, pokazuje przykład "stareńkiego" LM301, strona 7, ostatnie trzy wykresy: Pulse Response, która staje się niemal "idealna" w układzie INVERTER Mode (bez dodatkowych kondensatorów kompensacyjnych !). Być może, że w czasach gdy powstał schemat, zastosowanie wejścia odwracającego było "lekarstwem" na niską fT tranzystorów mocy (chociaż TIP3055 to "przyzwoite" 2,5 MHz).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ciężko porównywać układ wątkowy ze scalonym 301.

Główna zaleta odwracającej konfiguracji to dobry CMRR od wejścia oraz możliwość ujarzmienia pasożytniczych sygnałów na masach od strony wejścia.

Bardzo duże zalety.

• 2 tygodnie później...

Trochę się nudziłem i poćwiczyć chciałem głowę. Zrobiłem nowy projekt PCB do wzmacniacza. Całkowicie jednostronny  jest parę zwor z drutu . I tak jest dobrze. ;O) PS. Można zrobić wzmacniacz w obu wersjach wejścia.

Ukryta Zawartość

ABOX mixSCH.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bodo_z

Bodo_z, mam pomysł, 

są (były) takie tranzystory SSM2210, są też współczesne odpowiedniki OnSemi, w DIP8, może byś narysował pcb pod taką parę różnicową na wejściu ? 🙂

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Są jeszcze  PMP4201Y, HN1C07F, BC846BDW1, Z podwójnych te mi się podobają CMLT5088EMTR.

SSM2010 są niestety  duże  bo w dip 8 więc trochę nie wygodne. 

CMLT5088EM Part Specification Datasheet (mouser.pl)         i cena dość zjadliwa.

Pozdrawiam Bodo_z

Trochę się rozpędziłem z tymi tranzystorami smd  PMP4201y używałem i ok , CMLT5088EM jeszcze nie miałem okazji i niestety jest problem dla tak niedowidzących jak ja. 

Choć na pewno jest to jeszcze możliwe.  Pozdrawiam Bodo_z

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam kolegów jeszcze trochę poćwiczyłem pcb i stworzyłem 2 wersje na podwójnych  tranzystorach.

Wyszło coś takiego . Pozdrawiam Bodo_z.  PS. zapraszam do konstruktywnej krytyki ,może da się  jeszcze coś poprawić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bodo_z
dodatkowa informacja
W dniu 22.09.2022 o 22:13, bodo_z napisał:

Trochę się nudziłem i poćwiczyć chciałem głowę. Zrobiłem nowy projekt PCB do wzmacniacza. Całkowicie jednostronny  jest parę zwor z drutu . I tak jest dobrze. ;O) PS. Można zrobić wzmacniacz w obu wersjach wejścia.

Ukryta Zawartość

ABOX mixSCH.png

Własnie sobie słucham Aboxa na tych płytkach, a przeleżały u mnie pare lat i sam sie sobie dziwie, ze wczesniej ich nie odpalałem.

Krótko...Super!!! Analogowo, niemęcząco na długie godziny bez zmęczenia. Urzeka nasycenie wokalu, głębia, są emocje swietna kontrola nad dźwiękiem, czytelność. Dźwięk nie ślizga się po obwiedni nie traktuje tego co do uszu dociera po łebkach.

Brawo Bodzio!!!

IMG20220926210443.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krzych 2

Dzięki Krzysiu że wreszcie!!, a myślałem że już nie odważysz się uruchomić i posłuchać u siebie. Ciągle miałeś coś lepszego na warsztacie to teraz słuchaj i wybieraj co ci najlepiej w duszy gra. Co prawda pomyliłeś i wkleiłeś wersję SMD nowa, a masz przewlekaną lecz ta nowa jest tylko rozwinięciem tej twojej. Teraz łatwiej o oryginalne elementy smd niż tht dla tego powstała nowa wersja PCB. pozdrawiam.

2 godziny temu, Krzych 2 napisał:

Własnie sobie słucham Aboxa na tych płytkach, a przeleżały u mnie pare lat i sam sie sobie dziwie, ze wczesniej ich nie odpalałem.

Krótko...Super!!! Analogowo, niemęcząco na długie godziny bez zmęczenia. Urzeka nasycenie wokalu, głębia, są emocje swietna kontrola nad dźwiękiem, czytelność. Dźwięk nie ślizga się po obwiedni nie traktuje tego co do uszu dociera po łebkach.

Brawo Bodzio!!!

Ukryta Zawartość

Krzych, co to za płytka zasilacza i dławiki na wejściu? Do jakiego amperażu to przewidziano?

Ukryta Zawartość

55 minut temu, arczar napisał:

Krzych, co to za płytka zasilacza i dławiki na wejściu? Do jakiego amperażu to przewidziano?

Płytka też jest autorstwa kol. Bodo_z. , ściezki szerokie i chyba na pogrubionej miedzi, diody soft-recovery 8A ciągly prad w piku 20. Tak mówi ich dataszit. Dławiki wydlubane z jakiegoś urządzenia drut 0.7mm2. To jest prototypowo/testowo na razie. Mimo to , tak jak opisałem powyżej, wynik już jest bardzo dobry. No nie spodziewałem się. Chociaż rok temu slyszałem Aboxa na podobnych płytkach w domu u autora. Podobał mi się, a dziś to wrażenie wróciło tym razem u mnie. 

Podłubałem  jeszcze trochę w PCB ABOX_Mix_pmp4201Y.  Pozdrawiam Bodo_z

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Powoli do Przodu, na sprawdzenie nowej wersji pcb. Pozdrawiam Kolegów

Ukryta Zawartość

IMG_20221108_175422a.jpg

IMG_20221108_103624a.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałbym spróbować zbudować ten wzmacniacz, ale z zasilaniem 2x50 v dc i z chyba najlepszymi dostępnymi kapslami do audio na wyjściu , czyli Onsemi 21193/4 . Czy warto robić oryginalną wersję , czy zagra lepiej od modu Klapaczyńskiej ? I czy mie uważacie, że wtórnik emitetowy byłby lepszy na wyjściu ?

Edytowane przez Bogdan
48 minut temu, Bogdan napisał:

Czy warto robić oryginalną wersję , czy zagra lepiej od modu Klapaczyńskiej ?

Oryginalną czyli odwracającą?

Zagra lepiej ale wiele zależy od topologii ścieżek.

49 minut temu, Bogdan napisał:

I czy mie uważacie, że wtórnik emitetowy byłby lepszy na wyjściu ?

Nie. Chyba, że te końcowe tranzystory są słabe częstotliwościowo. 

Jeśli nie masz deficytu napięcia to jak najbardziej można 3 tranzystory jako wtórniki.

No i wtórniki będzie trudniej kompensować termicznie. Zwróćmy uwagę, że w układzie wyjściowym kompensujemy tylko tranzystory wejściowe (wtórnik) końcowej triady. Widać to na schemacie @bodo_z. W układzie triady zbudowanym z 3 wtórników kompensować trzeba 3 złącza BE co przy ich rozproszeniu na radiatorze jest trudniejsze choć da radę. Kto by się tam przejmował fluktuacją biasu przy nagrzewaniu...

Ale to takie dywagacje oparte na moich wspomnieniach z zamierzchłych czasów...

szkoda , że Onsemi nie robi tranzystorów 1302/3281 w obudowie TO3 .... byłaby gratka , dla Krella lub innego Marka Levinsona pewnie robią coś takiego.... Ale myślę , że 21193/4 do audio nadają się idealnie , nawet MJ15003/4 są chwalone za brzmienie.

O ,widze odejscie od wszech panującego wtórnika emiterowego jako element mocy ,fajnie ,fajnie .

Edytowane przez atmeg

Czy porównywał ktoś aboxa ze wzmacniaczem blameless Douglasa Self ?

Ukryta Zawartość

Ponoć petarda... 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Bogdan napisał:

I mocniejsza wersja

Ukryta Zawartość

Kol. Bogdan wstawia tutaj aplikacje ampów o ciężarze prawie megatonowym😉.

Proponuje jednak zrobić Aboxa bez wodotrysków dokładnie tak jak to zamieścił Bodo_z. Nie wiem co on ma takiego w dźwięku, ale nie chce mi się odpalać Ugody, ani ICEpowera. Zniewolił mnie kompletnie, a stan ten trwa już dość długo. Nie wiem co on ma takiego, nie umiem tego opisac.

Syn zwolennik klasy D, stwierdził z krzywą miną, ze dalej klasyczna klasa AB rządzi.

Ukryta Zawartość

Następna odsłona,

Jeśli są koledzy którzy chcą się odważyć i poskładać to  mam kilka kompletów pcb.
Pozdrawiam Bodo_z.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałem wejście zrobić na MAT02, ale kombinując z wzmocnieniami pary różnicowej w jakimś modelu Yamaha, nie wiem, czy to ma sens.

Im bardziej rozbieżne były wzmocnienia, tym niższe DC na wyjściu miałem. Pewnie cała reszta gówniano dobrana przez fabrykę była.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

W listę elementów wkradł się mały błąd przy R27 wiec wklejam listę poprawioną do wątku   

Pozdrawiam Bodo_z.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze coś dla osób które chcą sprawdzić jak gra z wejściem odwracającym.
Pomyślałem że tak będzie trudniej się pomylić przy montażu, widok jest  oczywiście patrząc na wskroś przez płytkę.
Pozdrawiam Bodo  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi