Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana monitorów na podłogowe, czy sub

Rekomendowane odpowiedzi

- likwidacja monitorów - pozbędziesz się dobrej stereofonii, przestrzenności, iluzji głębi i tych efektów czary mary:)

to jest bez sensu.
co maja te efekty przestrzenne z monitorami wspolnego?

Btw. Serio myślisz ze 2m od suba to dosyć? U mnie nic nie dawał sub z takiej odległości.. ale tak akustyka akustyka..

To tez jest bez sensu
Mozesz na nim usiasc, i te 0m moze byc „dosyc“. Malo tego, nawet moze byc najlepszym miejscem!

PS
Ja polecam Podlogowe + Subwoofer
30 minut temu, xajas napisał:

A ja, skoro monitory, które lubi już ma dołożyć subwoofer. Szok ile taka kostka 25x25x25cm potrafi zmienić!

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

A ja właśnie testuję nowy zakup i powiem tak: jeśli komuś pasuje dźwięk kolumn a brakuje basu, to sub wydaje się być idealnym pomysłem.

A pomierzyłeś lub chociaż przesłuchałeś całego pasma od powiedzmy 30-200Hz?

Ja nie dałem rady zgrać suba z monitorami by nie pojawiały się górki i doliny w tym paśmie, mimo tego, że w monitorach studyjnych była możliwość cięcia pasma od dołu. W większości domowych rozwiązań nie ma możliwości filtrowania dolnego zakresu w monitorach, a fazę w subie da się tylko odwrócić co zazwyczaj jest niewystarczające. 

Jedyny zestaw z subem jaki sam chciałbym kiedyś posłuchać to nowe APS Aeon z dedykowanymi do nich subami. Chociaż w tej cenie znalazły by się już sensowne zestawy 3 drożne z solidnym dołem, wiec chyba jednak nie.

Zestaw z subem ma szanse zagrać efektownie, ale tak naprawdę to tylko proteza, która nigdy nie zastąpi zestawu grającego pełnym pasmem. 

A
Zestaw z subem ma szanse zagrać efektownie, ale tak naprawdę to tylko proteza, która nigdy nie zastąpi zestawu grającego pełnym pasmem. 

A która kolumna gra pełnym pasmem. Proszę o przykłady.

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

5 minut temu, Cameyo napisał:

Mi wystarczy by grała bez większego spadku od 30Hz do 20kHz. Do szczęścia szersze pasmo mi nie jest potrzebne przy słuchaniu muzyki.

Te się łapią

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@MichalakP jakieś wnioski po przeczytaniu tych wszystkich wpisów? 

Posłuchaj jeżeli masz okazję Chario Delphinus być może zapomnisz o subie ...

24 minuty temu, Cameyo napisał:

Roksan Ojan 3S/X

Ja nie dałem rady zgrać suba z monitorami by nie pojawiały się górki i doliny w tym paśmie...
...
, a fazę w subie da się tylko odwrócić co zazwyczaj jest niewystarczające. 

psinco prawda, tylko w tandetnych subach nie mozesz ustawic fazy

a zgranie z monitorami nie ma nic wspolnego z gorkami i dolinami. Duze monitory bez suba tez generuja gorki i doliny
25 minut temu, xajas napisał:

psinco prawda, tylko w tandetnych subach nie mozesz ustawic fazy

Ile znasz subów z płynną regulacją fazy?

Nie mówię o zwykłym jej odwróceniu bo to często za mało.

27 minut temu, xajas napisał:

a zgranie z monitorami nie ma nic wspolnego z gorkami i dolinami.

Często ma. Nie twierdzę że zawsze, bo to głównie "zasługa" akustyki pomieszczenia, ale dodanie suba może problemy pogłębić. 

29 minut temu, xajas napisał:

Duze monitory bez suba tez generuja gorki i doliny

Raczej to akustyka pomieszczenia jest temu winna, bo te same monitory w kontrolowanej akustyce będą grały bardziej wyrównanym pasmem.

Poza tym wszystkim to trzeba by było zacząć od tego, że na sam początek zanim się pomyśli o uzupełnianiu niskiego pasma w systemie w ten czy inny sposób warto zadbać o akustykę wnętrza, bo może się okazać że szersze pasmo wcale nie wpłynie pozytywnie na końcowy efekt. 

2 godziny temu, Przemysław_51508 napisał:

Ja nie dałem rady zgrać suba z monitorami by nie pojawiały się górki i doliny w tym paśmie, mimo tego, że w monitorach studyjnych była możliwość cięcia pasma od dołu. W większości domowych rozwiązań nie ma możliwości filtrowania dolnego zakresu w monitorach, a fazę w subie da się tylko odwrócić co zazwyczaj jest niewystarczające. 

Jedyny zestaw z subem jaki sam chciałbym kiedyś posłuchać to nowe APS Aeon z dedykowanymi do nich subami. Chociaż w tej cenie znalazły by się już sensowne zestawy 3 drożne z solidnym dołem, wiec chyba jednak nie.

APS ma tez trójdrożny model Trinity

2 godziny temu, Cameyo napisał:

Mało które , Jesli mówimy  o dolnej granicy 20Hz ( która często jest bardziej odczuwalna niż słyszalna )

z monitorow to już wogole ( nawet Extrema czy Mani-2 maja braki poniżej 30Hz ) chyba ze z aktywna korekcja ( Devialet , Kii 3, Backes&Muller ) ale to i tak daje efekt wymuszenia , braku swobody ze względu na zbyt mała obudowę 

niektore duże podłogówki maja ten subsoniczny bas, ale pomimo papierowych deklaracji producentów takie można policzyć na palcach jednej ręki 

Edytowane przez morawka

Ilu ludzi tyle opinii

Raczej to akustyka pomieszczenia jest temu winna, bo te same monitory w kontrolowanej akustyce będą grały bardziej wyrównanym pasmem.

Poza tym wszystkim to trzeba by było zacząć od tego, że na sam początek zanim się pomyśli o uzupełnianiu niskiego pasma w systemie w ten czy inny sposób warto zadbać o akustykę wnętrza, bo może się okazać że szersze pasmo wcale nie wpłynie pozytywnie na końcowy efekt. 

Niewazne ile subow z plynna regulacja znam. To nie jest zaden argument. Wazne jest, ze takie sa i jesli mi na dobrym zgraniu zalezy, to taki wybieram. A poniewaz wiekszosc osob nie ma o tym pojecia, albo im na tym nie zalezy, albo sa im za drogie, wiekszosc subow na rynku tej funkcji nie ma.

A o skutecznosci eliminowania problemow z basem poprzez kupno mniejszych zestawow pisalem juz wiele razy

Patrz ponizej: duze vs. male.

Ktore bys wybral?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Przemysław_51508 napisał:

Opowieści z mchu i paproci. I przede choć raz przeczytaj to, co komentujesz: ja nie pisałem, że monitory+sub to lepsze rozwiązanie niż kolumny pełnopasmowe, tylko "jeśli komuś pasuje dźwięk kolumn a brakuje basu, to sub wydaje się być idealnym pomysłem."

Ja nie dałem rady zgrać suba z monitorami by nie pojawiały się górki i doliny w tym paśmie...

Więc kupiłeś zestaw gotowy i zaakceptowałeś górki i doliny, które zrobił w akustyce Twojego pomieszczenia. Gdybyś miał w nich gałki regulujące zwrotnice w tym fazę, to też byś kręcił do usranej śmierci i też byś napisał "nie dałem rady"... tylko czego to dowodzi?

Dradzać komuś sprzedaż kolumn, które lubi, bo samemu nie dało się rady wyregulować suba...

-----

41 minut temu, morawka napisał:

Jesli mówimy  o dolnej granicy 20Hz...

Tylko, że jak ktoś ma monitorki 6,5' to jego główny problem jest w zakresie 30-80Hz.

-----

Do oceny subiektywnej lepszości z subem czy bez nie muszę tego robić, wystarczy ba wzmacniacz z A+B przełączyć na A.

-----

Z wątku zrobiła się dyskysja o wyższości Swiąt Wielkanocnych nad Bożego Narodzenia, a kolega wielkanocny żurek już ma, wystarczy go przyprawić.

-----

21 minut temu, xajas napisał:

A o skutecznosci eliminowania problemow z basem poprzez kupno mniejszych zestawow pisalem juz wiele razy

Patrz ponizej

Ukryta Zawartość

Z wykresu wynika, że górki i doliny to głównie akustyka, a kolumny to raczej subtelna korekcja akustyki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

48 minut temu, xajas napisał:

Ktore bys wybral?

Ukryta Zawartość

Żadnego z powyższych.

49 minut temu, xajas napisał:

Wazne jest, ze takie sa i jesli mi na dobrym zgraniu zalezy, to taki wybieram.

Ok. Nie napinaj się. Mnie nie zależy na subie, a gdy kiedyś takiego szukałem to nic interesującego nie znalazłem.

Stąd moje pytanie, czy ty znalazłeś. 

41 minut temu, szymon1977 napisał:

Więc kupiłeś zestaw gotowy i zaakceptowałeś górki i doliny, które zrobił w akustyce Twojego pomieszczenia

No właśnie nie. Najpierw przetestowałem i pomierzyłem nowe. Stwierdziłem że górki i doliny są znacznie mniejsze, a brzmienie mi się podoba, wiec stary zestaw poszedł do kogoś innego.

45 minut temu, szymon1977 napisał:

Gdybyś miał w nich gałki regulujące zwrotnice w tym fazę, to też byś kręcił do usranej śmierci i też byś napisał "nie dałem rady"... tylko czego to dowodzi?

W moim obecnym zestawie mogę bawić się suwakami, ale nie widzę potrzeby.

48 minut temu, szymon1977 napisał:

Dradzać komuś sprzedaż kolumn, które lubi, bo samemu nie dało się rady wyregulować suba...

Doradzam mu co może sensownego zrobić z założonym budżetem czyli ok. 4k tak by miał zestaw z konkretnym dołem bez niepotrzebnych nerwów. Sam kiedyś myślałem, że sub to dobre rozwiązanie ale czas weryfikuje poglądy.  Co więcej nie namawiam go do kupna, a do przetestowania takiego rozwiązania. 

52 minuty temu, szymon1977 napisał:

bo samemu nie dało się rady wyregulować suba...

Widzisz to że mi się to nie udało to pikuś. Najgorsze jest to, że poległa przy tym osoba, która na co dzień profesjonalnie zajmuje się dźwiękiem i nie robiła tego tylko na słuch. To był właśnie gwóźdź do trumny mojego pomysłu na rozszerzanie pasma subem. 

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, xajas napisał:

to jest bez sensu.
co maja te efekty przestrzenne z monitorami wspolnego?

To tez jest bez sensu
Mozesz na nim usiasc, i te 0m moze byc „dosyc“. Malo tego, nawet moze byc najlepszym miejscem!

PS

Ukryta Zawartość

A może to kolega pisze bez sensu?

czytaj "bardziej ze zrozumieniem" mniej emocjonalnie a wszystko będzie dobrze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez slaaawek

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

19 minut temu, Przemysław_51508 napisał:

No właśnie nie. Najpierw przetestowałem i pomierzyłem nowe. Stwierdziłem że górki i doliny są znacznie mniejsze, a brzmienie mi się podoba...

"Nie" czyli "tak" - co niby w kwestii akceptacji górek i dolin ma ich pomiar?

W moim obecnym zestawie mogę bawić się suwakami, ale nie widzę potrzeby.

Dokładnie o tym Przemciu piszę, bo w subwooferze nie ma na gałkach położenia "zero" więc nia masz możliwości zdać się na ustawienia fabryczne. Gdybyś w swoich monitorach studyjnych położenia "zero" nie mał, to też byś nimi w nieskończoność przesuwał użalając się nad własnym losem.

...poległa przy tym osoba, która na co dzień profesjonalnie zajmuje się dźwiękiem i nie robiła tego tylko na słuch

Ty to masz pecha. Może usiłowaliście dokanac czegoś, czego dokonać się nie da?

-----

W dniu 1.01.2022 o 18:10, AndrzejPiaseczno napisał:

Szymon zrób test u siebie -- włącz sobie sygnał testowy 40 Hz i mi powiedz gdzie jest głośniej - przy kolumnie czy 4m dalej?

Nadrabiam zaległości: bas najgłośniejszy jest ok 10cm od subwoofera, za to jakieś 50cm zaskakująco cicho.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

co niby w kwestii akceptacji górek i dolin ma ich pomiar?

Sporo.

Z akustyką da się coś zrobić ale nie wszystko. Ścian nie przesuniesz sufitu nie podniesiesz. Jak sub ustawie tak by 40Hz ma poziom zbliżony do 200Hz, ale faza mu się trochę nie zgadza to może się zdarzyć, że w miejscu odsłuch będę miał większe górki/doliny niż przy w miarę dobrze zgranym fazowo zestawie. U mnie nie było szans na sensowne zgranie fazowe suba z monitorami.

Co nie oznacza że inni nie będą mieli więcej szczęścia w końcu codziennie ktoś w lotka wygrywa 😉

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Dokładnie o tym Przemciu piszę, bo w subwooferze nie ma na gałkach położenia "zero" więc nia masz możliwości zdać się na ustawienia fabryczne.

Czasem są tylko nie zawsze da się je znaleźć 😉

Mi się nie udało. 

16 minut temu, szymon1977 napisał:

Gdybyś w swoich monitorach studyjnych położenia "zero" nie mał, to też byś nimi w nieskończoność przesuwał użalając się nad własnym losem.

Jakie użalanie?

Ja akceptuje to czego zmienić nie mogę. A jak mogę to zmieniam. Na tyle ile mogłem popracowałem nad akustyką, poprosiłem o pomoc w dostrojeniu zestawu mądrzejszą od siebie osobę, nie dała rady uzyskać satysfakcjonujących efektów, kulawy sprzęt zamieniłem na lepszy, a jak ten mi się znudzi to pomyślę nad następcą. 

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ty to masz pecha. Może usiłowaliście dokanac czegoś, czego dokonać się nie da?

Dokładnie to chcieliśmy osiągnąć i się nie dało. Brak zgrania fazowego monitorów i suba rozwalał cały misterny plan rozszerzenia pasma monitorów subem. Górki i doliny w zakresie od 50Hz do 200Hz były o wiele większe po podłączeniu do systemu suba niż przy samych monitorach.  

33 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ty to masz pecha.

Ja uważam że szczęście. Dzięki temu zaoszczędziłem sobie nerwów i wiecznego kręcenia gałkami i szukania miejsca na suba. 

Górki i doliny w zakresie od 50Hz do 200Hz były o wiele większe po podłączeniu do systemu suba niż przy samych monitorach.  

No i?

27 minut temu, Przemysław_51508 napisał:

...zaoszczędziłem sobie nerwów i wiecznego kręcenia gałkami i szukania miejsca na suba.

A ja w 3 dni znalazłem ustawienie, przy którym nie chce mi się już kręcić. Tak jak pisałem a Ty przyznałeś, usiłowałeś gałkami zrobić coś, czego gałkami zrobić się nie da więc Ci nie wyszło.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

-----

Tylko, że jak ktoś ma monitorki 6,5' to jego główny problem jest w zakresie 30-80Hz.

Pytanie na które odpowiedziałem brzmiało : które kolumny grają pełnym pasmem …..

Ilu ludzi tyle opinii

34 minuty temu, Przemysław_51508 napisał:

może się zdarzyć

Wszystko może się zdarzyć, bez wątpienia się zdarzy, że jak ktoś ma monitory, które lubi a brakuje mu basu, to po dołożeniu suba będzie mieć monitory, które lubi i bas.

-----

3 minuty temu, morawka napisał:

Pytanie na które odpowiedziałem...

A może by tak wrócić do tematu?

Wszystko może się zdarzyć, bez wątpienia się zdarzy, że jak ktoś ma monitory, które lubi a brakuje mu basu, to po dołożeniu suba będzie mieć monitory, które lubi i bas.

-----

A może by tak wrócić do tematu?

Jak ktos ma monitory , które lubi i nie chce ich zmieniać , to lepiej dołożyć suba ( ale mz. lepiej dwa małe zamiast jednego większego ) , albo kupić podłogówki tego samego producenta 

Ilu ludzi tyle opinii

12 minut temu, morawka napisał:

Jak ktos ma monitory , które lubi i nie chce ich zmieniać , to lepiej dołożyć suba...

Przede wszystkim od spróbowania suba bym zaczął. Oczywiście wychodząc poza ograniczenia finansowe czy adaptację akustyczną pomieszczenia odsłuchowego ograniczoną do aranżacji wnętrza by żina są lepsze rozwiązania, ale po co zmieniać wszystko to, co już jest dobre?

Ja bym zaczął od poczytania na temat akustyki aby wiedzieć co to takiego mody pomieszczenia, węzły strzałki i dopiero eksperymentować z subem.

22 minuty temu, przmor napisał:

Ja bym zaczął od poczytania na temat akustyki aby wiedzieć co to takiego mody pomieszczenia, węzły strzałki i dopiero eksperymentować z subem.

Gdybyś prześledził wątek, to byś się zorientował, że autor już o tym wie.

-----

Godzinę temu, morawka napisał:

...albo kupić podłogówki tego samego producenta 

To nieco dziwne, że od wymiany posiadanych monitorów na ich podłogową wersję 2,5/3-way się nie ograniczyło. Brzmienie pasuje, adaptacja akustyczna już jest... może podłogowych nie ma na rynku?

W dniu 8.01.2022 o 13:01, szymon1977 napisał:

Do oceny subiektywnej lepszości z subem czy bez nie muszę tego robić, wystarczy ba wzmacniacz z A+B przełączyć na A.

W dniu 8.01.2022 o 15:18, szymon1977 napisał:

A ja w 3 dni znalazłem ustawienie, przy którym nie chce mi się już kręcić. Tak jak pisałem a Ty przyznałeś, usiłowałeś gałkami zrobić coś, czego gałkami zrobić się nie da więc Ci nie wyszło.

Spoko. Każdy ma inny sposób na uzyskanie tego co mu wystarczy i każdy ma inne wymagania.  Mi z subem się nie udało, tobie taki zestaw robi radochę i luzik.

jakie suby testowałeś?

Rel t5 z xawian primisima, yamaha hs 8s z yamaha 8hs i fostex pm841, dynaudio 9s z dynaudio bm5 mk2 i presonus s8.

Fajne. I gdzie były górki i doliny, na przełomie między kolumnami i subem?

Trudno trafiac takie wypowiedzi w oparciu o doswiadczenie z jednym subwooferem, ktory na dodatek w tej konfiguracji jest suboptymalny
2 godziny temu, szymon1977 napisał:

na przełomie między kolumnami i subem?

Nie.

16 minut temu, xajas napisał:

Trudno trafiac takie wypowiedzi w oparciu o doswiadczenie z jednym subwooferem, ktory na dodatek w tej konfiguracji jest suboptymalny

Jakbyś napisał jeszcze o co ci chodzi?

Miałem parę zestawów z różnymi subami, w tym dedykowanymi, nigdy nie udało mi się optymalnie ich zgrać. Optymalnie w moim przypadku oznacza, zgranie fazowe, nie powodujące dodatkowych modów w paśmie względem tych samych monitorów bez suba. Oczywiście wszystko wydawało się na początku fajnie brzmiące, tylko po pewnym czasie okazywało się że jednak to nie to co powinno być. 

Nikomu nie odbieram przyjemności ze słuchania zestawów z submem dla mnie okazała się to ślepa uliczka. 

Koniec tematu z mojej strony. 

• Pokaż nowe odpowiedzi