Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD do 1tys

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem 5 egzemplarzy CA D500SE, trzy sprzedałem po drobnej modyfikacji. Konfrontuję je od 5 lat z innym sprzętem. Dwa z nich to pierwsza wersja, z zielonym, fatalnym wyświetlaczem. One brzmią tak, że nie ma sensu w nich nic zmieniać. Głębia, scena, kultura. Bezpośrednio porównywany z NADami (510 i 521bee) od pierwszej chwili porozklejał to, co NADy trzymały w kupie. Druga sprawa, wysokie tony, o wiele czystsze, dłużej wybrzmiewające. Kiedyś próbowałem modyfikować tego cedeka, wróciłem do fabrycznych kostek i kondziów, są dobrane optymalnie. Poźniej nabyłem V2, drugą wersję. Ma lepsze zasilanie, rozbudowane serwo, tor analogowy ten sam, ale inne kondensatory. Niesamowita scena. W porównaniu z NADami - trójwymiarowa. Ale pojawia się kliniczny chłodek, dlatego polecam ciepłe interkonekty, ewentualnie (co ja uczyniłem) wymiana kondensatorów w torze audio.

Zgadzam się z opinią o HD710 Harmana, bardzo fajny "cedek." Swojego kupiłem za 170 złotych od bardzo niesławnego na tym forum sprzedawcy z Krakowa, oczywiście wszystko miało być w porządku. Po miesiącu przestał czytać nagrywane płyty, a chwilę później zaczął mieć problem ze wszystkimi płytami. Ponieważ mi zależało, pojechałem z nim do serwisu HK w Katowicach. Gość wymienił laser (ma jakiś myk, zamiast SOHOTA wstawia Sony czy cuś) i problemy się skończyły. Płytki ruszają zaraz po zamknięciu tacki, nie ma problemu z ryskami czy przegrywkami (nawet na tych czarnych vinylopodobnych CDR-ach).

Polecam. Słuchałem tego cd-ka z amplitunerem Yamaha (RX 630) i wzmacniaczem HK 680 i śmiem twierdzić, że to bardzo przyzwoity sprzęt, podoba mi się znacznie bardziej niż dość chwalony (niekoniecznie tutaj) Technics SL PS-7.

To mi przypomniało zakup mojego pierwszego CD-eka na Wolumenie w Warszawie :-) Wczesne lata 90-te :-) Jakiś podstawowy, budżetowy Pionek, ale już na oko mający te parę lat :-) CD na giełdzie i przez miesiąc w domu grał dobrze, czytał płyty, potem zaczął szwankować :-) Aż padł niechlubnie :-)

Są widać magicy od rewitalizacji, podobnie jak w branży samochodowej :-)))))

Smuga cienia spowija..;-)

Szukam jakiegoś taniego odtwarzacza CD. Chodzi mi przede wszystkim aby po zaprogramowaniu nie wstawiał własnych przerw między utwory (słucham klasyki), a wiem, że niektóre tak robią. Cena ok. 1tyś zł.

Szukam jakiegoś taniego odtwarzacza CD. Chodzi mi przede wszystkim aby po zaprogramowaniu nie wstawiał własnych przerw między utwory (słucham klasyki), a wiem, że niektóre tak robią. Cena ok. 1tyś zł.

W jakim zestawieniu będzie grał ?

Co to znaczy "aby po zaprogramowaniu utworów nie wstawiał własnych przerw między utwory", jeśli chodzi Ci o zaprogramowanie kolejności odtwarzania to przerwy będą zawsze i na każdym odtwarzaczu CD bez względu na markę urządzenia, po prostu laser musi przeskoczyć do innej części płyty, no chyba że chodzi Ci o coś zupełnie innego, czego ja nie zrozumiałem czytając twój wpis.

Pzdr.

Co to znaczy "aby po zaprogramowaniu utworów nie wstawiał własnych przerw między utwory", jeśli chodzi Ci o zaprogramowanie kolejności odtwarzania to przerwy będą zawsze i na każdym odtwarzaczu CD bez względu na markę urządzenia, po prostu laser musi przeskoczyć do innej części płyty, no chyba że chodzi Ci o coś zupełnie innego, czego ja nie zrozumiałem czytając twój wpis.

Pzdr.

Nie jestem pewien, ale chyba miałem kiedyś odtwarzacz, który płynnie przechodził z jednego utworu do drugiego. W muzyce klasycznej to jest ważne, bo nie które dzieła lecą longiem.

Tryb gapless mają nowe odtwarzacze sieciowe, starszych nie kojarzę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Normalne CD odtwarzające płyty w formacie CD-Audio nie mają takiej funkcjonalności, chyba, że sam sobie płytę nagrasz w mp3 i usuniesz przerwy. Chyba ze było coś z Hi-Łendu, ale tego to na oczy nie widziałem i nie słyszałem.

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Tryb gapless mają nowe odtwarzacze sieciowe, starszych nie kojarzę:

Ukryta Zawartość

Normalne CD odtwarzające płyty w formacie CD-Audio nie mają takiej funkcjonalności, chyba, że sam sobie płytę nagrasz w mp3 i usuniesz przerwy. Chyba ze było coś z Hi-Łendu, ale tego to na oczy nie widziałem i nie słyszałem.

Jakie przerwy mam usuwać, jak między utworami nie ma przerw? Może źle się wyraziłem. Niektóre utwory są dzielone na cześci, pomiędzy którymi nie ma żadnych przerw. Chodzi o to, że jak zaprogramuje te cześci, żeby odtwarzało ciągiem, tak jakby to leciało normalnie bez programowania.

Ukryta Zawartość

Np. mam jakąś symfonie, która jest jednym utworem, ale jest podzielona na 4 części. Jak odtwarzam normalnie to leci cała symfonia i nie ma żadnych przerw między częściami. Natomiast jak zaprogramuje na odtwarzaczu cd te 4 części, to niektore odtwarzacze potrafią wcisnąć między te części króciutką przerwę. No i chodzi mi o taki odtwarzacz, który tego nie robi.

• 3 tygodnie później...

Witam. Mam denona pma720 i diamond 10.6 podlaczone do starego kina Panasonica. Jakie cd tymczasowo do 500 zl będzie lepiej z tym grało?

Srebrne

Witam. Mam denona pma720 i diamond 10.6 podlaczone do starego kina Panasonica. Jakie cd tymczasowo do 500 zl będzie lepiej z tym grało?

Srebrne

Każde - bo CD jako źródło jest na tyle przyzwoitym formatem że nawet tanie przewyższy jakością dźwięku pozostałe elementy Twojego systemu.

Nie spotkałem takiego odtwarzacza CD które by nie miało gapples, a miałem ich naprawdę sporo. Jedynie Sony 222ES miało coś takiego jak wyłączenie gapples, nazywało to się Auto Cue bodajze. Nie wyobrazam sobie słuchania np. Floydow z przerwami.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

DENON DCD-755AR będzie dobry na początek? Ewentualnie może znajdę kogoś kto mi go podkręci?

Ukryta Zawartość

czy coś innego do PMA-720?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Cezary Lubawy

Nie spotkałem takiego odtwarzacza CD które by nie miało gapples, a miałem ich naprawdę sporo.

Czyli miały je prawie wszystkie? :-) Który z Roteli?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

DENON DCD-755AR będzie dobry na początek? Ewentualnie może znajdę kogoś kto mi go podkręci?

Ukryta Zawartość

czy coś innego do PMA-720?

Moze byc, ale nie za 400zl.

Ukryta Zawartość

?👈

Czyli miały je prawie wszystkie? :-) Który z Roteli?

Rotela akurat nie miałem, ale daję łapę uciać ze nie wstawia przerw.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Cześć,

Moje typy:

Kef iQ3

AE Evo One i

USHER S-520 (przekraczają budżet, chociaż za 1100 można używki dostać).

Mój wzmacniacz to Yamaha AX-750.

Skłaniam się ku pierwszej dwójce bo są po prostu tańsze. Nie wiem czy warto dokładać do USHERów przy moim wzmacniaczu, który nie jest górnych lotów.

A może coś innego?

Dzięki za odp.

Dzięki za odp.

Mam dziwne wrażenie ze to jednak kolumny. A wątek jest o odtwarzaczach CD. Przejdź do wątku o kolumnach.

I od razu dopisz jak duże pomieszczenie i jakiej muzyki słuchasz.

• 3 tygodnie później...

Panowie i Panie, a może coś w zestawieniu z Onkyo A-9555 i Zensor 3? Samo Onkyo gra dosyć ozięble i analitycznie, więc może coś ciepłego z głębią sceny? Może coś z CA?

655 i 755 były bardzo kapryśne wobec płyt

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

coś ciepłego z głębią sceny? Może coś z CA?

CA i ciepłe brzmienie ??? Pierwsze słyszę ...

Kup Marantza CD 63 mkII, 67 OSE , Kenwood 7050 / 7060, Yamaha CD-860 / 870 / 993.

• Pokaż nowe odpowiedzi