Skocz do zawartości
IGNORED

Wplyw mocy rezystora na dźwięk

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy pytanie takie. Mam kolumny ze szpilka na gorze, w ktorych wysokie opadaja na wykresie i nie bardzo moge cos zrobic z tym.

F3F93028-1512-4ED0-82A6-0A0074F980CE.png.879e8ab0e0c674029dfd4080944d360f.png

Ponizej wykres ze strony scanspeak.

Czy moje kolumny ze szpilka da sie łatwo przestroic tak aby „odzyskac wysokie” ??? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

image.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

17 minut temu, J.Jerry napisał:

Kondensator w szereg i DF wzmacniacza przestanie mieć znaczenie.

Dlaczego?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Mikelas76 napisał:

Koledzy pytanie takie. Mam kolumny ze szpilka na gorze, w ktorych wysokie opadaja na wykresie i nie bardzo moge cos zrobic z tym.

F3F93028-1512-4ED0-82A6-0A0074F980CE.png.879e8ab0e0c674029dfd4080944d360f.png

Ponizej wykres ze strony scanspeak.

Czy moje kolumny ze szpilka da sie łatwo przestroic tak aby „odzyskac wysokie” ??? 

image.thumb.jpeg.211590c44cf394fb5e2c9cb3ca2e1543.jpeg

image.png

skieruj wyjscie mikrofonu na szpilke i zrób pomiar wklej i wtedy może cos więcej napiszę

pewnie robisz pomiar z wyjściem mikrofonu skierowanym pomiedzy kolumny...

zależy od zwrotnicy czy łatwo czy trudniej 🙂 , jeśli zwrotnica jest z rezystorem na początku jak na wklejce zaznaczony na niebiesko  to bardzo łatwo , 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, slawek.xm napisał:

skieruj wyjscie mikrofonu na szpilke i zrób pomiar wklej i wtedy może cos więcej napiszę

umik 0,5m od szpilki. Kolumny skierowane na punkt odsluchowy. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

3 minuty temu, J.Jerry napisał:

Szeregowa impedancja kondensatora...spróbuj, to się przekonasz.

Na szczęście w przypadku głośnika wysokich tonów DF wzmacniacza nie jest aż tak bardzo potrzebne, więc to "psucie" kondensatora można jakoś przeżyć. Głośnik wysokich ma dobre tłumienie własne i z reguły nie pracuje w zakresie jakichś jego rezonansów własnych.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Teraz, slawek.xm napisał:

to jest pomiar jednej kolumny?

tak

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

to jest pomiar jednej kolumny?

tak

Aby byc uczciwym kiedys gdy gralem w innym pokoju prosilem konstruktora o obciecie niskich

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Mikelas76 napisał:

tak

tak

Aby byc uczciwym kiedys gdy gralem w innym pokoju prosilem konstruktora o obciecie niskich

w tym kontekście to masz bardzo slaby akustycznie pokój

jak widzisz linia wysokich się trochę podniosła

ale i tak przerażenie mnie ogarnęło

jeśli nie ma w Twoim pomiarze artefaktów związanych z presterowaniem karty

to nie jest dobrze

Gość

(Konto usunięte)

zielony pomiar jest jakościowo lepszy

może odsuń mikrofon na 70 cm od kolumny i zrób pomiar z mikrofonem pomiędzy tweeterem a średniotonowym

jednej kolumny

Czerwony wykres dotyczy prawej kolumny z odl 0,5m.

Zielony wykres to obie kolumny w ukladzie trojkata rownobocznego o boku 2,7m, pomiar z miejsca odsluchowego

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Mikelas76 napisał:

Czerwony wykres dotyczy prawej kolumny z odl 0,5m.

Zielony wykres to obie kolumny w ukladzie trojkata rownobocznego o boku 2,7m, pomiar z miejsca odsluchowego

zielony Twój wykres pokazuje charakterystykę kierunkową

podobnie do zielonej i czerwonej z pdfa fabrycznego

przy pomiarze na wprost nie powinno być spadku na wysokich chyba , że kolumna ma odchylony front do tylu wtedy spadek w oktawie 10khz 20khz będzie zauważalny

Edytowane przez slawek.xm

czy dobrze rozumiem? moj pomiar z odl. 0,5m od prawej kolumny jest zły? 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Mikelas76 napisał:

czy dobrze rozumiem? moj pomiar z odl. 0,5m od prawej kolumny jest zły? 

np skok na 4 khz nie jest normalny wg mnie coś nie poszlo dobrze z pomiarem

tym bardziej , że na zielonym pomiarze nie ma takich anomalii

a jeśli są przy pomiarze na wprost to tym bardziej przy pomiarze pod kątem

A mieszka ktos w okolicy? tj. okolice Poznania, Bydgoszczy? 😜

Kolumny BMN dwudrozne. 

Moze ja cos spierdzielilem przy pomiarach?! 

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Mikelas76 napisał:

Moze ja cos spierdzielilem przy pomiarach?! 

a jest jakiś problem byś pomiar powtorzył?

zmniejsz sygnal odrobinę ciszej ustaw mikrofom pomiędzy glośnikami z 70cm od kolumny i zmierz jeszcze raz

A to się nie da zbytnio co spierdzielić , dobrze ustawić mikrofon , włączyć REW zapyta o mikrofon i plik kalibracyjny i się robi , chyba że jakiś element systemu nawala ,lapek , połączenie kablowe , lub ''odbiornik'' usb wzmacniacza  , a jeszcze zapytam jak wypuszczasz sygnał z laptopa/kompa do wzmacniacza ? , po USB kablu ,czy wyjścia słuchawek  jack- rca 

Edytowane przez jarekb

Po optyku ktory sie wlasnie spierdzielil 2 dni temu. Tzn gniazdo optyczne w dacu sie spier.... Pomiary byly robione pod koniec grudnia wiec chyba bylo wtedy ok. 

Jutro sprobuje inaczej podlaczyc. 

Wracając do tematu rezystorów. 

Wymieniłem pierw w jednej kolumnie wspominany rezystor podłączony w szeregu firmy Ty-Ohm model Superes  5 wat na  Mudnorf Mresist 10 wat żeby mieć jakieś porównanie. 

W tej kolumnie z Mresist dźwięk wydaje się na wstępie bardziej precyzyjny, bardziej utemperowany wokal oraz  uderza precyzją. Jest bardziej czysty na górze średnicy. Różnica w jakości słyszana. Ta co jeszcze nie zrobiłem daje wrażenie teraz rozmytego, szumiacego dźwięku oraz ma  krzykliwy wokal, jakby ostry i chłodny, z którym walczę od początku. Gdzieś ostatnio czytałem w recenzji, że nie tylko ja to słyszę, było to potwierdzone w artykule, że te XTZ 99.36 grają ostrą góra średnicy lub jak kto woli dołem wysokich. 

Jezeli chodzi o zmianę mocy na większej to ta nie zrobiona zaczyna zanikać delikatnie z czasem a ta z rezystorem większej mocy dalej dawała radę. 

Po wymianie rezystora w drugiej kolumnie jest już w ogóle dobrze. Nie wiedziałem, że może dać taki efekt lepszy rezystor. Zaczyna być pięknie a jeszcze nie zdążyły się dobrze wygrzać elementy. 

Ogólnie jest lepiej, czyściej na górnej średnicy. 

Moge z czystym, sumieniem od dziś polecać rezystory Mudnorf z serii Mresist. 

Zaczyna mi się w końcu podobać dźwięk z nowych kolumn.

Dziekuje bardzo wszystkim za pomoc i porady.

Pozdrawiam

W dniu 9.01.2022 o 14:09, raiwan napisał:

Są jakieś rezystory 20 wat lepsze od tych cementowych? Mundorf sporo kosztuje a wydaje mi się, że na niskie szkoda dawać tej klasy.

Mundorf MOX 10W grają bardzo dobrze. Są bardzo tanie. Przelicz sobie układ równoległy i zrób z dwóch takich i będziesz miał 20W. Zresztą możesz to zrobić z "dowolnej" ich ilości.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 7.01.2022 o 08:33, raiwan napisał:

Czy moc rezystora w zwrotnicy ma wpływ na dźwięk?

Ma.

Tu widzę rozmawiacie o równych typach (markach, modelach) rezystorów ale nawet w ramach tej samej marki, tego samego modelu tylko różnych wielkości (różnych mocy) powinniście usłyszeć.  Skoro słyszycie srebro i miedź, rodowanie... 

Ja w zakresie wyższych częstotliwości widzę diametralnie różne charakterystyki różnych wielkością rezystorów...

Jak takie słyszalne zmiany powoduje zmiana rezystora na Mundorf w szeregu to jest sens wymienić w torze niskotonowego te szeregowe rezystory? Da to zauważalna różnice? Nie wiem jaki ma wpływ jakość rezystora w niskich częstotliwościach? 

Napisałem "widzę" a nie "słyszę".

Pomiar pokaże różnice czy raczej tendencje zmian w zależności od gabarytów (mówimy o tym samym typie).

To co się usłyszy to kwestia indywidualna.

Dalej nie brnijmy... 😉

Zmiany parametrów. 

Pasożytniczych w przypadku rezystora; pojemności i indukcyjności. 

I to nie tylko tych własnych rezystora, ale również do/z środowiska. Większy gabarytowo element ma co do zasady większe pojemności do innych elementów w układzie. 

Nawet w zakresie m.cz. może to mieć znaczenie. 

W szczególności wymiana np. kondensatorów na wejściach na kobylaste kondensatory (bo te są chętnie stosowane) powoduje wzrost zakłóceń przedostających się na wejście, co słychać. Ale oczywiście wszystkim gra to lepiej...

Za przeproszeniem, byli na Forum tacy użytkownicy, którzy "słyszeli" ruch elektronów to za przeproszeniem rezystorów nie usłyszą 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi