Skocz do zawartości
IGNORED

Wplyw mocy rezystora na dźwięk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Jak w temacie. Czy moc rezystora w zwrotnicy ma wpływ na dźwięk? Zmienia się charakterystyka pasma? 

Czy coś się zmieni jak wstawię większej mocy rezystor na przykład o mocy 10 wat zamiast 5 wat? Oczywiście o tej samej wartości ohm. 

Pozdrawiam 

Edytowane przez raiwan

Nie zmieni sie. Chyba zeby wczesniej zastosowany byl zle dobrany i przegrzewal sie. Ale to sytuacja ekstremalna.

Wiecej zmieni sie przy samej zmianie typu rezystora (np metalizowany na weglowy) czy innej seri/producenta. Sam parametr rozpraszanej mocy nie wplywa na brzmienie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

słabszy rezystor może mieć wieksze szumy termiczne. Zależy wszystko w jakiej aplikacji. Generalnie w sygnale bedzie to bardziej wykrywalne. Czy słyszalne to już od bardzo wielu czynników zależy. W sieci można znależć barwne opisy różnic brzmienia momiędzy mocami rezystorów

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

W torze wysokotonowego zwykłe cementowe rezystory zmieniłem na Mundorf Mresist 10W Copper Nikiel MREC10. Zastanawiam się, czy Mils lub Ohmite nie były by lepsze dla wstęgowego głośnika. 

Resztę cementowych zmieniłem na SUPERES 5W Drutowy bez indukcyjny. 

Zastanawiam się nad wymianą jednego drutowego co idzie szeregowo w torze średniotonowgo bo gra on do 3500 Hz. Jaki najlepiej dać - mils? Według schematu ma mieć 1.8 ohm i 5 wat 

Edytowane przez raiwan
12 godzin temu, raiwan napisał:

Jak w temacie. Czy moc rezystora w zwrotnicy ma wpływ na dźwięk?

poczytaj ten wątek: 

może nie o mocy rezystorów,  ale jednak o wpływie na dźwięk, mierzalny, a nie subiektywny "audiofilski"

4 godziny temu, raiwan napisał:

W torze wysokotonowego zwykłe cementowe rezystory zmieniłem na Mundorf Mresist 10W Copper Nikiel MREC10. Zastanawiam się, czy Mils lub Ohmite nie były by lepsze dla wstęgowego głośnika. 

Resztę cementowych zmieniłem na SUPERES 5W Drutowy bez indukcyjny. 

Zastanawiam się nad wymianą jednego drutowego co idzie szeregowo w torze średniotonowgo bo gra on do 3500 Hz. Jaki najlepiej dać - mils? Według schematu ma mieć 1.8 ohm i 5 wat 

Te MREC10 są ok . Są dość detaliczne , szybkie i trochę cieplejsze od wersji MR Supreme 20W.  

Nie piszesz , czy są tylko szeregowe , czy lpady , które tłumią nie zmieniając impedancji [?] ... Dziwne , że w torze średniotonowego jest 5 wat , bo im niższe pasmo , tym więcej potrzebuje mocy ..... Jeśli ta wstęga na górze jest delikatna , to upewnij się , czy w przypadku przesterowania dźwięku ze wzmacniacza nie ucierpi , bo rezystor 10W wytrzyma dużo więcej watów , a wstęga niekoniecznie .

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

No właśnie też mnie to bardzo zdziwiło, że szeregowo rezystor na średnich jest tylko 5 wat. Mało tego, ten średni jest puszczony od samego dołu, bo to konstrukcja 2,5 drożna, czyli idzie tam duży prąd. Do tego mam go podłączonego pod osobną końcówkę z wysokim, bas gra sam oddzielnie... 

Najlepszym rozwiązaniem będzie chyba zmiana tego rezystora na 10 wat, choć nic złego się nie dzieje. Jedno tylko co zauważyłem to czasami jest tak, że jak pogra dłużej to lepiej brzmi a czasami gorzej średnica. Zależy jak głośno też słucham. Możliwe, że się grzeje ten rezystor zbytnio. Reszta rezystorów równoległych też jest 5 wat

Te rezystory MREC10 w torze wysokotonowym oba są szeregowo podłączone (podzielony jeden na dwa w celu regulacji poziomu wysokich tonów przez producenta tak) reszta 5 wat jest równolegle. Przed rezystorami są dwa kondensatory też szeregowo 5,6 uF i 15 uF więc nie ma ryzyka uszkodzenia głośnika. Poza tym już wymieniłem wstęgi na nowe więc jak się spalą to dla mnie to już żadne wyzwanie 🙂

W torze niskotonowego są dwa rezystory szeregowo już po 10 wat, choć równolegle są po 5 wat...

Edytowane przez raiwan

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rezystorki równoległe mało się grzeją , jeśli ich wartość jest wyraźnie wyższa od rezystancji głośnika ..

Rezystor równoległy tworzy z głośnikiem układ równoległych rezystorów i dopiero przy dużym tłumieniu bardziej się nagrzewa . Widać w tym kalkulatorku , że prąd szuka najmniejszego oporu ... Moment ,,,,,,

Ukryta Zawartość

Tymi Ohmite nie zawracaj sobie głowy . Millsów nie znam . Stosuję tylko Mundorfy Supreme 20W i te mniejsze MREC10 .. Te Supreme 20W są osre , detaliczne i neutralne [ może lekko chłodne ] .. 

22 minuty temu, raiwan napisał:

W torze niskotonowego są dwa rezystory

Dziwna sprawa ..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mysza 13

Specjalnie tak dali dwa rezystory a przed nimi i za nimi wyjścia na zworki, żeby podnieść o 3 lub 6 dB bas. Podobnie jest na wysokotonowym, z tym, że tam jest jedna zworka na ominięcie szeregowego, żeby podnieść o 3 dB a druga zworka dodaje rezystor równolegle, żeby przytłumić wysokie tony o -4 dB lub w przypadku dwóch zworek o -2 dB.

Ustawienia te obcinają tylko szczyty (lub wzmacniają je) bez zmiany podstawowego brzmienia.

Edytowane przez raiwan

Ten układ regulacji zostawmy , bo firma tak zrobiła i nie ma co grzebać . Jeśli już wymieniasz , to bardziej skup się na tych szeregowych , bo to one mają największy wpływ na brzmienie .

Te MREC10 to już porządne rezystorki [ możesz sam ocenić , skoro je wymieniłeś na górze ] .

Zastanawia mnie tylko dlaczego producent dał na basie w drugiej wersji kolumn (te same przetworniki, inna obudowa i zwrotnice) 10 watowe rezystory zamiast 30 watowych. Teraz jak zauważyłem zmianę średnicy przy dłuższym słuchaniu (pewnie w wyniku grzania się rezystora 5 watowego) myślę nad wymianą tych rezystorów w sekcji niskich. Miałem też wrażenie, jakby niskich było co raz mniej, ale tłumaczyłem sobie to tym, że przy głośnym słuchaniu może się męczyć słuch i przez to co raz mniej słychać bas. Chociaż nawet jak dałem zworkę na niskich to i tak było mniej tego basu niż na przykład po przerwie bez zworki. 

Grzanie się rezystorów może powodować aż taką rozbieżność charakterystyki?

Edytowane przez raiwan

XZT 99.36 MK2 na przetwornikach Seas Excel, Prestige i Fountek NeoCD3.0 

Ukryta Zawartość

10 wat rezystor wystarczy dla tego nisko-średniotonowego Excel? Puszczony jest od samego dołu. Czy lepiej dać 20 wat? Gra na osobnej końcówce mocy razem z wysokotonowym. Bas jest osobno podłączony.

Na woofer powinny wystarczyć rezystory 20 wat?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez raiwan
5 minut temu, raiwan napisał:

Fountek NeoCD3.0 

Mam CD3.5H [zaległy projekcik]   .. Nawet , jak zmieniłeś na mocniejszy , to wstęgi i tak są delikatne i lepiej , jak są cięte wyżej [pow. 4-5K]. Fajne są wstęgi w wyższym paśmie , ale blachy , to wychodzą blaszki .

Zgrabne masz kolumienki . Nie to , co moje stodoły [18"+ 10" + 1.4" driver] i tylko problem , że średiotonowy trzeba było stłumić o 3db, bo ma 101db/1W , a driver [110db/1W] ciąć mocno rozjechanym filtrem i jeszcze tłumić ...Działaj . Powodzenia . Pozdrawiam !

Teraz na olx są w bardzo niskiej cenie jak na jakość wykonania i komponentów XTZ 89 na wysokotonowym neocd3.5

Gruba ściana mdf 25 mm. Tylko te nisko-średniotonowe no name, bardzo podobne do tych co są stosowane w m-audio, ale nie udało mi się rozgryźć jaka to marka. 

Nawet jak ktoś bawi się w diy to się opłaca bo same takie fountek to koszt 500 zł a już o obudowie na tak grubym mdf nie wspomnę 

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

Co ? Nie wolno ?

Jak już wpadłeś , to doradź Koledze . Jesteś fachowiec .

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, Mysza 13 napisał:

Co ? Nie wolno ?

Jak już wpadłeś , to doradź Koledze . Jesteś fachowiec .

ale ja nie mam nic przeciwko 🙂

w przypadku wstęgi tłumienie dobrze wplywa na jej zabezpieczenie

a co do pomocy rafa w pierwszym wpisie zrobił to dobrze

z technicznego punktu widzenia przewymiarowanie mocy rezystorów jest ze wszech miar slusznym zabiegiem

lub montaż ich na aluminium lub radiatorze

z audiofilskiego podejścia każdy system jest inny więc jeśli już dobierać markę lub rodzaj rezystora najlepiej kupić wszystkie i słuchając wybrać najlepszy dla systemu

choć akurat wg mnie rez daje najmniejsze zmiany

Są jakieś rezystory 20 wat lepsze od tych cementowych? Mundorf sporo kosztuje a wydaje mi się, że na niskie szkoda dawać tej klasy. Jak mus to mus, ale nie ma tych bez indukcyjnych 20 watowych, przynajmniej w sklepach. Nawet w sklepie Mundorf nie ma. 

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, raiwan napisał:

Są jakieś rezystory 20 wat lepsze od tych cementowych? Mundorf sporo kosztuje a wydaje mi się, że na niskie szkoda dawać tej klasy. Jak mus to mus, ale nie ma tych bez indukcyjnych 20 watowych, przynajmniej w sklepach. Nawet w sklepie Mundorf nie ma. 

może cos dobierzesz , te wystarcza  10W

https://www.tme.eu/pl/katalog/komponenty-audio_113509/p,ohmite_526/

możesz dać podwójną rezystancję równolegle

np dla 10 om dwa równoległe 20 om

9 minut temu, raiwan napisał:

Mundorf sporo kosztuje

Na bas absolutnie nie ma sensu . Mam lpady na środku i górze na tych Supreme 20W i czuć ochłodzenie na środku . Fakt , że n.p. Alumen [Jantzen] to równoważy , a Superior nie za bardzo .

Mills daje dużo szczegółów, ale jest ostry, potrafi kuć w uszy przy głośnym słuchaniu (choć tu by grał do 3,5 kHz), Ohmite zamulały, nie było w nich życia (choć były neutralne), Mudnorf M-RESIST jest połączeniem tych dwóch wcześniejszych, ale nie zamula ani nie kuje ostrością. Wybór jest oczywisty. Skoro 10 wat wystarczy to zamawiam takiej mocy. Nisko-średnio tonowy daje też dużo basu, więc mogło by się zgadzać, że to przez ten aktualny rezystor 5 watowy wszystko się psuje. 

Zamawiam, wymienię i dam znać co i jak. Na tą chwilę bardzo dziękuję za pomoc 🙂

51 minut temu, slawek.xm napisał:

w przypadku wstęgi tłumienie dobrze wplywa na jej zabezpieczenie

Używałem wstęgi RBT10 bezpośrednio podłączonej do końcówki o mocy 400W (STA800D), bez żadnych elementów pośrednich (układ aktywny) i nic się nie działo, grała normalnie jak głośnik wysokich tonów 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Lech36 napisał:

Używałem wstęgi RBT10 bezpośrednio podłączonej do końcówki o mocy 400W (STA800D), bez żadnych elementów pośrednich (układ aktywny) i nic się nie działo, grała normalnie jak głośnik wysokich tonów 😉

pisalem o filtrze biernym

a co do Twojego połączenia można takie działanie równie dobrze nazwać hardcore'owym co szalonym

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

a co do Twojego połączenia można takie działanie równie dobrze nazwać hardcore'owym co szalonym

A coś bliżej technicznie, bo hasłowo zdanie kolegi brzmi dobrze, ale nie niesie ze sobą żadnej wiedzy. U mnie taka konfiguracja się sprawdziła bez zarzutu nawet przy słuchaniu z głośnością koncertową, ale wolałem klasykę na Audaxie TW025A16, niemniej bardzo dobrze wspominam eksperyment ze wstęgami RBT a i wstęgi leżą w szufladzie czekając na swój czas stanowiąc zapas na czarną godzinę, choć może to przesada bo w rezerwie jest też coś z firmy SB.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Lech36 napisał:

A coś bliżej technicznie, bo hasłowo zdanie kolegi brzmi dobrze, ale nie niesie ze sobą żadnej wiedzy. U mnie taka konfiguracja się sprawdziła bez zarzutu nawet przy słuchaniu z głośnością koncertową, ale wolałem klasykę na Audaxie TW025A16, niemniej bardzo dobrze wspominam eksperyment ze wstęgami RBT a i wstęgi leżą w szufladzie czekając na swój czas stanowiąc zapas na czarną godzinę, choć może to przesada bo w rezerwie jest też coś z firmy SB.  

mimo aktywnej zwrotnicy dałbym szeregowy kondensator o pojemności takiej by zaczął filtrację poniżej pasma użytecznego wstęgi

dla zabezpieczenia głośnika od stanów nieustalonych i DC

28 minut temu, raiwan napisał:

Mudnorf M-RESIST jest połączeniem tych dwóch

Jeśli piszesz o wersji 10W , to się zgadza . Można się pogubić . Trzymam w ręce te 2 Mundorfy . 10W jest opisany , jako MRezist , a 20W , jako M-REZIST SUPREME ... wersja 10W gra bardziej gładko i neutralnie ,,, 20W jest ostrzejszy .

6 minut temu, slawek.xm napisał:

mimo aktywnej zwrotnicy dałbym szeregowy kondensator o pojemności takiej by zaczął filtrację poniżej pasma użytecznego wstęgi

dla zabezpieczenia głośnika od stanów nieustalonych i DC

Końcówki STA mają takie zabezpieczenie bez kondensatorów szeregowych. Oczywiście dopuszczam myśl o możliwej awarii takiego układu i speleniu głośnika, ale taka myśl jakoś mnie nie przeraża a doświadczenie czasowe zbudowane na systemie aktywnym z początku lat 90 ubiegłego wieku, który działa u mnie do dziś że problem ma raczej charakter rzadki, choć oczywiście nie należy go bagatelizować. W tym systemie z początku lat 90-tych pracuje Audax HD13D34 (TW034) i zasilany jest bezpośrednio końcówką klasy AB o mocy 200W/4. Do dziś jest to cały czas ten sam głośnik, ale fakt że mam dla niego rezerwowy układ drgający na wypadek "W", lubię być zabezpieczony 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi