Skocz do zawartości
IGNORED

Czy w nowych DACach faktycznie jest soniczny postęp?

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, GT napisał:

Mam kilkaset plyt CD, ale z "normalna" muzyka nie samplerami. No weźmy na to album "TSA w trójce", Czy chociażby nawet coś z muzyki w miare popularnej, nie wiem Smolik, Dżem, Kazik itd. 

A to trzeba bylo od razu mowic ze polska muzyka. Ja polskiej nie slucham (z bardzo nielicznymi wyjatkami) wiec nie zauwazam brakow.

Natomiast brak obecnosci wielu tych kapel w wydaniach plikowych to nie wina sklepow (te przeciez chetnie poszerzaja oferte zeby sprzedac jak najwiecej) a samych kapel czy wlascicili praw ktorzy o to nie zadbali.

Z polskich np ja lubie Kinge Glyk i nie ma problemu z jej albumami w plikach podobnie Adam Baldych

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

23 godziny temu, rafa napisał:

A to trzeba bylo od razu mowic ze polska muzyka. Ja polskiej nie slucham (z bardzo nielicznymi wyjatkami) wiec nie zauwazam brakow.

Natomiast brak obecnosci wielu tych kapel w wydaniach plikowych to nie wina sklepow (te przeciez chetnie poszerzaja oferte zeby sprzedac jak najwiecej) a samych kapel czy wlascicili praw ktorzy o to nie zadbali.

Z polskich np ja lubie Kinge Glyk i nie ma problemu z jej albumami w plikach podobnie Adam Baldych

To powiedz to np. Stryjeckiemu. Kilka lat temu jak wydał serię płyt to też pytaliśmy go dlaczego nie w plikach. 

I tak cieszmy się że chociaż cała nas-a Polska klasyka ukazuje się na SACD. Togigantyczny postęp w stosunku do CD. Tylko że odtwarzacze SACD mamy jako garstka audiofili, natomiast gęstych plików mogliby słuchać wszyscy.

8 minut temu, Audroc napisał:

To powiedz to np. Stryjeckiemu. Kilka lat temu jak wydał serię płyt to też pytaliśmy go dlaczego nie w plikach. 

Ludzie to bardzo uparty gatunek 🙂

Skoro sa SACD to jest gotowy plik DSD.. mysle ze tylko rynek moze wymusic. Ludzie przestana kupowac plyte to nie beda mieli wyjscia. Ale to bardzo polskie to kurczowe trzymanie sie plyty. Pewnie Japonczycy tez to maja.

Jednakze swiatowy kierunek jest jeden. Plik to dzis podstawowa forma dystrybucji. I nic nie stoi na przeszkodzie tloczyc z niego plyt czy streamowac.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 1.04.2025 o 11:25, NRK napisał:

Jest jeszcze coś takiego jak "szpan" na forum😂

No przecież tłumaczyłem- nikt na świecie nie nagrywa filmów w jakości VHS. Dlatego każdy produkowany i sprzedawany telewizor to przynajmniej 4K. Nawet jeśli sygnał jest słabszy to nasz telewizor i tak wd-ystko w locie zamienia na wspomniane 4K.

To samo z dźwiękiem- zwykły odtwarzacz CD Gryphona Scorpio choć inne też zamienia w locie każdą płytę CD i każdy dostarczony plik na 32 bity 192kHz.

Oczywiście sam producent pr-yznaje że to nie to co oryginał że studia ale zawsze lepiej niż starodawne 16 bitów których nie da się słuchać.

Przypominam am że jakość CD jest porównywalna z jakością dźwięku w wyłączonej już telewizji analogowej- tam mieliśmy 14 bitów a w CD 16 to prawie to samo.

Natomiast tak serio to ws-yscy czekamy aż świat audio zacznie być traktowany tak jak ten video i wszystkie nowości będą dostępne bez problemu. Przecież wszyscy wiemy że za miesiąc czy rok bez różnicy za ile świat przesiądzie się na 8K i nikogo to nie dziwi

Nikt na nas-ym nawet Forum nie pisze bzdur że człowiek widzi tylko VHS...

Natomiast 16 bitowe audio ciągle stoi okoniem. Nie wiem czy to zmowa, czy jak kiedyś pisano mafia ale coś w tym jest.

Każdy muzyk wchodzi do studia i nagrywa DSD128 czy DXD minimum 32bity. Potem przychodzi grupa kolesi i kastrują takie arcydzieła do 16 bitów bo fizyczny nośnik więcej nie pomieści.

Najnowsze kuriozum jest takie że pozamykali fabryki czystych nośników CD. Jak z tego wybrnęli ?

Ano na taśmie produkcyjnej od filmów BluRay na tychże nośnikach BluRay nagrywają w RedBooku żeby starodawne odtwarzacze czytały. A żeby płyty jeszcze zareklamować to chwalą że to BluSpecCD czy SuperHighMaterialCD.

Dobre jaja...

Edytowane przez Audroc
Godzinę temu, Audroc napisał:

Kilka lat temu?

Czyś Ty hibernatus, "przedwczoraj" wybudzony?

Niedługo to już będzie dwadzieścia lat jak NadRed Stryjecki wydawał płyty w swoim Arms Records. (Tam Tam Project nawet równo 20 lat.)

Byłem na bieżąco jako aktywny user forum HiFi i Muzyka. 

Mam ich kilka, zerkam na okładki, więc nie muszę zgadywać jak Ty.

W tamtym czasie w sklepach, jak np. Serpent mogłeś kupić"pliki" niektórych wydawnictw ...ale jako mp3 🤣

Wtedy to ja trochę rozglądałem się za płytami sacd .

Szybko z tego zrezygnowałem z powodu cienkiego, jak sik pająka wyboru oraz przegiętych cen. Zreszztą od kilku już lat (wtedy) świętowałem powrót do winylu.

1 godzinę temu, Audroc napisał:

Każdy muzyk wchodzi do studia i nagrywa DSD128 czy DXD minimum 32bity. Potem przychodzi grupa kolesi i kastrują takie arcydzieła do 16 bitów bo fizyczny nośnik więcej nie pomieści.

W studiu przy nagrywaniu wysoka rozdzielczość konieczna jest do precyzyjnej obróbki przy masteringu.

16/41 na płycie CD wystarcza w zupełności dla przedstawicieli homo sapiens z ich czułością sluchu, nad jednym Audrokiem nikt nie będzie wylewał lez.

Zejdź w końcu z obłoków na ziemię, do realnego świata. 

Edytowane przez iro III
6 godzin temu, Audroc napisał:

Przypominam am że jakość CD jest porównywalna z jakością dźwięku w wyłączonej już telewizji analogowej- tam mieliśmy 14 bitów a w CD 16 to prawie to samo

a ja przypominam że nawet 12 bitów to dynamika o której np płyta vinylowa może REALNIE tylko tęsknić - co nie przeszkadza w zachwycaniu się innymi aspektami dźwięku analogowego - także w świecie ekstremalnego high-endu....  🙂  

apropo twoich zachwytów:

"Choć 32-bitowe przetworniki istnieją, to odpowiadają one wyłącznie potrzebom marketingowym i nie przewyższają jakością 24-bitowych przetworników, dodatkowe bity są zerami lub wyłącznie generują szum"  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I 16 bitowe przetworniki w niczym nie ustępują jakościowo - bo liczy się aplikacja.

Istnieje jeszcze ten jeden drobny  🙂  ale praktyczny bardzo aspekt:

"W wieku 35 lat górna granica słyszalności obniża się średnio do 15 kHz. W wieku 50 lat większość ludzi nie słyszy dźwięków o częstotliwości większej niż 12 kHz. U ludzi starych wraz z osłabieniem ogólnym słuchu granica ta może się obniżyć do 5÷8 kHz."

Także wiesz - możesz sobie słuchać pustych i nadmuchanych bitów - ale natury nie oszukasz 🙂

Zapewniam cię po raz wtóry i ostatni, że w formacie red book można zapisać WIĘCEJ informacji niż ty jesteś w stanie USŁYSZEĆ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audiograde

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

4 godziny temu, audiograde napisał:

"W wieku 35 lat górna granica słyszalności obniża się średnio do 15 kHz. W wieku 50 lat większość ludzi nie słyszy dźwięków o częstotliwości większej niż 12 kHz. U ludzi starych wraz z osłabieniem ogólnym słuchu granica ta może się obniżyć do 5÷8 kHz."

Co za brednie..., w wieku 55 lat słyszałem 15kHz....

No ale o słuch trzeba całe życie dbać a nie dawać sobie w słuchawkach na pyte, na koncerty dogłaśniane chodzić w stoperach dla muzyków, a pracując w hałasie stosować prawidłowo dobrane ochronniki słuchu

Ogólnie nie forsować słuchu głośniejszymi dźwiękami niż 85dB bo i poco jak w nagraniu nie ma większej rozpiętości dynamiki jak 65dB w porywach o tak jest nagrywany materiał co by w domu dało rady słuchać

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

19 godzin temu, Audroc napisał:

16 bitów których nie da się słuchać

Da się, da, spokojna twoja rozczochrana 🙂

12 godzin temu, audiograde napisał:

Także wiesz - możesz sobie słuchać pustych i nadmuchanych bitów - ale natury nie oszukasz

Rozdzielczość bitowa nic nie ma do częstotliwości.

8 godzin temu, ASURA napisał:

Co za brednie..., w wieku 55 lat słyszałem 15kHz...

No gratulacje, ale większość to okolice 12 kHz, więc żadne to brednie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

4 godziny temu, ProjectPi napisał:

Da się, da, spokojna twoja rozczochrana 🙂

Rozdzielczość bitowa nic nie ma do częstotliwości.

No gratulacje, ale większość to okolice 12 kHz, więc żadne to brednie.

Większość nie jest autorytetem w postępie cywilizacji i wyznaczaniu celów ale skutecznie i podobnie jak ty obniża jedno jak i drugie

20 minut temu, ASURA napisał:

Większość nie jest autorytetem w postępie cywilizacji i wyznaczaniu celów ale skutecznie i podobnie jak ty obniża jedno jak i drugie

Jest mi niezmiernie milo moc obcowac z geniuszem  mniejszosci w postaci twej osoby. Co prawda chyba mocno skrywanym, ale to zapewne moja malosc nie pozwala mi go nalezycie odkryc i docenic.

Ja tam z facetami ani 64 innymi płciami nie obcuję, jestem mocno hetero popieram zdanie Trumpa

Szukaj gdzie indziej...

W dniu 2.04.2025 o 13:16, Audroc napisał:

No przecież tłumaczyłem- nikt na świecie nie nagrywa filmów w jakości VHS. Dlatego każdy produkowany i sprzedawany telewizor to przynajmniej 4K. Nawet jeśli sygnał jest słabszy to nasz telewizor i tak wd-ystko w locie zamienia na wspomniane 4K.

To samo z dźwiękiem- zwykły odtwarzacz CD Gryphona Scorpio choć inne też zamienia w locie każdą płytę CD i każdy dostarczony plik na 32 bity 192kHz.

Oczywiście sam producent pr-yznaje że to nie to co oryginał że studia ale zawsze lepiej niż starodawne 16 bitów których nie da się słuchać.

Przypominam am że jakość CD jest porównywalna z jakością dźwięku w wyłączonej już telewizji analogowej- tam mieliśmy 14 bitów a w CD 16 to prawie to samo.

Natomiast tak serio to ws-yscy czekamy aż świat audio zacznie być traktowany tak jak ten video i wszystkie nowości będą dostępne bez problemu. Przecież wszyscy wiemy że za miesiąc czy rok bez różnicy za ile świat przesiądzie się na 8K i nikogo to nie dziwi

Nikt na nas-ym nawet Forum nie pisze bzdur że człowiek widzi tylko VHS...

Natomiast 16 bitowe audio ciągle stoi okoniem. Nie wiem czy to zmowa, czy jak kiedyś pisano mafia ale coś w tym jest.

Najnowsze kuriozum jest takie że pozamykali fabryki czystych nośników CD. Jak z tego wybrnęli ?

Ano na taśmie produkcyjnej od filmów BluRay na tychże nośnikach BluRay nagrywają w RedBooku żeby starodawne odtwarzacze czytały. A żeby płyty jeszcze zareklamować to chwalą że to BluSpecCD czy SuperHighMaterialCD.

Dobre jaja...

44/16 przechodzi przez tak wydajne algorytmy, że lepiej jest kiedy dac dostanie 48/32, jeszcze lepiej jak 96 i 192/32.

Zaczęło się to oversamplowanie, kiedy 16 bit okazało się za mało bez dodatkowych operacji.

A teraz kiedy są mocne daki i dużo mocy obliczeniowej można wycisnąć z 44 16 jeszcze więcej.

Strach pomyśleć jak grają oryginały przed konwersja do 44 16.

15 godzin temu, ASURA napisał:

Co za brednie..., w wieku 55 lat słyszałem 15kHz....

Teraz już rozumiem skąd się biorą Twoje audiofilskie gadżety np. podstawka pod listwę zasilającą. Po prostu tylko Ty jesteś w stanie usłyszeć co one wnoszą do brzmienia😉

3 godziny temu, ASURA napisał:

Ja tam z facetami ani 64 innymi płciami nie obcuję, jestem mocno hetero popieram zdanie Trumpa

Szukaj gdzie indziej...

No masz, ja tu o wyżynach intelektu a ty o pupie.

4 godziny temu, audiofan01 napisał:

Teraz już rozumiem skąd się biorą Twoje audiofilskie gadżety np. podstawka pod listwę zasilającą. Po prostu tylko Ty jesteś w stanie usłyszeć co one wnoszą do brzmienia😉

Jak ktoś nie słyszy zmniejszenia zniekształceń o 3dB ten kiep i nie powinien sobie głowy High Endem zawracać...

p.s. pomiar wyraźnie pokazuje i osoby z wytrenowanym słuchem bez problemu to wyłapują

Jak ktoś nie słyszy zmniejszenia zniekształceń o 3dB ten kiep i nie powinien sobie głowy High Endem zawracać...

p.s. pomiar wyraźnie pokazuje i osoby z wytrenowanym słuchem bez problemu to wyłapują

Przepraszam, aż musiałem sprawdzić zakładkę, te kolumny to Hi-End?

I żeby nie było - to zdjęcie, które sam wrzuciłeś na forum.

f641b66375556d79b27c3b4a81b642aa.jpg

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Słuchałem tych kolumn jak większość z nas w wieku dziecięcym. Led Zeppelin wtedy brzmiało tak że dupę urywało. Teraz z sentymentu miło powspominać...

PS jest tu sporo osób chwalących Altusy. Ciągle się przecież nieźle sprzedają.

20 godzin temu, ASURA napisał:

No ja bez problemu wyłapuję różnicę między dobrym gęstym plikiem a 16 bitową płytą CD, a są tu tacy co twierdzą że człowiek słyszy tylko 16 bitów- to dopiero...

To są Zg-40c.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

W dniu 4.04.2025 o 17:14, Audroc napisał:

Słuchałem tych kolumn jak większość z nas w wieku dziecięcym. Led Zeppelin wtedy brzmiało tak że dupę urywało. Teraz z sentymentu miło powspominać...

PS jest tu sporo osób chwalących Altusy. Ciągle się przecież nieźle sprzedają.

No ja bez problemu wyłapuję różnicę między dobrym gęstym plikiem a 16 bitową płytą CD, a są tu tacy co twierdzą że człowiek słyszy tylko 16 bitów- to dopiero...

Te ostatnie,co napisales,ze wylapujesz roznice,nie jest jednoznaczne.

• Pokaż nowe odpowiedzi