Skocz do zawartości
IGNORED

Mocowanie tranzystora do radiatora

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, kolmen napisał:

Miedziane a miedziowane to wg mnie duża różnica

no tak mój błąd 🙂

a dlaczego mają być miedziowane ?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

10 godzin temu, Rosomak19 napisał:

Żeby audiofil czuł się dobrze , bo pewnie wpłynął na dźwięk XD To ciesz się,że nie pozłacane 😱 Choć pewnie miedziowane ,aby lepiej ciepło odprowadzić , nie wiem.  Kiedyś użyłem zwykłych z żółtym ocynkiem i git ,tyle ,że poprzechodziły na wylot.

Przynajmniej od 50 lat większość dużych producentów używała takich wkrętów w wyższych i najwyższych modelach sprzętów ?

Największym dowcipem jest, że niektórzy nadal to praktykują. Pomimo powszechnego panoszenia się księgowych

Lepiej się nie wypowiadaj w taki sposób

Nie warto reklamować własnej ignorancji 🙂

Jeżeli nie masz doświadczeń na tym polu, zdobytych podczas rozkręcania setek różnych sprzętów, Zawsze możesz poszukać rozbieranych fotek w necie

I nie mam na myśli tych z babami 🙂

I jeszcze taka ciekawostka

O ile mnie pamięć nie myli to Yamaha stosowała takie wkręty malowane na czarny kolor 😄

Miedziowane blachy stalowej było stosowane od końca lat 80 ubiegłego wieku. 

Taka zagrywka marketingowa. 

I owszem, śrubki również pomiedziowane. 

A co to daje? 

Przy serwisowaniu nie widzi się tych zardzewiałych blach. Poza tym, zapewne co do przewodnictwa powierzchniowego jest lepiej. Ale na ile realnie?

Mam takie graty.

Natomiast, bez ekscytacji proszę. 

W sprzęcie radiokomunikacyjnym i wyższej klasy pomiarowym są całe wnętrza grubo srebrzone. Powtarzam, całe wnętrza... A przegrody są robione z posrebrzanej czystej miedzi...

A propos tych blach obudów, chassis,...

Były robione pomiary ich wpływu na zniekształcenia. Do znalezienia w sieci. 

Chodziło o oddziaływanie ferromagnetyka (blachy konstrukcyjne) na sygnał biegnący w ścieżkach (ścieżki drukowane i kable) w zależności od ich odległości.

Oddziaływania były, jak najbardziej, mierzalne na poziomach setnych i tysięcznych procenta.

Edytowane przez Grzegorz7
9 minut temu, Grzegorz7 napisał:

W sprzęcie radiokomunikacyjnym i wyższej klasy pomiarowym są całe wnętrza grubo srebrzone. Powtarzam, całe wnętrza...

i potem wszystko było całe zaśniedziałe, czy wręcz brudne.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

13 minut temu, Grzegorz7 napisał:

I owszem, śrubki również pomiedziowane. 

A co to daje? 

Spróbuj odpowiedzieć na to pytanie 🙂

Zwłaszcza, ze wewnątrz sprzętów audio część wkrętów jest miedziowana a inne nie 🙂

Wytłumacz to proszę

Weźcie już wyluzujcie z tymi zniekształceniami na poziomie setnych procenta, bo to nie ma żadnego znaczenia we wzmaku audio , jeśli chodzi o odsłuch ,a jedynie na ... co poniektórych użytkowników. I nie zaczynajmy jakiegoś audiovoodoo , ponieważ temat nie o tym .

37 minut temu, Rosomak19 napisał:

Weźcie już wyluzujcie z tymi zniekształceniami na poziomie setnych procenta, bo to nie ma żadnego znaczenia we wzmaku audio , jeśli chodzi o odsłuch ,a jedynie na ... co poniektórych użytkowników. I nie zaczynajmy jakiegoś audiovoodoo , ponieważ temat nie o tym .

Setne to wcale nie tak malo. Zniekształcenia się sumują. 🙂

8 godzin temu, Copper_Lucas napisał:

Powszechnie wiadomo że śrubki miedziuje się w celu poprawy brzmienia.

albo daj emotkę , albo wytłumacz dokładniej co masz na myśli.Moje pytanie było całkowicie serio.Jaki wpływ na działanie urządzenia mają miedziowane obudowy i śrubki ? Wiadomo,że takie coś robił KI w Marantzu  i sprzedawał to za grubszą kasę.Co to dawało i jakie by było tego wytłumaczenie teoretyczne ?

Godzinę temu, artw napisał:

albo daj emotkę , albo wytłumacz dokładniej co masz na myśli.Moje pytanie było całkowicie serio.Jaki wpływ na działanie urządzenia mają miedziowane obudowy i śrubki ? Wiadomo,że takie coś robił KI w Marantzu  i sprzedawał to za grubszą kasę.Co to dawało i jakie by było tego wytłumaczenie teoretyczne ?

Według mnie miedziowanie śrub i obudowy ze stali węglowej- magnetycznej to zabieg wyłącznie estetyczny, wygląda szlachetniej niż ocynk.

caveat emptor

10 godzin temu, jar1 napisał:

Setne to wcale nie tak malo. Zniekształcenia się sumują. 🙂

I jeszcze może powiesz ,że potrafisz to usłyszeć 😱🤣

3 godziny temu, Rosomak19 napisał:

I jeszcze może powiesz ,że potrafisz to usłyszeć 😱🤣

Robiłem kiedyś  taki test test, 0,1% na sinusie było do usłyszenia. A to już niedaleko setek, których wszędzie można trochę uzbierac.

Ale akurat ten temat nie dotyczy miedziowanych wkrętów do mocowania tranzystorów. Tranzystory mają być zamocowane stabilnie tak, by  odprowadzanie ciepła zapewniało im pracę w wymaganych do ich pracy warunkach  zgodnie ze specyfikacją. I to każego z nich jak najdokładaniej tak samo.

Miedziowane śrubki akurat nie wyglądają lepiej niźli stalowe ze stali nierdzewnej czy czernione.

Bywają takie wykonane naprawdę jak biżuteria. 

Natomiast a propos tych miedziowań blachy i wszystkiego tego czego się nie usłyszy.

Nie o to chodzi.

Nieco inaczej tu rozumiałem pojęcie Hi-End. Mianowicie jako budowę urządzeń ustalających granicę osiągalności. 

Osiągalności np. parametrów. 

I mimo, że kalamot hi-fi zabrzmi dla wielu podobnie jak klamot Hi-End to w tym drugim jest satysfakcja, również psychologiczna. Satysfakcja osiągnięcia wszystkiego; lepiej nie może być.  

I od razu powiem, że dla wielu, takie Hi-End`y nie brzmią najlepiej. Hi-End, jak tu wielokrotnie pisałem, jest nudny. 

Mylnie ałdiofile doszukują się Hi-End`u w brzmiących klockach i rozmaitych działaniach wpływających na brzmienia. 

Pogoń za króliczkiem świadczy jedynie, jeżeli już, o szukaniu czegoś co się nam bardziej spodoba. Nie ma to żadnego związku z posuwaniem się do granic poznania...

W dniu 3.03.2022 o 16:02, jar1 napisał:

Robiłem kiedyś  taki test test, 0,1% na sinusie było do usłyszenia.

Źródła analogowe są nie dla Ciebie 😉.

W dniu 3.03.2022 o 00:59, jar1 napisał:

Setne to wcale nie tak malo. Zniekształcenia się sumują.

Ale nie zawsze w zgodnej fazie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• 2 tygodnie później...

No i "wykroiłem" takiego frankensteina:) Będziecie mieć ubaw przez kilka dni:) Nie obrażę się, można krytykować.

Pomimo waszych krytycznych opinii zdecydowałem się jednak na docisk płaskownikiem. Trochę z lenistwa, trochę z ciekawości.  

Na pewno dałem za dużo pasty. Duuużo za dużo. Ale trany są wlutowane trochę nie równo w płaszczyźnie i bałem się, że pod którymś z nich zrobi się jakaś pusta przestrzeń. Trudno, tak wyszło:(

Odpaliłem próbnie. Trafo 30-0-30. Ustawiłem spadek napięcia na rezystorze emiterowym (0,22 ohm) na ok. 20mV. Muzyczka grała ok 20 min. Temperatura na radiatorze doszła do ok 45 st C. I wyłączyłem, bo nie miałem czasu a pasta pod tranami jest wciąż miękka. Na razie tyle. Dzięki i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

WP_20220316_17_34_40_Pro.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, marrek100 napisał:

No i "wykroiłem" takiego frankensteina:) Będziecie mieć ubaw przez kilka dni:) Nie obrażę się, można krytykować.

Pomimo waszych krytycznych opinii zdecydowałem się jednak na docisk płaskownikiem. Trochę z lenistwa, trochę z ciekawości.  

Na pewno dałem za dużo pasty. Duuużo za dużo. Ale trany są wlutowane trochę nie równo w płaszczyźnie i bałem się, że pod którymś z nich zrobi się jakaś pusta przestrzeń. Trudno, tak wyszło:(

Odpaliłem próbnie. Trafo 30-0-30. Ustawiłem spadek napięcia na rezystorze emiterowym (0,22 ohm) na ok. 20mV. Muzyczka grała ok 20 min. Temperatura na radiatorze doszła do ok 45 st C. I wyłączyłem, bo nie miałem czasu a pasta pod tranami jest wciąż miękka. Na razie tyle. Dzięki i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

WP_20220316_17_34_40_Pro.jpg

najważniejsze że sam coś robisz i się nie zniechęcasz. Zrobione samemu jest zawsze najlepsze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi