Skocz do zawartości
IGNORED

Cambrigde Audio 640C - jak poprawić dźwięk?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim. Mam odtwarzacz cd CA Azur 640C. Chciałbym aby dźwięk nie był taki "płaski", żeby było więcej szczegółów, żeby ten dźwięk by l bardziej głęboki. Do niskich tonów nie mam zastrzeżeń. Co mogę w nim zmienić, wymienić żeby poprawić ten dźwięk. Dodam, że w przyszlosci planuje go zlampizowac. Proszę o odpowiedź. Dodam, że jest to pierwsza wersja odtwarzacza, na jednej kostce Wolfsona. 

Proszę o pomoc.

Może wbiję kij w mrowisko, ale proponuje pobawić się izolatorami Vibrapoda, krążki idealnie pasują pod okrągłe stopki CA.

Trzeba tylko dobrać typ do ciężaru urządzenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolejna sprawa, to też kij w mrowisko, czyli kabel zasilający i np bezpiecznik.

Pierwsza opcja dużo tańsza, ale drugiej bym nie bagatelizował. 

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

33 minuty temu, Zamerstary napisał:

Dzień dobry wszystkim. Mam odtwarzacz cd CA Azur 640C. Chciałbym aby dźwięk nie był taki "płaski", żeby było więcej szczegółów, żeby ten dźwięk by l bardziej głęboki. Do niskich tonów nie mam zastrzeżeń. Co mogę w nim zmienić, wymienić żeby poprawić ten dźwięk. Dodam, że w przyszlosci planuje go zlampizowac. Proszę o odpowiedź. Dodam, że jest to pierwsza wersja odtwarzacza, na jednej kostce Wolfsona. 

Proszę o pomoc.

Zewrzyj elektrolity zbocznikowane foliowymi na wyjściu analogówki. Musisz sprawdzić poziom DC po tej operacji, powinno być poniżej 2 mV.

Dziękuję za szybką odpowiedź. Od razu spróbuje to wymienić kabel na lepszy, bezpiecznik też. 

A przyszło mi do głowy jeszcze coś. W związku z tym, że posiadam już DAC to  czy mógłbym jakoś ominąć wbudowany w odtwarzaczu i zrobić z niego po prostu transport? 

Ja tam nie wiem co za krążki i bezpieczniki mogą poprawić dźwięk ale widzę że masz wyjścia cyfrowe. Podłącz tam zewnętrzny dac

50 minut temu, sir.jax napisał:

Może wbiję kij w mrowisko, ale proponuje pobawić się izolatorami Vibrapoda, krążki idealnie pasują pod okrągłe stopki CA.

Trzeba tylko dobrać typ do ciężaru urządzenia.

Ukryta Zawartość

Kolejna sprawa, to też kij w mrowisko, czyli kabel zasilający i np bezpiecznik.

Pierwsza opcja dużo tańsza, ale drugiej bym nie bagatelizował. 

Kolego, fora się Tobie pomyliły.

Ukryta Zawartość

9 minut temu, pataus napisał:

Ja tam nie wiem co za krążki i bezpieczniki mogą poprawić dźwięk ale widzę że masz wyjścia cyfrowe. Podłącz tam zewnętrzny dac

Jak mogłem na to nie wpaść.... Dziękuję bardzo za podpowiedź.

Wyczyść i na nowo nasmaruj prowadnice lasera i oś silnika odpowiednią oliwą. 

Wkładaj do niego płyty które są co kolwiek warte np. wydania japońskie. 

90% obecnych wydań i starszych to shit nie warty grosza. Kupić płytę która gra i cieszy trzeba się trochę napocić. Japończyki  drogie ale to prawie zawsze pewniak. 

Acccuphase 

1 godzinę temu, Ricambi napisał:

Kolego, fora się Tobie pomyliły.

Nie, ani trochę. 

1 godzinę temu, pataus napisał:

Nie wiesz, bo nigdy nie ruszyłeś tematu i nie sprawdzałeś. 

Raczej nic nie robić niech gra , odkładać kasę na inny Pasujący brzmieniem  lub konkretną modyfikację , tu 200,tam 250 i 1000 wyjdzie jak nic na drobiazgach a zmiany niewielkie , 

17 godzin temu, pataus napisał:

Tu jest zakładka diy. Tu budujemy sprzęt, tu upgradujemy sprzęt. Reklamy nie w tym dziale.

Masz rację.

Temat powinien być w zakładce HiFi, a nie DIY dla dłubaczy.

Ciekawe, czy osiągnięto nirwanę przy wykorzystaniu zewn. DAC'a ?

Byłoby miło, choć może się zdarzyć, że nie CD jest wąskim  gardłem ...

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Ciekawe, czy osiągnięto nirwanę przy wykorzystaniu zewn. DAC'a ?

Byłoby miło, choć może się zdarzyć, że nie CD jest wąskim  gardłem ...

Ten CD w formie fabrycznej gra co najmniej przyzwoicie. Po prostym modzie - zwarcie kondensatorów elektrolitycznych na wyjściu analogówki gra już całkiem dobrze. Kolejny mod to całkowite pominięcie analogówki na kilku opampach i zrobienie jej na lampach, ewentualnie na dyskretnych opampach i dużo prościej niż fabrycznie.

Tak, jest tak jak być powinno, jeszcze ogarnę te kondy, wtedy będzie już super. Wszystkie zabiegi, które podniosą jakość dźwięku są tutaj miłe widziane 🙂

Teraz, Ape napisał:

Ukryta Zawartość

Ape taki jest właśnie plan w przyszlosci, pytanie czy wg tego linka uda mi sie samemu to ogarnac ? Zawodowo nie mam nic wspolnego z elektroniką, ale lewy też nie jestem, z lutownicą nie mam problemu żadnego. 

Ukryta Zawartość

28 minutes ago, Zamerstary said:

pytanie czy wg tego linka uda mi sie samemu to ogarnac ?

Jeśli twoim celem jest posiadanie zlampizowanego cd a nie nauka elektroniki to moim zdaniem warto komuś to dać zrobić.

Jak ktoś już ma wprawę to popełni znacznie mniej błędów oraz ma już warsztat który umie używać. To wszystko przekłada się na wiele godzin nauki oraz inwestycji. Robienie samemu ma tylko sens wtedy jak elektronika ma się stać hobby. 

Cytując autora:

Wszystkie zabiegi, które podniosą jakość dźwięku są tutaj miłe widziane

sądzę, że dotyczą wyłącznie CD'ka, bo reszta jest już przynajmniej świetna

i z innych źródeł już znalazłeś "Świętego Graala" 😉 chyba, że tak nie jest ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 minuty temu, audioburak napisał:

Cytując autora:

Wszystkie zabiegi, które podniosą jakość dźwięku są tutaj miłe widziane

sądzę, że dotyczą wyłącznie CD'ka, bo reszta jest już przynajmniej świetna

i z innych źródeł już znalazłeś "Świętego Graala" 😉 chyba, że tak nie jest ...

Tak na chwilę obecną interesuje mnie tylko modernizacja odtwarzacza, reszta jest w porządku. 

To na początek zamień wyjściowe elektrolity na MKP - to daje czasem dużo

więcej, niż wymiana OPAMP'ów. Zresztą był tu kolega żonglujący nimi i co ciekawe

stwierdził, że lepszy efekt osiągnął wymianą IC ...

PS. MKP mogą mieć czasem 10x mniej niż instalowane ...

Edytowane przez audioburak

12 godzin temu, audioburak napisał:

To na początek zamień wyjściowe elektrolity na MKP - to daje czasem dużo

więcej, niż wymiana OPAMP'ów. Zresztą był tu kolega żonglujący nimi i co ciekawe

stwierdził, że lepszy efekt osiągnął wymianą IC ...

PS. MKP mogą mieć czasem 10x mniej niż instalowane ...

Nie trzeba ich wymieniać, wystarczy je zewrzeć. Po zwarciu DC na wyjściu oscyluje w okolicy 1-2 mV, a w następnym klocku i tak na wejściu na 99% siedzą kondensatory.

Edytowane przez Ricambi

@Ricambi

Masz pewnie rację, ale ja bym zanim co sprawdził to napięcie 😉 

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, czy jeszcze ktoś coś ma do dodania? Bo zaczynam już zamawiać części po trochu, może uda sie w weekend coś podłubać w tym odtwarzaczu.

jesli pasuje Ci wygląd czy estetyka Cambridge Audio, może masz inne klocki tej firmy to sprzedaj CD640 i kup CD840. Tam masz lepsze wyjście analogowe, może koledzy poprawią ale chyba pracujące w klasie A (wogóle masa tego odtwarzacza, budowa i temperatura obudowy w czasie pracy powala za taka kasę). Jednak trzeba z nim uważać u mnie nie dał rady ze wzmacniaczem lampowym- zbyt miekki dźwięk po upsamplingu do 24/384 którego nie mozna wyłączyć czy zmniejszyc.

Natomiast z jasnym wzmacniaczem i Bowerszami grał zacnie.